Майчинството счетоводно - 3

• 148 278
  • 2 946
  •   1
Отговори
# 1 980
Здравейте! Не съм сигурна, че въпроса ми е точно за тук, но все пак ще попитам. Бях в болнични за общо заболяване от ноември 2006 до март 2007, а от март - в болнични за бременност и раждане, без прекъсване, поради което обезщетението ми се изплаща от работодателя. В администрацията, където работя има увеличение на заплатите с точна сума на месец, което се изплаща сега, но то е  със задна дата - от 1 януари 2007. Касиерката ни твърди, че на мен, заради болничните, не ми се начислява въпросното увеличение дори и за януари и февруари, когато бях в обикновен болничен. Може ли някой да ми каже дали това е така, тъй като неведнъж съм я улавяла в некомпетентност и й нямам доверие /напр. опита се да ме ощети със 120 лв. на месец за сегашното обезщетение за раждане и гледане на дете Simple Smile/. Благодаря предварително !

За съжаление този път е права. По време на болничен ви се изплаща обезщетение, на база дохода ви 6 месеца преди болничния. Следователно увеличението на заплатата през месец, през който сте в болничен по никакъв начин не се отразява на това, което ще получите като обезщетение. Новата си заплата ще започнете да получавате едва когато се върнете на работа. До тогава всяко едно увеличение на заплатата ви си остава само на хартия, тъй като докато сте в болничен, не ви се внасят осигуровки. Т.е. върху тази нова заплата не се осигурявате по време на болничен и тя няма как да се отрази върху обезщетението ви.

# 1 981
Здравейте,
Имам един въпрос-неяснота за документите, които трябва да подготвя. Вече не разчитам на счетоводителката ни, защото по нейна вина до момента не съм получила нищо от НОИ! Ето защо питам вас и предварително благодаря за отговорите.

До момента съм получила - 45дневен болничен преди раждане; 42дневен болничен след раждане; болничен от педиатър.

Сега какво предстои? Към кого да се обърна и какъв документ да поискам?

Огромно благодаря за помощта ви - наистина неоценима.

Този 45 дневен болничен кога е започнал- преди 01.01.2007 или след?

След 01.01.2007. Благодаря.

Подавате едно заявление по образец при работодателя си. Той ще го представи в НОИ.

# 1 982
  • София
Здравейте,
Имам един въпрос-неяснота за документите, които трябва да подготвя. Вече не разчитам на счетоводителката ни, защото по нейна вина до момента не съм получила нищо от НОИ! Ето защо питам вас и предварително благодаря за отговорите.

До момента съм получила - 45дневен болничен преди раждане; 42дневен болничен след раждане; болничен от педиатър.

Сега какво предстои? Към кого да се обърна и какъв документ да поискам?

Огромно благодаря за помощта ви - наистина неоценима.

Този 45 дневен болничен кога е започнал- преди 01.01.2007 или след?

След 01.01.2007. Благодаря.

Подавате едно заявление по образец при работодателя си. Той ще го представи в НОИ.
Носете си и копие от акта за раждане-искали от НОИ, за да не се разкарвате пак при счетоводителите Grinning

# 1 983
ЗДРАВЕЙТЕ!ИМАМ НЯКОЛКО ВЪПРОСА.БЛАГОДАРЯ ПРЕДВАРИТЕЛНО!ОСИГУРЯВАТ  МЕ НА 92.50 ЛВ. ТРЯБВА ДА ИЗЛЯЗА В 45-ДНЕВЕН БОЛНИЧЕН НА 12 ЮНИ.ЗА МЕСЕЦ ДЕКЕМВРИ СИ ОСТАВА НА 92.50 ЛВ НО ОСТАНАЛИТЕ 5 МЕСЕЦА  ИСКАМ ДА МЕ ОСИГУРЯВАТ НА 500 ЛВ.КОЛКО ТРЯБВА ДА ДОПЛАТЯ И КОЛКО ЩЕ ВЗИМАМ.СЧЕТИ МИ Е ОБЪРКАЛА И РАБОТНИТЕ ДНИ ЗА МЕСЕЦ ДЕКЕМВРИ С 1ДЕН ВМЕСТО 19 ДНИ Е ВЪВЕЛА 18 ДНИ -ДА И КАЖА ЛИ И ДАЛИ МОЖЕ ДА ГО ПОПРАВИ.И ПОСЛЕДНО СЧЕТИ ИСКА ДА МЕ ПУСНЕ НЕПЛАТЕНА  ОТПУСКА ОТ 1 ЮНИ ДО 12 ЮНИ  newsm78 ЗАЩО ?НЕ ТРЯБВА ЛИ ДА ПРОДЪЛЖАТ ДА МЕ ОСИГУРЯВАТ НА 92.50 ЛВ.А ЗА МЕСЕЦ ДЕКЕМВРИ НЕ МОЖЕ НА 500 ЛВ ЗАЩОТО СА ВНЕСЕНИ ВЕЧЕ.ОБЪРКАНА РАБОТА. ВНЕСЕТЕ МИ МОЛЯ ВИ МАЛКО ЯСНОТА.                                                                                                             І

