Майчинството счетоводно - 3

• 148 899
  • 2 946
  •   1
Отговори
# 1 185
Искам да попитам на колко болнични по време на бременноста от ЛКК -30 дни е позволено да се ползва? Аз от началото имам 2 болнични като единия е 7 дни другия е 30 дни след това имам прекъсване на болничния от 1 месец и половина/ ползвах си платената отпуска/ и сега пак имах 7 дневен и от днес ЛКК- 30 дни! Дочух обаче,че бременната има право само на само 2 x 30 дни  newsm78 Така ли е?     

През една календарна година можете да ползвате до 180 дни болничен за общо заболяване.

# 1 186
  • София
Мерси!  Peace Hug

# 1 187
Радост незнам кога трябва да излезнете в отпеск 45 дни преди термин, за да може да се сметне размера на обезщетението ви.
Много ви Благодаря на всички за дадените отговори.
Термина е на 13.09.07  45-дена преди раждане се пада на 30.0707г това за 6-те месеца съм го изтарвала исках да знам дали сега си заслужава от май месец до 30.07.07г да си платя за повече маичински

Значи 6-те месеца ми започнаха от март и април на 170лв. сега от май да ми направят ново споразомение на 300лв мисля че до 30.07.07г защото излизам в майчинство
Благодаря че ми казахте незнам защо счетоводителката на фирмата ми иска по 100лв.на месец да се осигурявам сама
добре че ви има  Hug Hug Hug

Последна редакция: ср, 25 апр 2007, 22:20 от Радост-Иванова

# 1 188
Радост незнам кога трябва да излезнете в отпеск 45 дни преди термин, за да може да се сметне размера на обезщетението ви.
Термина е на 13.09.07  45-дена преди раждане се пада на 30.0707г това за 6-те месеца съм го изтарвала исках да знам дали сега си заслужава от май месец до 30.07.07г да си платя за повече маичински

Това означава реално, че само 2 месеца ще си осигурена на 300 лева и 4 месеца на старата ти заплата от 170 лева ( всъщност как ти плащат под МРЗ за страната? ) Не си струва. Пак ще получаваш 180 лева.

# 1 189

Това означава реално, че само 2 месеца ще си осигурена на 300 лева и 4 месеца на старата ти заплата от 170 лева ( всъщност как ти плащат под МРЗ за страната? ) Не си струва. Пак ще получаваш 180 лева.

Извинявай но незнам какво е това МРЗ

# 1 190
  • нейде там, където ....
Здравейте и от мен!
Не знам дали точно за тази тема е въпросът ми, но се надявам поне да ме насочите къде да потърся нужната информация.
Става дума за следното. Върнах се на работа преди детето ми да навърши 2 години. Работя на пълен, но ненормиран работен ден. Удава ми се възможност да започна работа на още едно място на 6 часов работен ден. Мисля, че физически ще мога да се справя, но как стои въпросът от гледна точка на нормативната уредба?

# 1 191
Бременна съм в 1 месец,но нямам трудов договор и стаж за майчински.Моля ви дайте ми съвет как да почна да се осигурявам сама и по колко трябва да плащам.

Последна редакция: чт, 26 апр 2007, 01:39 от velikolepnata

# 1 192

Извинявай но незнам какво е това МРЗ

Минимална работна заплата, която за тази година е 180 лева.

# 1 193
Бременна съм в 1 месец,но нямам трудов договор и стаж за майчински.Моля ви дайте ми съвет как да почна да се осигурявам сама и по колко трябва да плащам.

Сама не можете да се осигурявате. Ако имате предвид да се осигурявате като самоосигуряващо се лице, трябва да си направите фирма, която да регистрирате като осигурител или да упражнявате някоя от другите дейности, изброени в чл.4 на КСО и подлежащи на самоосигуряване.

# 1 194
  • Благоевград
Здравейте и предварително благодаря за търпението и отговорите!
Накратко - в болнични съм от началото на януари без прекъсване. Имам около 30 дни годишен отпуск. От 25 юни трябва да изляза в 45 дни преди раждане.
Ако ползвам годишния си отпуск преди да изляза в 45 дни, това ще намали ли базата ми за майчинството?
Мерси още веднъж и хубав ден!

# 1 195
Здравейте и от мен!
Не знам дали точно за тази тема е въпросът ми, но се надявам поне да ме насочите къде да потърся нужната информация.
Става дума за следното. Върнах се на работа преди детето ми да навърши 2 години. Работя на пълен, но ненормиран работен ден. Удава ми се възможност да започна работа на още едно място на 6 часов работен ден. Мисля, че физически ще мога да се справя, но как стои въпросът от гледна точка на нормативната уредба?

Можеш, но не бива да се нарушава междуседмичната непрекъсната почивка. Освен отва втория ти работодател трябва да е наясно, че ако по втория и първия трудови договори надхвърлиш разрешените 48 часа, той ще трябва да ти компенсира извънредния труд. В смисъл, че ако при първия работодател ( там си на ненормиран работен ден, което значи, че тази седмица може да работиш по 5 часа, но следващата може да работиш и по 10 часа ) надхвърлиш 6 часа дневно, тогава втория работодател ще трябва да ти компенсира извънреден труд. Което е малко нечестно, защото ти работиш повече за първия си работодател, а втория ти работодател те компенсира за това.

# 1 196
Накратко - в болнични съм от началото на януари без прекъсване. Имам около 30 дни годишен отпуск. От 25 юни трябва да изляза в 45 дни преди раждане.
Ако ползвам годишния си отпуск преди да изляза в 45 дни, това ще намали ли базата ми за майчинството?

Ако отпускът е платен - няма да я намали по никакъв начин. Ако е неплатен - вероятно ще я намали.

# 1 197
  • Благоевград

Ако отпускът е платен - няма да я намали по никакъв начин. Ако е неплатен - вероятно ще я намали.

Мерси - страхотна сте  Hug

# 1 198
 Praynigмоля за още един отговор  Praynig
Говорих с счетоводителката на фирмата  и сега ми каза друго пък може и аз да не съм вдянала  ooooh!Става въпрос за 9-те месеца болнични след раждане които ще получавам за да вземам повече парички трябвало да се осигурявам на 300лв. защото сега съм на 170лв. от май ,юни,юли да съм на 300лв. за да вземам 9м.след раждане повече пари.
А майчинството след 9-те месеца ще си е 180лв. било си така за цялата страна
Значи като сметна 6м.назад се пада февруари-130лв.март-130лв.април-130лв и от май на 300лв.юни-300лв.юли 300лв  и август болничен за раждане

извинявайте че пак досаждам  smile3525

# 1 199
  • София
Zdraveite!Bremenna sum v 5 mesec ,razbrah 4e njama da moga da polu4a nikakvi mai4inski za6toto imam zaduljenija kum noi ,vuprosut mi e ako si prehvurlja mai4instvoto na drug 6te moga li da polu4avam mai4inski?

Вие самоосигуряващо лице ли сте? Какви са ви задълженията?
Първо, майчинството може да се прехвърли едва след като изтекът 315-те дни. Преди това не може нищо да прехвърляте. И освен това, ако вие нямате право на майчинство, следователно, нищо не можете да прехвърлите. Не може да прехвърлите право, което нямате.

AZ SE VODJA NA RABOTA VUV FIRMA NA MUJA MI A MOJATA FIRMA KOIATO NE RABOTI IMA ZADULJENIJA

Общи условия

Активация на акаунт