Майчинството счетоводно - 3

• 148 501
  • 2 946
  •   1
Отговори
# 1 650
  • В полите на Пирин планина
прочетох извадката ... благодаря. И сега какво да правя - аз нямам издаден болничен за още 42 дни до 135? Ще имам ли проблеми с парите? какво ще ме посъветвате?

Не знам, честно казано - това ми е свръх чудна ситуация  Shocked Просто не мога да си представя как продължаваш да ползваш отпуск без основание и работодателя ти не реагира.

# 1 651
Имам въпрос:работя на трудов дог,откъдето са ми и основните доходи.Осигуряват ме на пълната заплата.На другата работа съм на граждански договор на 200 лв заплата.Въпросът ми е:сега както съм бременна ,когато трябва да си вадя документите за майчинството този доход от гражданския договор ще ми окаже ли влияние /в положителен смисъл/и какви точно документи трябв ада представя и пак ли са от последните 6 месеца?Благодаря ви много

Не - няма да повлияе на размера на обезщетението. Върху сумите по граждански договор не се дължата и внасят суми за фонд Общо заболяване и майчинство.

# 1 652
  • Плевен
Здравейте!
Аз съм в болнични - общо заболяване от 10.03., а задължителния 45-дневен трябва да започне от 15.08.07. Дали ще ми падне ставката на болничния, която е изчислена на 23.5 лв /ден за месеци - септември.06 - февруари.07., ако си взема платения отпуск преди 15.08.07. Т.е тази отпуска ще прекъсне ли нетрудоспособността ми?

# 1 653
Здравейте!
Аз съм в болнични - общо заболяване от 10.03., а задължителния 45-дневен трябва да започне от 15.08.07. Дали ще ми падне ставката на болничния, която е изчислена на 23.5 лв /ден за месеци - септември.06 - февруари.07., ако си взема платения отпуск преди 15.08.07. Т.е тази отпуска ще прекъсне ли нетрудоспособността ми?

Да - платеният отпуск прекъсва неработоспособността. Ще се изчисли нова база за болничния за бременност и раждане - период 02.2007 - 07.2007.

# 1 654
Не знам, честно казано - това ми е свръх чудна ситуация   Просто не мога да си представя как продължаваш да ползваш отпуск без основание и работодателя ти не реагира

Добре де аз какво съм виновна, като никой не ми казва какво да правя - работила съм толкова години за тази фирма, това ми е първо дете, питах разпитвах когато си взимах парите... трябва ли нещо да попълвам, нещо необходимо ли е.... и никой нищо и сега случайно реших да попитам и научавам подробности.... моя работа ли е да си искам болнични от педиатърам - раждала съм в частна клиника и генеколога си е свършил работата с болничните и оттам аз откъде да знам какво да правя... никой не ми е искал нещо или обяснявал... за мен вината е в некомпетността н аслуйителите от счетоводния отдел на фирмата... Въпросът е какви биха били последиците за мен  и  мога ли нещо да направя?

# 1 655
Здравейте  благодаря  Зина  че  ми  каза  как  става  писането   на  постингите  аз  досега  все  натисках  където  пише  цитат  и  съм  грешала  Мога  ли  само  още  нещо  да  попитам  дохода  ми  е  брутен  300  320  лв  нетен  230   240  лева   това  е  през  последните  шест  месеца  работени  които  са  юли  декември  2006  защото  от  13  декември  съм  в  болнични   до  сега  Значи  ако  прекъсна  дори  и  с  един  ден  болничните  този  за  общо  заболяване  и  този  за  бременн  и  раждане   тоест работя  един  ден  ще  вземам   обезщетение  по  новия  болнични   230   240  лева  в  зависимост  от  работните  дни  в  месеца  Още  веднъж  благодаря   за  всичко 

# 1 656
Здравейте!

Имам следния въпрос:
на 09 юли трябва да изляза в болничен за бременност и раждане. От 01 януари ме осигуряват на по-висока заплата. Възможно ли е преди 09 юли да си пусна болничен? Вярно ли е, че трябва да имам 6 месеца работни, през които да са ме осигурявали на по-високата заплата, за да получав по-висока сума по време на болничния за бременност и раждане? 

# 1 657
Не знам, честно казано - това ми е свръх чудна ситуация   Просто не мога да си представя как продължаваш да ползваш отпуск без основание и работодателя ти не реагира

Добре де аз какво съм виновна, като никой не ми казва какво да правя - работила съм толкова години за тази фирма, това ми е първо дете, питах разпитвах когато си взимах парите... трябва ли нещо да попълвам, нещо необходимо ли е.... и никой нищо и сега случайно реших да попитам и научавам подробности.... моя работа ли е да си искам болнични от педиатърам - раждала съм в частна клиника и генеколога си е свършил работата с болничните и оттам аз откъде да знам какво да правя... никой не ми е искал нещо или обяснявал... за мен вината е в некомпетността н аслуйителите от счетоводния отдел на фирмата... Въпросът е какви биха били последиците за мен  и  мога ли нещо да направя?

