Майчинството счетоводно - 3

• 148 314
  • 2 946
  •   1
Отговори
# 1 860
  • София
Благодаря Дейзи, изясних си нещата Simple Smile

# 1 861
  • България
Здравейте , аз съм в болничен от 3-ти април ( 45 дена преди термин ) Още не са ми преведени никакви пари. Сега проверих  осигуровките си в сайта на НОИ. ЗА април съм осигурена върху цялата си заплата. Понеже не ми е много ясно , моля обяснете ми , това означава ли , че шефа ми не ми е внесъл болничния за април  newsm78 Той длъжен ли е да продължава да ме осигурява след като съм в болничен. да не би да са ми го затрили някъде. Благодаря предварително.

Последна редакция: пн, 21 май 2007, 19:34 от Тина78

# 1 862
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
В момента гадая, но вие кога сте представили болничния лист? Да не е било в началото на м. май?

# 1 863
  • България
Не, нали тогава беше Великден,  та точно след празниците т.е. към 10-ти април може би

# 1 864
Най-добре се обадете във фирмата ви и ги питайте. Ако има проблем после ще помислим как да го решим

# 1 865
Здравейте отново! Явно работя във фирма, чиито счетоводство са патици. Или да не съм груба ще ги нарека големи бели птици, та белким, чунким или санким си помислят че са лебеди. Много се вбесих. Незнаят какъв документ трябва да ми дадат че да го представя в НОИ за прехвърлянето на майчинството. Сега ще трябва да ходя до НОИ, да питам, и отново да обяснявам на секретари и счетоводители. Заспала работа. Някой знае ли какви са формалностите?

# 1 866
Копирам въпроса си тук по съвет на една мама.Дано ми помогнете че много ми е чудно какво става.
Здравейте!
Искам да попитам как мога да разбера кой ми превежда пари на дебитната карта?Ситуацията е следната:
До 1.03 се водех безработна и вземах социално майчинство-100лв.От 1.03 започнах работа-1седмица работих и излязох в отпуск по майчинство.Днес обаче си взех извлечение от банкомата и видях че на 17.04 са ми преведени 118лв,а на 26.04 -139лв.(които са от работодателя предполагам).Въпроса ми е дали е възможно да са ми превели повече пари от социалните и дали е възможно да ми създадат проблем ако е така.
Дано сте разбрали,че много омотано го обясних
Благодаря предварително

# 1 867
Копирам въпроса си тук по съвет на една мама.Дано ми помогнете че много ми е чудно какво става.
Здравейте!
Искам да попитам как мога да разбера кой ми превежда пари на дебитната карта?Ситуацията е следната:
До 1.03 се водех безработна и вземах социално майчинство-100лв.От 1.03 започнах работа-1седмица работих и излязох в отпуск по майчинство.Днес обаче си взех извлечение от банкомата и видях че на 17.04 са ми преведени 118лв,а на 26.04 -139лв.(които са от работодателя предполагам).Въпроса ми е дали е възможно да са ми превели повече пари от социалните и дали е възможно да ми създадат проблем ако е така.
Дано сте разбрали,че много омотано го обясних
Благодаря предварително

Зависи на каква заплата сте била назначена във фирмата. Може първото да е запалата /ако сте се договорили да ви плащат по сметка/ за отработената една седмица, а втората сума обезщетението. Най-добре отидете в банакат и поискайте разпечатка или извлечение на движението по сметката ви.

# 1 868
Здравейте отново! Явно работя във фирма, чиито счетоводство са патици. Или да не съм груба ще ги нарека големи бели птици, та белким, чунким или санким си помислят че са лебеди. Много се вбесих. Незнаят какъв документ трябва да ми дадат че да го представя в НОИ за прехвърлянето на майчинството. Сега ще трябва да ходя до НОИ, да питам, и отново да обяснявам на секретари и счетоводители. Заспала работа. Някой знае ли какви са формалностите?

ДЕКЛАРАЦИЯ

Приложение № 3
Към чл. 46, ал. 3 от Наредба за работно време, почивките и отпуските

Декларация за ползване на отпуск по чл. 164, ал. 1 и 3 и чл. 165, ал. 1 от Кодекса на труда от бащата( осиновителя) или от един от родителите на майката ( осиновителката ) или бащата                     ( осиновителя) .

Подписаните:  1. ...........................................
                         2. ............................................

заявяваме, че първият от нас като майка (баща, настойник) е съгласна (съгласен), а вторият  като баща (баба, дядо) приема да ползва допълнителния платен (неплатен) отпуск за отглеждане на

………………………………..

Роден на ............................................
Считано от ...........................................до ............................................

Задължаваме се при смърт на детето, при даването му за осиновяване или при настаняването му в детска ясла или в друго заведение да уведомим предприятието, за да прекрати разрешения отпуск.
Известно ни е, че за неверни данни носим отговорност по чл. 313 от Наказателния кодекс и че дължим възстановяване на неоснователно изплатените ни суми заедно със законната лихва

Декларатори:  1.
                            2.

Приложение № 3 към чл. 46, ал. 3
(Предишно приложение № 2, изм., бр. 54 от 2001 г.,в сила от 31.03.2001 г.)

СЛУЖЕБНА БЕЛЕЖКА

Ръководството на “..........” АД удостоверява че .........................................  с ЕГН ................., работи като осигурена за всички осигурени социални рискове с безсрочен трудов договор от .................г.и е ползвала отпуск поради бременост и раждане по чл.163 КТ в размер на 135 дни . Лицето е ползвало отпуск за отглеждане на дете до 2 – годишна възраст по чл.164 КТ  в размер на ............./............../ дни, считано от ............200.
Остава да се ползва платен отпуск за отглеждане да дете до 2- годишна възраст до .................... включително  в размер на ..............дни.   

