Майчинството счетоводно - 3

• 148 305
  • 2 946
  •   1
Отговори
# 1 545
Здравейте!Искам да попитам кой издава първия болничен лист?Личния лекар или акушер-генеколога?И кога се издава направлението за раждане?Благодаря!

Лекарят, който ти следи бременността.

# 1 546
Здравейте, имам следният въпрос: Има ли ограничение в броя дни болничен, коит омога да ползвам, преди да изляза в болничен за бременност и раждане 45 дни преди термина? Благодаря!

Да. До 180 дни можеш да ползваш. След това трябва да минеш през ТЕЛК.

# 1 547
Здравейте, имам следният въпрос: Има ли ограничение в броя дни болничен, коит омога да ползвам, преди да изляза в болничен за бременност и раждане 45 дни преди термина? Благодаря!

А календарни или работни?

# 1 548

Календарни.

# 1 549
# 1 550
  • София
Може ли да ми отговорите на следните въпроси? Ще ви бъда много благодарна. Сигурно е говорено назад, но темата е огромна и е непосилно да я изчета Blush

На 01.04.07г се върнах на работа, бях по майчинство. Майчинството ми изтичаше на 09.05.07г.
От тази дата (01.04) ме осигуряват на 300 лв.
Искам да изляза болничен от другата седмица (15.05 ), докато родя (термин (17.11).

Каква сума ще ми бъдат болничните, които ще получавам и после колко ще е майчинството, което ще взимам?

# 1 551

Календарни.

Благодаря Зина! И ако нямам прекъсване на болничните, базата ми за изчисление на 315-те дни ще е същата, като от първият болничен, нали?

# 1 552
ZinaSt, благодаря за бързия отговор

# 1 553

Календарни.

Благодаря Зина! И ако нямам прекъсване на болничните, базата ми за изчисление на 315-те дни ще е същата, като от първият болничен, нали?

Ако първия болничен започва през 2007-ма - да.

# 1 554
Може ли да ми отговорите на следните въпроси? Ще ви бъда много благодарна. Сигурно е говорено назад, но темата е огромна и е непосилно да я изчета Blush

На 01.04.07г се върнах на работа, бях по майчинство. Майчинството ми изтичаше на 09.05.07г.
Искам да изляза болничен от другата седмица (15.05 ), докато родя (термин (17.11).

Каква сума ще ми бъдат болничните, които ще получавам и после колко ще е майчинството, което ще взимам?

Ако излезете в болничен от 15.05, тогава обезщетението ще се изчислява на база 2 месеца по 160 лева, 3 месеца по 180 лева и 1 месец ( Април ) - 300 лева. На същата база ще се изчислява и обезщетението за бременност и раждане ( 315-те дни ). Обезщетението ви за бременност и раждане ще е 180 лева на месец, а това за болничния около 154 лева на месец.
Щом излизате в болничен през Май, този месец не влиза в базата.

# 1 555

Здравейте  мамчета   имам  ползвани  180  дни  болнични  за  пат  бременност  от  декеммври  2006  досега    сега  ще  имам  прекъсване  към  9  дни  и  трябва  да  взема  болнични  за  бременност  и  раждане   единствено  което  ми  стана  ясно   е  че  парите  вече  ще  ги  получавам  от  нои  не  от  работодателя  както  досега  Въпроса  който  ме  вълнува  е  какъв  размер  ще  ми  бъде  обезщетението  като  се  има  предвид  че  досега  съм  го  получавала  в  размер  на  220  лева   80 процента  за  общо  заболяване   ще  се  запази  ли  сумата  или  ще  ми  се  намали  ако  новият  болнични  се  изчисли  шест  месеца  назад  върху  старите  болнични  Благодаря  вече  сигурно  съм  досадна  с  мойте  въпроси  но  всичко  с  тия  болнични  е  толкова  объркано  че  не  знам  как  ще  се справяме  двете  с  бебо  но  да  се  роди  живо  и  здраво  пък  ще  му  мислим 

Ако излезете в болничен от 15.05, тогава обезщетението ще се изчислява на база 2 месеца по 160 лева, 3 месеца по 180 лева и 1 месец ( Април ) - 300 лева. На същата база ще се изчислява и обезщетението за бременност и раждане ( 315-те дни ). Обезщетението ви за бременност и раждане ще е 180 лева на месец, а това за болничния около 154 лева на месец.
Щом излизате в болничен през Май, този месец не влиза в базата.

# 1 556
Имам следния въпрос: В болничен съм от 3.01 -общо заболяване (бременност) . на 27.03 излязох в болничен за бременност и раждане. НОИ започнаха да ми плащат, но излиза че болничния за януари до март е по-голям от майчинството ми. Коя база вземат те хора не мога да разбера. А разликата е доста голяма.

Направи си справка в НОИ за изплатените суми. Не може да е по-малко. Може би имаш още пари да получаваш. Но ние няма как да знаем какво са ти изплатили и какво не.
Между другото, ако болничия ти е започнал на 03.01 и до болничния за бременност и раждане нямаш прекъсване, обезщетенията трябва да ти се изплащат от работодател, а не от НОИ....

Не знам как го смятат , но излиза с 10лв. по-малко средно дневното обезщетение за майчинството ми. Все едно са смятали месеците в болничен за нулеви . Странно.

# 1 557
Имам следния въпрос: В болничен съм от 3.01 -общо заболяване (бременност) . на 27.03 излязох в болничен за бременност и раждане. НОИ започнаха да ми плащат, но излиза че болничния за януари до март е по-голям от майчинството ми. Коя база вземат те хора не мога да разбера. А разликата е доста голяма.

Направи си справка в НОИ за изплатените суми. Не може да е по-малко. Може би имаш още пари да получаваш. Но ние няма как да знаем какво са ти изплатили и какво не.
Между другото, ако болничия ти е започнал на 03.01 и до болничния за бременност и раждане нямаш прекъсване, обезщетенията трябва да ти се изплащат от работодател, а не от НОИ....

Не знам как го смятат , но излиза с 10лв. по-малко средно дневното обезщетение за майчинството ми. Все едно са смятали месеците в болничен за нулеви . Странно.

Така, като не си дала доход, нищо не мога да ти кажа. Може и ти да бъркаш в изчисленията.

Последна редакция: сб, 12 май 2007, 21:57 от ZinaSt

# 1 558
 Laughing

Последна редакция: сб, 12 май 2007, 21:55 от ZinaSt

# 1 559
  • София
Благодаря, благодаря, благодаря   bouquet

Общи условия

Активация на акаунт