Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

За благотворителността, благодарността и още нещо ....

 • 3 896
 • 76
 •   1
Отговори
 • София
 • Мнения: 26 037
Реших да повдигна темата за благотворителността, тъй като обикновено по Коледа става изключителна актуална, макар че е хубаво да е целогодишна.

Участвате ли в благотворителни каузи? Ако да, интересувате ли се къде и при кого отива помощта ви? Дали е оценена?

Нека отговоря първо аз: участвам в благотворителни каузи почти целогодишно, но индиректно т.е. през фондации или кампании. На този етап нямам възможност да отделя време да предоставям безвъзмездно услуги или да се включвам в разнасянето на помощите напр. Помагам основно финансово, с храни, дрехи, играчки и т.н. И тук дойде въпросът от моя близка към мен: "ти знаеш ли изобщо къде отиват тези неща, които даваш?". Та се замислих, че всъщност не знам (казвам го със съжаление). Поразрових се в нет-а по повод благотворителни каузи и се натъкнах на снимки от разхвърляни и изхвърлени дрехи пред бежански лагери, захвърлени помощи около дома на отец Иван и ми стана доста неприятно, макар и да не трябва да е така. Помагаш, пък ако се оцени, добре, ако не- здраве да е.

По този повод да дам и друг пример: помагам на многодетно семейство от доста време с каквото мога и тези хора не са ме забравили за нито един празник. Получавам съобщение (честитка) за всеки празник. Толкова мило и приятно ми става.

Сега сте вие .....

п.с. Темата не е с цел хвалба или заяждане, а за обмяна на опит и гледни точки.

# 1
 • София
 • Мнения: 5 042
В благотворителни каузи съм участвала, да. Не е само по Коледа, защото не смятам, че само тогава трябва да се помага. В различни Фейсбук групи съм, където продаваш нещо и паричките отиват за някое дете или за човек в нужда. Също така миналата година от DXC България организираха раздаване на лаптопи за деца, който учат от вкъщи заради пандемията и не могат да си позволят такъв. Организирахме се с моя мъж и на доста деца помогнахме. От време на време поглеждам и в една група Габровските майки и там пускам неща за подаряване, ако някой има нужда.  Та така.. ако имам възможност дарявам и подарявам.

# 2
 • София
 • Мнения: 6 018
Правя го цяла година. Добре проучвам каузите предварително и винаги знам къде отива това, което съм предала.
Най-редовно дарявам на Фондация Дивите животни, BatWorld Bulgaria, Розовата къща и през хора в социалната сфера по места.

Работата ми е частично свързана с подобен вид кампании и добре знам как да отгранича смисленото от безмисленото.

# 3
 • София
 • Мнения: 22 805
Помагам, но винаги целево и за каузи, които припознавам като свои.
В повечето случаи приятел на приятел и така. В силно подпомагаща и помагаща общност съм, винаги се включвам с каквото мога.
Кампанийни рядко, само един дом в добричко с хранителни продукти и битова химия всяка Коледа.

Кръводарявам винаги, когато мога и има нужда.
Доброволчествам, по някой път даже не ща, но няма кой.
Доброволна грижа полагам за възрастен човек - не, че му има нещо, но мятам по едно око и по една паница манджа.

Разбирам благотворителността с конкретика .
Лицето Х има нужда от У. Сега и на момента.
Не, като абстрактно понятие - да зарадвам дечицата и да си измия съвестта.# 4
 • София
 • Мнения: 21 291
Любимата ми благотворителна коледна инициатива е Операция Плюшено мече. Участвам с огромно удоволствие и съм убедена, че подаръците стигат до всяко едно дете.

# 5
 • Мнения: 9 951
Операция Плюшено мече научих тази година и се включих,запалих и приятелки.
Кръводарител безвъзмезден съм от почти 20 години,еднократен дарител на коса и донор на яйцеклетки.Давам каквото мога ,на който има нужда .Дарявам средства веднъж годишно и за жени с репродуктивни проблеми,това е най-близката до мен кауза и помагам на такива хора много.Дори само със съвет.Баща ми ми раздава телефона на който се интересува от моето инвитро и съм говорила и писала с доста непознати .Не подминавам благотворителен базар също.
Избирам си каузите ,искам да съм сигурна ,че това което давам стига до хората ,които имат нужда .Случи се едно момиче ,за което бяхме пратили съвсем малка сума -200 лв да ми звънне лично и ужасно ме трогна .
Аз приемам благотворителността като нещо нормално ,да даваш също.

# 6
 • Мнения: 3 153
Давам кръв и пускам смс-и за животни. В други каузи не участвам, точно поради изброените горе причини, а и сме имали кутии на работа - срокът е да речем август за операция, те си събират кутиите от нас октомври. Еми не ми е кеф да давам на такива...

