Отговори
# 30
Sbruny, казвали са ми, че бебето трябва да ака от един път на ден до толкова пъти, колкото хапва...Теди например имаше период, в който акаше през ден...сега пак сме на "старата" схема - всеки ден... Simple Smile
Относно захранването - подкрепям изцяло мнението на gadamer и karil Peace

# 31
Клюки, за кърмата, сигурно знаеш, но и аз да ти напомня - давай на Ивко по-често да суче и ще ти се увеличи притока, ако случайно има нужда де!. Т.е. -то детето ще си покаже само!!!

Ние сме само на кърма. И Лина наддава съвсем в нормата. Давам и винаги да суче, когато не мога да преценя причината за нервността и. Покрай лекуването на жълтеницата давах вода на Лина, но сега и пъхам биберона, само ако се разреве на разходка или вечер преди заспиване. Иска ми се поне година да сме на кърма. Знам, че на по-голяма възраст отбиването е по-бавно, но това не ме тревожи.

Iviche, Мерелин, благодаря за отговорите!!!

Iviche, аз на Боровец ски няма да карам, нито борд.  Sad Реших, че не си струва усилията, само за да си начеша крастата. То един ден каране почивка не прави  Joy Таткото ще дига снежен прах по пистите, а аз ще обикалям с кенгуруто или количката. През повечето време ще съм в къщата де, пред телевизора или камината Simple Smile Дали да и купя слънцезащитен крем ????

gadamer, то вярно, че ябълките чакат на митница и портокалите ги пекат във фурни за да пожълтеят..но все си мисля, че в прясно нарязания плод има повече витамини, отколкото в пюренцата  newsm78

И да - готви се на пара и всеки ден!!!, както е писала Карил.

Ивиче, сега видях аватара ти  Joy Много е готин!

Сбруни, колкото по=често си ака Лина, толкова съм по=спокойна Simple Smile

Последна редакция: пн, 05 мар 2007, 11:08 от ronja

# 32
Изчетохме ви с Мишето, докато се кърмехме. и без да повтарям казаното от Мишенце, Цветина и Ивиче - ще наблегна върху него. Peace

И аз се чудя като гледам каква надпревара за захранване върви, като че ли майките ще си купуват козметика - така коментират отделните марки и артикули!

В последния брой на сп. "Моето бебе и аз" има статия за периода на захранването и алергиите, които се появяват тогава. Според неонатоложката, автор на статията, продължителното и задължително кърмене до 4-6 месец е един от основните моменти на профилактика, за да няма бебето алергия. Според лекарката трябва да се въвеждат различни от млякото храни, цитирам, след 5-6 месец според новите схеми на захранване - първо каша, зеленчукови пюрета, плодови пюрета, месо, плодови сокове, при задължително изключване на алергените. Захранването става бавно и в малки количества, за да се улови алергичната проява и да се разбере коя храна е причината за това. Лекарката не пише през колко дни, но и аз знам, че минимум четири дни трябва бебето да яде едно и също нещо.

Иначе - аз кърмя и не смятам още да давам нито добавки с АМ, нито да захранвам. Слава богу, и моята педи е на това мнение- АМ, само ако няма кърма, захранване - след 6 месец.  Нямам опит, но отдавна си бях решила, че ако аз имам бебе, няма да се случи като с мене - кърмена само 40 дни, а оттам нататък - с хумана. Това е станало не защото майка ми нямала кърма, а защото трябвало да се връща в София в СУ-то за изпитна сесия и да ме остави на бабите. Резултатът - от двегодсишна - цистит, болни бъбреци, гнойни ангини всеки месец, антибиотици до дупка, 2-3 годишно момиченце само по 10 дни в болницата....! Едва след като ми извадиха сливиците спря цялата тази серия....

Клюки, аз също не цедя, цедих за малко само в началото, защото не съм преливала от кърма, но поне засега си имам достатъчно, колкото му трябва на Михаил да наддава. Ако бебето не плаче, значи не е гладно. Ти си свикнала явно да имаш огромни количество мляко и това те е стреснало, но не се тревожи, бебокът си регулира количеството кърма.

ЗА НИТРАТИТЕ - за съжаление не зависи от нас и за съжаление не смятам, че в консервите липсва тази отрова. Плодовете на пазара пък са бъкани от химия, особено морковите. Нямаме избор - трябва в абсолютно чиста градинка да си отглеждаме зеленчук и плод за децата, ама колко от нас имат условия за това? От друга страна - примерно, яде детето вносни екоконсерви, яде две-три години, а после започва да яде наред с родителите си храната вкъщи като голям човек..... И си мисля, че алергичното избухване би било двойно по-голямо, ако малкото  е гледано стерилно и изведнъж започне да яде отровите, които ядем всички , и които така или иначе, ще трябва да яде, след като вече не е бебе.... Peace Peace Peace

Забравих да кажа на Роня какво знам от приятелки с по две деца - БЕБЕ, КОЕТО СПИ, НЕ СЕ БУДИ ЗА ХРАНЕНЕ!

