Майчинството счетоводно - 3

• 148 262
  • 2 946
  •   1
Отговори
# 1 995
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
В момента съм в отпуск за отглеждане на дете до 2 год. На 25.06.2007 година излизам в болничен поради бременност и раждане на второ дете. От къде следва да ми се заплаща болничния : от НОИ или от работодателя??? И къде точно в законите го има разяснено?Благодаря предварително.

След като болничния лист е издаден след 01.01.2007 г. се изплаща директно от НОИ по представена от вас сметка.

# 1 996
    Здравейте на всички. Прочетох почти всичко в този форум но не видях като моят случай, ако има и съм го пропуснала предварително се извинявам.
    Наскоро разбрах че съм бременна и от една седмица работя при приятелят ми. Сега завършвам магистратура и досега където и да съм работила е било през лятото и не са ме осигурявали. Та въпросът ми е следният колко трудов стаж е необходимо за да вземам майчински 2 години и 90% от трудовото възнаграждение. И разбрах още нещо че може бащата на детето да излезе по майчинство, ако майката работи. Той се само осигурява и фирмата му ЕТ. Може ли той да взема майчинските, а аз да съм назначена в неговата фирма?   

# 1 997
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
    Здравейте на всички. Прочетох почти всичко в този форум но не видях като моят случай, ако има и съм го пропуснала предварително се извинявам.
    Наскоро разбрах че съм бременна и от една седмица работя при приятелят ми. Сега завършвам магистратура и досега където и да съм работила е било през лятото и не са ме осигурявали. Та въпросът ми е следният колко трудов стаж е необходимо за да вземам майчински 2 години и 90% от трудовото възнаграждение. И разбрах още нещо че може бащата на детето да излезе по майчинство, ако майката работи. Той се само осигурява и фирмата му ЕТ. Може ли той да взема майчинските, а аз да съм назначена в неговата фирма?  

Трябва да сте осигурявана 6 месеца на пълно работно време на трудов договор.
Можете да прехвърлите по принцип отпуска за гледане на дете до 2 години на бащата или на един от родителите ви /ваши и на бащата/. Това е отпуска след отпуска за бременност и раждане в размер на 315 дни, които започват да текат от първия болничен лист 45 дни преди определения термин.
Вие на каква длъжност сте назначена във фирмата му и каква е дейността на фирмата?

# 1 998
ЗДРАВЕЙТЕ!ИМАМ НЯКОЛКО ВЪПРОСА.БЛАГОДАРЯ ПРЕДВАРИТЕЛНО!ОСИГУРЯВАТ  МЕ НА 92.50 ЛВ. ТРЯБВА ДА ИЗЛЯЗА В 45-ДНЕВЕН БОЛНИЧЕН НА 12 ЮНИ.ЗА МЕСЕЦ ДЕКЕМВРИ СИ ОСТАВА НА 92.50 ЛВ НО ОСТАНАЛИТЕ 5 МЕСЕЦА  ИСКАМ ДА МЕ ОСИГУРЯВАТ НА 500 ЛВ.КОЛКО ТРЯБВА ДА ДОПЛАТЯ И КОЛКО ЩЕ ВЗИМАМ.СЧЕТИ МИ Е ОБЪРКАЛА И РАБОТНИТЕ ДНИ ЗА МЕСЕЦ ДЕКЕМВРИ С 1ДЕН ВМЕСТО 19 ДНИ Е ВЪВЕЛА 18 ДНИ -ДА И КАЖА ЛИ И ДАЛИ МОЖЕ ДА ГО ПОПРАВИ.И ПОСЛЕДНО СЧЕТИ ИСКА ДА МЕ ПУСНЕ НЕПЛАТЕНА  ОТПУСКА ОТ 1 ЮНИ ДО 12 ЮНИ  newsm78 ЗАЩО ?НЕ ТРЯБВА ЛИ ДА ПРОДЪЛЖАТ ДА МЕ ОСИГУРЯВАТ НА 92.50 ЛВ.А ЗА МЕСЕЦ ДЕКЕМВРИ НЕ МОЖЕ НА 500 ЛВ ЗАЩОТО СА ВНЕСЕНИ ВЕЧЕ.ОБЪРКАНА РАБОТА. ВНЕСЕТЕ МИ МОЛЯ ВИ МАЛКО ЯСНОТА.                                                                                                             І

Не мога. Аз съм по-объркана и от вас. Разкажете ми по-подробно каква е ситуацията, защото януари месец мина отдавна. Как сега ще ви осигуряват за Януари, при положение, че данните и осигуровките за Януари се дължат до края на Февруари? Или работодателя ви не е изряден ( а ако е така, все тая на какъв доход ще се осигурявате, защото той няма да ви внася осигуровките ), или нещо не сте разбрала. Или пък аз нещо не разбирам.

# 1 999
Здравейте имам въпрос и незнам към счетоводител или адвокат да се обърна. Имам фирма ЕТ и ми казаха да си назнача прокурист,когато излезна в майчинство. Но аз сега съм в полагащия ми болничен от 45 дни преди раждане и скоро ми предстои и явно трябва да действам бързо. Моля ,ако някой е запознат да ми каже как и от кога да назнача такъв човек и може ли това да бъде човек от фирмата ,например една от продавачките ,която е назначена на трудов д-р за 4ч.,и какво всъщност трябва да направя? Ако неможе човек от фирмата ,то трябва ли да назнача друг и какви осигуровки му се плащат,например близък мой роднина или съпруга ми,макар да работят на други места и са осигурени? Предварително Ви благодаря ,но наистина съм в недоумение и незнам какво се прави и ще се радвам да има компетентни хора по този в-с.

