КОЛЕДА 2024/2025

• 107 098
  • 1 422
  •   1
Отговори
# 1 140
Понеже дълго отсъствах, и аз отново да благодаря за прекрасната тема и преживяване в нея (за сладкишите отделно) и макар със закъснение, да ви пожелая здрава, спорна и щастлива година!
До нови скорошни срещи и в други празнични теми!

П.П. Къде са Марчева и Пейч? Да не останаха на север? Сакън!!!

# 1 141
  • Варна
Кубратова, оправи ли болежките? Да останат в старата година!
Един пирог с пилешко за кръстник.

# 1 142
Благодаря, velikova1, засега да, поне поправимите. Да стана една кръстница наред с кръстника? Simple Smile
Този пирог много ми въздейства, моля за рецептата.

# 1 143
  • Варна
Благодаря, velikova1,
Този пирог много ми въздейства, моля за рецептата.
Пирог с пиле
100 мл топла вода, 2 с.л. сметана, 1 яйце, щипка захар, мая за 0,5 кг брашно, ½ ч.л. сол, 50 г меко краве масло, брашно за меко тесто, 1 жълтък за намазване
3 пилешки филета, магданоз, черен пипер, 250 мл прясно мляко(бульон), 50 г масло, 1 ½ с.л. брашно, сол, черен пипер, индийско орехче, магданоз

В топлата вода се поставят яйцето, сметаната, солта, захарта, маята и маслото. Разбърква се и се добавя брашно до получаване на меко тесто, което се оставя да втаса до удвояване на обема.
   Пилешките гърди се сваряват, охлаждат се и се нарязват на късчета. В тиган се загрява маслото, добавя се брашното и се запържва до порозовяване. Постепенно се налива студено мляко или бульон при постоянно бъркане, за да се получи гладък сос. Оставя се да ври на тих огън до сгъстяване. Готовият сос се смесва с вареното месо и се добавят подправките на вкус. Полученият пълнеж не трябва да е много течен.
   Втасалото тесто се разделя на две неравни части. По-голямата се разточва на кръг, от който се оформят основата на пирога и страничните бордове. В получената черупка се разстила равномерно пълнежът. Отгоре се разтегля втората част от тестото и се покрива с краишата на страничния борд в средата на пирога се прави отвор за парата.
   Пирогът се оставя да се надигне за 20 минути, намазва се с жълтък или мляко и се пече в загрята на 180 градуса фурна до готовност. Покрива се с кърпа.

# 1 144
Много благодаря, velikova1!
Обаче ми се чини, че в рецептата има пропуск - не пише кога се носи на кръстника или мога и сама да си я изям Simple Smile
Заключавам, че тази стъпка с носенето е по желание Stuck Out Tongue Winking Eye

# 1 145
Привет,
търся проверени рецепти с шампанско, че освен  по глътка за наздравица , цяла бутилка остана и мислейки за нулев отпадък освен за виненки , друго не се сещам.
В нета чета за Френски пудинг с шампанско, но не намирам отзиви.
Благодаря !

# 1 146
  • In transit
Привет,
търся проверени рецепти с шампанско, че освен  по глътка за наздравица , цяла бутилка остана и мислейки за нулев отпадък освен за виненки , друго не се сещам.
Благодаря !
Това кисело зеле по елзаски е с шампанско.
Може да го ползваш също за ризото. Тези кюфтенца стават супер с шампанско.

# 1 147
  • Варна
Коктейл Белини.
Ева Тонева има Коктейл за принцеси с шампанско, сироп от рози и тоник.
Кубратова, може да не му казваш на кръстника, ако ти се хапва и да.забравиш да вземеш пирога.
Stuck Out Tongue Winking Eye
Нали на кръстник се ходи с питка и пиле, аз ги комбинирах, като умерено мързелив човек.

# 1 148
Привет,
търся проверени рецепти с шампанско,
Скрит текст:
че освен  по глътка за наздравица , цяла бутилка остана и мислейки за нулев отпадък освен за виненки , друго не се сещам.
Благодаря !
По принцип можеш да заменяш виното в някои рецепти с шампанско. Например при мариноване и печене на месо. Ако решиш да правиш някакъв сос към пържоли или месо също можеш да вложиш част от шампанското. Да замениш част от млякото в рецептата за сладкарски крем. Или да пробваш тази торта - Торта с шампанско и малини.

# 1 149
  • пак на Рив Гош
Ако шампанското е останало от Нова година,  то сигурно вече е изветряло, та може да се ползва във всички рецепти, където има бяло вино. Дори и във френска лучена супа, която, според една легенда е също била първоначално приготвена с шампанско Grinning

# 1 150
Аз май съм писала в друга кулинарна тема, ама преди години на едно служебно обучение в планинска хижа (тъй му се казваше в едни други времена) трябваше да направя гарнитура за пържоли, а изборът на продукти беше ограничен. Докато готвех пържолите, пиехме от бутилка шампанско и така се роди гъбен сос със шампанско - задуших нарязани печурки, сложих малко брашно (нямаше там нишесте, не ме хокайте) и залях с шампанско (около половин бутилка, неизветряло), добавих сол, черен пипер и едно дафиново листо. Всички искаха "рецептата" за соса Simple Smile

# 1 151
# 1 152
  • София
Привет,
Благодаря !
ЗА МНОГО ГОДИНИ!
Страхотна е, пиша го напълно  убедено, страхотна, не е трудна.
ПРАЗНИЧНА ШОКОЛАДОВА ТОРТА С МУС ОТ ШАМПАНСКО

https://cookwithmarcheva.blogspot.com/2021/01/blog-post.html
някои колежки от  другата тема -  "Ежедневните ни кулинарни..." я правиха и споделиха, че е страхотна и е станала любимата им  торта.

# 1 153

за много години и до други коледни рецепти!
да благодаря и да докладвам, че направих:
- златната обредна питка на марчева, като нарязахме на елхички - това е стана супер вкусните хляб, макар и постен изненада ме, не беше твърд, нито текляв, супер е!
- шамфъстъковите копчета станаха супер, както и бисквитките сахер - и на двете тестата бяха ронливи, но все пак станаха на бисквитки Simple Smile
- стъклените - направих ги от виолетки - много бяха лепкави и вътре топченцата залепваха за тях, а не се движеха - дали с лукчета пак така става?

марчева, тортата с шампанско изглежда супер!! сещаш ли се с какво може да се замени сиренето, че не обичам съчетанието му с шоколад?

Последна редакция: вт, 14 яну 2025, 11:43 от arino

# 1 154
  • София
.............
марчева, тортата с шампанско изглежда супер!! сещаш ли се с какво може да се замени сиренето, че не обичам съчетанието му с шоколад?
Да се замени... нямам представа , а  да  го замениш ще се получи друг вид мус

Общи условия

Активация на акаунт