КОЛЕДА 2024/2025

  • 107 007
  • 1 422
  •   2
Отговори
# 1 245
  • София
  • Мнения: 12 256
==============
От другата седмица в Кауфланд ще пускат машинка за паста, чудя се дали да я взема. Не че е скъпа, просто вече нямам място къде да ги държа. Но ако ще ме улесни при разточването, бих я взела. Simple Smile
Скрит текст:
........
Канолите са перфектни! Не съм правила, първо защото се пържат , определено избягвам пърженото и второто е ,че в рецептите за каноли има мас, а в моята кухня мас не влиза, имам си мой си закон, иначе много искам да ги завъртя,  но ще се задоволя с гледане.
Машината за паста е хубаво нещо, също имам на  Маркато, тежка и стабилна е. Голям зор беше да я купя, но два пъти правих и повече не повторих. Цялата кухня става  в брашно,  ако не се дразниш - купувай я, но аз побеснявах от това неудобство, и... , благодаря от тоз разкош. Чистенето ми е повече от правенето на паста, няма да я извадя повече, но това съм си аз.
Освен всичко написано от мен мога да кажа, че на Barilla пастата, която се предлага по магазините,  всякаква като модел е перфектна, ползвам я много. Чудесна е!
Тази  машинка ,която е показана е с много ниска цена, това малко ме притеснява дали е толкова добра, тя трябва добре да стои, да не се мърда, да е тежка, погледни и прецени. Приеми всичко само като съвет

# 1 246
  • Мнения: 2 376
Благодаря за поздравите и за мненията за машинката! Heart Eyes

Ще отида другата седмица да я видя, разбрах за какво да гледам. Ако не е тежка и стабилна, няма да я купувам.

Галчудо, аз ги правя по тази рецепта, единствената разлика е че в тестото слагам Марсала, вместо ликьор.
От тази доза днес се получиха 36 бр.
Много е важно неколкократно прегъване и разточване на тестото. От това зависят мехурчетата по черупките.

За крема купувам килограм рикота, защото не слагам захаросани резенчета, нито шоколадови капки. Правя го само с рикота и захар.

Всичко е описано много добре, но ако имаш някакви въпроси ще помагам, колкото мога. Hug

https://youtu.be/IXI3CUS8afE?si=_UhmFUYYqw04rWDY

Скрит текст:



Последна редакция: сб, 01 фев 2025, 23:22 от vox

# 1 247
  • Бургас
  • Мнения: 7 780
Благодаря! Запазих си рецептата. Ще си търся тръбички.

# 1 248
  • Тополовград
  • Мнения: 583
Миналата седмица поръчах тръбички от Тему и днес хоп рецепта. Сега с нетърпение ги очаквам.
 https://share.temu.com/SXqjqgxQDnA

# 1 249
  • Мнения: 2 376
И моите са от Тему. С 10 бр. се справям.
https://share.temu.com/krdoKjzShsA
От ринговете ползвам с диаметър 10,5 см.
https://share.temu.com/bb86forDPaA

# 1 250
  • София
  • Мнения: 3 331
Вчера бях рожденичка, а днес имах гости и освен всичко останало приготвих и сладките “Сахер” на Mikkey, но с форма сърце. Омесих тестото снощи, а ги пекох днес. Стриктно следвах рецептата, но изпитах затруднение при разточването, ронливо ми беше тестото. Тегля с електронна везна и жълтъците ми бяха 36 г. Въпреки всичко си ги изрязах с единствената формичка, която имам и съответно могат да се приготвят и за предстоящия празник Св. Валентин. Ето ги:


Явно формичката ми е по-голяма и излязоха 16 слепени сладки. Кайсиевият конфитюр много им отива, а пък взех един фин френски, чуден. Пак ще ги приготвям определено.

# 1 251
  • под тепетата
  • Мнения: 11 317
Мда, и колежките ми вчера бяха възхитени! Според мен черешката при тях е поръската от какаови зърна. Изпекох ги преди две седмици, слепих в неделя. Конфитюрът на Бон маман ли беше?
Честит РД на патерица, Helene s! Здраве и много щастливи сладки моменти с близките ти!
 

