Майчинството счетоводно - 3

• 148 649
  • 2 946
  •   1
Отговори
# 1 800
Здравейте, моля ви за вашето компетентно мнение: Работех в една фирма, за съжаление дейността й не се развиваше добре и когато бях в третия месец, шефът ми каза, че ще си работи сам и ни освободи с колежката. Каза, че това, което може да направи за мен е да ползвам фирмата му като заплащам сама осигуровките си. Днес- 18.05. ми издадоха болничният лист за 45 дни преди раждане.  Въпросът ми е трябва ли и за май месец да си плащам осигуровките и ако да, това ли е последният месец, за който ще плащам осигуровки? Много, много ви благодаря за отговора.

# 1 801
ZinaSt, знаеш ли какво се питам пък сега? Тъй като нямам прекъсване на болничния би трябвало и следващия ми да е изчислен на база същите месеци, нали така? А също така и майчинството , в което излязох от 30.04. Само, че предполагам него  ще ми платят на база нетно, а не брутно възн-е, т.к.
2014.04/123х0.9=14.74 база бруто
1634.75/123       =13.29 база нето

Следващия болничен ще е със същата база. За обезщетението за бременност и раждане обаче ще има преизчисление. Ще ти се изплати на база дохода он Октомври до Март, като за дните, за които си била в болничен се взима осигурителния доход, от който е изплатено обезщетението за този болничен.
Обикновено обезщетението за бременност и раждане се изплаща на база нетно възнаграждение ( така се получва в болшинството от случаите ).
Аз си мислех, че няма да има преизчисление щом нямам прекъсване на болничните до излизане в майчинство  newsm78

# 1 802
  • София
Мили мами,

Имам един въпрос, който много ме терзае. Става дума за болничните ми за бременност и майчинство - единият, който се издава 45 дни преди термина от личния гинеколог и вторият за 42 дни, който се издава от родилния дом. Та проблемът ми е, че терминът ми е изчислен различно в двата болнични - в първия, терминът ми е изчислен на базата на видеозон понеже имам нередовен цикъл, а във втория на базата на последната редовна менструация. Това съответно води до разлика от 10 дни в термините на двата болнични (терминът ми в първия е 16 май, а във втория 6 май), които вече са подадени в НОИ. Аз знам, че няма да ми ги приемат в този вид Cry, но не знам какво да очаквам, как мога да поправя нещата и колко ще забави това изплащането на майчинството ми... Ако някой е имал подобен проблем, ще се радвам да сподели с мен какво да очаквам.

Предварително благодаря Hug

Здравейте пак!

Аз отново пиша относно гореспоменатото. Освен проблемът, който съм описала горе, се оказа, че първият ми болничен, който е за 45 дни преди термина, е издаден на 1 април и според него трябва да се явя на работа на 16 май. Обаче същевременно в същия болничен е записан термин на раждане 06 май #Crazy. Това го прави съвсем грешен, както ми потвърди ZinaSt.

Обаче за голяма моя изненада, след като се обадих в НОИ ми казаха, че всичко е наред и дори вчера получих обезщетение за първия болничен Shocked. Сега не знам дали да се радвам или не и изобщо не знам как да процедирам. Вие какво ще ме посъветвате? Да се правя ли на чукната???

Благодаря Hug!

# 1 803
Как мога да проверя дали са ми превели майчинството само в банката или има и друг начин ? В сайта на НАП няма ли как?

# 1 804
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
Как мога да проверя дали са ми превели майчинството само в банката или има и друг начин ? В сайта на НАП няма ли как?

Трябва да имате ПИК код за да проверите през сайта на НОИ.
Иначе за движението по банковата ви сметка трябва да ви дадат извлечение

# 1 805
Здравейте отново! Аз бях тази с неиздадения болничен за вторите 42 дни.... / по запитване от преди няколко дни/:

Имах 45 дни - от 12.12.06г до 25.01.07г, преносвам  - от 26.01.07г до 31.01.07 - 6 дни, раждане на 01.02.07г и след това болничен от 42 дни - от 01.02.07 до 14.03.07.  Сега личната лекарка ми издаде и последния болничен от 15.03 до 25.04.07 - 42 дни но с дата на издаване 17.05. Занесох го в работата и те разбира се незнаят как ще го представят в НОИ/ записаха си че им го нося на 18.05/ и ме накараха да попълня с дата 26.04 една молба декларация / пише приложение 2 към чл.4/ за изплащане на парично обезщетение при бременност и раждане на основание чл. 5о и 51 КСО за остатък аот 135 до 315 календарни дни. Кажете ми това ли е което се попълва от моя страна или има още нещо? Въобще какво трябва аз да попълня за да са ми в ред документите? И още по платежен фиш заплатата ми е 507 лева /бруто/. Колко трябва да получавам за тези 315 дни според вас? Мерси предварително

# 1 806
Здравейте и от мен! Не съм сигурна дали моят въпрос е за тази тема, но... надявам се да ми помогнете!

Налага се да започна работа от 01.06.2007 г. Вече съм в майчинство и искам да го прехвърля на моята майка. Бихте ли ми обяснили как точно трябва да оформя прехвърлянето документално? Майка ми е на трудов договор. Тя трябва ли да подава молба до работодателя си? И на коя сметка /моя или на майка ми/ ще се превежда майчинството?