# 7
 • Мнения: 9 951
Присетих се и за отец Георги от Варна ,който ръководи Християнската общност на зависими.Дарихме някои стари,но здрави мебели и дрехи.Идват момчетата с бус ,товарят си ги и си ги прибират дори .Отец Георги е уникален човек,ако някой иска ще дам координати .Хората в общността отиват с дрехите на гърба си само,изцяло от дарения се издържат и няма никакви злоупотреби .

# 8
 • Мнения: 5 723
Включвам се и увличам колектива с мен. Веднъж колежка ме пита няма ли активна кампания за събиране на играчки, защото имала много отделени от детето ѝ. Разрових се и понеже не открих такава, се свързах с позната в отдел "Образование", после събрах от моите деца играчки, от колегите и занесохме десетина торби с играчки за детските градини по селата.
С разрешение на началството молих колегите да съберем пари за дете на моя съученичка, което се нуждаеше от спешна операция в чужбина. Много колеги ми гласуваха доверие, после сканирах платежното и им го пратих.
Бях помолена да проверя за дрехи за майка и дете, избягали от домашен тормоз само с дрехите на гърба си. Пуснах пост на правилното място, получих много дрехи, които за своя сметка изпратих на майката. Един мъж пожела да дари пари, затова го свързах директно с нея с нейно разрешение, защото не исках да има и сянка съмнение в моите мотиви.
Събираме капачки, книги, пращала съм шапки и ръкавици и какво ли още не. В много случаи лично аз не съм имала налични търсените вещи, но все някой колега или приятелка се е отзовавала, а аз съм се включвала в транспортирането.
Виждала съм подарено от мен нещо, пуснато за продажба. Гадно е, но не ме отказва по никакъв начин.
За съжаление не ставам за кръводарител.

# 9
 • Mediterraneo
 • Мнения: 32 452
Дълги години служебно организирах редица благотворителни кампании. Прозрачността винаги е била на първо място за мен. Като дарител още повече.
Редовен кръводарител съм. Вече 3 пъти дарявам коса. Участвам в много благотворителни акции за набиране на средства. С малко, но редовно, почти винаги анонимно. Винаги се радвам, когато събраните средства дават резултат, чувствам се част от успеха на борещия се.
Благодарност не очаквам, разбира се, то затова е благотворителност.

# 10
 • София
 • Мнения: 26 037
Правя го цяла година. Добре проучвам каузите предварително и винаги знам къде отива това, което съм предала.
Най-редовно дарявам на Фондация Дивите животни, BatWorld Bulgaria, Розовата къща и през хора в социалната сфера по места.

Работата ми е частично свързана с подобен вид кампании и добре знам как да отгранича смисленото от безмисленото.
Ето това често не правя аз, признавам си, но разчитам на съвестта на тези, които организират кампаниите.

Такова отношение ме притеснява, ако е истина.
https://nova.bg/news/view/2021/11/03/345075/%D0%BA%D0%BE%D0%B9-% … 1%85%D0%B0%D0%BD/

Цитат
„Нищо чудно от хората, на които сме давали, да са ги изхвърлили, ако нещо не са си харесали. Почти със сигурност не са хора от нашия дом”, категоричен беше той.
Ако не са си харесали нещо, просто да го върнат или изобщо да не го приемат.

# 11
 • София
 • Мнения: 5 042
Ние скоро открихме, че продават лаптопите, които са дарени... Доста кофти ми стана, но все още помагам на хората и не съм изгубила вяра в тях.

# 12
 • София
 • Мнения: 22 805
Проучването е много важно, както и доверието.
Била съм многократно в организацията на достатъчно събития и каузи, винаги е имало съмнения от хората. И отговорността е голяма - отчетност, информация, актуалност на събитията.

Но, българинът е щедър и съпричастен, за всичко!

# 13
 • Мнения: 5 489
Докато беше жив баща ми, редовно носеше пари във хосписа на Донка Паприкова. След като той почина, се опитвам да продължавам традицията, когато успея да се организирам. Карала съм им дрехи за болните, чаршафи, лекарства, останали от родителите ми, които са подходящи за възрастни хора.

# 14
 • Пловдив
 • Мнения: 20 155
Не. От години не благотворя по никакъв начин. Имам няколко изключения с директни преводи за конкретна кауза, когато съм сигурна къде отиват парите, но като цяло - твърдо НЕ. Оставянето на дрехи в контейнерите на БЧК не го смятам за благотворителност, така и така тези дрехи не ми трябват, обикновено са умалели на малкия син.
За кръводарител не ме искат вече, преди дарявах. Това не е благотворителност според мен. Бих продължила.

Общи условия

Активация на акаунт