Майчинството счетоводно - 3

• 148 089
  • 2 946
  •   1
Отговори
# 120
Здравейте,
бих искала да попитам и аз нещо и благодаря предварително за което.
Работя на трудов договор, осигуряват ме на пълна заплата.
Бременна съм 3-ти месец. Откакто съобщих обаче, в работата ми започнаха проблемите. Много бих искала да се възползвам от болничните които ми се полагат и искам да попитам колко дни мога да си взема наведнъж, за да не се върна повече на работа до след изтичане на майчинството ми.
Имам неизползван отпуск за тази година в размер на 20 дни.

Ами по принцип можете да ползвате до 180 дни, издадени от лекарска комисия. Те обаче не ви се полагат, защото сте бременна, а само ако имате проблеми с бременността. В смисъл, че лекарите не са длъжни да ви ги издадат, ако няма основание.

# 121
ZinaSt, direktno kum teb, 4e mai samo ti otgovaria6 tuk   bouquet
Kak stava prehvurlianeto na mai4instvo, moje li na pensioner i pensionera gubi li si pensiata ako polu4ava mai4instvoto?

I ne na posledno miasto - az sum zavareno polojenie i si polu4avam mai4inskite ot rabotodatelia, a ne po bankov put ot NOI. Kato prehvurlia na drug 4ovek, toi otkude 6te go polu4ava?

Mnogo ti blagodaria predvaritelno  Hug

# 122
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
Аз не съм Зина, но ще си позволя да ви отговоря.
Човека на който прехвърляте майчинството може да е бащата, или някой от вашите или неговите родители и задължително да работи по трудов договор към момента на прехвърлянето на отпуска. След като е пенсионер можете да намерите фирма в която да го назначат и веднага да прехвърлите правото на ползване на отпуска.
След като вие сте в заварено положение и получателя на майчинството трябва да получава обезщетението чрез фирмата към която се води на работа.

# 123
ZinaSt, direktno kum teb, 4e mai samo ti otgovaria6 tuk   bouquet
Kak stava prehvurlianeto na mai4instvo, moje li na pensioner i pensionera gubi li si pensiata ako polu4ava mai4instvoto?

I ne na posledno miasto - az sum zavareno polojenie i si polu4avam mai4inskite ot rabotodatelia, a ne po bankov put ot NOI. Kato prehvurlia na drug 4ovek, toi otkude 6te go polu4ava?

Mnogo ti blagodaria predvaritelno  Hug

Аааа, не отговарям само аз. Просто така се случва, че когато имам 5 минути покой от бебока, все има някой въпрос без отговор. Но и останалите колеги се включват активно. Все пак те работят. Не са като мен лентяи в майчинство. ( за мен майчинството си е страхотна почивка. Отдавна не бях прекарвала ден от седмицата, в който да не работя 10-12 часа )      bouquet   bouquet

Майчинството може да се прехвърли и на пенсионер, стига да работи по трудов договор. Обезщетенето ще се изплаща от работодателя на ползващия майчинство. Колкото до това дали се губи пенсията, това е поредния спорен въпрос. Моята информация е, че не може да получава и пенсия и обезщетение. Обаче...други колеги са на мнение, че може. Вероятно до няколко дни ще мога да ви дам по-конкретна информация по въпроса. Пуснала съм пак питане. Чакам отговор. Дано да го получа бързо.
Съжалявам, че не мога да отговоря изчерпателно.

# 124
Ama 4oveka koito 6te polzva mai4instvoto ne e na trudov dogovor, a si e v pensia  Shocked
Ne moje li da se prehvurlia na 4ovek, koito ne raboti, a si e prosto pensioner  newsm78

# 125
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
Ama 4oveka koito 6te polzva mai4instvoto ne e na trudov dogovor, a si e v pensia  Shocked
Ne moje li da se prehvurlia na 4ovek, koito ne raboti, a si e prosto pensioner  newsm78

Ако не се води на трудов договор не може

# 126
И така това се случи във вторник на 06.03.2007г.Тъй като още не съм решила дали ще се връщам или може би ме е страх от проблемите,които ще имам не мога да реша какво да правя и чакам да излезе решението на съда.Междувременно всеки ден звънят на адвокатката ми кога ще се връщам на работа.Последно днес,което вече преля чашата на търпението ми.Що за хора са това-имат ми телефона,да звъннат ако имат нещо да казват,а не да ползват посредници??!!!
Значи уволнението ти е отменено и ти всъщност все още си на трудов договор.
чл. 345 ал.1 от КТ гласи
"При възстановяване на работника или служителя на предишната му работа от работодателя или от съда той може да я заеме, ако в двуседмичен срок от получаване на съобщението за възстановяване се яви на работа, освен когато този срок не бъде спазен по уважителни причини."

