Майчинството счетоводно - 3

• 148 941
  • 2 946
  •   1
Отговори
# 1 230
  • В полите на Пирин планина
Ако счетоводителката го е изчислила погрешно, излиза че съм взела по-малко обезщетение от това, което ми се полага, какво може да се направи, за да ми изплатят тези пари?

Говори с нея. Може би ситуацията е каквато Зина казва по-горе.

# 1 231
Благодаря Зина! Още днес ще им се обадя, за да си поправят грешката, само незнам дали ще искат да го направят.
Искам да те попитам за моята приятелка вчера ти изпратих е-mail с нейните данни тя не трябва ли да получава по 180лв всеки месец?

# 1 232
Чак сега се сетих защо ми изглеждаше познат този случай. Както и вчера ти писах, става дума точно за това, че ти преизчисляват болничните като първични, а не като продължения. Затова и през всичките месеци в справката си имаш по един ден за сметка на работодателя, което също не е коректно. Болничните за бременност и раждане са изцяло за сметка на НОИ и са продължения един на друг. Не се презичислява нова база при всеки болничен лист. Некоректно са обработени тези болнични листове. Но това и вчера ти го писах.
Колкото до данните на приятелката ти, тя е осигурявана на доста нисък доход и е нормално за болничните за общо заболяване да получава ниско обезщетение. За времето, за което е в болничен за бременност и раждане обаче, не може да получава под минималната работна заплата. Следователно, за периода през който е в болничен за бременност и раждане, тя трябва да получава 160 лева за миналата и 180 лева за тази година. Важно е обаче дали е предавала болничните си листове на време. Защото тези 126 лева, които е получила през февруари може да се дължат и на факта, че не си е предала болничния навреме и и е изплатено обезщетение само по единия болничен лист, а като си предаде следващия, ще и се доначисли.

# 1 233
Сега говорих със счетоводителката и тя ми каза, че могат да го преизчеслят , но до 3 месеца назад, вярно ли е това има ли срок и какъв е той? А относно приятелката ми тя също ли трябва да поиска преизчисление за януари?

# 1 234
Сега говорих със счетоводителката и тя ми каза, че могат да го преизчеслят , но до 3 месеца назад, вярно ли е това има ли срок и какъв е той? А относно приятелката ми тя също ли трябва да поиска преизчисление за януари?

Няма такова нещо. До 3 години назад може да ти го преизчисли, защото 3 години е давността да ти поиска обезщетението от НОИ. А иначе може да прави корекции до 5 години назад. Явно вече си е приключила годината и не и се правят корекции, но ще и се наложи да си ги направи. В крайна сметка грешката си е нейна. Тя и да се върне 3 месеца назад, ти нямаш полза от това, защото на тебе последните 3 месеца ти е плащано едно и също. Какво ще преизчислява. Тя трябва да се върне в началото на болничния ти за бременност и раждане и от там да почне да преизчислява. Това 3 месеца назад не само, че е некоректно, то е невъзможно. Не може да преизчислиш един болничен или отпуск от средата му. Преизчислява се от самото начало.

Приятелката ти, не и знам точно датите на болничните,  но като имаш предвид това, което съм ти написала и знаеш датите на болничните и и кога е излязла в болничен за бременност и раждане, ако и е изплатено по-малко - да се обади на счетоводителката си и да поиска да и се доплати дължимото.

# 1 235
Благодаря ти много Зина  bouquet Сега ще изчакам тя да ми се обади, защото каза че ще провери за този срок / като каза три месеца тя не беше сигурна и каза, че ще провери/ интересно е след като провери дали пак ще каже 3месеца или ще ми каже истината. Относно приятелката ми мога ли да и звънна и да я попитам за болничните и пак да ти пиша, за да е сигурна, че е права когато отиде при счетоводителката си ?

# 1 236
  • София
Zdraveite!Bremenna sum v 5 mesec ,razbrah 4e njama da moga da polu4a nikakvi mai4inski za6toto imam zaduljenija kum noi ,vuprosut mi e ako si prehvurlja mai4instvoto na drug 6te moga li da polu4avam mai4inski?

Вие самоосигуряващо лице ли сте? Какви са ви задълженията?
Първо, майчинството може да се прехвърли едва след като изтекът 315-те дни. Преди това не може нищо да прехвърляте. И освен това, ако вие нямате право на майчинство, следователно, нищо не можете да прехвърлите. Не може да прехвърлите право, което нямате.

AZ SE VODJA NA RABOTA VUV FIRMA NA MUJA MI A MOJATA FIRMA KOIATO NE RABOTI IMA ZADULJENIJA

А фирмата, която не работи каква е? ЕТ ли е?
da,et e.