Рониета, аз не търся проблема в теб, а във фирмата ти - в ръководството и счетоводния отдел. На практика е твоя работа да търсиш болничен от педиатъра - явяваш се с лична амболаторна карта, в която са отразени другите издадени болнични листове и той издава нов за остатъка до 135 дни. Ти може да пробваш да получиш болничен лист от педиатъра - честно казано като твоята ситуация не съм имала и не мога да ти кажа с положителност какво следва.

Здравейте  благодаря  Зина  че  ми  каза  как  става  писането   на  постингите  аз  досега  все  натисках  където  пише  цитат  и  съм  грешала  Мога  ли  само  още  нещо  да  попитам  дохода  ми  е  брутен  300  320  лв  нетен  230   240  лева   това  е  през  последните  шест  месеца  работени  които  са  юли  декември  2006  защото  от  13  декември  съм  в  болнични   до  сега  Значи  ако  прекъсна  дори  и  с  един  ден  болничните  този  за  общо  заболяване  и  този  за  бременн  и  раждане   тоест работя  един  ден  ще  вземам   обезщетение  по  новия  болнични   230   240  лева  в  зависимост  от  работните  дни  в  месеца  Още  веднъж  благодаря   за  всичко  

Честно казано - не схванах за какво става дума. Защо искаш да прекъсваш болничния - за да получаваш обезщетението от НОИ или какво  newsm78

Здравейте!

Имам следния въпрос:
на 09 юли трябва да изляза в болничен за бременност и раждане. От 01 януари ме осигуряват на по-висока заплата. Възможно ли е преди 09 юли да си пусна болничен? Вярно ли е, че трябва да имам 6 месеца работни, през които да са ме осигурявали на по-високата заплата, за да получав по-висока сума по време на болничния за бременност и раждане?  

Базата за изчисляване на обезщетението са предходните 6 месеца, преди този на излизане в отпуск. Можеш да си вземеш болничен от 01.07. например, но не преди тази дата, защото се измества базата с един месец назад - и ще влиза месец с по-нисък доход.

Последна редакция: сб, 17 сеп 2011, 12:27 от Boten Mary

# 1 658
Здравейте  благодаря  Зина  че  ми  каза  как  става  писането   на  постингите  аз  досега  все  натисках  където  пише  цитат  и  съм  грешала  Мога  ли  само  още  нещо  да  попитам  дохода  ми  е  брутен  300  320  лв  нетен  230   240  лева   това  е  през  последните  шест  месеца  работени  които  са  юли  декември  2006  защото  от  13  декември  съм  в  болнични   до  сега  Значи  ако  прекъсна  дори  и  с  един  ден  болничните  този  за  общо  заболяване  и  този  за  бременн  и  раждане   тоест работя  един  ден  ще  вземам   обезщетение  по  новия  болнични   230   240  лева  в  зависимост  от  работните  дни  в  месеца  Още  веднъж  благодаря   за  всичко 

Честно казано - не схванах за какво става дума. Защо искаш да прекъсваш болничния - за да получаваш обезщетението от НОИ или какво  newsm78

Точно така, правилно си разбрала, elifenka. Но трябва прекъсването да е в работен ден. Прекъсване в събота или неделя, не се брои.

Последна редакция: вт, 15 май 2007, 17:11 от ZinaSt

# 1 659
Здравейте,
посъветваха ме да си задам въпросчето тук и така и правя:

Ще пребивавам в чужбина за неопределен период от време (6 - 10 месеца) и се чудех какви са процедурите относно изплащането на майчинството ми. Трябва ли да уведомя НОИ за това? А когато се върна, ще мога ли да си го подновя? Благодаря ви!

# 1 660

Рониета, аз не търся проблема в теб, а във фирмата ти - в ръководството и счетоводния отдел. На практика е твоя работа да търсиш болничен от педиатъра - явяваш се с лична амболаторна карта, в която са отразени другите издадени болнични листове и той издава нов за остатъка до 135 дни. Ти може да пробваш да получиш болничен лист от педиатъра - честно казано като твоята ситуация не съм имала и не мога да ти кажа с положителност какво следва.

