Майчинството счетоводно - 3

• 148 786
  • 2 946
  •   1
Отговори
# 1 080
Благодаря за отговора .Другия ми въпрос е ако имам 5770лв.осиг.доход и 5444лв.нетен доход при 126р.д колко ще е обезщетението за бременност и раждане? И ако в единият от 6-те месеца имам 21р.д.болничен за него какво се взима -обезщетението което е изплатено ли и дали тези 21р.д се включват към другите 105дни на 5-те месеца?

# 1 081
Да попитам нещо!
Прекъснах си майчинството за гледане на дете преди 2- те години и от февруари месец съм на работа. Подадох молба в дружеството, което работя, че се връщам преди двете години за гледане на дете и трябва да ми изплащат 50% от майчинските(90 лв.). Работих 2 седмици и излезнах от полагаемата ми отпуска за предишни години, но в последствие разбрах, че не са ми ги изплащали. Дали трябва да ми ги изплащат като съм отпуск или не?
Благодаря Ви предварително за отговора!

# 1 082
Няма нужда да имате специална култура за жалба.Не може една чистачка или овчар да знае всичките нормативни документи .От нея се иска моне да се сети ,че не са й изплатени болнични или сумата е малка .Аз имах и двата случая .Жалбата е със стандартната шапка до нои  едикаде си  отдолу жалба от .....,егн....адрес
после работя там и там за периода бях във временна неработоспособност ,хубаво е да се пише бол.лист № , но не е задължително .Те ще си го намерят ,защото е при тях.и казвате ,че към дата -........не сте получили обезщетения .Няма нужда да се цитира чл.41 от КСО и т.н .Срока за отговор е един месец.Но без да ги ръчкате тъпите нои няма да ви платят по хиляда причини.

# 1 083

Да, но за целта работодателят ви трябва да е съгласен. Много от работодателите не са съгласни да правят подобно доосигуряване, дори и то да е за сметка на служителите.
Благодаря много за отговора Hug Надявам се да се съгласи.А какви са рисковете за работодателя?

Ами рисковете са, от една страна, вие като се върнете след 2 години, да кажете, че заплатата ви си е 1400 лева и ако ви плаща по-малко ще го съдите. И той, понеже не може и да ви уволни - трябва да ви плаща. Къде ще ходи. Можете също така да напуснете и да искате платения ви отпуск да се изплати. И тъй като той трябва да се изплати по заплатата да последния месец, през който сте отработила поне 10 дни, това означава, че ще трябва да ви я изплати на 1400 лева, а не на 236.
Да не говорим, че и от НОИ при проверка може да си има проблеми.

# 1 084
  • В полите на Пирин планина
Благодаря за отговора .Другия ми въпрос е ако имам 5770лв.осиг.доход и 5444лв.нетен доход при 126р.д колко ще е обезщетението за бременност и раждане? И ако в единият от 6-те месеца имам 21р.д.болничен за него какво се взима -обезщетението което е изплатено ли и дали тези 21р.д се включват към другите 105дни на 5-те месеца?

За времето в болнични се взема доходът, от който е изплатено обезщетението и дните се включват в общия брой на дните от периода-база.

5770 / 126 = 45.79 * 90 % = 41.21 лева

5444 / 126 = 43.21 лева

За база се взема 41.21 * броя на работните дни за месеца в болничен дава размера на обезщетението

# 1 085
Да попитам нещо!
Прекъснах си майчинството за гледане на дете преди 2- те години и от февруари месец съм на работа. Подадох молба в дружеството, което работя, че се връщам преди двете години за гледане на дете и трябва да ми изплащат 50% от майчинските(90 лв.). Работих 2 седмици и излезнах от полагаемата ми отпуска за предишни години, но в последствие разбрах, че не са ми ги изплащали. Дали трябва да ми ги изплащат като съм отпуск или не?
Благодаря Ви предварително за отговора!

Имате право на 50 % от обезщетението и по време на платения отпуск  Peace

# 1 086

Този въпрос и в счетоводния форум не му отговорих и тук няма да ви отговоря. Мисля, че можете и сама да разделите дохода на работните дни. А какво се взима, докато лицето е в болничен, това е изяснено безброй пъти и би трябвало да ви е ясно, че това зависи от датите на болничния ( дали е от миналата или от тази година ). Така че, няма как да го измисля, като не знам реалната ситуация.
И понеже останах с впечатлението, че имате счетоводни познания, съм леко озадачена от този въпрос. Ако някой от колегите иска - да ви отговори. Аз няма да го направя.
Всичко хубаво ви желая.

# 1 087
Момичета,не можах да открия в темата,за колко месеца назад се изисква брутният месечен доход за получаване на детски,при условие,че детето е родено 23.03. тази година?
Мерси!

# 1 088
Момичета,не можах да открия в темата,за колко месеца назад се изисква брутният месечен доход за получаване на детски,при условие,че детето е родено 23.03. тази година?
Мерси!

1 година

# 1 089
Мерси много,страхотна си! Heart Eyes

# 1 090

ZinaSt  не се сърди.Найстина имам познания и лично аз преди дни оборих  пловдивското нои относно размер на обезщетения на болничен като писах до София  и им направиха ревизия.Прави сметка как тълкуват нои разпоредбите ,затова питам и тук.Пък ако искаш отговаряй.Тук всичко е доброволно ,без принуда.

# 1 091

ZinaSt  не се сърди.Найстина имам познания и лично аз преди дни оборих  пловдивското нои относно размер на обезщетения на болничен като писах до София  и им направиха ревизия.Прави сметка как тълкуват нои разпоредбите ,затова питам и тук.Пък ако искаш отговаряй.Тук всичко е доброволно ,без принуда.

Не мисля, че в търсенето на помощ от колеги има нещо лошо, дори и в несчетоводен форум  bowuu

# 1 092
  • София
Здравейте пак!
Сигурно вече сте отговаряли на този въпрос, но заради ревящата нова бебочка нямам много време да прегледам темата, за което извинете  Embarassed
Питанката ми е свързана с детските: искам да подам за  бебка/родена 01.03.2007.Знам 4е ми трябва дохода 12 месеца назад/не сам семеина/. От фирмата ми издават бележка за месеците, без тези, които сам била в болнични заради раждането-т.е. от 22.01.07.И твардят, 4е те не знаят какъв ми е дохода/ размера на болничния/ за този период-да сам ходила в НОИ.Откъде да го взема тези данни-нямат ли ги готови в социалното?Откъде точно в НОИ-приемно време,много ли се чака, евентуално тел за справки.
И какво беше условието за детските-средномесечен доход на един 1 член от семейството не повече от 200 лв?
Благодаря ви предварително

# 1 093
Здравейте пак!
Сигурно вече сте отговаряли на този въпрос, но заради ревящата нова бебочка нямам много време да прегледам темата, за което извинете  Embarassed
Питанката ми е свързана с детските: искам да подам за  бебка/родена 01.03.2007.Знам 4е ми трябва дохода 12 месеца назад/не сам семеина/. От фирмата ми издават бележка за месеците, без тези, които сам била в болнични заради раждането-т.е. от 22.01.07.И твардят, 4е те не знаят какъв ми е дохода/ размера на болничния/ за този период-да сам ходила в НОИ.Откъде да го взема тези данни-нямат ли ги готови в социалното?Откъде точно в НОИ-приемно време,много ли се чака, евентуално тел за справки.
И какво беше условието за детските-средномесечен доход на един 1 член от семейството не повече от 200 лв?
Благодаря ви предварително

Точно така. За периода, през който сте била в болничен от фирмата ви ще напишат, че нямате от тях доходи. Сумите, изплатени по болнични листове, до колкото аз разбрах, ще се дават като информация от НОИ на Социалните служебно, така че, не е необходимо нищо да взимате от НОИ.
За да получавате детски доходът на член от семейството трябва да е до 200 лева.

# 1 094

.. мисля че леко бъркате понятия .. които са лишени от съдържание за Вас .. но ... не ми е работа да Ви ги обяснявам аз .. процедурите по чл.117 на КСО е доста утъпкана пътека .. и повечето колеги със стаж над 8-10г. са минавали по нея .. поздравления .. че и Вие сте минали по нея .. а за жалби по реда на АПК .. нека някой юрист Ви обясни разликата .. аз не съм  .. не мога  ..

Общи условия

Активация на акаунт