Майчинството счетоводно - 3

• 148 746
  • 2 946
  •   1
Отговори
# 1 095

ZinaSt  не се сърди.Найстина имам познания и лично аз преди дни оборих  пловдивското нои относно размер на обезщетения на болничен като писах до София  и им направиха ревизия.Прави сметка как тълкуват нои разпоредбите ,затова питам и тук.Пък ако искаш отговаряй.Тук всичко е доброволно ,без принуда.

Извинявайте обаче не разбрах. Как така НОИ София прави ревизия на НОИ Пловдив.  Shocked Само това остана.

# 1 096
Не е точна думата ревизия наистина .Просто по казус нои пловдив се произнася категорично и
писменно ,а след жалба от мен към софия се разпореждат да се преразгледа случай и стана това което исках .Защото  е законно и пловдив тълкуват и работят грешно понякога. Именно за това вече питам сто пъти за да съм сигурна ,е не разчитам само на форуми.Лека нощ!

# 1 097
  • София
Знам, че сте обяснявали много пъти, но не можах да открия точно къде, за това моля пак да кажете как точно се смятат парите от болничните. Питам за обикновени болнични, не 45-те дни за бременост и раждане и не болнични за дете.

# 1 098
  • София

Да, но за целта работодателят ви трябва да е съгласен. Много от работодателите не са съгласни да правят подобно доосигуряване, дори и то да е за сметка на служителите.
Благодаря много за отговора Hug Надявам се да се съгласи.А какви са рисковете за работодателя?

Ами рисковете са, от една страна, вие като се върнете след 2 години, да кажете, че заплатата ви си е 1400 лева и ако ви плаща по-малко ще го съдите. И той, понеже не може и да ви уволни - трябва да ви плаща. Къде ще ходи. Можете също така да напуснете и да искате платения ви отпуск да се изплати. И тъй като той трябва да се изплати по заплатата да последния месец, през който сте отработила поне 10 дни, това означава, че ще трябва да ви я изплати на 1400 лева, а не на 236.
Да не говорим, че и от НОИ при проверка може да си има проблеми.
Притеснява ме само това дали шефката може да има проблеми от НОИ,защото сме в добри отношения и тя може да е сигурна в мен.А дали в такъв случай няма да е по-добре да се осигурявам и 6-те месеца на 1000 лв?Дали е възможно да се взимат 90% от 1000лв,т.е. 900лв?А при проверка ще се види,че съм се осигурявала всичките 6 месеца на тази сума Thinking

# 1 099

Да, но за целта работодателят ви трябва да е съгласен. Много от работодателите не са съгласни да правят подобно доосигуряване, дори и то да е за сметка на служителите.
Благодаря много за отговора Hug Надявам се да се съгласи.А какви са рисковете за работодателя?

Ами рисковете са, от една страна, вие като се върнете след 2 години, да кажете, че заплатата ви си е 1400 лева и ако ви плаща по-малко ще го съдите. И той, понеже не може и да ви уволни - трябва да ви плаща. Къде ще ходи. Можете също така да напуснете и да искате платения ви отпуск да се изплати. И тъй като той трябва да се изплати по заплатата да последния месец, през който сте отработила поне 10 дни, това означава, че ще трябва да ви я изплати на 1400 лева, а не на 236.
Да не говорим, че и от НОИ при проверка може да си има проблеми.
Притеснява ме само това дали шефката може да има проблеми от НОИ,защото сме в добри отношения и тя може да е сигурна в мен.А дали в такъв случай няма да е по-добре да се осигурявам и 6-те месеца на 1000 лв?Дали е възможно да се взимат 90% от 1000лв,т.е. 900лв?А при проверка ще се види,че съм се осигурявала всичките 6 месеца на тази сума Thinking

