Майчинството счетоводно - 3

• 148 569
  • 2 946
  •   1
Отговори
# 1 785
Момичета, искам да питам как мога да си разбера ПИК кода, за да проверявам какво точно са ми изплатили. В болнични съм няколко месеца, с продължение, би трябвало да няма съществена разлика в плащанията, но за последния месец сумата е много чувствително по-малка от предишните два. Или може би трябва да се обадя и да питам в НОИ? Нали в НОИ изчислява сумите, а не работодателят?
Благодаря предварително!

# 1 786
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
Сигурно е коментиран този в-с ,но нещо не се справям с търсенето. Имам приятелка бременна и студентка (платено обучение) и са и казали ,че няма да взима майчинство.Моля ви,ако имате информация по в-са ще и я предам ,че тя не разполага с компютър,за което ви благодаря предварително.Не съм наясно и дали пускам въпроса си на точното място,за което се извинявам.

Може да взима социални помощи. Еднократна за раждане и после през първата година на детето. Да провери в Социалната служба по адресна регистрация какво точно и се полага и какви документи са необходими

# 1 787
Здравейте! Да ви се похваля! Доживях! Simple Smile
Днес, т.е. вчера най-после са ми превели парички от НОИ за болнични Simple Smile така че търпение му е майката  Peace 
В болнични съм от 12.03.2007 до 15.04.2007 (да се явя на работа на 15-ти)
Нещо обаче не ми е ясно как е изчислена преведената сума. Който има време и желание да гледа и да изчислява с мен.
Вариант първи: Тъй като първия ден е за сметка на работодателя и изчислявам 80% от това, което той ми даде - 17.22 х 0.8 = 13.78 на ден би трябвало да е
Вариант втори: Изчислявам като използвам нетната си заплата 6 мес назад
                           брой работни дни в месеца
м.09 - 256.56       19
м.10 - 256.56       22
м.11 - 256.56       22
м.12 - 261.56       19
м.01 - 299.70       21
м.02 - 303.81       20
        1634.75      123
1634.75/123=13.29 лв./ден
13.29х0.8=10.63
И сега какво получих като пари от НОИ - превели са ми 183.39 лв - надявам се, че тази сума е за м. март, т.е. за 15 работни дни, въпреки, че болничният ми обхваща и дни от м.04 (защото ако тези пари са за 25 работни дни, положението ще е повече от трагично Sad  )
И така 183.39/15=12.23 лв - това не съвпада с изчисленото от мен по нито един от двата варианта  newsm78

Ами нещо не ми се връзва. Защо работодателя ти е изплатил толкова много? Да не би да имаш и други доходи, които да влизат в дохода за обезщетение? Някакъв бонус или друго доплащане? Да не би да имаш социални разходи, на които работодателя да е започнал да внася и ОЗМ от началото на тази година? Иначе 13 лева няма как да е, защото е повече от среднодневно нетното, което е около 11,70 лева.
От нашето счетоводство ми отговориха, че вече първия болничен ден, който е за сметка на работодателя се изчислява на база предходен месец-както платения отпуск и е 100%. А вече останалите дни НОИ си изчислява по някакъв друг ред. Иначе нямам нищо допълнително - това, което съм посочила в таблицата ми е нетното възн-е по ведомост.

# 1 788
Момичета, искам да питам как мога да си разбера ПИК кода, за да проверявам какво точно са ми изплатили. В болнични съм няколко месеца, с продължение, би трябвало да няма съществена разлика в плащанията, но за последния месец сумата е много чувствително по-малка от предишните два. Или може би трябва да се обадя и да питам в НОИ? Нали в НОИ изчислява сумите, а не работодателят?
Благодаря предварително!

Ако болничните са започнали през тази година, НОИ изчислява обезщетението. Ако обаче са започнали през 2006-та, обезщетението се изплаща и изчислява от работодател ( не знам какво значи няколко месеца ). В края на предишната страница от тази тема Дейзи е обяснила как и къде се получава ПИК код.

# 1 789
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
Благодаря предварително!

За СОФИЯ
В сградата на НОИ на бул. Стамболийски се влиза от централния вход, коридора вдясно /където са ревизорите/. попълва се молба на място по техен образец и веднага генерират ПИК и правят разпечатка. Трябва да се ходи лично или с нотариално заверено пълномощно специално за това.
Има го и на разпечатките които се получаваха преди всяка година от НОИ.

Ако болничния ви лист е от 2006 г. изчисленията се правят от работодателя и се получават чрез него. Ако е след 01.01.2007 г. се изчисляват от НОИ и ви се изплащат директно от тях.

Ако имате съмнение за разминаване в сумите можете да подадете молба в деловодството да ви кжата как е изчислено обезщетението.