Благодаря ви предварително!   bouquet

Майка ви е единствената, която подава молба до своя работодател. Вие само ще вземете от вашия работодател една бележка за използваните до момента дни. Попълвате една декларация, че сте съгласна майка ви да ползва отпуска и тя носи тези документи на нейния работодател.
Документите са Приложения № 2 и 3 от Наредбата за работното време, почивките и отпуските. Предполагам, че в работата ви ще ви ги дадат като формуляри, за да не си ги разпечатвате вие.
Обезщетението се изплаща винаги по сметката на този, който ползва отпуска. В случая - по лична сметка на майка ви ще се изплаща.

ZinaST, благодаря за бързия отговор!
И още един въпрос, свързан с изплащането на обезщетението: то от работодателя на майка ми ли се изплаща или директно от НОИ? Въпросът ми е продиктуван от това, че работодателя на майка ми е нередовен в изплащането на заплатата, та какво остава за майчинството! Има ли вариант майчинството да се изплаща директно от НОИ или чрез моя работодател по лична сметка на майка ми?

Още веднъж благодаря!

За съжаление вие сте заварено положение и обезщетението ще се изплаща от работодателя на майка ви. Не може да се изплаща от НОИ. Не може да се изплаща и от вашия работодател.

# 1 807
Здравейте, моля ви за вашето компетентно мнение: Работех в една фирма, за съжаление дейността й не се развиваше добре и когато бях в третия месец, шефът ми каза, че ще си работи сам и ни освободи с колежката. Каза, че това, което може да направи за мен е да ползвам фирмата му като заплащам сама осигуровките си. Днес- 18.05. ми издадоха болничният лист за 45 дни преди раждане.  Въпросът ми е трябва ли и за май месец да си плащам осигуровките и ако да, това ли е последният месец, за който ще плащам осигуровки? Много, много ви благодаря за отговора.

Трябва да си платите осигуровки до деня на болничния. След това ще продължите да плащате осигуровка, но тя ще е само здравна и е в размер на 8,58 лева на месец.

# 1 808
ZinaSt, знаеш ли какво се питам пък сега? Тъй като нямам прекъсване на болничния би трябвало и следващия ми да е изчислен на база същите месеци, нали така? А също така и майчинството , в което излязох от 30.04. Само, че предполагам него  ще ми платят на база нетно, а не брутно възн-е, т.к.
2014.04/123х0.9=14.74 база бруто
1634.75/123       =13.29 база нето

Следващия болничен ще е със същата база. За обезщетението за бременност и раждане обаче ще има преизчисление. Ще ти се изплати на база дохода он Октомври до Март, като за дните, за които си била в болничен се взима осигурителния доход, от който е изплатено обезщетението за този болничен.
Обикновено обезщетението за бременност и раждане се изплаща на база нетно възнаграждение ( така се получва в болшинството от случаите ).
Аз си мислех, че няма да има преизчисление щом нямам прекъсване на болничните до излизане в майчинство  newsm78

Ще има преизчисление преди болничния за бременност и раждане.

# 1 809
Мили мами,

Имам един въпрос, който много ме терзае. Става дума за болничните ми за бременност и майчинство - единият, който се издава 45 дни преди термина от личния гинеколог и вторият за 42 дни, който се издава от родилния дом. Та проблемът ми е, че терминът ми е изчислен различно в двата болнични - в първия, терминът ми е изчислен на базата на видеозон понеже имам нередовен цикъл, а във втория на базата на последната редовна менструация. Това съответно води до разлика от 10 дни в термините на двата болнични (терминът ми в първия е 16 май, а във втория 6 май), които вече са подадени в НОИ. Аз знам, че няма да ми ги приемат в този вид Cry, но не знам какво да очаквам, как мога да поправя нещата и колко ще забави това изплащането на майчинството ми... Ако някой е имал подобен проблем, ще се радвам да сподели с мен какво да очаквам.

Здравейте пак!

Аз отново пиша относно гореспоменатото. Освен проблемът, който съм описала горе, се оказа, че първият ми болничен, който е за 45 дни преди термина, е издаден на 1 април и според него трябва да се явя на работа на 16 май. Обаче същевременно в същия болничен е записан термин на раждане 06 май #Crazy. Това го прави съвсем грешен, както ми потвърди ZinaSt.

Обаче за голяма моя изненада, след като се обадих в НОИ ми казаха, че всичко е наред и дори вчера получих обезщетение за първия болничен Shocked. Сега не знам дали да се радвам или не и изобщо не знам как да процедирам. Вие какво ще ме посъветвате? Да се правя ли на чукната???

Благодаря Hug!

Ами виж сега. че в НОИ са спали, спали са. Но в случая всъщност ти си ощетената, защото ако термина ти е бил на 06.05, е трябвало да излезеш в болничен на 22.03. И би трябвало тези 10 дни да ги загубиш и на практика да ползваш само 305, а не 315 дни. Би следвало с последния ( изравнителния ) болничен да се направи тази калкулация.Не знам тогава педиатъра как ще си напише неговия болничен лист.
Но по принцип НОИ няма за какво да те гони, защото ощетена можеш да бъдеш само ти.

# 1 810
ZinaSt, благодаря Ви за безкористната помощ!   bouquet

# 1 811
ZinaSt , това че даваш компетентни отговори тук е супер!
Оказва се че нашите счетоводителки ме отрязаха като казаха че незнаят какви документи и декларации са нужни за прехвърляне на майчинството. Хм.. Та и аз както много тук ще започвам работа и искам да прехвърля майчинството, но незнам на кого. Какви са изискванията за човекът на когото трябва да го прехвърля? Тоест, той може ли да е работещ, или пенсионер, или безработен? Детето ми вече е в 10-тия месец и приключиха тези благодатни 90% от заплатата, които получавах.
Съжалявам ако повтарям въпроса си с този на много други майки.

# 1 812
  • София
Мили мами,

Здравейте пак!

Благодаря Hug!

Ами виж сега. че в НОИ са спали, спали са. Но в случая всъщност ти си ощетената, защото ако термина ти е бил на 06.05, е трябвало да излезеш в болничен на 22.03. И би трябвало тези 10 дни да ги загубиш и на практика да ползваш само 305, а не 315 дни. Би следвало с последния ( изравнителния ) болничен да се направи тази калкулация.Не знам тогава педиатъра как ще си напише неговия болничен лист.
Но по принцип НОИ няма за какво да те гони, защото ощетена можеш да бъдеш само ти.

Е това да е Laughing! Мен най ме беше страх да не стане една административна каша, с която да трябва да се оправям (все още обаче не съм сигурна, че от НОИ няма да ми върнат примерно втория болничен...).

ZinaSt, благодаря за отзивчивостта!

# 1 813
Ще има преизчисление преди болничния за бременност и раждане.
Предполагам, че то би трябвало да е в моя полза,т.к. от 01.01.2007 ми е  вдигната заплатата  - отпада м.09 2006, а на негово място е м.03.2007 (всъщност м.03 с каква сума се включва? като за дните, за които си била в болничен се взима осигурителния доход, от който е изплатено обезщетението за този болничен. - това изречение не ми е много ясно - на фиша ми за м.03 пише заплата 370.00, но съм платила ос-ки само за отработените дни - 6 дни, т.к. през останалите съм била в болнични  newsm78

# 1 814
Здравейте отново! Аз бях тази с неиздадения болничен за вторите 42 дни.... / по запитване от преди няколко дни/:

Имах 45 дни - от 12.12.06г до 25.01.07г, преносвам  - от 26.01.07г до 31.01.07 - 6 дни, раждане на 01.02.07г и след това болничен от 42 дни - от 01.02.07 до 14.03.07.  Сега личната лекарка ми издаде и последния болничен от 15.03 до 25.04.07 - 42 дни но с дата на издаване 17.05. Занесох го в работата и те разбира се незнаят как ще го представят в НОИ/ записаха си че им го нося на 18.05/ и ме накараха да попълня с дата 26.04 една молба декларация / пише приложение 2 към чл.4/ за изплащане на парично обезщетение при бременност и раждане на основание чл. 5о и 51 КСО за остатък аот 135 до 315 календарни дни. Кажете ми това ли е което се попълва от моя страна или има още нещо? Въобще какво трябва аз да попълня за да са ми в ред документите? И още по платежен фиш заплатата ми е 507 лева /бруто/. Колко трябва да получавам за тези 315 дни според вас? Мерси предварително

Чудесно, няма проблем с болничния. Щом ви го е издала лекарката - значи нямате проблем. Само не моге да разбера защо ще ви го носат в НОИ. Вашето майчинство е започнало преди 01.01.2007. Значи всичко се изплаща от работодател. Нищо няма да носят в НОИ. Обърнете им внимание на това, да не вземат да го занесът, че после трябва да ходят да си го вземат...а пък през това време вие ще си стоито без пари.

Общи условия

Активация на акаунт