Дата: ............   Управител:

До Изпълнителния Директор
   На “..............“АД

МОЛБА
от ..............

Желая полагаемия ми се  платен годишен отпуск за отглеждане на детето ми ..............................................., с ЕГН..........................  до 2 годишна възраст да бъде прекратен считано от ............... като правото му на ползване прехвърлям на................................................
Прилагам Служебна бележка от работодателя на (майка ми или свекърва ми) ................... удостоверяваща че тя работи по трудов договор и е осигурена за всички социални рискове.

.............                                        С Уважение:

# 1 869
  • Попово
Здравейте,
работя във фирма в която ме осигуряват на що-годе добра заплата, забременях и термина ми беше на 21.04.2007 а бебенцето се роди на 30.03.2007, излязох в бонични на 23.10.2006, след влизането на промените от 1.01.2007 нашата счетоводителка незнайно как реши да ме прехвърли в НОИ макар, че нямам прекъсване нито 1 ден на болничния /от НОИ ми казаха , че е излъгана системата всички спинкат/. За болничния разбрах че се смята на база осигурителния  доход 6 месеца на зад и от това 80%, а с останалите 180 дни как е, 90% от кое ?!?- от заплатата на която съм била осигурена или осреднено 6 месеца докато съм била болнични... май много зле обесних, дано ме разберете.
Благодаря Ви предварително

# 1 870
  • В полите на Пирин планина
Здравейте,
работя във фирма в която ме осигуряват на що-годе добра заплата, забременях и термина ми беше на 21.04.2007 а бебенцето се роди на 30.03.2007, излязох в бонични на 23.10.2006, след влизането на промените от 1.01.2007 нашата счетоводителка незнайно как реши да ме прехвърли в НОИ макар, че нямам прекъсване нито 1 ден на болничния /от НОИ ми казаха , че е излъгана системата всички спинкат/. За болничния разбрах че се смята на база осигурителния  доход 6 месеца на зад и от това 80%, а с останалите 180 дни как е, 90% от кое ?!?- от заплатата на която съм била осигурена или осреднено 6 месеца докато съм била болнични... май много зле обесних, дано ме разберете.
Благодаря Ви предварително

Как така е излъгана системата? Ти наистина ли си получаваш обезщетението от НОИ? Много странно  newsm78
Целият болничен за бременност и раждане е 90 % от средно дневното брутно трудово възнаграждение, но не повече от средното нетно, т.е. ще вземаш за целия период от 315 дни обезщетение на една и съща база - 04.2006 - 09.2006 - и средно дневно то не се променя - променят се само броя работни дни през различните месеци в болничен и от цялата сума, която получаваш.

# 1 871
Здравейте, дали може да ми помогнете да сметна колко ще ми е майчинството.Значи в болничен съм от 13.02.2007 на
23.03.2007 родих в 7 месец.Ето как съм осигурявана: 1.1.2006-1.10.2006 - 300лв. за 10.2006 -0.00 лв. от1.11.2006 до момента в който излязох болнични 1275лв.
Имам и още един въпрос - бебето ми още е в болница и педиатъра каза че ще ми издаде болничния след като я изпишат.Та този болничен съсъ стара датда ли ще е т.е. от  04.05.2007 или от датата в която изпишат детенцето?
Аз се върнах на работа на 15.05.2007, но още не съм говорила със шефа ми как ще бъде оформен периода в който работя - дали ще ми го платят на хонорар или по договор.как е по-изгодно за мен да ми оформят болничния с каква дата? Благодаря предварително, дано съм се изразила разбрано.

# 1 872
  • София
За болничния разбрах че се смята на база осигурителния  доход 6 месеца на зад и от това 80%,

Целият болничен за бременност и раждане е 90 % от средно дневното брутно трудово възнаграждение, но не повече от средното нетно

Здравейте, мили момичета нещо малко се обърках, болничния последно се изчислява на 80% или 90%  Embarassed

# 1 873
Здравейте  може  ли  някой  да  ми  даде  отговор  заварено  положение  болнични  от  2006 год и  сега прекъсване  и  почване  на  болничен преди  термин  за  бременност  и  раждане  каква  база  за  изчисление новия  болничен  месеците  върху  старите болнични  80 процента  за  общо  заболяване  или  последните  работени  шест  месеца  които  са  периода  юни   ноември  2006 и които са  база  за  първите  болнични  за  общо  заболяване  Аз  съм  от  Пловдив  и  говорих  с  един  познат  от  нои  той  каза  че  е  по  добре  за  мен  да  не  прекъсвам  болничните  защото  ще ми  падне  обезщетението  вярно  ли  е  това  тоест  ако  не  прекъсна  болничните  по  високо  обезщетение  при  прекъсване  дори  и  с  един  ден  много  по  ниско  обезщетение  Зададох  много  въпроси  във  форума  благодаря  на  майчетата  които  ми  писаха  но  тоя  познат  съвсем  ме  обърка Практически  как  се  изчисляват  тия  болнични  най  накрая  чета  за  досегашен  ред  и  нов  ред  в  сила  от  2007  г  някакви  наредби  в  сайта  на  нои  Моля  помогнете  с  вашето компетентно  мнение 

# 1 874
  • В полите на Пирин планина
За болничния разбрах че се смята на база осигурителния  доход 6 месеца на зад и от това 80%,

Целият болничен за бременност и раждане е 90 % от средно дневното брутно трудово възнаграждение, но не повече от средното нетно

Здравейте, мили момичета нещо малко се обърках, болничния последно се изчислява на 80% или 90%  Embarassed

За общо заболяване е 80 %, а за бременност и раждане - 90 %

Общи условия

Активация на акаунт