# 1 984
Здравейте  бременна съм в 5м. и от началото на юни излизам в 10 дневен отпуск.След отпуска мисля да си взема болничен,след което да си взема остатъка от полагащата ми се годишна отпуска.Знам,че първия болничен ще ми се изчисли на базата на получени 6 месеца назад заплати.Въпросът ми е болничния , в който ще изляза след втората отпуска ще се преизчислява ли отново или ще бъде както първия.Като цяло мисля повече да не се връщам на работа до навършване на 2 г. възраст на бъдещия ми син  Simple Smile.....Дано да сте ми схванали идеята,ако ли пък не питайте ще до разяснявам.

# 1 985
Здравейте имам въпрос и незнам към счетоводител или адвокат да се обърна. Имам фирма ЕТ и ми казаха да си назнача прокурист,когато излезна в майчинство. Но аз сега съм в полагащия ми болничен от 45 дни преди раждане и скоро ми предстои и явно трябва да действам бързо. Моля ,ако някой е запознат да ми каже как и от кога да назнача такъв човек и може ли това да бъде човек от фирмата ,например една от продавачките ,която е назначена на трудов д-р за 4ч.,и какво всъщност трябва да направя? Ако неможе човек от фирмата ,то трябва ли да назнача друг и какви осигуровки му се плащат,например близък мой роднина или съпруга ми,макар да работят на други места и са осигурени? Предварително Ви благодаря ,но наистина съм в недоумение и незнам какво се прави и ще се радвам да има компетентни хора по този в-с.

# 1 986
Здравейте,
И аз имам един въпрос.
На срочен договор съм до 14.09.07 ,а излизам болнични 45 дни преди раждане на 10.09.07.Какво става с моя договор - автоматично се подновява или се прекратява с изтичане на срока?
Благодаря Ви предварително.

# 1 987
В момента съм в отпуск за отглеждане на дете до 2 год. На 25.06.2007 година излизам в болничен поради бременност и раждане на второ дете. От къде следва да ми се заплаща болничния : от НОИ или от работодателя??? И къде точно в законите го има разяснено?Благодаря предварително.

# 1 988
Здравейте  бременна съм в 5м. и от началото на юни излизам в 10 дневен отпуск.След отпуска мисля да си взема болничен,след което да си взема остатъка от полагащата ми се годишна отпуска.Знам,че първия болничен ще ми се изчисли на базата на получени 6 месеца назад заплати.Въпросът ми е болничния , в който ще изляза след втората отпуска ще се преизчислява ли отново или ще бъде както първия.Като цяло мисля повече да не се връщам на работа до навършване на 2 г. възраст на бъдещия ми син  Simple Smile.....Дано да сте ми схванали идеята,ако ли пък не питайте ще до разяснявам.

Вероятно те интересува болничният бременност и раждане на каква база ще е - на нова база. Щом си в 5-тия месец (излизаш след 15 август в първите 45 дни) това е февруари-юли, 2007.
За времето на предишните болнични като база се взима доходът, от който са изчислени, а не самото обезщетение.

# 1 989
Здравейте,
И аз имам един въпрос.
На срочен договор съм до 14.09.07 ,а излизам болнични 45 дни преди раждане на 10.09.07.Какво става с моя договор - автоматично се подновява или се прекратява с изтичане на срока?
Благодаря Ви предварително.

Би трябвало договорът ти да се прекрати. Тогава ще си получаваш 315 дни обезщетение бременност и раждане.
Може и да сключиш постоянен договор ако шефовете са съгласни. Така ще си получаваш и обезщетение за гледане на дете до 2 години. Иначе го губиш.

# 1 990

Вероятно те интересува болничният бременност и раждане на каква база ще е - на нова база. Щом си в 5-тия месец (излизаш след 15 август в първите 45 дни) това е февруари-юли, 2007.
За времето на предишните болнични като база се взима доходът, от който са изчислени, а не самото обезщетение.

Добре ами при условие,че в два от месеците от периода февруари-юли 2007 получавам болничен,то при изчислението на болничния бременност и раждане това обезщетение ли ще се взема?

# 1 991
За него ще се вземе доходът, от който е изчислено - значи обезщетението ти е 80% от това, което се взима за база.  Simple Smile

# 1 992
За него ще се вземе доходът, от който е изчислено - значи обезщетението ти е 80% от това, което се взима за база.  Simple Smile
С риск да стана отегчителна искам да обобщя,за да съм сигурна,че съм разбрала правилно:обикновения болничен се заплаща 80% от заплатата 6 мес. назад, а болничния бременност и раждане - 90% пак 6 мес.назад?

# 1 993
Да, като вторият изцяло се плаща от НОИ и няма първи ден от работодателя.

# 1 994
Да, като вторият изцяло се плаща от НОИ и няма първи ден от работодателя.
Сърдечно благодаря за инфото  Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт