Майчинството счетоводно - 3

• 148 307
  • 2 946
  •   1
Отговори
# 2 085
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
Здравейте, искам да попитам следното: от миналата година имам 8 дни неизползван годишен отпуск, от тази година ми се полагат 20 дни, какво става с тези дни, при положение, че не са ползвани, трябва ли да ми се изплатят от работодателя и ако е така по каква схема става изчисляването. Предварително благодаря. Grinning

Неизползвания отпуск се заплаща от работодателя само при напускане. Изчислява се върху заплатата през последния месец в който имате изработени поне 10 работни дни.

# 2 086
Въпрос за остатъка от 135 до 315 дни и документите дето трябва да ги дам и попълня.
От счетовотството ми искат за това 3 неща:
1.копие от акт за раждане
2.приложение №2 към чл.4-молба-декл. за изплащане на парично обезщ. при бременност и раждане на основание чл. 50 и 51 отКСО за остатъка от 135 до 315
3.приложение №1 към чл.3, ал.3 и 4-декларация за обстоятелствата за изплащане на парично обезщетение при бременност и раждане на основание чл50 и 51.
Чуденкана ми е за точка 3-трябва ли да го попълвам и това, като то ми се вижда еднакво  почти с първото. Защото вие мамите-счетоводителки от форума нищо не споменавате за това приложение, а сте доста по компетентни от моите. И много вяра им нямам.

Приложение 1 се попълва и предава на работодателя с болничния лист от педиатъра на детето. Ако не сте го попълнили тогава са върнали болничния лист от НОИ

# 2 087
МОЖЕ ЛИ НОВА ТЕМА, ЧЕ ТАЗИ СТАНА ДОСТА ДЪЛГА

# 2 088
да! имам впредвид периода от 315,

Значи ще получавате толкова, колкото и досега.

# 2 089
ZinaSt нямам думи да ти благодаря! Когато приятелката ми се обади страшно се зарадвах на новината... и мн. искам да и помогнем заедно със съвет какво да направи за да може да разчита на обезщетение и на болничен, защото е сервитьорка и никак не става да продължи да работи. сигурно трябва да сключи фиктивен тр.д-р и да внася осигуровки. В тоя ред на мисли, ще ми кажеш ли какви са сумите за осиг., които се внасят в/у макс. размер 1300май беше, колко месеца най-малко трябва да внася, за да получава после тия пари и има ли смисъл от това. Благодаря!

Да, това е вариант. Максималният осигурителен доход е 1400 лева. Разходите за осигуряване на 1400 лева са около 720 лева на месец ( защото освен осигуровки се дължи и ДОД. Важно е обаче, че тя няма да получава 1400 лева. При осигуровка на 1400 лева, когато и заплатата е 1400 лева, обезщетението е в размер на около 1000 лева на месец. Може да получава и максималния размер на обезщетението от 1260 лева на месец, но тогава трябва заплатата и да е 1760 лева. При тази заплата пак ще плаща осигуровки на 1400 лева, но ще внася ДОД на 1760 лева. Разходите тогава са около 845 лева на месец. За да получава тези размери на обезщетение трябва да се осигурява на съответния доход 6 месеца преди месеца, през който ще излезе в болничен за бременност и раждане, като през тези 6 месеца не трябва да излиза в болнични.
Определено има смисъл, тъй като 6 месеца ще внася осигуровки, а после 10 месеца и половина ще получава обезщетение. Въпросът е дали може да си позволи тези суми.

# 2 090
Здравейте,
имам един въпрос към вас.Бях в чужбина до края на седмият месец от бременността си.Родих в
България и досега от социалните служби са ми изплатени:200лв.еднократна помощ при раждане,
150лв.помощ 45 дена преди раждането.В момента получавам 100лв месечна социална помощ+
18лв детски.В краят на юни смятам отново да замина за чужбина заедно с детето.Въпросът ми е
ще трябва ли да върна изплатените ми досега помощи след като детето няма да се отглежда в
България?Трябва ли да уведомя социалните служби,че ще напускаме страната,за да спрат
изплащането на помощите?Благодаря ви предварително.

За периода, през който детето е отглеждано в България няма да връщате сумите. Но трябва да уведомите социалните, за да прекратят изплащането на помощите.