Ако 6 месеца се осигурявате на 1000 лева, няма да взимате 900 лева, а нетното на 1000 лева, което е около 722 - 723 лева на месец.
А предположението за проблеми от НОИ е само предположение. При всички положения, ще започнат проверки. Дори вече се носят слухове, че ще се увеличава изисквания осигурителен стаж за право на обезщетение от 6 на 12 месеца. За сега всичко е само слух, но има резон в него. Защото от както срокът на изплащане на обезщетение се увеличи на 10,5 месеца стана много изгодно да се осигуряваш фиктивно 6 месеца и то на висок доход. На какъвто и доход да се осигуряваш - все си на сметка. И в НОИ не им излиза сметката, защото фиктивното осигуряване и фиктивните трудови договори изобщо развалиха добрия замисъл.
Не е нормално всички майки да получават обезщетение на 1400 лева, но така се получава. На практика в момента всички работят и се осигуряват на МРЗ и изведнъж, в момента в който забременеят се оказва, че всички се осигуряват на 1400 лева.

# 1 100
Знам, че сте обяснявали много пъти, но не можах да открия точно къде, за това моля пак да кажете как точно се смятат парите от болничните. Питам за обикновени болнични, не 45-те дни за бременост и раждане и не болнични за дете.

Осигурителния доход 6 месеца назад се разделя на работните дни през тези 6 месеца и се умножава по 0,8. Получава се едното среднодневно обезщетение.
изчислява се нетния доход за тези 6 месеца ( заплата - осигуровки - ДОД ). Пак се дели на работните дни пред тези 6 месеца. Така се получава второто среднодневно обезщетение.
Двете среднодневни обезщетения се сравняват и се изплаща по-малкото. Изплаща се за всеки работен ден през периода на болничния.

# 1 101
Здравейте! Моят случай е следният, в майчинство съм, детето ми е на 1г.3м. и съм бременна в 6 месец. Налага се да се върна за 1 ден на работа, след което да си взема болнични до 45 - ия ден преди термина.Та, въпросът ми е болничният кой трябва да ми го издаде, гинекологът следящ бременността ми или GP-то и ще ми бъде ли изплащано 90%от заплатата за ...някакъв период?!
Не зная дали ясно съм обяснила, но ако все пак някой ме е разбрал, моля, да ми отговори!

# 1 102
искам да попитам за болничните.
терминът ми е на 11 август, но тъй като зачеването е станало по-късно, операция ще ми бъде насрочена около 25ти август. лекарят каза, че болничинят трябва да ми се издаде 45дни преди 11 август, не можело по-късно. тъй като вторият болничен се издава от родилния дом след раждането, аз от 11 до 25 август с какъв документ ще докажа, че имам основание да не съм на работа?  и как ще взема някакви пари за тези 10-14 дни?

# 1 103
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
Здравейте! Моят случай е следният, в майчинство съм, детето ми е на 1г.3м. и съм бременна в 6 месец. Налага се да се върна за 1 ден на работа, след което да си взема болнични до 45 - ия ден преди термина.Та, въпросът ми е болничният кой трябва да ми го издаде, гинекологът следящ бременността ми или GP-то и ще ми бъде ли изплащано 90%от заплатата за ...някакъв период?!
Не зная дали ясно съм обяснила, но ако все пак някой ме е разбрал, моля, да ми отговори!

Болничният лист 45 дни преди термин трябва да ви го издаде лекаря който ви следи бременността. Обезщетението за него ви се изчислява като 90% от среднодневното брутно възнаграждение 6 месеца назад, но не повече от среднодневното нетно възнаграждение за същия период и не по-малко от МРЗ за страната. Във вашия случай ще получавате 180 лв. ако към момент сте в отпуск за гледане на дете до 2 години.

# 1 104
  • Плевен
В момента сам в болничен "общо заболяване" както го водят, а болничен за бременност и майчинство трябва да изляза от 15.08.
В Болничен съм от 10.03. и разбира се зная, че не трябва да имам и еднин ден прекъсване между болничните до края, но така се получи, че между първия и втория болничен имач 1 ден - събота  - почивен за работата ми.
1-ви болничен: 10.03 - 13.04 вкл
2-ри болничен: 15.04 - 19.05 вкл
За тази събота не мога да си взема отпуск, но най- много ме интересува дали ще ми се промени ставката /болничните/, които ще вземам до края, защото ме осигуряват на средно 650 лв.
Дали за март месец , в който съм била в болничен ще се вземе база МРЗ.?

