КОЛЕДА 2024/2025

• 110 098
  • 1 422
  •   1
Отговори
# 690
Ролца може ли рецептата за португалските бисквити с бира?

# 691
Кисинджър сладки - рецептата, по която аз ги правя. Леко съм я променила, защото ги овалях в кокос.

# 692
  • In transit
Момичета, днес правих торта и ми останаха доста изрезки от блатовете. Чудя се  дали да направя с тях някакви бонбони или нещо подобно. Ако имате сполучлива рецепта ще съм благодарна!

Мързеливи бонбони или Рециклирани сладки с нутела

Може ли бадемовото или лешниково брашно да се замени с кокосово? Че имам 3 жълтъка и ми допаднаха тези бисквити Байоки, но в останалите сладки имам бадемово брашно и искам нещо да е различно.
Доли ти е писала, че не може. Съвсем различни са. По-скоро с друго ядково може, орехово или шамфъстък.

Emy_emy, ами те пак са копчета или дребна монета, каквото значи 'байоко'. Но много добре са станали.  
Моите са с шамфъстък, но миналата година ги правих с обикновено линцерово тесто и нутела. Също са много вкусни.

Мими, странно е, че е станало твърдо тестото. Или брашното ти е било по-силно или жълтъците по-малки. При мен даже беше съвсем малко по-рядко от нормалното.

2в1, много красиво си ги украсила. Heart Eyes

Роца, и аз се нареждам за рецептата за бирените сладки.

Тук сте се развихрили здраво Heart Eyes, Марчева е отличничка, другите сте на път да я настигнете. Аз се ослушвам още. Сложила съм няколко теста във фризера. Само един коледен бриош с канела и орехи забърках по рецепта на Кристоф Фелдер, да замирише на Коледа...ама той свърши вече. Simple Smile

Мира, заповядай рецептата за копчетата: https://www.mycookingcreations.com/2024/11/biscotti-al-pistacchio.html

# 693
  • София
Марчева, потърсих и аз в моя архив и съм запазила тази рецепта от когато е публикувана във форума, 2012. Цитирам дословно:.......................
Много благодаря, записах най-прилежно. Може би ще ги завъртя, но ще изчакам G.B, да ги покаже, нека да ги видя.
Мики,  благодаря, но ти си отличничката тук, нека да се знае!!! Нали знаеш, колко те харесвам!

Ще пиша в скрит текст, че са дълги неволи на една обикновена домакиня, но не се дразня.......вече:
Скрит текст:
Защо съм подробна, защото една хубавица, ирландка е, ако не се лъжа, по принцип я следя има хубави рецепти за бисквити, онзи ден пусна едни - ALMOND SHORTBREAD и разбира се, че ги "грабнах" и най-подробно всичко си записах, на снимката изглеждаха перфектно. До тук - добре, ама не съвсем.  Бисквитката трябва да е дебел правоъгълник, с височина на страната около 4 см и дебелина 6 .38 см нали е ясно, че тези "6.38 см" няма как да ги измеря, тя как ги е измерила, не ми е ясно, тегля й една на ум, но това го прескачам и оформям на 1/2 см и съм доволна от себе си. Нека да се знае, че това е бисквитката, SHORTBREAD любима на моя син,😘  е тогава няма как да не я направя, нали така, .. По рецепта трябва да стои 40 минути във фризер, а след това се оставя 1 нощ в хладилник - всичко е изпълнено. Изваждам ги, те са като дървесни трупчета - показвам -
Скрит текст:
и започвам да ги режа със специално приготвен нож на филийки. Подреждам ги в тавата с разстояние, охлаждам ги отново да се втвърдят, че маслото им е много и да не загубят формата си и ги вкарвам на 180  градуса , както пише ирландката. Да ама, не, както казваше един прекрасен наш журналист, те се разливат във фурната, няма и спомен от правоъгълник, а се получава една тиниииичка питка, добре изпечена и силно хрупкава, което не е лошо и невероятно вкусни,  да, но не това беше идеята, получава се съвсем друга бисквитка. Ядосана, почти да ги хвърля решавам, но ще ги запазя, все едно да сухарчета с бадеми, а аз ще направя нови и ще ги опека на 220  градуса и вече ще бъда доволна, ще се получат, да ама, не. Замесвам ги отново, процедурата се повтаря от точка до точка,  вкарвам тавата на 220 градуса загрята фурна и намалявам на 200 и............те отново се разливат и приличат на тънииииички питки.
Скрит текст:
нищо общо с това което съм видяла и което искам да направя. Дали се ядосах, да, ядосах се, че изгубих време, че ползвах половин кг масло, за нещо което не се получи хубаво, на вкус са перфектни, поне това малко ме успокоява, че няма да ги хвърля, няма! Котката много ги хареса, при толкова масло....😛 Сега си имам в количество грозни SHORTBREAD бисквитки. Да, направих справка с моите отпреди години shortbread бисквити и има нещо изпуснато, нишестето го няма, което е спойка в бисквитата , да не уточнявам и това си е.
Показвам последните - БИСКВИТКА САХЕР НА РУДОЛФ - SACHER COOKIES

https://cookwithmarcheva.blogspot.com/2024/12/sacher-cookies.html

# 694
Не умея  да снимам добре  , в два варианта са - едните пекох в кошничките и заливах със зелен шоколад, другите пекох като топчета , топях и овалвах във филмиран бадем. На снимката има и капучинови  звезди с марципан .

