Майчинството счетоводно - 3

• 148 245
  • 2 946
  •   1
Отговори
# 2 025
  • В полите на Пирин планина
ПИК - а можеш да си го вземеш от поделението на НАП в твоя град или район. По принцип се дава срещу лична карта и трябва да отидеш лично. Нищо не се плаща.
Успех!  bouquet
Мяуче,Пина се взима по описания горе начин

Ако имаш справки от НОИ, които се изпращаха на всички осигурени лица до 2006 година и там има такъв ПИН, генериран лично за теб и може да се ползва.

# 2 026
  • offshore & overseas
..................
Ако имаш справки от НОИ, които се изпращаха на всички осигурени лица до 2006 година и там има такъв ПИН, генериран лично за теб и може да се ползва.

Ясно -- благодаря!   bouquet

# 2 027
Здравейте момичета!! Не знам дали въпроса ми е за тук, но някой знае ли кода на болничния, който издава педиатъра ( 3-ят)? От работа ми се обадиха, че кода бил сгрешен..... трябвало да бъде 14, 15, а не 26. Е ама това вече на нищо не прилича #Cussing out Виктор е с температура и се изприщих от притеснение, от Нои все ме  лъжат, че "другата седмица" ще ми преведат пари, сега и болничния ми бил сгрешен ( за 2-ри път един и същ болничен)  #2gunfire #2gunfire #2gunfire

# 2 028
Имам питане относно изплащането на болничните.
На 31.05.2007г. излизам в 45 дневен болничен преди раждане,доколкото съм разбрала от прочетеното до сега ,ако всичко е наред края на юни ще получа пари само за 31.05,а за юни парите ще ги получа края на юли,така ли е или греша  newsm78

# 2 029
Здравейте, момичета!

Имам въпрос относно майчинството след като се върнеш на работа.

Та ситуацията е следната - в началото на месеца се върнах на работа (малкия беше на 1г и 4м) и съответно до навършване на 2 год. имам право на 50% от обезщетението. Главоблъсканицата е в това, че досега бях по стария закон и обезщетението си го взимах от работодателя. Сега обаче по кой закон ще става - по стария или по новия (да ми ги превеждат от НОИ)  newsm78 Със счетоводителката сме в неведение  Embarassed и за това трябва ли да се подава целия куп от документи?!

Ако някой се е връщал скоро на работа нека ми пише какви точно документи трябват и как стоят нещата с подаването им и с взимането на парите.

Предварително: ХИЛЯДИ БЛАГОДАРНОСТИ   bouquet

# 2 030
Здравейте отново.От нещата които изчетох във форума разбрах доста неща.Ако изляза в болнични преди 45 дена болничен за раждане, за изчисляване на майчинството се вземат месеците преди първия болничен.Така ли е newsm78.Но ако ползвам 30 дена болнични и после 25 дена платена отпуска кои месеци щесе вземат за изчисляване на майчинството тези преди първия болничен или тези преди 45-яхто дена newsm78.И ако можете да ми кажете кой е по добрия вариант. Praynig
За разяснение датите са следните.Термина ми е на 1.10.07, 45дена -се падат на 17.08.07г.Искам да изляза в болничен(30 дена) от 10.06.07г, и после (25 дена) отпуска от 13.07.07г.

# 2 031
Здравейте, майчета!

Опитах се да прочета всички компетентни отговори и да намеря сама това, което ме интересува, но се оказа невъзможно. Затова ще ви попитам и за моя случай. Родих на 15.08.2007 и до април ползвах отпуск за отглеждане на дете. След това бях принудена да напусна. Посъветваха ме да намеря познати, които да ме назначат, макар и фиктивно за няколко месеца, след което можело да се върна отново в отпуск за отглеждане на дете. Близките, които ме назначиха до сега не са имали такъв случай и не знаят какво трябва да се направи. Първия месец внесохме всички дължими осигуровки (включително 3,9 % върху 50% от майчинството 180 лв). Въпросите ми са следните:
1. Какъв е срокът, в който да се подаде искане за теглене на майчинството?
2. Трябва ли да се подава информация в НОИ , че фирмата е наела майка, която има право на отпуск за отглеждане на дете?
3. По какъв начин и в какъв срок фирмата трябва да уведоми НОИ, че майката иска да се върне в отпуск за отглеждане на дете?

Предварително ви благодаря за отговорите, защото знам колко ценна е всяка минута за вас  Heart Eyes

# 2 032
благодарско за темата. спестихте ми едно въртене на телефони.    bouquet

# 2 033

Де да беше само въртенето на телефони...Момичетата и момчето тук спестяват много, много нерви, пари и време......

Фен съм им за цялата работа,която вършат!

Само да питам нещо,че въпреки,че съм фен на главните участници, при Марта Вачкова май се изложих...Стана дума за детските надбавки(или там както ги водят, незнам)и аз казах,че за първо дете са 18лв, за второ - 20 и за  трето - пак 20лв....Ама май не е така, нали....За трето е пак 18лв...Не че има голямо значение 2 лв., ама все пак, сгреших, нали...Резила можете да гледате на 31.05. от 11ч........

Последна редакция: пн, 28 май 2007, 23:19 от Мама Цоцоланка

# 2 034
Имам питане относно изплащането на болничните.
На 31.05.2007г. излизам в 45 дневен болничен преди раждане,доколкото съм разбрала от прочетеното до сега ,ако всичко е наред края на юни ще получа пари само за 31.05,а за юни парите ще ги получа края на юли,така ли е или греша  newsm78

Зависи от много неща. Дали работодателя ви е подавал коректно данни, кога ще ви предаде болничния листо в НОИ и т.н. Може например в средата на Юли да получите два превода наведнъж - за май и юни. Но по принцип така се изплащат болничните - месец за месец.