# 1 790
Днес, т.е. вчера най-после са ми превели парички от НОИ за болнични Simple Smile така че търпение му е майката  Peace 
Нещо обаче не ми е ясно как е изчислена преведената сума. Който има време и желание да гледа и да изчислява с мен.
Вариант първи: Тъй като първия ден е за сметка на работодателя и изчислявам 80% от това, което той ми даде - 17.22 х 0.8 = 13.78 на ден би трябвало да е
м.09 - 256.56       19
м.10 - 256.56       22
м.11 - 256.56       22
м.12 - 261.56       19
м.01 - 299.70       21
м.02 - 303.81       20
        1634.75      123
13.29х0.8=10.63
И сега какво получих като пари от НОИ - превели са ми 183.39 лв - надявам се, че тази сума е за м. март, т.е. за 15 работни дни, въпреки, че болничният ми обхваща и дни от м.04 (защото ако тези пари са за 25 работни дни, положението ще е повече от трагично Sad  )
И така 183.39/15=12.23 лв - това не съвпада с изчисленото от мен по нито един от двата варианта  newsm78

Ами нещо не ми се връзва. Защо работодателя ти е изплатил толкова много? Да не би да имаш и други доходи, които да влизат в дохода за обезщетение? Някакъв бонус или друго доплащане? Да не би да имаш социални разходи, на които работодателя да е започнал да внася и ОЗМ от началото на тази година? Иначе 13 лева няма как да е, защото е повече от среднодневно нетното, което е около 11,70 лева.
От нашето счетоводство ми отговориха, че вече първия болничен ден, който е за сметка на работодателя се изчислява на база предходен месец-както платения отпуск и е 100%. А вече останалите дни НОИ си изчислява по някакъв друг ред. Иначе нямам нищо допълнително - това, което съм посочила в таблицата ми е нетното възн-е по ведомост.

Така е да. Но ако работодателя ви ви е изплатил на база предходиня месец 17,22 лева, това означава, че брутната ви заплата е 344,40 лева ( 17,22*20 ). Обаче ако брутната ви заплата е 344,40 лева, нетната не е 303,81 лева а е 280, 26 лева. Не се получава нещо. На 344,40 лева брутна заплата удръжките за ваша сметка ( осигуровки и ДОД ) са 64,14 лева .
Я по-добре дайте и брутния доход, защото не ми излизат на мен вашите калкулации.

# 1 791
м.09 - 256.56       19
м.10 - 256.56       22
м.11 - 256.56       22
м.12 - 261.56       19
м.01 - 299.70       21
м.02 - 303.81       20
        1634.75      123
13.29х0.8=10.63

Така е да. Но ако работодателя ви ви е изплатил на база предходиня месец 17,22 лева, това означава, че брутната ви заплата е 344,40 лева ( 17,22*20 ). Обаче ако брутната ви заплата е 344,40 лева, нетната не е 303,81 лева а е 280, 26 лева. Не се получава нещо. На 344,40 лева брутна заплата удръжките за ваша сметка ( осигуровки и ДОД ) са 64,14 лева .
Я по-добре дайте и брутния доход, защото не ми излизат на мен вашите калкулации.
Разгадахме мистерията Simple Smile благодарение на добри хорица от един друг форум Simple Smile
оказва се , че грешката е в моите сметки - смятам дните от 12.03 до края на м.март за 15, а те реално са 14, т.к. 15-я ми е платен от работодателя. И другата ми грешка е,че използвам 80% от нетото, а не от брутото - 2014.04
И така 2014.04/123=16.37
16.37х0.8=13.10
13.10х14=183.40
Благодаря ZinaSt   bouquet , че се занима с моите глупости Simple Smile

# 1 792
ZinaSt, знаеш ли какво се питам пък сега? Тъй като нямам прекъсване на болничния би трябвало и следващия ми да е изчислен на база същите месеци, нали така? А също така и майчинството , в което излязох от 30.04. Само, че предполагам него  ще ми платят на база нетно, а не брутно възн-е, т.к.
2014.04/123х0.9=14.74 база бруто
1634.75/123       =13.29 база нето

# 1 793
ZinaSt, знаеш ли какво се питам пък сега? Тъй като нямам прекъсване на болничния би трябвало и следващия ми да е изчислен на база същите месеци, нали така? А също така и майчинството , в което излязох от 30.04. Само, че предполагам него  ще ми платят на база нетно, а не брутно възн-е, т.к.
2014.04/123х0.9=14.74 база бруто
1634.75/123       =13.29 база нето

Следващия болничен ще е със същата база. За обезщетението за бременност и раждане обаче ще има преизчисление. Ще ти се изплати на база дохода он Октомври до Март, като за дните, за които си била в болничен се взима осигурителния доход, от който е изплатено обезщетението за този болничен.
Обикновено обезщетението за бременност и раждане се изплаща на база нетно възнаграждение ( така се получва в болшинството от случаите ).

# 1 794
Здравейте, ето и моя казус много се надявам да можете да ми помогнете защото счетоводната къща в която ходих явно не са много наясно какво трябва да се направи.
Термина ми е на 20.08.2007г. студентка съм и в момента не работя. Имам стаж около година и половина преди това. Едни наши познати могат да ме назначат фиктивно на работа в тяхната фирма. От счетоводната къща ми казаха, че трябва да ме назначат три месеца преди термина, а от това което аз намерих се оказва че трябва да е три месеца преди 30 дневния срок преди термина.
Та въпроса ми е има ли все още шанс да ме назначат и да получавам майчинство след като родя.
Ако да на каква заплата да ме назначат - предложиха ми на 600лв., за да може средноаритметично да станат около 300лв.
Имам ли право на 45 дневен болничен преди термина?
И накрая след като родя аз ли ще продължа да си внасям осигуровките.

