КОЛЕДА 2024/2025

• 107 140
  • 1 422
  •   1
Отговори
# 1 170
  • Под сянката на разлистените кактуси
Гениална идея, SkyBlue! Колко ти е голяма правоъгълната форма?

# 1 171
  • USA
25x45 cm ми е тавата.

# 1 172
  • София
Моята рецепта за крема е с 250 гр маргарин Калиакра и се сварява сироп, към който се добавят жълтъци. С 5-6 блата ми е. Правила съм я много, много отдавна.
За първи път чувам обаче крема да е със заквасена сметана.

# 1 173
  • София
.................
За първи път чувам обаче крема да е със заквасена сметана.
....и както виждаш от снимките, също и на вкус се е получила разкошно. За съжаление и мой пропуск не съм записала източника от където съм свалила, но който и да е пробвал да я приготви казва, че е с разкошен вкус. Това което съм записала най-отдолу съм го копирала от оригиналната рецепта, цитат:
"*Източник: Коста Гараш - 1885 г
Това е оригиналната рецепта на торта Гараш, представена от унгареца сладкар Коста Гараш. За първи път е представена в гр. Русе, а през 1960 г е представена в София. Тортата се приготвя с 5 белтъчни блата, които се намазват с шоколадов мус от сметана и шоколад.
След това става емблематична за всеки уважаващ себе си ресторант. Винаги се покрива в тънък кръг от зелено оцветен кокос. Българската торта Гараш е реплика на така известната торта Сахер.
При приготвянето на блатовете не се ползва брашно и сметаната винаги е заквасена."
дали е така както написаното никога няма да вляза в спор, не ми е това работата, моята работа е да намеря рецепта и да я направя и да зная, че се е получила, това е.

# 1 174
# 1 175
  • In transit
...." Българската торта Гараш е реплика на така известната торта Сахер.
При приготвянето на блатовете не се ползва брашно и сметаната винаги е заквасена."
....
Това звучи пълна глупост, тя Гараш няма нищо общо със Сахер, нито, визиално, нито вкусово. Само ганаша отгоре, евентуално.
Марчева, Hug не към теб, а към цитирания източник ми е репликата.

# 1 176
Grinning недейте така за гараша, наш си е, какво ставало назад в годините няма значение. Спорила съм с франсета, че сме имали сладкарство отдавна с тази торта и съм ги водила да я опитат. Бях издирила и от нета снимка на оригиналната рецепта в русенския архив, която както чета явно не съществува. Но пък това е една легенда, която е добре да се поддържа.

Някъде на компютъра пазя снимка на това, което наричат оригиналната рецепта от русенския архив.
Добавянето на сметана е някаква заемка, в онези времена у нас не мисля, че е ползвана сметана.

# 1 177
Аз съм чела рецепти със сметана, но не помня дали съм правила (уж ми беше наред паметта, особено за сладкиши, ама на, възраст...). При всички случаи обаче ще се ползвам от рецептата на Марчева, вероятно ще е по-лек кремът и ще е подходяща за по-топлите сезони, важното е да е вкусна, а дали има или няма оригинал, кой е, какви вариации има върху него...все тая, все пак ние си готвим домашна кухня, без претенции за имена или оригиналност на състава на едно или друго. 

# 1 178
  • Русе
Скрит текст:
Аз съм чела рецепти със сметана, но не помня дали съм правила (уж ми беше наред паметта, особено за сладкиши, ама на, възраст...). При всички случаи обаче ще се ползвам от рецептата на Марчева, вероятно ще е по-лек кремът и ще е подходяща за по-топлите сезони, важното е да е вкусна, а дали има или няма оригинал, кой е, какви вариации има върху него...все тая, все пак ние си готвим домашна кухня, без претенции за имена или оригиналност на състава на едно или друго. 

Кубратова, това е шоколадова торта /моя измислица/, с крем от краве масло и сметана. Става по лек крема, но има някаква киселееща нотка. Синът ми , понеже е главен консуматор на тортите в къщи предпочита нормалната Гараш торта. Въпреки това с удоволствие си хапна и този вариант.

# 1 179
И аз си фабрикувам някакви измислени кремове със заквасена сметана, ама не ми киселеят - или слагам много пудра захар или другите съставки потискат - не знам. Напр. съм слагала домашно дулсе де лече, маскарпоне, бял шоколад, тъмен ганаш, домашен каймак или извара, сладкарски крем...въобще, според тортата и наличностите или по-скоро е обратното понякога - според наличностите и тортата Simple Smile

# 1 180
  • София
Тортата "Сахер" няма нищо общо с тортата "Гараш". При "Сахера" се пече цял шоколадов блат, който след това се разрязва на две. Използва се сладко от кайсии за мазане. Накрая се залива с шоколадова глазура.

# 1 181
  • Балчик
За мен торта Гараш си е с маслен крем. Никакви сметани не признавам.
Имам два рецептурника по сладкарство.
От 1956 г е с маслен крем. От 1970 г е с каймак.

Моята, с маслен крем, 4 платки.

Последна редакция: нд, 19 яну 2025, 15:46 от Джемма

# 1 182
  • под тепетата
Джемма, перфектна е!
По Коледа беше пуснала снимка на твоята баклава . Може ли рецепта?

# 1 183
Днес направих ричарели по рецепта на Марчева, любими са ми тези сладки.

# 1 184
  • Русе
Скрит текст:
Тортата "Сахер" няма нищо общо с тортата "Гараш". При "Сахера" се пече цял шоколадов блат, който след това се разрязва на две. Използва се сладко от кайсии за мазане. Накрая се залива с шоколадова глазура.

Някъде бях чел, че торта Сахер е като прототип на торта Гараш. Вероятно са имали предвид тази рецепта /в случая намазване със сладко/, за да твърдят това. Липсата на оригинална рецепта води до много варианти, като всеки си твърди че е оригинал.

Общи условия

Активация на акаунт