# 1 105
  • В полите на Пирин планина
В момента сам в болничен "общо заболяване" както го водят, а болничен за бременност и майчинство трябва да изляза от 15.08.
В Болничен съм от 10.03. и разбира се зная, че не трябва да имам и еднин ден прекъсване между болничните до края, но така се получи, че между първия и втория болничен имач 1 ден - събота  - почивен за работата ми.
1-ви болничен: 10.03 - 13.04 вкл
2-ри болничен: 15.04 - 19.05 вкл
За тази събота не мога да си взема отпуск, но най- много ме интересува дали ще ми се промени ставката /болничните/, които ще вземам до края, защото ме осигуряват на средно 650 лв.
Дали за март месец , в който съм била в болничен ще се вземе база МРЗ.?

Щом денят е неработен - неработоспособността не се прекъсва, а си продължава. Това означава, че базата за изчисление на обезщетението няма да се промени. За времето в болничен, ако има такова в периода, се взема сумата, от която е изплатено обезщетениеро, а не МРЗ. МРЗ е база за периоди без осигуряване.

# 1 106
Излизам в болнични за бременост и  раждане на 10.10.2007.За да се вземат 6мес.април-септември може би за седмицата  от  01.10 - 10.10 е по добре да имам болничен за общо заболяване.
И как става осигуряването на 5 пъти по -висока заплата от досегашната  с допълнително споразумение към тр.договор и подаване на декларация от работодателя ли в нои.Нещо се обърквам.Май не беше нужно регистрация в нап ,май беше само когато се сменя длъжността

# 1 107
Здравейте!
Излизам в болничен 45 дни преди раждане на 10.05.2007 г. От 01.03.2007 съм в болнични, като последния ми изтича на 29.04.2007 г. Осигурителният ми доход за периода от ноември до излизането ми в болничен е 830 лв. на месец (нетното възнаграждение е около 610 лв). Ако не си взема болничен от 30.04.2007 до 10.05.2007, какъв доход ще вземат за база за изчисляване за месеците март и април? Много държа в тези 10-тина дни  до 10.05.07 да напусна работа от фирмата, в която съм в момента и да ме назначат в друга, от където да ми декларират болничните. Дали ще имам проблеми? Давайте съвети, моля ви.

# 1 108
  • В полите на Пирин планина
Здравейте!
Излизам в болничен 45 дни преди раждане на 10.05.2007 г. От 01.03.2007 съм в болнични, като последния ми изтича на 29.04.2007 г. Осигурителният ми доход за периода от ноември до излизането ми в болничен е 830 лв. на месец (нетното възнаграждение е около 610 лв). Ако не си взема болничен от 30.04.2007 до 10.05.2007, какъв доход ще вземат за база за изчисляване за месеците март и април? Много държа в тези 10-тина дни  до 10.05.07 да напусна работа от фирмата, в която съм в момента и да ме назначат в друга, от където да ми декларират болничните. Дали ще имам проблеми? Давайте съвети, моля ви.

База за болничният за бременност и раждане ще е периода 11.2006 - 04.2007 година. За периода в болничен ще се вземе сумата, от която е изчислен болничният за "общо заболяване" по време на бременността. Няма проблем в периода от 29.04.2007 до 10.05.2007 да напуснеш работата си и да започнеш на друго място  Peace

# 1 109
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
Излизам в болнични за бременост и  раждане на 10.10.2007.За да се вземат 6мес.април-септември може би за седмицата  от  01.10 - 10.10 е по добре да имам болничен за общо заболяване.
И как става осигуряването на 5 пъти по -висока заплата от досегашната  с допълнително споразумение към тр.договор и подаване на декларация от работодателя ли в нои.Нещо се обърквам.Май не беше нужно регистрация в нап ,май беше само когато се сменя длъжността

В НАП се подава информация ако е сменена длъжността. Иначе се подписва само допълнително споразумение за промяна в заплатата

Общи условия

Активация на акаунт