Майчинството счетоводно - 3

• 148 392
  • 2 946
  •   1
Отговори
# 1 620
Incandescent, обръщам се към теб, защото миналия път ми отговори за размера на болничния. Ако имаш възможност да ме ориентираш и сега  Embarassed, на 27.04 ми е издаден болничния за 45-те дни преди раждане. От декември ме осигуряват на 360 лв., преди това на 190 лв., ако е удобно пиши горе-долу какъв ще е размера на обезщетението. Предварително ти благодаря! Grinning

Здравейте   да  попитам  правилно  ли  съм  разбрала   за  болничните  значи  с  прекъсване  между  болнични  за  патологична  брем  и  болнични  за  брем  и  раждане  и  болнични  които  са непрекъснати  тоест  между  тия  двата  няма  прекъсване  базата  за  изчисляване  на  обезщетението  остава  една  и  съща   последните  работени  шест  месеца  или  пак  греша  и  ако  е  така  кой  е  по  изгодния  за  мен  вариант  моля  помогнете  ми  момичета  защото  въобще  не  съм  наясно   всичко  е  толкова  объркано Благодаря ви
дайте  ми  съвет   да  прекъсвам  или  не  болничните   кое  ще  е  по  добре  за  мен  като  се  има  предвид  че  от  13  декември  не  съм  била  на  работа   а  съм  в  болнични  за  общо  заболяване

Ако прекъснеш болничните, обезщетението ти ще се изплаща по новия начин и вероятно ще е по-високо, от обезщетението, което ще получаваш, ако не перкъснеш болничните. С колко обаче ще е по-високо и дали изобщо ще е по-високо - не мога да кажа, без да знам конкретния доход.
От друга страна обаче, ако прекъснеш болничните, ще започнеш да си получаваш обезщетението от НОИ, което означава с поне 30 дни по-късно от колкото го получаваш сега.
Не можем да кажем коет ще ти е по-изгодно. Ти трябва да си прецениш.

И още нещо. Не го приемай пак като упрек, защото не е. Просто малко информация - не използвай постингите на другите хора за цитати в твоя постинг, ако нямат отношение към въпроса ти. Така ние само се заблуждаваме, че на даден човек е отговорено, а то се оказва, че не му е отговорило, а ти си си задала въпроса в неговия въпрос.
Ако искаш да зададеш свой въпрос - най-долу на страницата има опция ОТГОВОРИ. Натискаш тази опция и готово. Също така полезно може да е да прочетеш правилата на форума ( отново не е упрек, просто съвет   bouquet )

# 1 621
Нали трябвало разрешение от първия работодател или не. По-добре е 5 месеца нали? А обещетението колко ще е
приблизително? Благодаря

# 1 622
Нали трябвало разрешение от първия работодател или не. По-добре е 5 месеца нали? А обещетението колко ще е
приблизително? Благодаря

Обезщетението при 5 месеца осигоряване ( по-добрия вариант ) ще е около 630 лева. Дали трябва разрешение от първия работодател, зависи от договорката между теб и този първи работодател.

# 1 623
ДА, можете колкото пъти искате да п рекъсвате и възстановявате правото си на отпуск

Много благодаря  bouquet  bouquet  bouquet

# 1 624
Някой може ли да ми каже, ако реша да си сменя работата преди да ми е изтекло майчинството, дали работодателят ще ми изплати и платения отпуск за първите 5 месеца на тази година, ако не съм го ползвала? Наясно съм, че ще ми изплати за предходните 2 години при прекратяване на трудовите ни отношения, но ме интересуват конкретно тези 5 или 6 месеца от тази година след като не съм работила? Thinking Длъжен ли е по закон или е въпрос на договорка между нас?

# 1 625
Някой може ли да ми каже, ако реша да си сменя работата преди да ми е изтекло майчинството, дали работодателят ще ми изплати и платения отпуск за първите 5 месеца на тази година, ако не съм го ползвала? Наясно съм, че ще ми изплати за предходните 2 години при прекратяване на трудовите ни отношения, но ме интересуват конкретно тези 5 или 6 месеца от тази година след като не съм работила? Thinking Длъжен ли е по закон или е въпрос на договорка между нас?

Да, длъжен е да ви изплати и този отпуск.

# 1 626
Аз съм много невежа в счетоводните въпроси, и искам информация за да проверя дали работодателя ми не ме лъже: Осигурена съм, на безсрочен трудов договор

Моля някой навътре в нещата да ми разясни: 45 дни - от 12.12.06г до 25.01.07г, преносвам  - от 26.01.07г до 31.01.07 - 6 дни, раждане на 01.02.07г и след това болничен от 42 дни - от 01.02.07 до 14.03.07.

