Ястия в тава

  • 6 888
  • 66
  •   1
Отговори
# 15
  • Мнения: 1 364
Баница ? Питка.

Брашно мая. Баеш. Печеш.
Решеж 2 кила червени домати с малко олио. Сирене на цвят.

Ядеш и ревеш

После чистиш фурна и рИвеш
Не те разбрах. Как от питката ще изцапаш фурната?

# 16
  • София
  • Мнения: 1 260
Как розмарин на тиква 🙄 никога няма да ми хрумне такава комбинация.
Ами така, много вкусна комбинация е. И на мен не са ми хрумвали много неща, но на хората са. Нали знаеш, че има различни вкусови комбинации и предпочитания и най-различни манджи се готвят по света?

# 17
  • София
  • Мнения: 44 493
Впрочем исках темата да в точно за по-нестандартни рецепти. И моля ви, придържайте се към кулинарията!

# 18
  • Мнения: 24 576
Потвърждавам че е супер като комбинация, макар че аз съм я изпробвала за тиква, нарязана на пръчици  като картофки, съответно със сол, зехтин и подправки а не сладка като десерт. Просто розмаринът е силничък и не всеки го харесва изобщо, камо ли на повече от 1-2 конкретни неща.
Такава тиква на "картофки" съм пекла и с розмарин, и с мащерка, и с чесън... и вероятно пропускам още нещо изпробвано, носи си на подправки. С един чеснов сос отстрани и съвсем заспива, особено ако в него има и лъжица сусамов тахан.
Това последното предполагам че може да мине към нестандартните комбинации, но на мен ми харесва много.

# 19
  • София
  • Мнения: 44 493
Бататите и тиквата имат почти един и същи вкус. Между другото, батати на тава не стават добре, сладникави са.

# 20
  • Мнения: 24 576
На мен не почти ами направо си ми имат вкус на тиква, хранително си имат разлика но вкусово... от някои сортове тиква са ми неразличими, особено ако са приготвени по начина който описах.

# 21
  • София
  • Мнения: 1 260
Батат във фурната наистина е много сладникав, но те си сладнят по принцип. Не ми харесват въобще, а знам че имат много почитатели.
Наскоро пробвахме вкъщи мързеливи сарми на тава, което си е ред зелеви листа, ред ориз, леко запържен със зеленчуци, като стандартната плънка за сарми. Зелева лазаня. 😁 Изядохме си я, върви с кисело мляко.

# 22
  • Мнения: 12 193
Баница ? Питка.

Брашно мая. Баеш. Печеш.
Решеж 2 кила червени домати с малко олио. Сирене на цвят.

Ядеш и ревеш

После чистиш фурна и рИвеш
Не те разбрах. Как от питката ще изцапаш фурната?

Не съм те разбрала. Мислех, че приготвяш доматен сос във фурната. Съгласна съм, че от питка няма да се изцапа.

# 23
  • София
  • Мнения: 44 493
Имаше някъде много хубава идея за сос за паста на фурна. В дълбока керамична или стъклена тава слагаме нарязани домати, босилек, моцарела или други сирена, печем за кратко и после намачкваме.
Мале, забравих лук и чесън.
Вместо сирена, може аншоа.

# 24
  • When you are not fed love on a silver spoon, you learn to lick it off knives...
  • Мнения: 4 100
Сетих се едно мое си "откритие" за на фурна.

Контрафиле - около 1 кг.
Нарязвам го на около  1 см филийки.
В тавата на дъното капвам малко мазнина.
Редя паржолките плътно една до друга.
В една купа забърквам подправки, например: сол, черен пипер, червен пипер, къри/куркума, кимион, кориандър млян, мащерка, и още каквото Ви допада на свинско.
Добавям малко мазнина.
2 яйца
200мл течна готварска сметана.
Разбивам хубаво всичко и заливам контрафилето.

Пека в загрята фурна на 180°С за около 30 минути.
Месото става много крехко!
Поднасям със свежа салата.
Изглежда като месо с крем-карамел, но е страхотно.