Присъединявам се. Болничният е ваше задължение да си го търсите. Във този случай ( до колкото разбрах, става дума за болничен от 42 дни с дата 15.03 ). По принцип, ако педиатъра се съгласи, може да го издаде все пак. В противен случай просто за този период нямате право на обезщетение, защото няма основание за изплащане на такова. Работодателят ви също има проблем, защото е изплатил обезщетение, без да има документ. Така че, с чиста съвест можете да настоявате за съдействие, защото неговите проблеми ще са по-големи от вашите, ако това се открие при една ревизия.
Също така, Наредбата за медицинска експертиза на работоспособността дава възможност, ако педиатъра не може да издаде болничния или детето няма педиатър, последния болничен лист да се издаде от лекаря, който е следил бременността и е издал първия болничен лист. Пробвайте и този вариант.

# 1 661
Здравейте,

Ще пребивавам в чужбина за неопределен период от време (6 - 10 месеца) и се чудех какви са процедурите относно изплащането на майчинството ми. Трябва ли да уведомя НОИ за това? А когато се върна, ще мога ли да си го подновя? Благодаря ви!

Какво точно получавате - обезщетение за бременност и раждане или отпуск за отглеждане на дете до 2 години. От кого го получавате от-от работодател или от НОИ директно. За да подновите това майчинство, трябва първо да го прекъснете. Вие смятате ли да го прекъсвате. Ако прекъснете отпускът за бременност и раждане или за отглеждане на дете и не се върнете на работа, това означава, че трябва да напуснете работа. А ако напуснете работа, нямате право на обезщетение за отглеждане на дете до 2 години. Нямате право и на самия отпуск, ако не работите. Така че, като се върнете, за да подновите отпуска, трябва да започнете отново работа.
Може би, ако зададете по-точно въпросите, ще мога да ви отговоря по-конкретно.

# 1 662
Здравейте  отново  въобще  ако  зависи  от  мен  не  искам  да  имам  вземане  даване  с  НОИ но  моят  случай е  такъв  че  ще  получавам  от  тях  болничните  си  за  бременн  и  раждане  и  после  и  майчинството  Излезла  съм  в  болничен  за  патол бременност  на  13  декември  2006  и  оттогава  съм  в  непрекъснати  болнични  от  лекарска  комисия   и  тъй  като  180  дни  ми  изтичат  на  10  юни   а  аз  от    20  юни  трябва  да  изляза  в  болничен  45  дни  преди  термин  ми  се налага да  прекъсна  с  няколко  дни  просто  нямам  избор   Това  което  най  много  ме  вълнува  е  размера  на  обезщетението  ми  при  новия  болничен   как  ще  ми  се  изчислява  досега  за  тия  шест  месеца  болнични  съм  вземала  220   230  лв  в  зависимост  от  раб  дни  в месеца  Като  имам  прекъсване  коя  ще  ми  бъде  базата   тия  шест  месеца  болнични  или  последните  работени  шест  месеца  които  ми  са  юни   ноември  2006  и  там  съм  получавала  бруто  320  300  лв  и  нетна  230   240  лв  Благодаря 

# 1 663
Здравейте,

Какво точно получавате - обезщетение за бременност и раждане или отпуск за отглеждане на дете до 2 години. От кого го получавате от-от работодател или от НОИ директно. За да подновите това майчинство, трябва първо да го прекъснете. Вие смятате ли да го прекъсвате. Ако прекъснете отпускът за бременност и раждане или за отглеждане на дете и не се върнете на работа, това означава, че трябва да напуснете работа. А ако напуснете работа, нямате право на обезщетение за отглеждане на дете до 2 години. Нямате право и на самия отпуск, ако не работите. Така че, като се върнете, за да подновите отпуска, трябва да започнете отново работа.

благодаря за бързия отговор! получавам отпуск за отглеждане на дете до 2 години. парите не ми се превеждат по банковата сметка директно от НОИ, а ги получавам от работодателя си, защото родих декември и съм заварено положение. не смятам да прекъсвам майчинството си, но си мислех, че е редно, ако не съм в страната, да не получавам и пари от нея. иначе не смятам да напускам работата си; живот и здраве, когато ми изтече майчинствово, ще се върна. надявам се да съм била по-ясна. 

# 1 664
Здравейте,

благодаря за бързия отговор! получавам отпуск за отглеждане на дете до 2 години. парите не ми се превеждат по банковата сметка директно от НОИ, а ги получавам от работодателя си, защото родих декември и съм заварено положение. не смятам да прекъсвам майчинството си, но си мислех, че е редно, ако не съм в страната, да не получавам и пари от нея. иначе не смятам да напускам работата си; живот и здраве, когато ми изтече майчинствово, ще се върна. надявам се да съм била по-ясна. 

Няма основание да спреш да получаваш обезщетение. По време на отпуск можеш да ходиш, където намериш за добре  Grinning

Общи условия

Активация на акаунт