Приключих за днес . Имам готови линцери които ще слепвам по късно , кутия с рохлички и тези два вида . Гърбът ме заболя , утре пак .
Подправката която слагам купувам готова, мисля че се казва  микс за лебкухен, от пазар е, не е точно купешка , има една сергия на пазара е Мюнхен, от там си купувам всевъзможни подправки . Подобна има и в ДМ.

# 695
  • София
Не умея  да снимам добре  , в два варианта са - едните пекох в кошничките и заливах със зелен шоколад, другите пекох като топчета , топях и овалвах във филмиран бадем. На снимката има и капучинови  звезди с марципан .
-.................
Идеални са! Ще ги завъртя, имам и капсули и подправката имам. Благодаря!

# 696
Ударнички сте всички Hands Clap.

За подправките, в частност за меденките, но и за много ябълкови сладкиши, може да ви се стори странно и необичайно, но често ползвам гарам масала или китайски 5 аромата като добавям още малко канела.

# 697
Аз ще питам за френските анасонови сладки. Понеже никак не обичам анасон (меко казано - местили са ме на друга маса в ресторант, щото някой пие мастика през маса от моята),  какъв друг аромат е подходящо за ползвам?
Това отгоре не е допълнителна глазура, нали? Че и такива съм правила, ама сега не съм за никакви усложнения. А тези си изглеждат перфектно.

# 698
  • Czech Republic
Прекрасни неща показвате, дами! 😍Роца, мен ме заинтригуваха анасоновите, но ще видя дали ще ми остане време да меся и пека още.❤️

Аз днес набързо украсих първите меденки и подаръчета за тази година - много семпло но за 2 часа, толкова.

# 699
Наталина, прекрасни са! Какво ти семпло?!
За два часа...аз за два живота няма да направя и половината на това, което виждам, ама ако следващ път дядо Боже рече да ми даде и ръка, може и да пробвам.

# 700
  • Бургас
Лелеее,уникални вкусотии сте сътворили всички! Браво на вас!

Аз нищо не съм приготвила. А и няма как да приготвя, понеже всичко ще се изяде на момента и до коледа няма да има помен от нищо.
На 23-24 ще приготвя само соленки,виненки и дупчен сладкиш сигурно.
Искам да опитам капучиновите звезди и алфахорес, но не ми се занимава.
А и имам проблем с печката и тока на терасата, така че ще приготвя най-основните неща. Дано печката ми издържи!

# 701
  • Под сянката на разлистените кактуси
Аз ще питам за френските анасонови сладки. Понеже никак не обичам анасон (меко казано - местили са ме на друга маса в ресторант, щото някой пие мастика през маса от моята),  какъв друг аромат е подходящо за ползвам?  

Ох, Кубратова, разсмя ме...Защо са ти анасонови сладки ако не обичаш анасон? И аз го мразя и хич няма да се опитвам да замествам!

Копчетата на Мики, но са елхички

И захерките на Мики

Меденки на Джема, мъжката Туна мрънка докато не ги направих, любими са му, а все пак е с връзки

# 702
Туне, аз всъщност искам по технологията на бисквитките просто да заместя аромата, но понеже не съм правила подобни, докато не опитам текстурата, не мога да реша какъв аромат би им подхождал, иначе просто ще си сложа по избор и толкоз.
Много хубави са ти станали всичките бисквитки!
Аз сега пека линцери и уж броя цели и с дупка, току гледам, че намаляват пропорционално - все пак се старая да оставя равно количество от двата вида, не ям безогледно и без план Simple Smile

# 703
Мики, благодаря за рецептата! Тъкмо днес открих в шкафа едно изостанало малиново сладко и мислех да правя линцери, но май се преориентирах към копчетата Heart Eyes

# 704
  • Сливен
Момичета, попаднах на снимките на noisia със сладките кисинджър и имам въпрос. Дали има рецепти и за останалите сладки от снимката Линцерите с формички, рохлите и шоко кравайчетата са ясни. Но другите не ги разпознавам. Ако някой си ги е запомнил може ли да сподели рецепти?

Общи условия

Активация на акаунт