Моля да ми разясните :
1/ аз по старата система ли съм за 135 дни или по новата за 315;
2/ до коя дата ми текат 135 дни или 315 дни и от кога трябва да започне и ког асвършва отпускът за отглеждане на дете до 2 години
3/трябва ли да подавам някаква молба до работодателя / да не изпусна някой срок/

Благодаря ви предварително

# 1 627
Incandescent, благодаря за отговора

# 1 628
  • В полите на Пирин планина
Аз съм много невежа в счетоводните въпроси, и искам информация за да проверя дали работодателя ми не ме лъже: Осигурена съм, на безсрочен трудов договор

Моля някой навътре в нещата да ми разясни: 45 дни - от 12.12.06г до 25.01.07г, преносвам  - от 26.01.07г до 31.01.07 - 6 дни, раждане на 01.02.07г и след това болничен от 42 дни - от 01.02.07 до 14.03.07.

Моля да ми разясните :
1/ аз по старата система ли съм за 135 дни или по новата за 315;
2/ до коя дата ми текат 135 дни или 315 дни и от кога трябва да започне и ког асвършва отпускът за отглеждане на дете до 2 години
3/трябва ли да подавам някаква молба до работодателя / да не изпусна някой срок/

Благодаря ви предварително

По старата система си, т.е. болничните листове се представят на работодателя, той ги изчислява и тегли от НОИ, съответно - ги изплаща на теб.
Имаш право на 315 дни отпуск и обезщетение за бременност и раждане, от които - 135 дни с болнични листове, а остатъка с молба свободен текст до работодателя + копие от акта за раждане на детето ти. Дните се броят от 12.12.2006 година и са календарни. Последния болничен лист до общо 135 дни, т.е. 45 преди термин + 6 преносване + 42 от родилно отделение + остатък 42 дни, се издава от педиатъра на детето ти.
135-те дни са изтекли на 25.04.2007 год. и е трябвало да подадеш молба до работодателя за останалите 180 дни.
След като изтекат и те ти се полага обезщетение за отглеждане на дете до навършване на 2 години. То е фиксирана сума - 180 лева за 2007 г.

# 1 629
Благодаря за информацията. Леко се притесних защото на мен болнияните за 45 дни+6 дни +42 вече са ми издадени,но от генеколога и болницата в която раждах. за вторите 42 дни / от 15.03 до 25.04/ нямам боничен и никой в работата не ми е искал/ а вече си получих обезщетението за м. Април от работодателя/и подадох молба с дата 15.03 за остатъка от 315 дни/. Последния път като отидох в работата ми казаха че имам още малко на 90 % и после минавам на 180 лева и яе за сега молбата не била важна.И аз затова се усъмних. какво да правя?

# 1 630

Да, длъжен е да ви изплати и този отпуск.
Благодаря ти! Grinning А това има ли го някъде в Кодекса на труда?

# 1 631
  • БГ
здравейте Hug, имам  следният въпрос-със втория болничен, издаден от родиллното, само приложение1 ли подавам, да не би да искат и акт за раждане на бебето?мерси

# 1 632
здравейте Hug, имам  следният въпрос-със втория болничен, издаден от родиллното, само приложение1 ли подавам, да не би да искат и акт за раждане на бебето?мерси

Само Приложение 1

# 1 633
Благодаря за информацията. Леко се притесних защото на мен болнияните за 45 дни+6 дни +42 вече са ми издадени,но от генеколога и болницата в която раждах. за вторите 42 дни / от 15.03 до 25.04/ нямам боничен и никой в работата не ми е искал/ а вече си получих обезщетението за м. Април от работодателя/и подадох молба с дата 15.03 за остатъка от 315 дни/. Последния път като отидох в работата ми казаха че имам още малко на 90 % и после минавам на 180 лева и яе за сега молбата не била важна.И аз затова се усъмних. какво да правя?

В работата ти не са прави. И как така са ти теглили обезщетение без болничен лист? 315 дни ще получаваш 90 % от БТВ, но не повече от нетното ти възнаграждение.  Това прави до 22 октомври 2007 г. - не знам дали е още малко  newsm78, както са ти казали в работата. 180 лева ще вземаш след тази дата.

# 1 634
  • БГ
мерси  bouquet  bouquet  bouquet

Общи условия

Активация на акаунт