# 25
  • София /Абсурдистан
  • Мнения: 13 490
Аз готвя предимно в Инстант пот, но със запичащия капак става фурна. И се мие в съдомиялната. Ще следя за рецепти.

# 26
  • Paris, France
  • Мнения: 17 457
Много сложно ми се вижда готвенето в тава във фурна, но готвя непрекъснато разни нещица за дечурята. Любимото ми ястие във фурна е английския печен, неделен обяд от печено месо, което традиционно е говеждо, но става и с овче, което предпочитам. Гарнитурата е от печени картофи, моркови, целина, както и броколи на пара. С черешката на сладоледа, любимият ми Yorkshire pudding и соса от сока на месото, сгъстен с брашно или нишесте и бира това ми е любимия неделен обяд ever. Много е комфортно. Ходим да го ядем в pub като сме в Англия задължително. Не го правя често, защото е много работа в малката ми фурна. Правя го само с овче месо, защото децата не обичат кървящо говеждо, но си струва. Ето хубава рецепта, която съм изпитала. Отне ми 2 часа в кухнята. Съветвам да направите двойна доза пудинг, защото бързо се изяждат. Може да ги замразите и претопляте. Аз първо правя тях и след това ги стоплям преди да сервирам:

https://www.kitchensanctuary.com/roast-beef-dinner/

Гювеч децата обичат, но не правя. Ядат у майка като идат на гости. Обожавам бамията в гювеча. Мога само нея да си ям. Правя йеменския вариант на гювеч. Зеленчуците се режат на едри пръчки, така:



Обичам риба плакия, върху много лук и целина, чушки, цели, необелени скилидки чесън. Поднася се с ориз.

Казват, че бобът ставал най-хубав във фурна, но не ми се диша пара 3 часа и го готвя в експрес тенджерата.

Лозови сърми и сарми от кълцано месо с кисело зеле стават превъзходни в гърне, обаче, не в тава, а темата е за тава.

Обожавам дроб-сърма в тава на фурна. Трудно намирам було тук, но ястието е безумно вкусно. В стария квартал често правех.

Утре ще пека пилешки копани. Наливам в тава студено пресован зехтин. Смесвам в купичка1 с.л лют червен пипер и по чаена смлени кимион, черен пипер, ким, джинджифил, риган, сол. Щипка куркума и канела. Долната част на пилешки крака ги натривам с чесън, омазвам в зехтин в тавата и овалвам добре в подправките. Наливам 300-400 мл вода в тавата за да направи пара. Слагам в загрята на 220° фурна, на долен реотан. Около 30 минути. Обръщам след 20 минути и мажа с четка с мазнина. В air fryer също става.

Тиква и големи картофи преди да ги пека, ги готвя на пара в експрес тенджерата и така не чакам дълго.  10 мин налягане и като спадне само, нареждам в тавата и запичам. Вчера правих тиква, в която сервирах месото. От издълбаното направих тиквено пюре:





Печени павета сьомга. Поднасям с ориз и зеленчуци на пара или салата. Може да се направи сос с горчица и сметана. Може и под грил, на горен реотан да се направи сьомгата.

Пълнени патладжани. Запържвам 500-700г говеждо, добавям глава лук, 5 скилидки чесън, смени в чопъра морков, целина, доматено пюре, сол, черен пипер, магданоз накрая. Режа по дължина 3-4 патладжана, изкорубвам и пълня. Покривам с резени домат, мажа със студено пресован зехтин и на 200° държа 45 минути до час. Може да се намали температурата накрая. 



Имам баялдъ. Легендарна рецепта. Става и в тенджера.