Според мен една патологична бременност като твоята, е достатъчно уважителна причина за да не отидеш на работа. Питай адвокатката си дали може да представиш болничен (т.е. да не отработиш и един ден дори) и да продължаваш да си на трудов договор. Така и за теб ще е по-добре. Wink

# 127
И така това се случи във вторник на 06.03.2007г.Тъй като още не съм решила дали ще се връщам или може би ме е страх от проблемите,които ще имам не мога да реша какво да правя и чакам да излезе решението на съда.Междувременно всеки ден звънят на адвокатката ми кога ще се връщам на работа.Последно днес,което вече преля чашата на търпението ми.Що за хора са това-имат ми телефона,да звъннат ако имат нещо да казват,а не да ползват посредници??!!!
Значи уволнението ти е отменено и ти всъщност все още си на трудов договор.
чл. 345 ал.1 от КТ гласи
"При възстановяване на работника или служителя на предишната му работа от работодателя или от съда той може да я заеме, ако в двуседмичен срок от получаване на съобщението за възстановяване се яви на работа, освен когато този срок не бъде спазен по уважителни причини."

Според мен една патологична бременност като твоята, е достатъчно уважителна причина за да не отидеш на работа. Питай адвокатката си дали може да представиш болничен (т.е. да не отработиш и един ден дори) и да продължаваш да си на трудов договор. Така и за теб ще е по-добре. Wink

Трябва да се върне на работа, за да заеме длъжността! Ако не се върне, а излезе в болничен, това отлага влизането в сила на решението, т.е. тя няма да се води на работа и съответно няма да получава обезщетението за болничен, тъй като правоотношението няма да е възстановено! Задължително трябва да си заеме длъжността, а пък от следващия ден може вече да си излезе в болничен и да се върне...когато живот и здраве детето стане на 2 години.

# 128
Тогава е най-добре да отиде, едва ли ще й направят нещо - все пак тя е в силната страна в момента!
На времето от Инспекцията по труда ми бяха предложили да ме придружат на работа при подобна ситуация!

# 129
Здравейте,
на 10.03.2007 ми изтича 135-дневния отпуск за бременост и раждане (болничният ми започна от 26.10.2006, т.е. по стария начин процедурата). Коя декларация трябва да подам при работодателя ми за остатъка от дните и ако може линк откъдето да си изтегля? Освен това в какъв срок трябва да я подам?
Благодаря предварително!

Подавате заявление за ползването на 180- те дни отпуск. Заявлението е свободен текст. Няма образец. Към него прилагате приложение № 7 от Наредбата за работното време, почивките и отпуските, което могат да ви дадът от счетоводството ви и копие от акта за раждане на детето.

A приложение 2 към чл. 4 (МОЛБА - ДЕКЛАРАЦИЯ за изплащане на парично обезщетение при бременност и раждане на основание чл. 50 и 51 КСО за остатъка от 135 до 315 календарни дни) не трябва ли да подам?

# 130
Здравейте,
на 10.03.2007 ми изтича 135-дневния отпуск за бременост и раждане (болничният ми започна от 26.10.2006, т.е. по стария начин процедурата). Коя декларация трябва да подам при работодателя ми за остатъка от дните и ако може линк откъдето да си изтегля? Освен това в какъв срок трябва да я подам?
Благодаря предварително!

Подавате заявление за ползването на 180- те дни отпуск. Заявлението е свободен текст. Няма образец. Към него прилагате приложение № 7 от Наредбата за работното време, почивките и отпуските, което могат да ви дадът от счетоводството ви и копие от акта за раждане на детето.

A приложение 2 към чл. 4 (МОЛБА - ДЕКЛАРАЦИЯ за изплащане на парично обезщетение при бременност и раждане на основание
чл. 50 и 51 КСО за остатъка от 135 до 315 календарни дни) не трябва ли да подам?

Не. То се подава, ако обезщетението ви ще се изплаща до НОИ. То затова е адресирано до НОИ, ако сте обърнала внимание.

# 131
Тогава е най-добре да отиде, едва ли ще й направят нещо - все пак тя е в силната страна в момента!
На времето от Инспекцията по труда ми бяха предложили да ме придружат на работа при подобна ситуация!

Ееее, чак пък да и направят нещо. Тя да не работи за сицилианската мафия. Какво ще и направят? Ще я вържат с белезници в мазето ли? Айде стига такива неща. До сега нали все там е работила. Нищо не са и направили. Еми опитали са да я уволнят, ама не им се е получило. Коя фирма няма случай на възстановен от съда работник? Да не сме ги изпотрепали тайно! Работят си хората и се радват на отлично здраве. Ще отиде за един ден и толкова. 8 часа са, изтрайват се.

# 132
Аз съм от страхливите. Не всички са курнас като теб  Whistling

# 133
Здравейте, записвам се за да следа тази тема.

# 134
  • The O.C.
Здравейте.Имам един въпрос към вас.
 Работя на постоянен трудов договор.Бременна съм в 3м.Уведомила съм прекия си началник устно.Тя се обажда в личен състав и и казаха че няма нужда да ги уведомявам писмено,а само шефката да уведоми ръководителя на отдела.Проблема е че след 2 месеца предстоят съкращения поради спиране на едно производство с което аз съм свързана.Но длъжноста ми се води свързана не само с това, а и с  други производства.
Въпроса ми е дали трябва да ги уведомя писмено за да съм защитена от съкращение?От 12.03 излизам в болнични за патологична бременност.Този болнични не е ли също вид писмено уведомление?И ако съм в болнични до раждането също ли съм защитена от закона?
 Благодаря предварително за отговорите! Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт