Майчинството счетоводно - 3

• 148 431
  • 2 946
  •   1
Отговори
# 1 770
Искам да попитам следното нещо, като предварително се извинявам, ако сте го обсъждали, просто не намирам нищо подобно.
Работех в една фирма, която е ЕТ, съответно тази фирма ми превежда обезщетението за гледане на дете. Собственикът на фирмата обаче смята да я закрива и да открива ЕООД. Вариянтите ми са или НОИ да ми изплаща парите, което не ме устройва заради това, че обикновено ги бавят, а аз съм обвързана с дати (изплащам кредит) или какво? Ако ме назначат в новата фирма на работа значи ли това, че ще ми плащат 50% майчински? Въобще има ли някакъв вариянт да ме назначат на работа за кратко и после отново да изляза в майчински newsm78 и ако да какъв би трябвало да е срока за който ме назначават преди да изляза отново в отпуск или там каквото се води, за отглеждане на дете?
Благодаря за отговорите предварително  bouquet

Аз не мисля, че има вариант да ви се изплащат от НОИ парите. Ако фирмата ( ЕТ ) се закрива, тогава вие оставате без работа. Което пък значи, че нямате право на отпуск за отглеждане на дете до 2 години и съответно на обезщетение.
Единственият вариант да продължите да си получавате обезщетението е да ви назначат на работа някъде.

# 1 771
Здравейте  мамчета  болничните  ми  са  започнали  през  2006  декември  месец  значи  с  прекъсване  или  без  базата  остава  една  и  съща  последните  шест  месеца  които  съм работила  правилно  ли  съм  разбрала  Благодаря  ви 

Ох, пиле, хайде да си прочетеш отговора, който ти дадох малко по-горе. БАЗАТА КАТО МЕСЕЦИ Е ЕДНА И СЪЩА ( т.е. взимат се едни и същи месеци ), НО ДОХОДА ПРЕЗ ТЕЗИ МЕСЕЦИ СЕ ТРЕТИРА РАЗЛИЧНО!!! ( защото ти си била в болнични )

Ако имаш прекъсване, обезщетението ти ще е по-високо, защото ще се изчисли по новия начин, но пък ще го получаваш от НОИ. Ако нямаш прекъсване, обезщетението ти ще се изчисли по стария начин ( ще бъде 90% от 80% ), т.е. ще бъде по-ниско, но пък ще се изплаща от работодател.

Това ти го написах поне 18 пъти!!!

Извинявай, че леко се поизнервям вече, обаче ти пиша едно и също нещо за пореден път. Да не говорим, че в един по-предишен постинг беше писала, че ти и да искаш не можеш да нямаш прекъсване, защото 180 дни болничен ще ги направиш 10 дни преди болничния за бременност и раждане. И тогава не виждам защо го задаваш за хиляден път този въпрос, при положение, че ти избор нямаш. Ти прекъсване ще имаш така или иначе!

# 1 772
Здравей  Зина  извинявам  се  аз  правилно  те  разбрах  и  ти  имам  пълно  доверие  права  си  така  или иначе  нямам  избор  но  по  горе  едно  майче  ми  писа  че  все  тая  и  предишните  мнения   ме  пообъркаха  питам  си  защото  много съм  на  зор  то  къде  ми  са  малко  парите  230  лв  досега  и  ако  ми  ги  намалят  на  новите  болнични  няма  да  мога  да  си  покривам  нуждите  за  детето  това  не  ми  дава  мира   постоянно  за  това  мисля  тревожа  се  а  толкова  много  го  чаках  това  бебешорче  цели  15  години  и  много  искам  и  аз  да  отгледам  едно  щастливо  дете  дано  се  справя   Благодаря  ти  че  си  толкова  търпелива  с  мен  благодаря  ти  за  всичко  с  най  добри  чувства  Ели 

# 1 773
Здравей  Зина  извинявам  се  аз  правилно  те  разбрах  и  ти  имам  пълно  доверие  права  си  така  или иначе  нямам  избор  но  по  горе  едно  майче  ми  писа  че  все  тая  и  предишните  мнения   ме  пообъркаха  питам  си  защото  много съм  на  зор  то  къде  ми  са  малко  парите  230  лв  досега  и  ако  ми  ги  намалят  на  новите  болнични  няма  да  мога  да  си  покривам  нуждите  за  детето  това  не  ми  дава  мира   постоянно  за  това  мисля  тревожа  се  а  толкова  много  го  чаках  това  бебешорче  цели  15  години  и  много  искам  и  аз  да  отгледам  едно  щастливо  дете  дано  се  справя   Благодаря  ти  че  си  толкова  търпелива  с  мен  благодаря  ти  за  всичко  с  най  добри  чувства  Ели 

Ема ти така или иначе нямаш избор - ще имаш прекъсване....Щеш, не щеш....ще имаш.
Така че, ще получаваш по-високото обезщетение, но от НОИ директно. И то по-високо, по-високо....няма да е 220, ами ще е 230 лева. Нещо такова излизаше.

Няма какво да го мислиш и да му се притесняваш. Единствения начин да нямаш прекъсване е да родиш 55 дни преди термин, което изобщо не ти го пожелавам. Така че, стига си се притеснявала. Гредай си бременноста и - каквото, такова.

Успех.

# 1 774
  • София
На https://benefits.nssi.bg/ можете да направите Справка за изплатени парични обезщетения и помощи от ДОО чрез НОИ, но ви трябва ПИК код. Той се получава лично от НОИили на старите справи, които се получаваха всяка година за вида и периода на осигуряването.

Благодаря, много е полезно аз влезнах и си проверих болничния който вече ми е изплатен, който е за 7 дни от 22.04 до 29.04,(да се ява на работа) което прави официално 5 работни дни, а те са ми изплатили 4 дни, разликата е 10,75лв., не става въпрос за парите в този случай, но на какъв принцип ги изчисляват и изплащат.

# 1 775
  • София
На https://benefits.nssi.bg/ можете да направите Справка за изплатени парични обезщетения и помощи от ДОО чрез НОИ, но ви трябва ПИК код. Той се получава лично от НОИили на старите справи, които се получаваха всяка година за вида и периода на осигуряването.

Ха, това е много интересно. ДейзиГ, можеш ли по-подробно да ми обясниш как мога да получа ПИК код от НОИ? Благодаря!  bouquet

# 1 776
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата

Ха, това е много интересно. ДейзиГ, можеш ли по-подробно да ми обясниш как мога да получа ПИК код от НОИ? Благодаря!  bouquet

За СОФИЯ
В сградата на НОИ на бул. Стамболийски се влиза от централния вход, коридора вдясно /където са ревизорите/. попълва се молба на място по техен образец и веднага генерират ПИК и правят разпечатка. Трябва да се ходи лично или с нотариално заверено пълномощно специално за това.
Има го и на разпечатките които се получаваха преди всяка година от НОИ.

# 1 777
Благодаря  много  за  всичко  да  сме  живи  и  здрави  да  си  отгледаме  децата  това  е  най  важното   и  дано  при  мен  всичко  да  мине  добре  за  да  имам  и  аз  това  щастие  да  бъда  майка  още  веднъж  благодаря 

# 1 778

Благодаря, много е полезно аз влезнах и си проверих болничния който вече ми е изплатен, който е за 7 дни от 22.04 до 29.04,(да се ява на работа) което прави официално 5 работни дни, а те са ми изплатили 4 дни, разликата е 10,75лв., не става въпрос за парите в този случай, но на какъв принцип ги изчисляват и изплащат.

Първия ден от болничния е за сметка на работодателя. Така че, щом имате 5 работни дни, за първия сте си получила пари от работодателя и за останалите 4 от НОИ.

# 1 779
Благодаря  много  за  всичко  да  сме  живи  и  здрави  да  си  отгледаме  децата  това  е  най  важното   и  дано  при  мен  всичко  да  мине  добре  за  да  имам  и  аз  това  щастие  да  бъда  майка  още  веднъж  благодаря 

Успех   bouquet

# 1 780
  • София

За СОФИЯ
В сградата на НОИ на бул. Стамболийски се влиза от централния вход, коридора вдясно /където са ревизорите/. попълва се молба на място по техен образец и веднага генерират ПИК и правят разпечатка. Трябва да се ходи лично или с нотариално заверено пълномощно специално за това.
Има го и на разпечатките които се получаваха преди всяка година от НОИ.

Много благодаря Hug!