Карфиол в сос бешамел и поръсен с настърган кашкавал. Предварително се сварява. Аз го правя под налягане, а бешамелът в микровълновата. В пирексова купа слагам 50г масло, покривам с чиния,  за минута на 800W в микровълновата. Добавям 50г брашно и бъркам. Още минута в микровълновата. Добавям 500 мл мляко и бъркам. 4 минути в микровълновата, като на 2 минута вадя и бъркам и след това на всеки 30 сек докато ми хареса като гъстота. Добавям сол, черен пипер, индийско орехче.
Минавам тавата със скилидка чесън, мажа с масло, нареждам сварените цветчета карфиол, заливам с бешамела и настъргвам отгоре сиренето. 180° 20 минути ако сосът и карфиола са горещи.

Има и рецепти без брашно. Залива се суров карфиол, ситно нарязан, с течна сметана 30% и се пече. Като слепне и омекне се стърже отгоре кашкавал и се оставя още 10 минути да се запече.

Огретен от карфиол, картофи, сладки картофи, тиква винаги е хит у дома.

Остатъци от макаронени могат да се залеят с мляко и яйца и да се изпекат. Като дете много обичах макарони със сирене и яйца на фурна. Става и в тиган на бавен огън. Правя ги в мултикукър, но в тава са още по-вкусни. Млякото може да се замени със сметана. Може да се добавят запържени зеленчуци като тиквички, моркови, чушки, лук, зелен лук.

Tortilla с варени картофи, заляти с яйца.

Кугел с настъргани картофи, смелен лук, заляти с яйца. Не е хубав претоплен:

https://www.allrecipes.com/recipe/204133/old-fashioned-potato-kugel/

Пай с мелено месо или парчета месо в сос gravy.

Жаба в дупката - кренвирши в смес за палачинки:

https://www.tamingtwins.com/toad-in-the-hole-recipe/

Маклуба. Има с пилешко, с говеждо. Патладжан и говеждо е любимата ми комбинация, но има и други интересни комбинации. Слагам хартия за да не залепва или пека в силиконова форма:

https://amiraspantry.com/maqlooba/

Патладжаните и карфиола ги препичам на фурна. Обикновено го готвя в мултикукър или оризоварка, но и във фурна става добре. Даже още по-добре, че се изпича отстрани и не се разпада като се обърне. С всякакъв ориз става, стига да се спази мислене и пропорции ориз:вода:

https://www.linsfood.com/maqlooba-recipe-palestinian-rice/#h-wha … o-use-for-maqluba

Ей тази унгарска разкошотия с копър и прясно сирене, но не ме бива да точа:

https://tsabeekitchen.com/hungarian-dill-and-cottage-cheese-pie/

Руски пирожки, курник, чебурек.

За сладкиши в тава няма да отварям дума, че става лошо. А и си трябва голяма, широка тава 💃. После по-широки дрехи.

# 27
  • In transit
  • Мнения: 14 199
Как розмарин на тиква 🙄 никога няма да ми хрумне такава комбинация.
Розмарин и салвия чудесно си пасват с тиквата в соления ястия.

# 28
  • София
  • Мнения: 44 493
Невена, прекрасни рецепти.
Но идеята е за бързи, лесни и вкусни ястия, които слагаме само в тавата и вадим готови.
Без никаква предварителна подготовка, тип приготвяне на плънка за сърми, завиване на сърмите и прочие.

# 29
  • Мнения: 12 193
За Бъдни вечер правя боб на фурна. От сварен боб в тенджера или по-често от готов буркан. Готовите зелеви сарми - и постни, и с месо, също запичам във фурната, като ги заливам с горещо олио с червен пипер. Вкусът им е несравним.
На фурна правя всякакви меса със зеленчуци, не бих ги нарекла точно гювеч, защото импровизирам с наличното. Любима рецепта ми е патладжан ветрило - пече се само във фурната. Нещо, което смятам да направя тази вечер е бяло пилешко месо със топене сирене и сметана - също пека само във фурната под фолио и с капак. Пълнени чушки също правя в тава във фурната. Понякога, ако ме удари музата, прибавям и пълнени патладжани и тиквички.

Последна редакция: вт, 05 ное 2024, 20:39 от Poni69

Общи условия

Активация на акаунт