Майчинството счетоводно - 3

• 148 054
  • 2 946
  •   1
Отговори
# 2 880
  • В полите на Пирин планина
Здравейте, искам да съм сигурна, че правилно съм разбрала. Става въпрос за Приложение 7 / декларацията за банковата сметка /. Тя не се ли подава еднократно, тоест първия път когато ползваш обезщетения. Мисълта ми е, че после няма нужда да се подава с първия болничен. Подава се ако смениш банковата си сметка. Правилно ли съм разбрала?

Точно така  Peace

# 2 881
  • София
   Здравейте! Ще ви помоля да ми разясните няколко въпроса. Ще се постарая да съм максимално кратка и ясна.
   Имам около 5 години стаж на трудов договор, после 1 година не работих , от 1.01. 2007 г. съм регистрирана като свободна професия и се осигурявам. Трябва да изляза в отпуск за бременност и раждане на 22.06.2007. , т.е. нямам пълни 6 месеца осигуряване непосредствено преди излизането в болничен. Въпросите ми са:
  1. Ако болничния ми започва от 22.06 ,тези 8 дни до края на юни платен или неплатен болничен ми се полагат?
  2. Ако лекарката ми издаде боплничен от 1 юли и загубя тези 8 дни само пред нея ли трябва да се представи документ,че съм работила или трябва да представям нещо и в НОИ?
  3. Осигуровките за м. юни? Ако съм в болничен от 22.06 ,осигуровките се плащат както нормално,за целия месец или се изчисляват по някакъв начин за работните дни и как?
   4. Надявам се последен въпрос! След като съм в болничен трябва ли да обявя в НАП, че временно прекратявам дейност и от кога- от момента на излизане в болничен или след 135 дни. И като прекратя дейност ще ми се изплаща ли обезщетението до 2 год. възраст на детето. Аз съм свободна професия , а не ЕТ, ако това има значение.
   Много ще съм ви благодарна ако ми отговорите!!!!

1. Полага ви се заплащане за дните през Юни. Изискването е за 6 месеца осигурителен стаж някога през живота ви. Не е задължително да са непосредствено преди болничния.
2. Не съм сигурна дали самоосигуряващите се лица могат да правят това.
3. Пропорционално за дните до 22-ри.
4. Вие няма да прекратявате дейност, просто ще излезете в болничен. Ако прекратите дейност, няма да получавате обезщетения.

Благодаря ви много за помощта! Искам да попитам обаче още нещо:
 1. Докато съм в болнични и после в отпуск за отглеждане на дете до 2 години не дължа ДОД и ЗДПО, но продължавам да дължа здравни осигуровки,нали? Дали трябва да си ги внасям по сметка всеки месец или направо ще ми ги удържат от НОИ от превежданата сума ?
  2. Бяхте писали,че ЕТ трябва да назначават прокурист ,който да поеме дейността им след 135 ден. Аз съм свободна професия- трябва ли да правя нещо такова или мога да си подновя работата след изтичане на отпуска за отглеждане на дете?

# 2 882
  • В полите на Пирин планина
aunt Ogg по време на отпуск за бременност и раждане и отглеждане на дете се дължи ЗОВ, която вие си внасяте за всеки месец. На практика вие няма да осъществявате дейност и няма да реализирате доходи, докато сте в отпуск. Когато решите отново да подновите дейността просто ще прекратите ползването му и получаването на обезщетение.

# 2 883
  • София
   ЕЕЕ,страхотни сте! Много благодаря за светкавичния отговор! Hug  bouquet

# 2 884
  • Плевен
От 1 до 7 май включително съм била в болничен,работодателя ми ме осигурява на 125лв.От НОИ ми преведоха едва 20 лв,защо е така?Благодаря предварително

# 2 885
Благодаря, Incandescent! А Приложение 1 с кой болничен се подава ? Защото според теб е с втория от болницата за 42 дни , а според ZinaSt е с третия изравнителния от педиатъра на детето. И последно как е точно?

# 2 886
От 1 до 7 май включително съм била в болничен,работодателя ми ме осигурява на 125лв.От НОИ ми преведоха едва 20 лв,защо е така?Благодаря предварително

Аз даже ги изкарвам 19 и стотинки. Толкова си ви е обезщетението. Вас какво ви се струва не както трябва? 125 делите на работните дни през Май и умножавате по 0,8. Получената сума, умножавате по 4, защото толкова са работните дни в периода 1 - 7 Май. Това е груба сметка, но може да ви ориентира в приблизителната сума, която трябва да получите.

# 2 887
Благодаря, Incandescent! А Приложение 1 с кой болничен се подава ? Защото според теб е с втория от болницата за 42 дни , а според ZinaSt е с третия изравнителния от педиатъра на детето. И последно как е точно?

Това е текста от Наредбата за изплащане на обезщетенията от НОИ

3) Към болничните листове за майчинство след 42-рия ден от раждането се прилага декларация за обстоятелствата за изплащане на парично обезщетение при раждане по образец съгласно приложение № 1.

Приложение 1 се прилага към болничните листове СЛЕД 42-рия ден след раждането. Т.е.втория болничен, който издават от болницата, при ражаднето, е за 42 дни и след това, към следващия болничен лист се прилага Приложение 1. Следващият болничен лист е този от педиатъра.

