Q&A
Обобщени въпроси и отговори от темата *
Какво да правя, ако съм в платен отпуск по майчинство, но ми се предлага работа в нова компания?
Какъв е срокът за подаване на болничен от счетоводител на НОИ?
Как се изчислява обезщетението за болничен поради бременност и раждане, включително прекъсвания, преждевременно раждане и предишни периоди на неплатен отпуск?
* Предложените въпроси и отговори се генерират машинно от автоматизиран езиков модел на база потребителските мнения в темата. Генерираното съдържание може да е непълно, неактуално, подвеждащо или неподходящо. Вашите оценки спомагат за подобряване на модела и неговото усъвършенстване.
-
Какво да правя, ако съм в платен отпуск по майчинство, но ми се предлага работа в нова компания?
Ако ви бъде предложена работа в нова компания, можете да прекратите отпуската по майчинство с взаимно съгласие с настоящия работодател. В случай на прекратяване не сте длъжни да работите предизвестие, но договорът ви няма да бъде прекратен незабавно. Можете да започнете новата работа и след това да прехвърлите отпуска на бащата. Важно е да договорите с новия работодател назначаването ви на трудов договор на непълно работно време или граждански договор, за да продължите да се възползвате от отпуската при първия работодател.
-
Какъв е срокът за подаване на болничен от счетоводител на НОИ?
-
Как се изчислява обезщетението за болничен поради бременност и раждане, включително прекъсвания, преждевременно раждане и предишни периоди на неплатен отпуск?
Обезщетението за болничен и отпуска по майчинство се изчислява въз основа на осгурителния доход от предходните месеци. Сумата се определя като средноаритметична стойност от осигурителния доход за определен период, след което се изчислява обезщетението върху тази база. Обезщетението по време на болничен за бременност и раждане се изчислява въз основа на среднодневното брутно трудово възнаграждение, получено през последния календарен месец, предхождащ ползването на отпуска, през който сте работили най-малко 10 работни дни. Обезщетението за болничния след изтичане на болничните за бременност и раждане се изчислява въз основа на осигурителния доход 6 месеца преди началото на болничния. Ако заплатата е била 700 лева и не сте излизали в болничен, обезщетението ще бъде около 520-530 лева на месец. При прекъсване между двата вида болнични, обезщетението се изчислява въз основа на непрекъснатия период. За 10-дневния период без прекъсване ще се вземе реалният брутен и нетен осигурителен доход. При прекъсване между болничния за бременност и раждане и други видове болнични, обезщетението се изчислява въз основа на непрекъснатия период. Прекъсването води до преизчисляване на базата, но това няма да доведе до намаляване на обезщетението, освен ако не са възникнали календарни дни. Обезщетението за болничен при бременност и раждане се изчислява въз основа на дохода ви от предходните месеци, обикновено от февруари до юли. За месеци, в които не сте работили, минималната работна заплата (МРЗ) от 180 лева се използва като база. При преждевременно раждане, обезщетението за болничния отпуск за бременност и раждане се изчислява въз основа на среднодневното брутно трудово възнаграждение. Общо се включват 135 дни, като се вземат предвид различни сценарии за издавани болнични листове от педиатъра и болничното заведение. Обезщетението се изчислява въз основа на тази обща сума и се предоставя в съответствие със законодателството. Обезщетението по време на болничен за бременност и раждане се изчислява въз основа на дохода от последните 6 месеца преди болничния. След това обезщетението за майчинство ще бъде 90% от този доход, а не 90% от 80% от болничния. Обезщетението по време на болничен за бременност и раждане се изчислява въз основа на дохода от последните 6 месеца преди болничния. Допълнителните суми по граждански договор не увеличават размера на обезщетението.
-
Как мога да отворя банкова сметка за майчински обезщетения, ако съм променила фамилията си?
-
Имам въпрос относно работата от чужбина и майчинството в България. Какви са изискванията и как работодателят ми може да ме регистрира?