Последна редакция: вт, 04 фев 2025, 06:50 от bilqna_69

# 1 252
  • София
  • Мнения: 3 331
Много благодаря! Не беше този път Бон Маман, макар че техните са върха също.

# 1 253
  • In transit
  • Мнения: 14 430
Helene S, да си жива и здрава! Благодаря за доверието. Много красиви сърца! Heart Eyes
Относно твърдото тесто, малко ми е странно, защото ги правих няколко пъти, но и някой друг се оплака от същото, като теб. Единственото, което се сещам е да ползвате по-глутеново брашно, което да поема повече течности. Мисля, че по-напред в темата бях писала, че за сладкиши и бисквити ползвам много слаби брашна, които не са български, защото ние сега нямаме такива. Поне аз не съм виждала. Едно време имаше едно брашно тип 350, но от години не съм го виждала. На нашите, тип 500 масово им слагат аскорбинова киселина, като подобрител, която подобрява качеството на брашното и го прави по-силно. Това може да е проблем. Препоръчвам за сладки, бисквити, маслени теста и кексове да ползвате много слаби брашна, без подобрители...нещо от сорта на 8-9г протеини. Има италиански такива, обикновено са отбелязани с "dolce". На Дивела има такова в Метро и на Casillo по италианските магазини.
Скрит текст:
Като опция, ако ползвате брашно тип 500, заменете част от него с нишесте, така ще намалите процентно количеството протеини в брашното.
И още нещо, ако ви се струва, че е много сухо тестото и трудно се омесва, добавете 1 с.л. прясно мляко, вода или 1/2-1 жълтък, така, че да се получи меко тесто, но да не лепне.
Ронливото тесто, ако при замесването е било добре и меко може да получи и ако се разточва много студено. Препоръчвам, като замесите тестото да го разточите между два листа хартия за печене до дебелина 1 см, примерно, да го охладите добре и след това леко да го доразточите и изрежете. Така няма да се рони..и задължително леко набрашнявайте тестото от двете страни или хартията.

Биляна, и твоите са чудни! Heart Eyes Какаовите зърна са ми любими, оня ден пак заредих един пакет от ДМ. На много десерти пасват идеално.

# 1 254
  • Мнения: 14 968
Има брашна 400 съм виждала по магазините, пише на тях, за сладкиши, сладкар или нещо подобно.

Търся рецепта за тиквена торта с черен шоколад. Купувам една и много ми харесва


Блатът е влажен и сочен, вкусът на тиква почти не се усеща, не е много сладка, кремът е сладкарски с още нещо.

# 1 255
  • Мнения: 7 968
Ако тиквата не се усеща, спокойно може да я прескочиш в рецептата и да си направиш шоколадова торта със сочен блат (който си избереш) и домашен крем. И аз се чудя каква е ролята на тиквата в тази рецепта - и кремът, и какаовите блатове са с достатъчно изразен вкус, за да им се добавя точно пък тиква.   

# 1 256
  • Мнения: 15 106
Аз обичам тиква и не бих я прескочила. Препоръчвам ти блатовете от шоколадовата торта на Ирина Купенска. Крем си избери по свой вкус, просто добави тиква (печена и фино пюрирана, не просто намачкана).

https://sunshineskitchen.com/the-best-chocolate-cake/

# 1 257
  • София
  • Мнения: 12 787
Има брашна 400 съм виждала по магазините, пише на тях, за сладкиши, сладкар или нещо подобно.

Търся рецепта за тиквена торта с черен шоколад. Купувам една и много ми харесва


Блатът е влажен и сочен, вкусът на тиква почти не се усеща, не е много сладка, кремът е сладкарски с още нещо.

Кремът прилича на Баварски.

# 1 258
  • Русе
  • Мнения: 6 345
Скрит текст:
Има брашна 400 съм виждала по магазините, пише на тях, за сладкиши, сладкар или нещо подобно.

Търся рецепта за тиквена торта с черен шоколад. Купувам една и много ми харесва


Блатът е влажен и сочен, вкусът на тиква почти не се усеща, не е много сладка, кремът е сладкарски с още нещо.

https://www.edimdoma.ru/retsepty/59615-shokoladno-tykvennyy-tort

# 1 259
  • Мнения: 14 968
Пейч, кефирът с айрян или с кисело мляко е по-добре да се замени в тази рецепта„

Общи условия

Активация на акаунт