# 1 781
Здравейте! Да ви се похваля! Доживях! Simple Smile
Днес, т.е. вчера най-после са ми превели парички от НОИ за болнични Simple Smile така че търпение му е майката  Peace 
В болнични съм от 12.03.2007 до 15.04.2007 (да се явя на работа на 15-ти)
Нещо обаче не ми е ясно как е изчислена преведената сума. Който има време и желание да гледа и да изчислява с мен.
Вариант първи: Тъй като първия ден е за сметка на работодателя и изчислявам 80% от това, което той ми даде - 17.22 х 0.8 = 13.78 на ден би трябвало да е
Вариант втори: Изчислявам като използвам нетната си заплата 6 мес назад
                           брой работни дни в месеца
м.09 - 256.56       19
м.10 - 256.56       22
м.11 - 256.56       22
м.12 - 261.56       19
м.01 - 299.70       21
м.02 - 303.81       20
        1634.75      123
1634.75/123=13.29 лв./ден
13.29х0.8=10.63
И сега какво получих като пари от НОИ - превели са ми 183.39 лв - надявам се, че тази сума е за м. март, т.е. за 15 работни дни, въпреки, че болничният ми обхваща и дни от м.04 (защото ако тези пари са за 25 работни дни, положението ще е повече от трагично Sad  )
И така 183.39/15=12.23 лв - това не съвпада с изчисленото от мен по нито един от двата варианта  newsm78

Последна редакция: пт, 18 май 2007, 11:05 от m_a_y_a

# 1 782
Здравейте! Да ви се похваля! Доживях! Simple Smile
Днес, т.е. вчера най-после са ми превели парички от НОИ за болнични Simple Smile така че търпение му е майката  Peace 
В болнични съм от 12.03.2007 до 15.04.2007 (да се явя на работа на 15-ти)
Нещо обаче не ми е ясно как е изчислена преведената сума. Който има време и желание да гледа и да изчислява с мен.
Вариант първи: Тъй като първия ден е за сметка на работодателя и изчислявам 80% от това, което той ми даде - 17.22 х 0.8 = 13.78 на ден би трябвало да е
Вариант втори: Изчислявам като използвам нетната си заплата 6 мес назад
                           брой работни дни в месеца
м.09 - 256.56       19
м.10 - 256.56       22
м.11 - 256.56       22
м.12 - 261.56       19
м.01 - 299.70       21
м.02 - 303.81       20
        1634.75      123
1634.75/123=13.29 лв./ден
13.29х0.8=10.63
И сега какво получих като пари от НОИ - превели са ми 183.39 лв - надявам се, че тази сума е за м. март, т.е. за 15 работни дни, въпреки, че болничният ми обхваща и дни от м.04 (защото ако тези пари са за 25 работни дни, положението ще е повече от трагично Sad  )
И така 183.39/15=12.23 лв - това не съвпада с изчисленото от мен по нито един от двата варианта  newsm78

Ами нещо не ми се връзва. Защо работодателя ти е изплатил толкова много? Да не би да имаш и други доходи, които да влизат в дохода за обезщетение? Някакъв бонус или друго доплащане? Да не би да имаш социални разходи, на които работодателя да е започнал да внася и ОЗМ от началото на тази година? Иначе 13 лева няма как да е, защото е повече от среднодневно нетното, което е около 11,70 лева.

# 1 783
Сигурно е коментиран този в-с ,но нещо не се справям с търсенето. Имам приятелка бременна и студентка (платено обучение) и са и казали ,че няма да взима майчинство.Моля ви,ако имате информация по в-са ще и я предам ,че тя не разполага с компютър,за което ви благодаря предварително.Не съм наясно и дали пускам въпроса си на точното място,за което се извинявам.

# 1 784
Сигурно е коментиран този в-с ,но нещо не се справям с търсенето. Имам приятелка бременна и студентка (платено обучение) и са и казали ,че няма да взима майчинство.Моля ви,ако имате информация по в-са ще и я предам ,че тя не разполага с компютър,за което ви благодаря предварително.Не съм наясно и дали пускам въпроса си на точното място,за което се извинявам.

Ако не е работила - няма право на майчинство. Висшето образование, пък дори и когато е редовно държавна поръчка, не е работа, не е стаж. Трябва да е работила поне 6 месеца, за да има право на обезщетения.

Общи условия

Активация на акаунт