Трябва да назначите прокурист, да. Какви осигуровки ще му дължите аз не мога да кажа, защото осигуровките зависят от това каква заплата ще му плащате, както и от това дали има други доходи освен заплатата от вас. Аз ви съветвам първо да си намерите счетоводител. Че така ще ви е доста трудно.

# 2 000

Нали знаете, че няма 2 години да взимате 90% от заплатата си? Защото малко странно сте формулирала въпроса. Първите 315 дни са болнични. Те не могат да се прехвърлят на бащата. Едва след това започва отпуска за отглеждане на дете до 2 години и него вече можете да прехвърлите на бащата на детето. Но по време на този отпуск той ще получава 180 лева на месец, а не 90% от възнаграждението си. Освен това, ако фирмата е негова, трябва да назначи прокурист, на който да плаща и май няма да е много изгоден този вариант.

# 2 001
В момента съм в отпуск за отглеждане на дете до 2 год. На 25.06.2007 година излизам в болничен поради бременност и раждане на второ дете. От къде следва да ми се заплаща болничния : от НОИ или от работодателя??? И къде точно в законите го има разяснено?Благодаря предварително.

Зависи. Ако отпускът за отглеждане на първото ви дете се застъпи с болничния за бременност и раждане и вие не сте се върнала на работа до започване на болничния, ще продължите да си получавате обезщетението от работодателя, независимо от това, че болничния започва през тази година. Пак сте заварено положение.
Ако обаче отпуска не се застъпи с болничния или вие прекъснете отпуска и се върнете на работа преди да ви започне болничния, тогава ще получавате обезщетението от НОИ по новия ред.
Това е подробно описано в Наредбата за изплащане на обезщетения от НОИ. Можете да я намерите на www.noi.bg

# 2 002
  • София-Лагера
Моля и аз за помощ ooooh!

Май4инството ми изти4а този месец.
Самоусигуряваща съм ,на моя фирма.Взимам си парите директно от НОИ.
Какъв документ трябва да подам и къде за 1г неплатено май4инство?
И имам ли право изобщо? Confused
Много благодаря  bouquet
И ако нямам право какво да правя/Какви са алтернативите?

# 2 003
Моля и аз за помощ ooooh!

Май4инството ми изти4а този месец.
Самоусигуряваща съм ,на моя фирма.Взимам си парите директно от НОИ.
Какъв документ трябва да подам и къде за 1г неплатено май4инство?
И имам ли право изобщо? Confused
Много благодаря  bouquet
И ако нямам право какво да правя/Какви са алтернативите?

Първо, 1 година неплатено майчинство няма вече. Има 6 месеца отпуск за отглеждане на дете до 8 години. Но като самоосигуряващо се лице, нямате право на него.
На въпроса какво да правите малко трудно ще ви отговоря, защото не знам какво искате. Ако искате да продължите да си гледате детето и да не работите. Вие сте самоосигуряващо се лице - ако искате работите, ако не искате не работите. Ако искате, можете временно да прекратите дейността на фирмата си. Подава се декларация в НОИ.
И общо взето това е. Не знам какво искате, не знам и каква е ситуацията във фирмата ви. Не знам и каква е фирмата ( ЕТ, ЕООД....), не знам имате ли служители, нямате ли....общо взето, за по-конкретен отговор не ми достига информация.
Съжалявам, че не мога да ви помогна с по-конклетен отговор.

# 2 004
  • София-Лагера
Зина ,мерси за бързия отговор Peace
Фирмата е ЕТ и нямам служители в момента.Ще я прекратя временно.
Изобщо не знаех ,4е са махнали едната година неплатено май4инство ooooh!Много съм заспала Grinning
Мерси много  bouquet  bouquet  bouquet

# 2 005
Зина ,мерси за бързия отговор Peace
Фирмата е ЕТ и нямам служители в момента.Ще я прекратя временно.
Изобщо не знаех ,4е са махнали едната година неплатено май4инство ooooh!Много съм заспала Grinning
Мерси много  bouquet  bouquet  bouquet

Щом нямате служители - никакви грижи нямате. Спрете дейност и си гледайте детето. Няма да ви се зачита за стаж това време обаче, да знаете.

# 2 006
  • Sofia
Здравейте, мамчета!
Иска ми се да задам един-два въпроса...  newsm78 Доста е изписано по тях, ма всеки е на различно мнение, та не ми стана съвсем ясно.
Първо , искам да ви попитам, след колко време ви превеждат майчинството от НОИ? Месец, два, три... разбрах че доста се удължава процедурата.
И второто ми въпросче е: майчинството как се изчислява? Имам предвид ако излезна от сега болнични / от 3 месец например/, следващите 6 месеца ще получавам 80% от заплата си. А след това майчинството ще бъде 90% от заплатата или 90% от 80-те% от болничния?
Например , ако получавам заплата 1000лв., болничния ще бъде 800лв. А майчинството колко ще бъде , 900лв. или 720лв.?
Малеее, дали ме разбра някой?
Предварително благодаря за отзивчивостта  smile3525

# 2 007
Зина ,благодаря за съвета ,днес ще се срещна със счетоводителка ,а утре реших в зависимост какво ми каже тя да се посъветвам и с адвокат.

# 2 008
Здравейте интересуваме от къде мога да получа моя си Персонален идентификационен код,за да мога да си проверявам СО в сайта на НОИ?И още един въпрос когато съм в болничен поради общо заболяване плаща ли ми се пълния пакет осигуровки или само здравни за дадения период?

# 2 009
  • Sofia
Varnastar, ПИК - а можеш да си го вземеш от поделението на НАП в твоя град или район. По принцип се дава срещу лична карта и трябва да отидеш лично. Нищо не се плаща.
Успех!  bouquet

Общи условия

Активация на акаунт