КОЛЕДА 2024/2025

  • 106 966
  • 1 422
  •   1
Отговори
# 1 305
  • Мнения: 8 520
Марчева, помня, че не ти /ви хареса козунакът със спанак. 🤗😊
На мен и на малката щерка ни хареса. На ММ не му хареса.
Тестото беше много приятно за работа, втаса много добре.
Според мен не се усеща миризмата /вкуса на спанак. Но аз много обичам спанак (постен или с месо).

# 1 306
  • Мнения: 8 070
Спаначената торта и при нас се хареса. Чак накрая казах от какво е зеленият цвят и първоначално не повярваха, но  определено я одобриха. И за приятелско събиране съм я правила като там предположенията бяха, че е с киви Smile. Изядоха си я до последната трохичка преди да им разкрия истината Simple Smile.



Блатовете са по форумската рецепта, но кремът ми не е само заквасена сметана, а е смесена с маскарпоне.

А за чашката "зайче" идея е и блатове за морковена торта, крем по желание (маскрпоне или крема сирене + сметана), а за украса глазирани бейби морковчета или такива от фондан.

Последна редакция: пн, 03 мар 2025, 22:29 от 2в1

# 1 307
  • Мнения: 2 375
2в1, и морковена торта не съм правила. Благодаря за идеята, ще я погледна. Hug

Аз тази година съм решила традиционният козунак да го заменя с козуначени коминчета. Само не знам дали и с какво ще ги пълня.
Скрит текст:



Снимките са от интернет.

# 1 308
  • In transit
  • Мнения: 14 430
vox, като един заклет фен на коминчетата ще кажа, че няма нужда да се пълнят с нищо. Самостоятелно са си най-вкусни! Heart Eyes
Но може да направиш някое шоколадово коминче, например с ядки и канела, ще е чудно. Имам много хубава рецепта за шоколадов козунак, може да я ползваш за основа.

Покрепям и идеята за морковена торта, много е вкусна!

# 1 309
  • Мнения: 8 520
Голям мерак имах да направя козуначени коминчета. Една година пробвах, не се получиха. По форумски съвет ги навих на вътрешната ролка от хартия за печене, сложих ги върху горните ръбове на правоъгълна тава, че да не се сплескват. Моите започнаха да се развиват при печене. Пак ги изпекох, но нямаха никакъв вид.
П. П. Виждам, че Мики е писала с мен, ще погледна при нея, че искам пак да пробвам коминчетата.

# 1 310
  • Русе
  • Мнения: 6 345
Аз също съм хвърлил око на морковената торта. След като кекса с моркови се одобри от всички в къщи, се замислих и за тортата.
За спаначната торта се притеснявам, че сам трябва да си я похапвам.

# 1 311
  • In transit
  • Мнения: 14 430
Фортуна, по мое скромно мнение, домашните коминчета няма да станат, като оригиналните. Има значение технологията на изпичане. Домашните стават по-различни на вкус. Тестото трябва да е многоооо тънко разточено, но топлината от дървото, на което са навити ги изпича по друг начин.

# 1 312
  • Мнения: 8 520
Благодаря, Мики.
Значи да разточа колкото може по-тънко.
Знам, че няма да имат същия вкус, но ми беше мерак да пробвам.
Ако ми дойде музата тази година, може пак да пробвам
Струва ми се, че и тестото трябва да е по-твърдо, че да държи форма. Мисля, че с какаовото ще се получи формата.
Когато правих спаначения козунак, ми направи впечатление, че плетката се запази по-добре при печене, отколкото при обикновения козунак.

# 1 313
  • София
  • Мнения: 12 256
Както написах козунак със спанак е гадно, защото има вкус на спанак, въпреки че много обичам спанак, но когато е сготвен, примерно спанак с ориз и ако му сложа и яйчице ... чудно става. Но пък спанак/ лапад с агнешко моите хора да не видят, толкова го мразят, а толкова хора го обичат, въпрос на вкус е всичко.
Точно поради тази причина след козунака, който беше изхвърлен, не посмях да направя и торта със спанак, но там вече има крем, било сметана, било маскарпоне, разни ароматни добавки и може и да е хубаво, да не се усеща така остро вкусът на спанака. Който иска нека да пробва, но да знае, че е  предупреден.
Фортуна!!
Морковена торта също не съм правила, но никога не е късно да я забъркам, дано да не се усещат така морковите, както спанака, остро , защото все пак си е зеленчук.

# 1 314
  • In transit
  • Мнения: 14 430
Марчева, морковите сладнеят. Може да ги пробваш преди да ги настържеш, защото все пак има различни на вкус.

Фортуна, да, хубаво е да е леко по-твърдо. Може да залепиш крайчето с малко белтък, да не се развива. Помисли за някоя стъклена бутилка, да е с по-дебел диаметър. Мисля си, че по-добре ще се получи, примерно от вино...така и топлината ще се разпредели по-добре. В момента не ми хрумва само как да се закрепи без да опира в тавата. Grinning

# 1 315
  • Мнения: 8 520
Морковена торта или кекс не съм правила, трябва да пробвам.
По едно време из форума се въртеше рецепта на Люси за сладкиш с тиквички. Не се усещаха изобщо, дори цветово не се забелязваха, че имаше какао. Този сладкиш беше одобрен и от ММ. 😃

# 1 316
  • In transit
  • Мнения: 14 430
Морковена торта или кекс не съм правила, трябва да пробвам.
По едно време из форума се въртеше рецепта на Люси за сладкиш с тиквички. Не се усещаха изобщо, дори цветово не се забелязваха, че имаше какао. Този сладкиш беше одобрен и от ММ. 😃
Бързо да се поправиш. Joy Давам и рецепта. Hug

# 1 317
  • Мнения: 15 106
Два пъти съм правила спаначената торта. Хареса ни, а спанакът въобще не се усеща.
Правих я с млян, замразен спанак (не беше на листа).

# 1 318
  • Мнения: 2 387
По повод коминчетата, попаднах на това, само че у нас не се пие бира Simple Smile

# 1 319
  • под тепетата
  • Мнения: 11 314
Аз предлагам да си хапнете коминче в Капана, хем ще видите нагледно как ги прави майсторът. Много е любезен, в Прага е научил занаята.
 

Общи условия

Активация на акаунт