Последна редакция: пн, 05 мар 2007, 11:23 от masha

# 33
  • София
Клюки не бързай с АМ просто няма да даваш на банката кърма и Ивко ще е доволен. Иначе да знаеш, че Фризолака запича, а и НАН по мои наблюдения нали сме на него.

Междудругото Мерелин аз четох, че Нутрилон Комфорт е хипоалергенно newsm78, така че сигурна ли си, че от него Ния е с АБКМ?

Иначе Мишенце ние сме от тези, които сме само на АМ. Ами малко ми се вижда детето за нещо друго. Ама то и ние сме едни от анй-малките тук нали сме родени на 29 ноем. Но всеки сам си решава за своето дете. Не че на мен не ми минават мисли да му дам някакво пюренце за разхлабване, но бързо ми минават. Аз сега съм н дилемата дали да не сменям АМ заради този запек newsm78

Само да кажа, че заглавието е феноменално!!! Браво Цвети Hug

# 34
По въпроса за готови или домашни пюрета - не мисля, че ако купя моркови, ябълки, броколи и т.н от пазара, ще направя  "ПО-ПОЛЕЗНО"  пюре, отколкото ако купя примерно готово пюре на Хип, в което няма консерванти, плодовете и зеленчуците се отглеждат на принципа на био продуктите и т.н. Зеленчуците на пазара са доста по-опасни и и пълни с нитрати и какви ли не торове и са пръскани срещу пестициди. При купешките пюрета не се използват зеленчуци и плодове, пръскани с каквато и да било химия.  Какви витамини може да има в ябълки, които стоят по 2 месеца на митница в камиони и чакат да ти разпространят по пазарите? Когато съм сигурна в произхода на зеленчуците и плодовете, тогава ще рискувам да направя домашно пюре или сокче.

Gadamer, много си права!  Peace Момичета, само ако знаете какво ядеме от пазарите ще ви настръхнат косите! За нас по принцип не е толкова страшно, понеже организмите до някаква степен са се адаптирали към средата в която виреят. Но за едно бебенце тия нитрати и пестициди са си жива отрова. Виж, съвсем друг е въпроса ако плодовете и зеленчуците са домашно отгледани. То и в почвите навсякъде има бог знае какво, но няма връзка. Няма нитрати, нищо. Тя моята педиатърка ми препоръча с пюре от картоф да почна, каза, че най-добре ще е ако са домашни картофи, но аз нямам от къде да взема, за това ми каза в никъкав случай да не купувам от пазара, 1000 пъти по-добре купешко пюре. Както каза Gadamer, фирми като Хип и Нестле имат много строг контрол на качество, отглеждат се биопродукти и няма забранени и вредни съставки. И аз вярвам на това. Но на пластмасовите и неестествено големи и лъскави зеленчуци на пазара не вярвам!   Naughty Още повече, че български плодове и зеленчуци вече почти няма, а смятайте с какво ги мажат и пръскат за да имат вид докато ги домъкнат от чужбина!

# 35
Не исках да се разгаря спор за или потив домашните и купешки пюрета. Идеята ми беше основно за прекалено ранното захранване и реакциите на бебоците, които не са готови за това.

Разбира се всеки сам избира как ще подходи към собственото си дете. Разумни и пълнолетни сме всичките, имаме глави на раменете си.

За купените пюрета - когато съм в БГ и аз давах на Бобо купени пюрета (избягвам Ганчев), от детска кухня също съм много доволна. Когато стане време за захранването на Ники пак ще сме в БГ и пак ще давам готови пюрета, няма как. Но...когато имам домашни зеленчуци и плодове, правя домашни. Тук също предимно домашни пюрета си правя.
Не е трудно - никак. Има едно метални кошнички за варене на пара, които пасват на повечето тенджери. Продават ги  в Метро например, в по-големите магазини за домашни потреби. Струват 5-6 лева. С тях се готви здравословно, лесно и бързо на пара. После зеленчуците с малко вода се правят на гладко пюре в пасатора и готово. Има едни пасатори с приставка блендер, които са идеални за бебешки пюрета - събират малко количество и пасират идеално. Не е престъпление зеленчуците да се варят и както обикновено - нарязани на парченца и в малко вода, задължително похлупени.

