Майчинството счетоводно - 3

• 148 444
  • 2 946
  •   1
Отговори
# 1 680
  • В полите на Пирин планина
продължава от работодателя
Hug

А какви документи трябва да приготвя ?

Попълва се и се представя на работодателя Молба-декларация за получаване на парично обезщетение за отглеждане на малко дете до 2-годишна възраст.

# 1 681
Здравейте преди бях задала едно въпросче и бях много доволна от коректния отговор.Сега искам да ви питам за още нещо.Трябва да изляза в болничен(45 дена преди термина)на 17 август.Искам да ползвам 30 дена болничен и после 25 дена отпуска(която ми се полага) преди 17 август.Въпроса ми е мога ли двете ( болничен и отпуска)да ги ползвам без прекъсване между тях.И мога ли да ползвам всичките 25 дена отпуска на веднъж. Предварително ви благодаря.  bouquet

# 1 682
Здравейте преди бях задала едно въпросче и бях много доволна от коректния отговор.Сега искам да ви питам за още нещо.Трябва да изляза в болничен(45 дена преди термина)на 17 август.Искам да ползвам 30 дена болничен и после 25 дена отпуска(която ми се полага) преди 17 август.Въпроса ми е мога ли двете ( болничен и отпуска)да ги ползвам без прекъсване между тях.И мога ли да ползвам всичките 25 дена отпуска на веднъж. Предварително ви благодаря.  bouquet

Можеш, ако имаш болничен лист за болничния и заповед за отпуск от работодателя - за платения отпуск. Тези 25 дена за кога ти се полагат?

# 1 683

Можеш, ако имаш болничен лист за болничния и заповед за отпуск от работодателя - за платения отпуск. Тези 25 дена за кога ти се полагат?
Тези 25 дена ми се полагат за тази година имам 5 дена от миналата година и 20 дена за тази година. А болничен ще ми издаде гинеколога само че доколкото бях чела някъде из темат не трябва да е първичен за да могат да ми го изплатят от НОИ

# 1 684
Здравейте, имам следният въпрос. От 01.09. ще изляза в45 дневен болнични за бременност и раждане. Преди това смятам да използвам дните които са ми останали от годишният платен отпуск. Доколкото зням те не биха повлияли на размира на обезщетението.
Въпросът ми е ако изляза в болнични за някакъв период от време как би се отразил той на обезщетението, което ще получавам след раждане.
Извинявам се предварително, може би обезщетение не е най - точната дума.

Конкретно ще преведа пример. Работодателите ме осигуряват на 1000 лв, по моя молба, преди ме осигуряваха на 550 лв. Аз си доплащам горницата, която е до 1000 лв, което излиза от порядъка на 250 - 260 лв.
Миналият месец бях болнични 3 дена, и доплатих само 180 лв, тай като болничните не се облагат с данък, както обикновените раб. дни. Освен това на база  1000 лв заплата ще ми бъдат преведени от НОЙ болнични за тези 3 дена / или 2, ако единият го поема работодателя/.
Което за мен е много добре, тъй като сумата, която трябва да доплащам се намалява.
Тоест ако не ползвам болнични в моят случай доплащам 250 лв на работодателя, ако ползвам, тази сума намалява в зависимост от дните на болничния - колкото повече дни, толкова повече намалява.
Но как би се отразило това на сумата, която следва да получавам след раждането. Ако не се отразява, то за мен е по- добре да бъда през целият оставащ ми период до болничният за раждане в болнични...

# 1 685
  • Бургас
Здравейте, да питам и аз че нещо не схванах.
На 11.юни трябва да изляза в болничен за бременност и раждане.
От 1.май се наложи да лежа в патологията, за което имам болничен до 22.май.
От 1.декември ме осигуряват от фирмата на по-висока заплата, дотогава върху 180 лв.
Как е по-добре за мен? Сега като отида на преглед доктора да ми продължи болничния или да го помоля да го напише с няколко дни прекъсване и колко дни да е това прекъсване?

1.) Ако си продължиш болничния, то базата и за болничния за бременност и раждане, ще е м. 11.2006 - м. 04.2007, т.е. ще влиза заплата 180 лева.
2.) Ако го прекъснеш, така, че да си в болничен от 01.06.2007 например, то в базата ще влизат само месеци с по-висок опсиг. доход - така ще вземаш и по-високо обезщетение.
Искам да питам още нещо, предварително благодаря за отговора.
Значи ако за този период в който ще прекъсна болничния 23.май - 31.май официално ме водят в отпуска ще важи ли пак това 2.) което сте ми посочили?
Не. Трябва да има възстановена работоспособност, т.е. отработен ден. Поне един.
Аз мисля, че има предвид платен годишен отпуск и при него ще и сесмени базата.
Да това имах предвид  newsm78 Извинявам се за невежеството и благодаря още веднъж.

# 1 686

Тези 25 дена ми се полагат за тази година имам 5 дена от миналата година и 20 дена за тази година. А болничен ще ми издаде гинеколога само че доколкото бях чела някъде из темат не трябва да е първичен за да могат да ми го изплатят от НОИ

Ами той не може да не е първичен - такъв е, защото сега възниква неработоспособността. Щом е издаден през 2007 г. задължително се изплаща от НОИ. Отпускът по принцип се разрешава от работодателя. 5-те дни стар отпуск не може да ти ги откаже, но по принцип тези за 2007 г. - може. Но това е принципно положение по КТ - ти се разбери с работодателя си.