Благодаря предварително за помощтта   bouquet

# 1 795
Здравейте, ето и моя казус много се надявам да можете да ми помогнете защото счетоводната къща в която ходих явно не са много наясно какво трябва да се направи.
Термина ми е на 20.08.2007г. студентка съм и в момента не работя. Имам стаж около година и половина преди това. Едни наши познати могат да ме назначат фиктивно на работа в тяхната фирма. От счетоводната къща ми казаха, че трябва да ме назначат три месеца преди термина, а от това което аз намерих се оказва че трябва да е три месеца преди 30 дневния срок преди термина.
Та въпроса ми е има ли все още шанс да ме назначат и да получавам майчинство след като родя.
Ако да на каква заплата да ме назначат - предложиха ми на 600лв., за да може средноаритметично да станат около 300лв.
Имам ли право на 45 дневен болничен преди термина?
И накрая след като родя аз ли ще продължа да си внасям осигуровките.

Благодаря предварително за помощтта   bouquet

Щом имате стаж от преди това, може да ви назначат и един ден преди да ви започнат болничните или 46 дни преди термина, казано с други думи. Такова нещо за 3 месеца няма. Някой го беше пуснал това, че за да получаваш обезщетение за бременност и раждане трябвало да имаш 3 месеца стаж при съответния работодател, но такова нещо в КСО няма. Не е вярно.
Така че, винаги имаш шанс да те назначат. Въпросът вече е обезщетението. Ако 3 месеца се осигуряваш на 600 лева, ще получаваш около 310 лева обезщетение на месец. Там ти трябва да си направиш сметка какво обезщетение искаш да получаваш и колко можеш да си позволиш да плащаш като осигуровки.
Когато излезеш в болничен дължиш единствено 3,9 % здравно осигуряване върху 220 лева или 8,58 лева на месец. По принцип тази осигуровка е за сметка на работодателя, но ако си назначена фиктивно, предполагам че ти ще си я плащаш.

# 1 796
Здравейте и от мен! Не съм сигурна дали моят въпрос е за тази тема, но... надявам се да ми помогнете!

Налага се да започна работа от 01.06.2007 г. Вече съм в майчинство и искам да го прехвърля на моята майка. Бихте ли ми обяснили как точно трябва да оформя прехвърлянето документално? Майка ми е на трудов договор. Тя трябва ли да подава молба до работодателя си? И на коя сметка /моя или на майка ми/ ще се превежда майчинството?

Благодаря ви предварително!   bouquet

# 1 797
Здравейте и от мен! Не съм сигурна дали моят въпрос е за тази тема, но... надявам се да ми помогнете!

Налага се да започна работа от 01.06.2007 г. Вече съм в майчинство и искам да го прехвърля на моята майка. Бихте ли ми обяснили как точно трябва да оформя прехвърлянето документално? Майка ми е на трудов договор. Тя трябва ли да подава молба до работодателя си? И на коя сметка /моя или на майка ми/ ще се превежда майчинството?

Майка ви е единствената, която подава молба до своя работодател. Вие само ще вземете от вашия работодател една бележка за използваните до момента дни. Попълвате една декларация, че сте съгласна майка ви да ползва отпуска и тя носи тези документи на нейния работодател.
Документите са Приложения № 2 и 3 от Наредбата за работното време, почивките и отпуските. Предполагам, че в работата ви ще ви ги дадат като формуляри, за да не си ги разпечатвате вие.
Обезщетението се изплаща винаги по сметката на този, който ползва отпуска. В случая - по лична сметка на майка ви ще се изплаща.

# 1 798
Много благодаря, ZinaSt!!!

# 1 799

Майка ви е единствената, която подава молба до своя работодател. Вие само ще вземете от вашия работодател една бележка за използваните до момента дни. Попълвате една декларация, че сте съгласна майка ви да ползва отпуска и тя носи тези документи на нейния работодател.
Документите са Приложения № 2 и 3 от Наредбата за работното време, почивките и отпуските. Предполагам, че в работата ви ще ви ги дадат като формуляри, за да не си ги разпечатвате вие.
Обезщетението се изплаща винаги по сметката на този, който ползва отпуска. В случая - по лична сметка на майка ви ще се изплаща.

ZinaST, благодаря за бързия отговор!
И още един въпрос, свързан с изплащането на обезщетението: то от работодателя на майка ми ли се изплаща или директно от НОИ? Въпросът ми е продиктуван от това, че работодателя на майка ми е нередовен в изплащането на заплатата, та какво остава за майчинството! Има ли вариант майчинството да се изплаща директно от НОИ или чрез моя работодател по лична сметка на майка ми?

Още веднъж благодаря!

Последна редакция: пт, 18 май 2007, 16:57 от dew

Общи условия

Активация на акаунт