Това за захранването на 6 навършени месеца не е закон също. Бобо го захраних на 5 месеца и 3 седмици - отдавна беше готов за това. Ники ако е готов за по-ранно захранване също няма да чакам точно деня в който навършва 6 месеца. Важното е да се водим по детето и неговото състояние и реакции да са определящото.

# 36
  • София
Добро утро и от мен!

Страхотно заглавия на темата!!!

Да се включа и аз за кърменето и захранването.
Йоана е също само на кърма... Тактично отбивам всякакви намеси на околните да и давам вода, сокчета, и какво ли още не, което ми се предлага.
Вярно е че малката наддава бавно, както и момичетата в Мол-а забелязаха, много ми е дребничка, но пък изглежда здрава...
От няколко дни след кърмене един -два пъти дневно и давам от изцедената и замразена кърма по 25-30 мл... и то насила я карам малко да я изяжда, защото ми се струва по-гъста от това което цедя сега. Аз все още цедя, понеже Йоана е мързелана и като стигне към края започва да се върти и и става безинтересно да суче, та остава още в гърдата... е, повече от 20-30 мл не е, ама си ги складирам.... и аз не знам до кога...за пюрета евентуално.  

Захранването...нашата педиатърка държи да е след 6тия месец. Заради евентуалните алергии, така че понеже аз съм много алергична, ще се опитам да спестя на малката поне част от моите мъки... е, дано успея...

Тези дни като четях кой как захранва, и като гледам че Йоана още яде през 3 часа (с изключение на нощните когато ги проспива), и като се шашкам че кърмата ми ми изглежда като водичка, и малката наддава малко, та съвсем се бях замислила дали да не взема да говоря с педиатъркта, я за АМ я за нещо друго...
Ама благодаря ви, най-вече на Мишенце, че ме успокойхте и че не сме само ние "само на кърма"... и за захранването...

# 37
  • София
Това за захранването на 6 навършени месеца не е закон също. Важното е да се водим по детето и неговото състояние и реакции да са определящото.

Как се разбира това??? Дай някакви насоки?

# 38
Здравейте, майчета! 2 дни не съм писала, че бяхме все навън - ние с таткото чистихме и подреждахем в къщи /след ремонт и нови мебели/, Ники спа в количката, а Ради "под карантина" - на двора! Милото, бяха му избили към 300 пъпки  #Crazy, но вече загасват, има няколко по-големички, които непрекъснато мажа със спирт и пудра. Всички ми казват, че е по-добре по-рано да се изкара и аз съм абсолютно съгласна, но /за сега/ няма признаци при Ники! Както е предложила Веси1 - ще ви организираме разходка край езерето, но определено не в почивните дни, тогава е лудница, направо ме изумяват хората, които на 20 метра от пътя си правят пикник  Sick - то разлика от  Цариграско шосе едва ли има...
 Софко, карантина ми е почти невъзможно да спазвам, няма как да ги отделя двамата - въпрос на имунитет, Ради се разболя от третата варицела в детската градина!
За захранването съм съгласна и с Маша, и с Ивето - нямаш гаранция, че в готовите пюрета няма нитрати и отрови. Баткото го захраних по старата схема рано, но с домашни продукти, той "оцели" сезона. Сега съм приготвила ябълки и моркови от селски двор /трудно изпросени/, но още изчаквам.Мише, определено най-доброто е дългото кърмене и едва ли някой би ти се разсърдил, че ратуваш за тази кауза! Peace
Приятни разходки!

# 39
Това за захранването на 6 навършени месеца не е закон също. Важното е да се водим по детето и неговото състояние и реакции да са определящото.

Как се разбира това??? Дай някакви насоки?

Сега ще изровя признаците по които се познава че детето е готово за захранване и ще ги копирам тук...
Eto gi:

