Майчинството счетоводно - 3

• 148 311
  • 2 946
  •   1
Отговори
# 1 875
ДейзиГ ,   bouquet   bouquet   bouquet

# 1 876
  • В полите на Пирин планина
Здравейте, дали може да ми помогнете да сметна колко ще ми е майчинството.Значи в болничен съм от 13.02.2007 на
23.03.2007 родих в 7 месец.Ето как съм осигурявана: 1.1.2006-1.10.2006 - 300лв. за 10.2006 -0.00 лв. от1.11.2006 до момента в който излязох болнични 1275лв.
Имам и още един въпрос - бебето ми още е в болница и педиатъра каза че ще ми издаде болничния след като я изпишат.Та този болничен съсъ стара датда ли ще е т.е. от  04.05.2007 или от датата в която изпишат детенцето?
Аз се върнах на работа на 15.05.2007, но още не съм говорила със шефа ми как ще бъде оформен периода в който работя - дали ще ми го платят на хонорар или по договор.как е по-изгодно за мен да ми оформят болничния с каква дата? Благодаря предварително, дано съм се изразила разбрано.

При преждевременно раждане 45-те дни преди термин се включват от педиатъра в последния болничн лист за бременност и раждане. От болничното заведение издават за 42 дни, а педиатъра - 45+48. Общо стават 135 дни. не виждам причина да не ти издава педиатъра болничн лист сега - принципно може и със задна дата, но при конкретни причини, а това, че детето е в болница, според мен не е такава причина. Щом работиш и ако това е по трудов договор ти сама се отказваш от отпускът за бременност и раждане и губиш дните, в които си работила. Евентуално, ако е на хонорар - се запазва правото на отпуск и обезщетение.

Обезщетението ще е средно дневно около 28 лева, т.е. при 20 работни дни например е 560 лева. Базата е м. 08.2006 - м. 01.2007.

# 1 877
Здравейте  може  ли  някой  да  ми  даде  отговор  заварено  положение  болнични  от  2006 год и  сега прекъсване  и  почване  на  болничен преди  термин  за  бременност  и  раждане  каква  база  за  изчисление новия  болничен  месеците  върху  старите болнични  80 процента  за  общо  заболяване  или  последните  работени  шест  месеца  които  са  периода  юни   ноември  2006 и които са  база  за  първите  болнични  за  общо  заболяване  Аз  съм  от  Пловдив  и  говорих  с  един  познат  от  нои  той  каза  че  е  по  добре  за  мен  да  не  прекъсвам  болничните  защото  ще ми  падне  обезщетението  вярно  ли  е  това  тоест  ако  не  прекъсна  болничните  по  високо  обезщетение  при  прекъсване  дори  и  с  един  ден  много  по  ниско  обезщетение  Зададох  много  въпроси  във  форума  благодаря  на  майчетата  които  ми  писаха  но  тоя  познат  съвсем  ме  обърка Практически  как  се  изчисляват  тия  болнични  най  накрая  чета  за  досегашен  ред  и  нов  ред  в  сила  от  2007  г  някакви  наредби  в  сайта  на  нои  Моля  помогнете  с  вашето компетентно  мнение 

Прекъсване означава поне един ден да не си в болничен. Ако това не е на лице, то няма прекъсване. Вида на болничния и промяната му, т.е. от общо заболяване / патологична бременност / влизаш в болничен за бременност и раждане. Ако няма прекъсване базата се запазва, ако има - вземат се 6-те месеца преди новия болничен. Не се вземат 80 -те % обезщетение, а доходът, от който това обезщетение е изчислено и на практика няма да има разлика в сумата, която си вземала за патологична бременност, само сумите ще се получават от НОИ.

# 1 878
  • София

За общо заболяване е 80 %, а за бременност и раждане - 90 %
[/quote]

Много благодаря  Grinning

# 1 879
Здравейте  бихте ли  ми  казали  само  как  да  няма  разлика  като  новият  болничен  трябва  да е  90  процента  но  върху кои  месеци  не  ме  е  ясно  ако съм  ви  разбрала  правилно  при  прекъсване  базата  е  последните  шест  месеца  декември  юни  2007  год  тогава  съм  била  в  болнични  постоянно  а  ако  успея   да  ги  слея  тоест  не  прекъсна  базата  е  старата  тоест  юни  декември  2006г

# 1 880
  • всъщност в Габрово, а в сърцето си в Берлин
Здравейте,
Родих на 25 февруари 2007, а съм в болничен от началото на януари. предстои ми да подам заявление до работодателя за ползване на разликата между 315 и 135 дни. Бих искала да попитам има ли някакъв образец за това заявление или определен член от КТ , който трябва да цитирам. Какви други документи трябва да подам на работодателя, за да съм изрядна. Съжалявам че сигурно повтарям някои предходни запитвания, но тъй като разполагам с ограничено време , нямам възможност да изчета цялата тема

Това е образеца

ДО
ДИРЕКТОРА НА РАЙОННОТО/СТОЛИЧНОТО
УПРАВЛЕНИЕ “СОЦИАЛНО ОСИГУРЯВАНЕ”
ГР. …………………………………………………….