# 1 237
Zdraveite!Bremenna sum v 5 mesec ,razbrah 4e njama da moga da polu4a nikakvi mai4inski za6toto imam zaduljenija kum noi ,vuprosut mi e ako si prehvurlja mai4instvoto na drug 6te moga li da polu4avam mai4inski?

Вие самоосигуряващо лице ли сте? Какви са ви задълженията?
Първо, майчинството може да се прехвърли едва след като изтекът 315-те дни. Преди това не може нищо да прехвърляте. И освен това, ако вие нямате право на майчинство, следователно, нищо не можете да прехвърлите. Не може да прехвърлите право, което нямате.

AZ SE VODJA NA RABOTA VUV FIRMA NA MUJA MI A MOJATA FIRMA KOIATO NE RABOTI IMA ZADULJENIJA

А фирмата, която не работи каква е? ЕТ ли е?
da,et e.

В такъв случай вие отговаряте за задълженията на фирмата си и като физическо лице. От сумите, които следва да ви се изплатят като обезщетение ще се удържа до тогава, докато задълженията ви бъдат погасени. След това ще започне да ви се изплаща обезщетение. Няма начин да заобиколите това.

# 1 238
здравейте  интересува  ме  следният  въпрос   ако  се  завърна  по  рано  на  работа  преди  да  ми  е  изтекло  майчинството  ще  получавам  ли  50  процента  майчински  плюс  заплатата  благодаря  ви предварително

# 1 239
Здравейте на всички ! Да попитам и аз.
Работя на тр. договор от 15,03,2006 г. на 400 лв. заплата.От 01,01,2007 ми вдигнаха заплатата на 600 лв. А сега от 18,04,2007 година се регистрирах като земеделски производител. Трябва да излезна в болничен 45 дни преди раждане към 23,05,2007 г.
Та въпросите ми са :
1. Ако си взема болничния от 01,06,2007 ще ми се увеличи  ли обезщетението за майчинство и възможно ли е?
2. Какво става със самоосигуряването ? Ще ми трябва ли втори болничен и ще повлияе ли на обезщетението за майчинство ?
Уточнение: Термина ми е на 07.07.2007г.
Благодаря предварително. Дано да не е много объркано.

# 1 240
здравейте  интересува  ме  следният  въпрос   ако  се  завърна  по  рано  на  работа  преди  да  ми  е  изтекло  майчинството  ще  получавам  ли  50  процента  майчински  плюс  заплатата  благодаря  ви предварително

Ако говорим за обезщетението за отглеждане на дете до 2 год. възраст отговорът е - да  Peace

# 1 241
  • ГОре на черешата...

Ако говорим за обезщетението за отглеждане на дете до 2 год. възраст отговорът е - да  Peace
Но май детето не трябваше да посещава ясла или са го променили Rolling Eyes?

# 1 242
Здравейте на всички ! Да попитам и аз.
Работя на тр. договор от 15,03,2006 г. на 400 лв. заплата.От 01,01,2007 ми вдигнаха заплатата на 600 лв. А сега от 18,04,2007 година се регистрирах като земеделски производител. Трябва да излезна в болничен 45 дни преди раждане към 23,05,2007 г.
Та въпросите ми са :
1. Ако си взема болничния от 01,06,2007 ще ми се увеличи  ли обезщетението за майчинство и възможно ли е?
2. Какво става със самоосигуряването ? Ще ми трябва ли втори болничен и ще повлияе ли на обезщетението за майчинство ?
Уточнение: Термина ми е на 07.07.2007г.
Благодаря предварително. Дано да не е много объркано.

Можеш да излезеш по-късно в болничен, но губиш неизползваните дни. Ако в базата взезе още един месец с по-висок доход е естествено да повлияе на размера на обезщетението, но не мисля, че си заслужава, ако реално не си ходиш на работа.
Земеделските производители се осигуряват за всички осигурителни случаи по КСО, следователно имаш право на обезщетение и като такъв и ти трябва втори екземпляр на болничния лист, за да го представиш в НОИ лично.
А какво става с дейността ти като земеделски производител? По време на отпуска по болест не би трябвало да имаш приходи от дейността си.

# 1 243

Но май детето не трябваше да посещава ясла или са го променили Rolling Eyes?

Не  Naughty - няма такова нещо. 50-те % се получават докато детето навърши 2 години без ограничение. Майката няма право на пълно обезщетение и отпуск за отглеждане на дете, което ходи на детско заведение.

# 1 244
Благодаря за бързия отговор.
Аз още си ходя на работа (не е фиктивно заради майчинството).
А баща ми се занимава с отглеждането на животни.Аз просто движа нещата тук. А горе долу колко пари ще получавам от тр. договор и колко от самоосигуряването?Да знам дали си струва разправията

Последна редакция: пт, 27 апр 2007, 14:33 от radisc

Общи условия

Активация на акаунт