Така че, как да познаете кога бебето ви е готово да опита твърда храна за първи път? Помнете да гледате бебето си, а не календара. По някое време между шест и девет месеца бебето ви ще ви покаже някои признаци, че е готово.
-         Може ли да седи само? Седенето прав е необходимо, за да му позволи да преглъща субстанции по-гъсти от мляко.
-         Показва ли признаци на интерес към това, което ядете вие? Да наблюдава как храната изчезва в устата ви и да сграбчва храна от вашата чиния са определени знаци за готовност. Дъщеря ми Ашли (сега на 19) започна да яде твърди храни на осем месеца, кокато допълзя до масата, грабна парче препечен хляб от чинията на брат си, напъха го в устата си и го сдъвка. Брат й беше възмутен, но аз си помислих “Ами предполагам, че вече е готова за твърди храни”. Разбира се, тя беше третото ми дете и аз бях малко по-спокойна вече. С първото си дете покорно започнах да тъпча готови храни Гербер на четири месеца. Той не беше впечатлен.
-          Може ли да вдига малки предмети? Повечето бебета го правят на около шест месеца, и това показва, че може да се храни с пръсти и действително да вкара някаква храна в устата си.
-          Ако му предложите малко храна, може ли да я преглътне, или я избутва обратно с езика си? Рефлексът за изтикване с език е предпазно средство, което започва да изчезва към шестмесечна възраст. Когато бебетата са наистина готови за твърди храни, мускулите в устата им и езика им са достатъчно развити, за да препратят храна от езика им до задната част на устата им. Това действие трябва да е координирано с преглъщането, а повечето бебета под шест месеца просто не са готови. Опитвали ли сте някога да храните мъничко бебе с твърди храни? В поколението на майките ни (и нашето тук в България) на бебетата се е предлагала каша на шест седмична възраст.Майките слагали храна в устата на бебето, то я изплюва, те пак я набутват обратно, то пак я изплюва и тъй нататък. И между другото, не давайте на никой да ви разправя, че ако давате твърди храни на бебето си, то ще спи през нощта. Проучванията са показали, че нещата не стават така. Познавам кърмени бебета, които спяха през нощта на двуседмична възраст, и изкуствено хранени бебета, които все още се будеха на две години. Моделът за сън на всяко бебе е различен. Вярвайте ми, ако беше толкова просто да накараш едно бебе да спи осем часа, като го натъпчеш с каша преди сън, на пазара нямаше да има толкова много книги за това, как да накараш бебето да спи през нощта.
-        Никнат ли му зъби? Обикновено зъбите не се появяват, докато бебето не стане на шест или седем месеца, което е знак, че малкото бебе е създадено предимно да суче, а не да дъвче. Увеличеното киоличество слюнка, което придружава никненето на зъби също помага на храносмилането. На две от шестте ми деца им поникнаха зъби на четири месеца, така че появата на зъби е все пак само един индикатор за готовност за твърди храни.

Eto i statii po temata:
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=8557
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=1124.0
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=46257.0
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=22547.0
http://www.bg-mamma.com/site/content/view/906/

Последна редакция: пн, 05 мар 2007, 11:43 от Анонимен

# 40
само да споделя за приготвянето на домашните зеленчуци-мишенце е писала за една метална представка за да станат здравословно на пара-а тези дни си мислех какво ще правя стерилизатора след 2 месеца-ами май е на същия принцип-не може ли вътре да приготвим зеленчуци-пак са на пара newsm78-някой пробвал ли е? newsm78

# 41
  • София
само да споделя за приготвянето на домашните зеленчуци-мишенце е писала за една метална представка за да станат здравословно на пара-а тези дни си мислех какво ще правя стерилизатора след 2 месеца-ами май е на същия принцип-не може ли вътре да приготвим зеленчуци-пак са на пара newsm78-някой пробвал ли е? newsm78

Дали ще стане? Всъщност би трябвало да се получи номера както казваш нали е на пара.

Момичета на мен пак ми дойде и ми е толкова силно, че не мога да смогна на превръзки и по този повод днес въпреки чудесното време малкият май ще е на терасата. Да питам тези, които вече са с цикъл - по-силно ли ви е от преди или при мен е така заради полипа newsm78Дано пък да го изхвърля по този начин Praynig   

# 42
newsm10
Да бе, как не се сетих да го напиша. Мерелин, браво че се сети!
Стават в стерилизатора, идеални даже. Пробвала съм.
Стига да нямаtе скрупули от готвене за бебета в микровълнова - това е идеален и лесен начин.

# 43
[
Момичета на мен пак ми дойде и ми е толкова силно, че не мога да смогна на превръзки и по този повод днес въпреки чудесното време малкият май ще е на терасата. Да питам тези, които вече са с цикъл - по-силно ли ви е от преди или при мен е така заради полипа newsm78Дано пък да го изхвърля по този начин Praynig   

На мен не ми е дошно още след Ники, но след Бобо цикъла ми беше станал по-малко болезнен и по-кратък с 1 ден.
Според мен ти е толкова обилен заради полипа. На лекар казвала ли си какъв ти е цикъла ? Аз бих споделила поне по телефона с гинеколога си, за свое успокоение.

# 44
  • на странно място ......
Много ми хареса това със стерелизатора  Joy Браво МЕРЕЛИН идеята е върховна

Най-добре се ободи на лекаря си да не стане някоя "Инфекция" имам предвид кръвоизлив и др.
На мен цикъла ми дойде ама едно такова не прилича на цикъл само кафеникаво за 2дни. Може и да не е цикъл, знам ли, май и аз трябва да ходя на доктор!

Общи условия

Активация на акаунт