МОЛБА - ДЕКЛАРАЦИЯ
......................................

След изтичането на 45+45+45 дни болнични, не трябва ли да се даде подаде молба при работодателя зда излизане в отпуск по майчинство? Защото това е до Социалното?

Болничните не са за 45 дни и трите, а за 45, 42 и 48.
Вие подавате тази молба до НОИ, но чрез работодателя. Това че пише дирекция "Социално осигуряване" на значи че е Социална служба.

Дейзи, аз имам следния образец за тази молба, копирала съм го от темата "Майчинството- промени" или нещо подобно, където пишеш пак редовно ти.

Приложение № 7 към чл. 45, ал. 1, т. 2
(Ново - ДВ, бр. 96 от 2006 г.)
  ДЕКЛАРАЦИЯ
за ползване на отпуск по чл. 163, ал. 1 или ал. 6 от Кодекса на труда от майката (осиновителката) Подписаната: ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ...
(трите имена по документ за самоличност)

ТОва е само началото де. Коя декларация е  правилната???

# 1 881
  • Попово
Здравейте,
работя във фирма в която ме осигуряват на що-годе добра заплата, забременях и термина ми беше на 21.04.2007 а бебенцето се роди на 30.03.2007, излязох в бонични на 23.10.2006, след влизането на промените от 1.01.2007 нашата счетоводителка незнайно как реши да ме прехвърли в НОИ макар, че нямам прекъсване нито 1 ден на болничния /от НОИ ми казаха , че е излъгана системата всички спинкат/. За болничния разбрах че се смята на база осигурителния  доход 6 месеца на зад и от това 80%, а с останалите 180 дни как е, 90% от кое ?!?- от заплатата на която съм била осигурена или осреднено 6 месеца докато съм била болнични... май много зле обесних, дано ме разберете.
Благодаря Ви предварително

Как така е излъгана системата? Ти наистина ли си получаваш обезщетението от НОИ? Много странно  newsm78
Целият болничен за бременност и раждане е 90 % от средно дневното брутно трудово възнаграждение, но не повече от средното нетно, т.е. ще вземаш за целия период от 315 дни обезщетение на една и съща база - 04.2006 - 09.2006 - и средно дневно то не се променя - променят се само броя работни дни през различните месеци в болничен и от цялата сума, която получаваш.
Да наистина от НОИ и съм сигурна, поне от там ми дойде справката която подавах за детските надбавки през април... а това за лъженето ми го каза точно служителката на НОИ Sad и сега съм в шах, иначе от 500 лв заплата в момента последния болничен който получих за февруари беше 220 лв... ако може някой да ми каже какво става

# 1 882
Здравейте  бихте ли  ми  казали  само  как  да  няма  разлика  като  новият  болничен  трябва  да е  90  процента  но  върху кои  месеци  не  ме  е  ясно  ако съм  ви  разбрала  правилно  при  прекъсване  базата  е  последните  шест  месеца  декември  юни  2007  год  тогава  съм  била  в  болнични  постоянно  а  ако  успея   да  ги  слея  тоест  не  прекъсна  базата  е  старата  тоест  юни  декември  2006г

На практика се прави сравнение между средното дневно брутно възнаграждение и средно дневно нетното възнаграждение и ако 1>2, то се взема 2 за изчисление на обезщетението. Принципът е, че не може по време на болничен да вземаш по-висока сума от чистата заплата, която получаваш, когато работиш ефективно. Иначе периодите, които си посочила са точно такива.

