Майчинството счетоводно - 3

• 148 246
  • 2 946
  •   1
Отговори
# 1 950
  • София
Аз бях писала и по горе Simple Smile Става въпрос за някои телефони в НОИ за справка за болнични,че аз звъня на един 9261990 и няма свързване  Rolling Eyesима ли някакви други?

Телефоните на НОИ са:

02 / 926 1990
02 / 926 1986
02 / 926 1939

но всички са трудно достъпни - трябва да си упорита Peace!

# 1 951
  • В полите на Пирин планина
Здравейте,
Ситуацията е следната: Една приятелка работеше в кафене преди да роди сега детето и е на 1,5г. и закриха кафенето.Собственикът няма доходи и не може да и плаща осигуровките , както и неговите собствени. В общи линии тя не си е взимала майчинството от 3 месеца . Какво може да се направи? Може ли да се премести в друга фирма без да изгуби майчинството и как да стане това?

Може, но от този момент нататък - със задна дата не. Трите месеца, които не е получила от настоящия си работодател трябва да получи чрез него.

# 1 952
  • София
Eiphnh,благодаря ти!

# 1 953
  • Плевен
Много ви благодаря момичета,извинявам се но искам да попитам още нещо.Осигоряват ме на 125лв,от 21 март до 7 май съм в болничен общо 47 дни,превели са ми веднъж 50 лв.и втори път 150лв. за болничния,да очаквам ли да ми преведат още или не.И болничния върху минималната заплата ли се изчислява или върху осигурителния доход.И как ги превеждат по месеци ли(в смисъл болничните дни за март отделно,за април отделнои за май отделно)Или по отделни болнични листове без значение че се застъпват в 2 месеца.

# 1 954
  • София
Много ви благодаря момичета,извинявам се но искам да попитам още нещо.Осигоряват ме на 125лв,от 21 март до 7 май съм в болничен общо 47 дни,превели са ми веднъж 50 лв.и втори път 150лв. за болничния,да очаквам ли да ми преведат още или не.И болничния върху минималната заплата ли се изчислява или върху осигурителния доход.И как ги превеждат по месеци ли(в смисъл болничните дни за март отделно,за април отделнои за май отделно)Или по отделни болнични листове без значение че се застъпват в 2 месеца.
Болничният се изчислява върху осигурителният доход, но като се сметне размерът му/за 1 ден/, той не може да бъде повече от средно дневното Нетно възнаграждение. С две думи, ако се осигуряваш на 300 лв, но заплатата ти по ведеомст е 200, болничният ще бъде сметнат на 300 лв, но автоматично ще се намали, защото за среднодневен нетен размер базата е 200лв.

# 1 955
  • София
Здравейте! Извинявам се предварително, ако е питано вече същото но не можах да открия!
Въпросът ми е следния: Трябва да подавам документи за детски надбавки този месец. От работата ми издадоха бележка за дохода от май 2006 до декември 2006. От януари 2007 до април 2007 НОИ са ми изплащали парите. Разбрах че мога да си проверя доходите в сайта на НОИ, но ако го разпечатам дали социални грижи ще го счетат за официален документ или трбва да се вземе някаква заверена бележка или нещо друго?
Благодаря Ви предварително!  bouquet
Тези данни се предоставят служебно от НОИ на Социално подпомагане.
Аз съм в район Средец. ПРеди месец минах по същия път. Какво ми отговориха там-наистина им се предоставят служебно данните за парите. Обаче като попълваш формуляра трябва да напишеш все пак някакви доходи, за да ги сметнеш горе долу.като не знам нищо и от НОИ нямах инфо, ми казаха горе долу да ги напиша, да си ги измисля #Crazy и с тях да направя сметките.
Обаче гледам, че и за теб това е второ дете, като при мен. Тогава ситуацията е много лесна-в социалното много ми се израдваха Hug. Тъй като за каката при нас има дтски до Септември 2007, просто за второто дете се подава празен формуляр-тамъ където трябва да се пишат доходите. Так се получават,че се уеднаквява  подаването на документи за детските за 2-те деца-ще стане накуп.Обясниха ми, че щом е разрешено за голямото, това прави автоматично разрешението и за малкото.
Само да допълня, че документите се подават от месеца следващ раждането на детето. С две думи, ако е родено април, детски може едва от май.

