КОЛЕДА 2024/2025

• 109 799
  • 1 422
  •   1
Отговори
# 780
  • под тепетата
По-необичайно като вкус или форма? Защото това ме подсети и досега рових да търся резец с форма на резен лимон/портокал демек. Но това предполага маслен тип бисквита или с фондан.

# 781
  • In transit
По-необичайно като вкус или форма? Защото това ме подсети и досега рових да търся резец с форма на резен лимон/портокал демек. Но това предполага маслен тип бисквита или с фондан.
Такива ли? https://www.amazon.de/QAAQS-Lemon-Cookie-Cutter-Large/dp/B0CLQQRBRR

# 782
  • Sofia

По-скоро като форма

# 783
  • под тепетата
Не, Mikkey. Резен имах предвид, филийка де  Flushed

# 784
През нощта успях да натъркалям 2 дози напукани сладки и 2 дози капучинови звезди. Сега трябва да слепя и декорирам звездите. Имам и малко меденки за декорация и приключвам. Имам готови още мини щолени. линцери и ванилови кравайчета. Всичко правих с турско масло и не съжалявам. Маслото беше на голям калъп, по един килограм и аз взех 2. Беше  на нормална цена-22 лева/кг. Реших да бойкотирам другите масла, които се продават по магазините.

# 785
  • Русе
Много хубави сладки видях в темата. Аз тази година поизоставам, имам заготовки за линцери, Кисинджър сладки, бисквитки с печат и от снощи меденки. Имам и замесено тесто за рохличките. Капучиновите звезди, шоконус кугелите и браунис бисквитките ме чакат. Джинджифиловите човечета ще правим с малката ми внучка, голяма и е забава. Не съм решила какво да правя с останалите белтъци.
Всяка година правя по един нов вид сладки и мисля тази година това да са бисквити Сахер на Mikkey.

# 786
  • София
И аз заложих на турско масло и съм доволна
До сега имам портокалови с шоколад , сладки с печати , меденки ,линцери , алфахорес , капучинови звезди и корекомки
Както някои беше споделил не ме бива в декорацията , залагам на вкус

Предстои слепване , украсяване и няколко отлежаващи теста

Последна редакция: вт, 17 дек 2024, 12:30 от Luna_Luna

# 787
  • In transit
Като неуморни пчелички сте! Heart Eyes

Аз вчера почнах с една част, в хладилника отлежават още 3 теста, които днес може би ще изпека, като свърша другите задачи.
Тези не мислех да ги правя, ама цял ден слушам за портокалови сладки и не издържах, а и синът ми много ги харесва. Шоколадови сладки с портокал, леко напомнят на бонбони Черноморец. Средата им е по-мека и са много ароматни. По желание на мм половината ги овалях в пудра захар, а другите в какао.

Освен шоколадовите с портокал направих хърватските розички, които са ми ужасно любими (наложи се да ги скрия от себе си, че като ги метнах да ги опитвам.. Joy) и щоленчета. Едното го овалях и замина при свекитата, заедно с торба бисквити.

Мъжът ми ме попита ще има ли кой да изяде всички сладки? Joy

# 788
Кога да слепя линцерите със сладко и кога да полея меденките с шоколад? Тази седмица или другата?
И с какво рисувате отгоре меденките, Наталина? Толкова са изящни!
ПС. Торта Рафаело стана хит вкъщи - лесна, бърза и много, много вкусна!!! Благодаря за рецептата.

# 789
Мики, ако видите зор да давам адрес?

# 790
Никак не е лошо в началото на темата, освен списъка със сладки, да се дава и списък с адреси Simple Smile
Ze-ze, не си само ти желаеща и нуждаеща Stuck Out Tongue Winking Eye
Аз смятам днес да слепвам линцерите (макар да считам, че е още рано),  защото ще пътувам в събота, а дотогава имам сума ти и служебна, и организационна работа, че и торти да правя, не мога да ги чакам повече всякакви полуготови сладки.
Половината меденки току що ги ошоколадих и чакам малко да стегнат, че да ги преместя и да топя останалите, те не са крехки като линцерите и даже добре ще им се отрази по-дългият престой с мармалад и шоколад.
Апропо, снощи пекох виенските коледни сладки, които се обсъждаха по-назад в темата и рецептата била от нечия баба виенчанка, та да споделя кратък отзив:
 Както тогава писах, че възнамерявам, намалих маслото от 250 на 200 гр, при запазено количество на останалите продукти. Наистина дори и намалено, маслото е доста за количеството на сухите съставки (като се има предвид, че половината са орехи и не поемат много), но пък тестото се държа сравнително добре - разточих го средно дебело и оформих на кръгли бисквити.
 На вкус на мен поне ми приличат на вариация на ореховки, но с масло и не толкова интензивен орехов вкус, съответно са и по-хрупкави на текстура.
 Смятам да ги потопя в шоколад, но още не съм решила окончателно как ще ги довърша, сякаш не ми се иска да ги оставя в чист вид.

# 791
Здравейте,
страхотно вдъхновение е тази тема, вие сте машини, дами! И аз имам желание да направя много видове сладки, но за сега имам само меденки, капучинови звезди и нус кугели. Поусъвършенствах технополгия за направата на роял айсинг от белтък и захар, с рисуването има какво да се желае и съм решила да не оставя неизрисувана меденка. Искам да ви попитам дали ако слепя с мармалад украсените с айсинг меденки, ще попият от влагата и айсинга ще се стопи? Съвместими ли са айсинг върху фондан?
И още: вероятно ще направя алфахорес, но не ми се прави дулце де лече, дали в някоя от веригите може ли да се намери като готов продукт за слепване?
Показавам малко от моите
Скрит текст:
Скрит текст:

Последна редакция: вт, 17 дек 2024, 15:27 от Фи_Фи

# 792
Разкошни са, Фи_Фи, за мен са дори съвършени!
И аз тази година бях твърдо решила да се пробвам с айсинг (много не ме бива в деликатните декорации и рисуването, ама много), обаче ми трупнаха в петък вечерта толкова служебна работа, че за по-лесно слепвам, топя в шоколад и това ще е .
Не мисля, че слепването на меденките с мармалад ще повлияе на айсинга,  но трябва все пак да е гъст. Може да направиш две-три пробни и след 2-3 дни да видиш как ще са.
Моят мармалад е толкова гъст, че едва мажа с лъжицата (реже се с нож, така че е нормално), но пък не се разтича. Става обаче бавно и пипкаво слепването, а уж е една от най-бързите дейности. Аз пък се чудя дали ще омекоти достатъчно меденките, че те са си твърдички по принцип.

# 793
Момичета, къде съхраняватв в това време? В моя град е толкова топло, дори работя  на отворена врата. Сладките ми са всички на тераса, южна... Обмислям да почна да опаковам и раздавам, да ги мислят други хора.

# 794
  • София
Фи_Фи , много са красиви. Браво! В Берьозка има варена сгущенка, което било същото като дулсе ди лече. (назад в темата се обсъждаше коя точно да бъде).
Аз купих и ужасно не ми хареса, алфахореса също не ми харесаха заради него, но пък дъщеря ми се влюби в тях.
Направих и аз едни портокалови с шоколад, но нямах част от нещата и замених. Станаха страхотни, но приличат на кюфтета, та вече ги наричаме шоколадовите кюфтета. Събота ще правим втора доза от тях, а може би и трета. Само се чудя как да ги направя малко по-красиви. Не ми се иска да ги топя в шоколад, че и без това са много шоколадови.

Общи условия

Активация на акаунт