КОЛЕДА 2024/2025

• 110 059
  • 1 422
  •   1
Отговори
# 705
  • В светлината на слънцето
Ох, анасон… И аз не съм му особен фен (узото е изключение), но преди време правих едни италиански анасонови бисквитки, много нежни. Ако се сетя и къде съм запазила рецептата, може да направя някаква малка доза.
В тази категория ми попада и ментата в сладкиш. Но ментово-шоколадовите елхички са връхТА. А колко време ми преседя тази рецепта от едно британско списание, докато се накумя да я направя (заради ментата). Оказа се мнооого добра. Ако имах ментова есенция, бих ги направила, ама не ми се търси.

# 706
  • In transit
Алана, тези триъгълните по средата на втората снимка приличат на "ушите на хамама" или нещо подобно беше като име, не ми се смейте Joy. Имам рецепта от една израелка, утре мога да я пусна, ако искаш.

Анасон и карамфил посмъртно не може да ме накара някой да ги ям в нещо...въпреки, че семена от анасон съм ползвала и резене обичам...но там аромата е много нежен.

# 707
И мента не обичам, обаче купих днес да има, не се знае знае ли се Simple Smile
Как съхранявате изпечените линцери преди слепване?
Меденките съм ги прибрала в метална кутия с капак, но линцерите затворени дали няма да се овлажнят?
Да ги сложа в картонена кутия с капак ли, чудя се...
Никога не съм започвала толкова рано сладките за Коледа, обикновено 3-4 дни преди пътуване (ние все пътуваме тогава) правя и дребните сладки, и тортите, но сега заради счупеното ребро и влошаването на гръбначната ми травма се опитвам да взема преднина, а не съм държала толкова време неслепени и неизядени бисквити.
Пресен пример - вчера правих локумки и щрудел - локумките ги няма почти, щруделът - наполовина. Не е за мен това ранно шетане, ама...

# 708
  • Под сянката на разлистените кактуси
Линцерите в метална кутия ги слагам, винаги постилам салфетки в металните кутии (бели!)

# 709
Мерси, Туне! И аз така съхранявам готовите, но полуфабрикат (да го кажа така) още не се е налагало да съхранявам дълго.

# 710
  • под тепетата
Всичко е наредено по кутии с хартия или салфетки. Нищо им няма, вчера отворих да пробвам една соленка дали не се е овлажнила и омекнала. Нищо им няма, а как върви с бяло винцееее Relaxed
Аз пък много обичам мента! Даже сега като започнах сладкоправенето се оказа, че мента бол, а друго нема!

# 711
Здравейте! Колко дни преди Коледа е удачно да се приготвят мини щоленчетата?

# 712
  • Sofia
7-10 дни е добре, особено ако са с мая, както аз ги правя. С бакпулвер не знам, би трябвало да е същото

# 713
  • София
Момичета, попаднах на снимките на noisia ....
Първата снимка, сладките в средата .... мързеливи линцери, миналата година ги правих, но не е моето.... не успях да нарежа правилно  формите, отгоре поръската ми падаше... но пък проблема може да е бил и в мен.
Човек да го е срам да си покаже украсените меденки на Джули след последните красоти Grinning
Проблемът е, че ги правя от 15 години и не ставам по-добра Confused

Последна редакция: нд, 15 дек 2024, 11:45 от emy_emy

# 714
С пълното съзнание че "за коледен базар" не стават, не са "инстаграмъбъл" (правилно ли го написах Joy), както казва тийн и след тийн възрастовата категория, но вкусът е невероятен! А още по-невероятен е коледният аромат и зараждащото се коледно настроение.Канелени гъбки, "стъклени сладки "(с бонбони те) и коледни бастунчетата. За накрая оставям шоколадови те сладки (любими на сина ми), Линцери те на Наталина(несравним хит) и ако има време, едни (лесни за мен) щолени по рецепта на БИЛЛА Кулинар.Нямам много на кого да подарявам, у дома не се яде много сладко, но емоцията е прекрасна!

# 715
  • Sofia
Линцерите

# 716
Предполагам, за цял щолен срока за предварително приготвяне е същия както и за мини?
Харесала съм си рецепта за меденки с ръжено брашно, която е без мазнина, а захарта не се разбива с яйцата, направо се смесват и объркват. Според вас дали няма да се получат прекалено твърди и хрупкави?

# 717
Едни сладки, които съм пробвала веднъж и съм си записала в тефтера тази година се възродиха. Ще подарявам основно тях. Не знам минават ли за коледни, но са лесни за правене и особено бързи за оформяне. Така че подаръци ще има, въпреки че време много няма.

Фини бисквитки с нутела на Марчева

Тези малко ги поизпуснах в печенето, но домочадието е доволно

# 718
  • Варна
Здравейте, у дома всички много харесват лицер сладките, но малкият ми племеник е с непоносимост към глутен, искам да направя и за него, но се чудя с какво брашно да заменя пшеничното, така че да се получат максимално близо до оригиналните

# 719
  • In transit
Здравейте, у дома всички много харесват лицер сладките, но малкият ми племеник е с непоносимост към глутен, искам да направя и за него, но се чудя с какво брашно да заменя пшеничното, така че да се получат максимално близо до оригиналните
Тези бисквити са без глутен и лактоза, като вкус се доближават максимално до линцерите. Може да пропуснеш лимоновата кора.

Алана, ето обещаната рецепта...Ушите на Аман се казвали. Joy

Ушите на Аман (от Ети Моше-Хабиб)
420г пресято обикновено брашно
140г царевично брашно
4 жълтъка L
300 грама масло (нарязано на кубчета, извадете от хладилника един час преди употреба)
180г пудра захар
60г портокалов сок
1ч.л. лимонова или портокалова кора (по желание)

Пудра захар за поръсване на сладките след изпичане.

Разбийте маслото и пудрата захар до консистенция на паста, добавете жълтъците и постепенно портокаловият сок. Добавете кората от лимон/портокал и накрая прибавете брашното и царевичното брашно.
Тестото може да е малко лепкаво и това е добре. За финал го намачкайте малко с ръце върху набрашнена повърхност и завийте в стреч фолио и приберете в хладилника за поне час. Можете дори да го оставите за една нощ в хладилника, ако нямате време.
След като се охлади, разточете тестото върху леко набрашнена повърхност, изрежете кръгове 6-8см с чаша или резач за сладки. Напълнете ги с плънка от любимо сладко +орехи; смлени фурми+орехи; нутела+смлени ядки и затворете във формата на триъгълник. Поставете ги във фризера за половин час (това е тайната, която ще запази бисквитката цяла и няма да се превърне в пита и да се отвори по време на печене!!)
Веднага от фризера прехвърлете в предварително загрята на 175 градуса фурна за 15-20 минути. Печете го много леко златисто запичане (гледайте ги, докато се пекат, има фурни, на които и 10 минути са достатъчни).
Изчакайте малко да изстинат и ги поръсете с пудра захар.
Скрит текст:

Общи условия

Активация на акаунт