# 1 956
  • Плевен
Ох съвсем се обърках значи няма да ми преведат повече болнични така ли?И да попитам по добре ли е да се преместя при друг работодател който ще ме осигурява на 180,при положение че до края на бременноста май ще съм в болничен

# 1 957
Ох съвсем се обърках значи няма да ми преведат повече болнични така ли?И да попитам по добре ли е да се преместя при друг работодател който ще ме осигурява на 180,при положение че до края на бременноста май ще съм в болничен

Би трябвало да имаш още един превод за дните през м. 05.2007. Всеки месец се превежда по отделно.
Ако се преместиш в друга фирма трябва да имаш отработени няколко месеца и осигуровка на по-висок доход и тогава да ползваш болничен, за да получиш по-високо обезщетение.

# 1 958
  • Варна
Бих искала да попитам следното нещо: Преди да изляза в болничен работих във фирма, която в момента преустановява дейността си. От тук нататък кой би трябвало за ми изплаща обезщетението за отглеждане на дете до 2 годишна възраст и въобще при положение, че вече няма да се водя на работа никъде имам ли право на такова. Към момента детето ми е на почти 9 месеца. Благодаря ви предварително  bouquet

Ако фирмата продължава да съществува като юридически субект не може да те освободят по време на ползване на отпускът за отглеждане на дете, в случай, че си на постоянен трудов договор. Тогава продължаваш да си получаваш обезщетението от там, а те го теглят от НОИ.
Не, не продължава да съществува, ще бъде заличена. В този случай?

# 1 959
Здравейте  вчера  направих  справка  в сайта  на  нои  за  последните  шест месеца  осигурителен  доход  общата сума  е  1772 лв  можете  ли  да  ми  кажете  на  тая  база  какво  обезщетение  ще  взимам  за  болнични  бременн  и  раждане  до  315  дни  при  положение  че  нетната  ми  заплата  е  230   240  лв  в  зависимост  от  раб  дни  Благодаря

# 1 960
Здравейте  вчера  направих  справка  в сайта  на  нои  за  последните  шест месеца  осигурителен  доход  общата сума  е  1772 лв  можете  ли  да  ми  кажете  на  тая  база  какво  обезщетение  ще  взимам  за  болнични  бременн  и  раждане  до  315  дни  при  положение  че  нетната  ми  заплата  е  230   240  лв  в  зависимост  от  раб  дни  Благодаря

Приблизително колкото ти е нетната заплата или около 11 лева средно дневно.

# 1 961
Бих искала да попитам следното нещо: Преди да изляза в болничен работих във фирма, която в момента преустановява дейността си. От тук нататък кой би трябвало за ми изплаща обезщетението за отглеждане на дете до 2 годишна възраст и въобще при положение, че вече няма да се водя на работа никъде имам ли право на такова. Към момента детето ми е на почти 9 месеца. Благодаря ви предварително  bouquet

Ако фирмата продължава да съществува като юридически субект не може да те освободят по време на ползване на отпускът за отглеждане на дете, в случай, че си на постоянен трудов договор. Тогава продължаваш да си получаваш обезщетението от там, а те го теглят от НОИ.
Не, не продължава да съществува, ще бъде заличена. В този случай?

Следователно оставаш без работа. За да получаваш обезщетение и да ползваш отпуск трябва да сключиш договор на друго място.

# 1 962
  • Варна
Следователно оставаш без работа. За да получаваш обезщетение и да ползваш отпуск трябва да сключиш договор на друго място.
Благодаря  bouquet

# 1 963
Като закръглим страниците на 100 дали да не помолим за нова тема, а? Че тази виждам, че в топ 10 е влязла.

# 1 964
... И да попитам по добре ли е да се преместя при друг работодател който ще ме осигурява на 180,при положение че до края на бременноста май ще съм в болничен

Няма смисъл, работодателят ти явно внася осигуровки.
По тези болнични, по груби сметки, получаваш по 7,50лв. на работен ден. Като излезеш в болничен за бременност и раждане, ще получаваш така или иначе по 180лв. месечно.

Общи условия

Активация на акаунт