# 1 687
Здравейте, имам следният въпрос. От 01.09. ще изляза в45 дневен болнични за бременност и раждане. Преди това смятам да използвам дните които са ми останали от годишният платен отпуск. Доколкото зням те не биха повлияли на размира на обезщетението.
Въпросът ми е ако изляза в болнични за някакъв период от време как би се отразил той на обезщетението, което ще получавам след раждане.
Извинявам се предварително, може би обезщетение не е най - точната дума.

Конкретно ще преведа пример. Работодателите ме осигуряват на 1000 лв, по моя молба, преди ме осигуряваха на 550 лв. Аз си доплащам горницата, която е до 1000 лв, което излиза от порядъка на 250 - 260 лв.
Миналият месец бях болнични 3 дена, и доплатих само 180 лв, тай като болничните не се облагат с данък, както обикновените раб. дни. Освен това на база  1000 лв заплата ще ми бъдат преведени от НОЙ болнични за тези 3 дена / или 2, ако единият го поема работодателя/.
Което за мен е много добре, тъй като сумата, която трябва да доплащам се намалява.
Тоест ако не ползвам болнични в моят случай доплащам 250 лв на работодателя, ако ползвам, тази сума намалява в зависимост от дните на болничния - колкото повече дни, толкова повече намалява.
Но как би се отразило това на сумата, която следва да получавам след раждането. Ако не се отразява, то за мен е по- добре да бъда през целият оставащ ми период до болничният за раждане в болнични...

Платеният отпуск се ползва с разрешение на работодателя - подаваш молба, а той - съответно - заповед за отпуск. За размера на обезщетението за бременност и раждане, ще кажа следното - зависи колко време се осигуряваш на по-висока база преди да излезеш в обикновен болничен; ако е 6 месеца - няма да се намалаи, ако в базата за обикновен болничн влизат и месеци на 550 лева - то ще се намали.

# 1 688
Имам една питанка и аз, ако някой може да помогне, ще съм задължена! Възможно ли е таткото да ползва данъчното облекчение от 420 лв., при условие, че не е женен за майката и ако да, какви документи са необходими?

Възможно е, но това облекчение е за 2007-ма година. Ще се ползва през 2008-ма, когато се подават декларациите за доходите от 2007-ма. За да ползва бащата това облекчение трябва да е признал детето и да фигурира в акта за раждане като баща.
Ако бащата работи само по трудов договор, работодателят ще му преизчисли данъка в края на 2007-ма година. Ако има и други доходи, ще си подаде данъчна декларация.

# 1 689
Аз не съм чувала за такова данъчно облекчение.  newsm78 Да нямаш предвид семейното подоходно облагане?

ЗДДФЛ чл.21

Данъчно облекчение за деца

Чл. 21. (1) Местните физически лица, включително извършващите дейност като едноличен търговец, могат да ползват данъчно облекчение за деца, като приспадат от сумата от годишните си данъчни основи:
1. при едно ненавършило пълнолетие дете - 420 лв.;

2. при две ненавършили пълнолетие деца - 840 лв.;

3. при три и повече ненавършили пълнолетие деца - 1260 лв.

. . . . . . .

Последна редакция: ср, 16 май 2007, 10:30 от m_a_y_a

# 1 690
Имам една питанка и аз, ако някой може да помогне, ще съм задължена! Възможно ли е таткото да ползва данъчното облекчение от 420 лв., при условие, че не е женен за майката и ако да, какви документи са необходими?

Възможно е, но това облекчение е за 2007-ма година. Ще се ползва през 2008-ма, когато се подават декларациите за доходите от 2007-ма. За да ползва бащата това облекчение трябва да е признал детето и да фигурира в акта за раждане като баща.
Ако бащата работи само по трудов договор, работодателят ще му преизчисли данъка в края на 2007-ма година. Ако има и други доходи, ще си подаде данъчна декларация.

Благодаря за отговора   bouquet

# 1 691
Здравейте искам да ви питам нещо от февруари месец съм в болнични непрекъснат сега на 18 05 трябва да изляза в 45 дневния болничен за бременност и раждане но от миналия месец основната ми заплата е вдигната това ще се отразили при изчисляването на този и следващите болнични ?

# 1 692
Здравейте искам да ви питам нещо от февруари месец съм в болнични непрекъснат сега на 18 05 трябва да изляза в 45 дневния болничен за бременност и раждане но от миналия месец основната ми заплата е вдигната това ще се отразили при изчисляването на този и следващите болнични ?

Не, защото обезщетението за болничните се изчислява на база предхождащите го 6 месеца.

# 1 693
Нали трябвало разрешение от първия работодател или не. По-добре е 5 месеца нали? А обещетението колко ще е
приблизително? Благодаря

Обезщетението при 5 месеца осигоряване ( по-добрия вариант ) ще е около 630 лева. Дали трябва разрешение от първия работодател, зависи от договорката между теб и този първи работодател.
Много много благодаря
Наистина последен въпрос ако първия месец от 6 съм била по-майчинство той смята ли се? И ако се осигурявам на две места как се изчислява и от двете ли се получава обещетение. Нашата счетоводителка казва че събират ама май не е проверила. Иначе
1 месец майчинство
2 месец 220 (като 1 и 2 месец има 7 дена без осигуровки) и на друго място на 1000 осталите 4 същото.
И още един в заповедта за напускане от предишна работа пише че трябва да ми се изплатят неизползваните отпуски за 2 г. и 5 месеца. Но ми казаха че след ката съм била по майчинство 1 и 5 месеца не съм имала право.
Благодаря

# 1 694
Благодаря за отговора и аз така си мислех но не бях сигурна.

Общи условия

Активация на акаунт