И на нас ни се случва да блокираме понякога  Peace Не ни се сърдете.

# 2 888
  • София
Може ли да ми кажете, въз основа на кой член не се отдържат пари за осигуряване, от парите за отглеждане на дете до 2 години (от 180-десетте  лева)? Защото една ваша колежка, счетоводителка, взима около 20 лв. всеки месец.
Предварително благодаря за отговора.

# 2 889
Може ли да ми кажете, въз основа на кой член не се отдържат пари за осигуряване, от парите за отглеждане на дете до 2 години (от 180-десетте  лева)? Защото една ваша колежка, счетоводителка, взима около 20 лв. всеки месец.

Чак пък 20 лева! От къде ги докара 20 лева тази "колежка "?
Текстовете са няколко. Първо - чл.9, ал 2, т.1 регламентира, че за този период не се дължат осигурителни вноски за фондовете на ДОО.

(2) За осигурителен стаж, без да се правят осигурителни вноски, се зачита времето:

1. (изм. - ДВ, бр. 52 от 2004 г., в сила от 01.08.2004 г.) на платен и неплатен отпуск за отглеждане на дете;

След това, съгласно ЗЗО, чл.40, ал.1, т.5 се определя, че за този период за теб се дължи здравно осигуряване в размер само за сметка на работодателя ( т.е. 3,9%, а не 6 % ) върху минималния осигурителен доход за самоосигуряващи се лица, т.е. 220 лева. Тази вноска е за сметка на работодателя и това е изрично записано в текста.

5. (изм. - ДВ, бр. 105 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г.) за лицата във временна неработоспособност поради болест, бременност и раждане и отглеждане на малко дете - минималният осигурителен доход за самоосигуряващите се лица; вноските са за сметка на работодателя и са равни на дължимата от него част от вноската, като се внасят едновременно с изплащането на месечното възнаграждение;

И накрая, чл. 6, ал.12 от КСО изрично регламентира, че вноските, за сметка на работодателя, не могат да се удържат от възнаграждението на служителя. Те са си за сметка на работодателя и той трябва да ги заплати със негови си средства.

(12) Осигурителните вноски за сметка на осигурителите не могат да се удържат от възнаграждението на осигурените. То не може да се намалява с размера им.

Да не би да си фиктивно назначена при този работодател, с уговорката ти да си покриваш осигуровките. Защото в този случай вероятно ти удържат здравно. Но то е 8,58 лева на месец. 20 лева не знам от къде идват.

# 2 890
  • София

Чак пък 20 лева! От къде ги докара 20 лева тази "колежка "?
Текстовете са няколко. Първо - чл.9, ал 2, т.1 регламентира, че за този период не се дължат осигурителни вноски за фондовете на ДОО.

(2) За осигурителен стаж, без да се правят осигурителни вноски, се зачита времето:

1. (изм. - ДВ, бр. 52 от 2004 г., в сила от 01.08.2004 г.) на платен и неплатен отпуск за отглеждане на дете;

След това, съгласно ЗЗО, чл.40, ал.1, т.5 се определя, че за този период за теб се дължи здравно осигуряване в размер само за сметка на работодателя ( т.е. 3,9%, а не 6 % ) върху минималния осигурителен доход за самоосигуряващи се лица, т.е. 220 лева. Тази вноска е за сметка на работодателя и това е изрично записано в текста.

5. (изм. - ДВ, бр. 105 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г.) за лицата във временна неработоспособност поради болест, бременност и раждане и отглеждане на малко дете - минималният осигурителен доход за самоосигуряващите се лица; вноските са за сметка на работодателя и са равни на дължимата от него част от вноската, като се внасят едновременно с изплащането на месечното възнаграждение;

И накрая, чл. 6, ал.12 от КСО изрично регламентира, че вноските, за сметка на работодателя, не могат да се удържат от възнаграждението на служителя. Те са си за сметка на работодателя и той трябва да ги заплати със негови си средства.

(12) Осигурителните вноски за сметка на осигурителите не могат да се удържат от възнаграждението на осигурените. То не може да се намалява с размера им.

За пореден път се убеждавам, че сте страхотна  Laughing
Веднага ще кажа на моята приятелка. Знаех си, че ще ми помогнете. Още един път благодаря за светкавичния отговор.

# 2 891
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
Дори да искат от нея да заплаща и банковите такси сумата е около 10 лв /8,48 + размера на банковата такса/. Това би трябвало да плаща ако е назначена фиктивно във фирмата, за да е коректна

# 2 892
  • София
Дори да искат от нея да заплаща и банковите такси сумата е около 10 лв /8,48 + размера на банковата такса/. Това би трябвало да плаща ако е назначена фиктивно във фирмата, за да е коректна

Благодаря за отговора

# 2 893
С банковите такси може и повече от 10 лева да излязат, защото има три операции - веднъж за платежното за внасяне на осигуровката, веднъж за инкасото, за да и изтеглят сумата от НОИ и веднъж, ако и превеждат сумата на нея по банков път. Ама пак не мога да ги докарам до 20 лева. Таксата най-много 1,25 лева да е. Значи 3,75 за всичките платежни и 8,58 за осигуровката - 12,33. Явно черпи и по едно малко за услугата  Grinning

# 2 894
Много благодаря, ZinaSt!

Общи условия

Активация на акаунт