# 2 035
Здравейте, момичета!

Имам въпрос относно майчинството след като се върнеш на работа.

Та ситуацията е следната - в началото на месеца се върнах на работа (малкия беше на 1г и 4м) и съответно до навършване на 2 год. имам право на 50% от обезщетението. Главоблъсканицата е в това, че досега бях по стария закон и обезщетението си го взимах от работодателя. Сега обаче по кой закон ще става - по стария или по новия (да ми ги превеждат от НОИ)  newsm78 Със счетоводителката сме в неведение  Embarassed и за това трябва ли да се подава целия куп от документи?!

Ако някой се е връщал скоро на работа нека ми пише какви точно документи трябват и как стоят нещата с подаването им и с взимането на парите.

Предварително: ХИЛЯДИ БЛАГОДАРНОСТИ   bouquet

Че вие си блъскате главата, разбирам. Ама счетоводителката ви още да не си е прочела наредбата за изплащане на обезщетенията от НОИ направо е подсъден мързел това! Нищо никъде няма да подавате. Ще си получавате обезщетението пак от работодател. Просто вместо да ви теглят 180 лева, ще ви теглят 90 лева. Пише го в споменатата от мен наредба.

# 2 036
Здравейте отново.От нещата които изчетох във форума разбрах доста неща.Ако изляза в болнични преди 45 дена болничен за раждане, за изчисляване на майчинството се вземат месеците преди първия болничен.Така ли е newsm78.Но ако ползвам 30 дена болнични и после 25 дена платена отпуска кои месеци щесе вземат за изчисляване на майчинството тези преди първия болничен или тези преди 45-яхто дена newsm78.И ако можете да ми кажете кой е по добрия вариант. Praynig
За разяснение датите са следните.Термина ми е на 1.10.07, 45дена -се падат на 17.08.07г.Искам да изляза в болничен(30 дена) от 10.06.07г, и после (25 дена) отпуска от 13.07.07г.

Болничният за бременност и раждане се изплаща винаги на база 6-те месеца преди този съкия болничен. Т.е. във вашия случай базата ви е Февруари - Юли. Независимо от това през тези месеци дали сте била в отпуск, болничен или друг вид отсъствие, базата си е все тая. И двата варианта са общо взето еднакви като обезщетение. Абсолютно конкретен отговор обаче не мога дам, защото не знам какъв ви е осигурителния доход.

# 2 037
Здравейте, майчета!

Опитах се да прочета всички компетентни отговори и да намеря сама това, което ме интересува, но се оказа невъзможно. Затова ще ви попитам и за моя случай. Родих на 15.08.2007 и до април ползвах отпуск за отглеждане на дете. След това бях принудена да напусна. Посъветваха ме да намеря познати, които да ме назначат, макар и фиктивно за няколко месеца, след което можело да се върна отново в отпуск за отглеждане на дете. Близките, които ме назначиха до сега не са имали такъв случай и не знаят какво трябва да се направи. Първия месец внесохме всички дължими осигуровки (включително 3,9 % върху 50% от майчинството 180 лв). Въпросите ми са следните:
1. Какъв е срокът, в който да се подаде искане за теглене на майчинството?
2. Трябва ли да се подава информация в НОИ , че фирмата е наела майка, която има право на отпуск за отглеждане на дете?
3. По какъв начин и в какъв срок фирмата трябва да уведоми НОИ, че майката иска да се върне в отпуск за отглеждане на дете?

Предварително ви благодаря за отговорите, защото знам колко ценна е всяка минута за вас  Heart Eyes

Сега, първо да изясня едно - познатите ви за нищо няма да уведомяват НОИ, нито за това, че са назначили майка, нито за това, че искате да излезете отново в отпуск. Обезщетението ви ще се изплаща от работодател, така че единственото уведомяване на НОИ става чрез Декларация 1, която работодателя е длъже да подава за всичките си служители всеки месец след изплащане на заплатите. НОИ от там си взима необходимата декларация.
Обезщетенията се теглят от НОИ след внасяне на осигуровките за месеца. Иначе срокът е от деня на внасяне на осигуровките до 3 години след тази дата. Когато си пожелаят в този период могат да си поискат сумите.

# 2 038

Де да беше само въртенето на телефони...Момичетата и момчето тук спестяват много, много нерви, пари и време......

Фен съм им за цялата работа,която вършат!

Само да питам нещо,че въпреки,че съм фен на главните участници, при Марта Вачкова май се изложих...Стана дума за детските надбавки(или там както ги водят, незнам)и аз казах,че за първо дете са 18лв, за второ - 20 и за  трето - пак 20лв....Ама май не е така, нали....За трето е пак 18лв...Не че има голямо значение 2 лв., ама все пак, сгреших, нали...Резила можете да гледате на 31.05. от 11ч........

Абсолютно си права. За първо - 18 лева, за второ и всяко следващо по 20 лева. Не си се изложила. Записала съм си да гледам newsm18

# 2 039
Абсолютно си права. За първо - 18 лева, за второ и всяко следващо по 20 лева. Не си се изложила. Записала съм си да гледам newsm18

За четвърто не е ли пак по 18лв??????

Общи условия

Активация на акаунт