# 1 883
Здравейте,
работя във фирма в която ме осигуряват на що-годе добра заплата, забременях и термина ми беше на 21.04.2007 а бебенцето се роди на 30.03.2007, излязох в бонични на 23.10.2006, след влизането на промените от 1.01.2007 нашата счетоводителка незнайно как реши да ме прехвърли в НОИ макар, че нямам прекъсване нито 1 ден на болничния /от НОИ ми казаха , че е излъгана системата всички спинкат/. За болничния разбрах че се смята на база осигурителния  доход 6 месеца на зад и от това 80%, а с останалите 180 дни как е, 90% от кое ?!?- от заплатата на която съм била осигурена или осреднено 6 месеца докато съм била болнични... май много зле обесних, дано ме разберете.
Благодаря Ви предварително

Как така е излъгана системата? Ти наистина ли си получаваш обезщетението от НОИ? Много странно  newsm78
Целият болничен за бременност и раждане е 90 % от средно дневното брутно трудово възнаграждение, но не повече от средното нетно, т.е. ще вземаш за целия период от 315 дни обезщетение на една и съща база - 04.2006 - 09.2006 - и средно дневно то не се променя - променят се само броя работни дни през различните месеци в болничен и от цялата сума, която получаваш.
Да наистина от НОИ и съм сигурна, поне от там ми дойде справката която подавах за детските надбавки през април... а това за лъженето ми го каза точно служителката на НОИ Sad и сега съм в шах, иначе от 500 лв заплата в момента последния болничен който получих за февруари беше 220 лв... ако може някой да ми каже какво става

Ако това е сума за целия февруари, то има някаква грешка. Трябва да вземаш около 400 лева обезщетение на месец. Пусни молба за справка в НОИ за начислените суми.

# 1 884
  • Попово
ОК, благодаря за разяснението, ще действам...има ли някаква вероятност да ми се преизчислят паритве и да ми се изплатят със задна дата?

# 1 885
много благодаря за бързия и изчерпателен отговор.  bouquet

# 1 886
Здравейте на всички! Този път въпросът ми е за една позната, която е бременна, работи като детска учителка и иска да се назначи фиктивно във фирма на техни познати и съответно да ползва болнични и обезщетения и от двете места. Възможно ли е това? И ако да - в частната фирма трябва ли да има осигуряване месеци назад или не? Ако не на каква база ще й  се изчислят болничните. Дано съм обяснила както трябва, мерси предварително!

Приятелката ви може да получава две обезщетения само за отпуска за бременност и ражадане в размер на 315 дни. За отпуска за гледане ан дете до 2 години обезщетението е едно, с фиксирана сума.
Няма разлика в осигуряването в частна и държавна фирма. Пак се взима база 6 месеца назад.

Мерси Дейзи Г, ясно е че няма разлика в осигуряването в частна и държавна фирма, но тя мисли докато се назначи в частната и веднага да излиза в болнични за общо заболяване и така до болнични 45 дена преди раждане, т.е. 6 месеца назад няма да има никакво осигуряване на втората месторабота. Тя се надява от детската градина да получава колкото си е и от втората месторабота по 180лв ? Права ли е или са я подвели, че и на нея не й се вярва  newsm78. Мерси пак!

# 1 887
Здравейте, искам да попитам за възнаграждението на учителите за 24 май. Извинявам се, ако вече е отговаряно, но нямам възможност да изчета цялата тема.
По професия съм учител, а в момента съм в болничен за раждане (този за 48 дни от педиатъра на детето). Интересуваме имам ли право на това допълнително възнаграждение или не. Знам, че след 315 дни със сигурност не, но как стои въпросът преди това?
Ако някой има информация, ще съм много благодарна. Досега не можах да намеря точен отговор.

# 1 888
  • Sofia
. Няма такова нещо. Ако ползваш болничен, в последствие обезщетнието се смята върху осигурителния доход, от който ти е изплащано обезщетение за този болничен. В твоя случай обаче, е възможно да се получи такова нещо, защото преди настоящата си работа не си работила изевстно време. Ако например започнеш работа през Май и веднага излезеш в болничен, този болничен ще ти се изплаща на база дохода ти през предходните 6 месеца. И тъй като през тези месеци ти нямаш доход, ще ти се изплаща обезщетение на база МРЗ. В последствие, когато ти се изчислява обезщетението за бременност и раждане, ако месец Май влиза в базата, за дните на болничен ще се вземе база МРЗ, защото на тази база ти е изплащано обезщетението.

ДОБРЕ СЕГА ВЕЧЕ РАЗБРАХ И ЗА ДА НЕ СЕ ПОЛУЧАВА ИЗЧИСЛЯВАНЕ НА МАЙЧИСТВОТО В/У МРЗ КОЛКО ВРЕМЕ ДА РАБОТЯ И КОГА МОГА ДА ИЗЛЕЗА В БОЛНИЧЕН Ы КАТО ИЗКЛЮЧИМ 45ТЕ ДНИ ПРЕДИ ТЕРМИНА?

# 1 889
ОК, благодаря за разяснението, ще действам...има ли някаква вероятност да ми се преизчислят паритве и да ми се изплатят със задна дата?

Да, ако са неправилно изчислени ще стане точно така. Peace

Общи условия

Активация на акаунт