# 2 091
# 2 092

По моите скромни изчисления трабва да получавам по 357,75 месечно, а сумата ми варира от 300 до 330лв. Какъв е принципа на изчисление- като при болничните вземайки се за база предходен шестмесечен период или като се изчислява средно дневно за месец. И нормално ли е да варира, не е ли фиксирано.
Много мерси

# 2 093
  • София
Момичета, пак имам въпрос около моя болничен, дано да обясня хубаво. Първият ми болничен, за 45 дни, е от 2 март до 16ти април. Първо ми изплатиха за март сумата за цял месец, а тия дни получих сумата за половин месец само (предполагам, че е за периода от 1ви до 15 април). Да ама аз родих на 27ми март и вторият ми болничен от 27.03 до 08.05 е бил предоставен в НОИ още на 29.04, т.е. почти месец преди да ми преведат втората половин сума по първия болничен. Защо е станало така? Не са ли видели, че целият април ми е покрит от втория болничен, за да преведат сумата изцяло, такава ли е практиката? И после - като разгледат втория ми болничен се очаква да ми изплатят сумата и за втората половина на април, надявам се? Но все пак са имали цял месец от получаването на втория болничен, защо са изплатили април по първия болничен, за период, който всъщност се покрива вече от втория болничен?
Ох, дано да ме разбрахте... Благодаря ви!   bouquet

# 2 094
  • София
Неизползвания отпуск се заплаща от работодателя само при напускане. Изчислява се върху заплатата през последния месец в който имате изработени поне 10 работни дни.

Благодаря ти за отговора! Разговарях с работодателя и каза, че ще ми плати неизползваната отпуска, като  ще получа 180 лв., което ми се вижда малко и за това мисля пак да разговарям с него. Ако има резултат ще се похваля! Приятен и спокоен ден.  love001

# 2 095

По моите скромни изчисления трабва да получавам по 357,75 месечно, а сумата ми варира от 300 до 330лв. Какъв е принципа на изчисление- като при болничните вземайки се за база предходен шестмесечен период или като се изчислява средно дневно за месец. И нормално ли е да варира, не е ли фиксирано.
Много мерси

Не, не е фиксирано. Вашите изчисления не може да са коректни, защото обезщетението е 90% от осигурителния доход, но не повече от нетната ви заплата. Т.е. във вашия случай, получавате нетната си заплата. А обезщетението варира, защото се изплаща за работен ден. Обезщетението се изчислява като среднодневна сума и тази сума се изплаща за всеки работен ден през месеца. Така че, ако месеца има 19 работни дни, ще получите по-малка сума, отколкото ако месеца има 22 работни дни. Това е съвсем нормално.
При посочения от вас осигурителен доход, нетното възнаграждение е около 315 лева на месец. Така че обезщетение между 300 и 330 лева на месец ми изглежда абсолютно нормално.

# 2 096

Благодаря ти за отговора! Разговарях с работодателя и каза, че ще ми плати неизползваната отпуска, като  ще получа 180 лв., което ми се вижда малко и за това мисля пак да разговарям с него. Ако има резултат ще се похваля! Приятен и спокоен ден.  love001

Не знам дали сте разбрала правилно колежката. Отпускът може да ви се изплати само при прекратяване на договора. Ако ще продължавате да работите там, работодателя ви няма право да ви изплаща този отпуск.

# 2 097
Момичета, пак имам въпрос около моя болничен, дано да обясня хубаво. Първият ми болничен, за 45 дни, е от 2 март до 16ти април. Първо ми изплатиха за март сумата за цял месец, а тия дни получих сумата за половин месец само (предполагам, че е за периода от 1ви до 15 април). Да ама аз родих на 27ми март и вторият ми болничен от 27.03 до 08.05 е бил предоставен в НОИ още на 29.04, т.е. почти месец преди да ми преведат втората половин сума по първия болничен. Защо е станало така? Не са ли видели, че целият април ми е покрит от втория болничен, за да преведат сумата изцяло, такава ли е практиката? И после - като разгледат втория ми болничен се очаква да ми изплатят сумата и за втората половина на април, надявам се? Но все пак са имали цял месец от получаването на втория болничен, защо са изплатили април по първия болничен, за период, който всъщност се покрива вече от втория болничен?
Ох, дано да ме разбрахте... Благодаря ви!   bouquet

Ами аз те разбрах, обаче за съжалени кристалното ми кълбо днес не работи и не ми се дава да чета мислите на тези от НОИ.  Laughing Никой от нас не може да ти каже защо са ти изплатили дадена сума по първия, а не по втория болничен лист. Също така никой не може да каже със сигурност кога какво ще ти изплатят. Това могат да ти кажат само от НОИ, защото те си знаят какво как са начислили и какво как ще изплатят. Обади се на някой от телефоните и попитай.

# 2 098
Много мерси още веднъж!
 По принцип разсъжденията ми са били правилни, но не ми се искаше да е така. Надявах се на повече пари но и на това съм доволна. Нали не са 180лв.
Имам още едно въпросче: Т.к. работя в бюджетната сфера и от 1,07,2007 се очаква увеличение на заплатите с 10 %, трябва ли да се върна на работа за да получа увеличението и за какъв период трябва да се върна.

Мерси! Живи и здрави!

# 2 099
Много мерси още веднъж!
 По принцип разсъжденията ми са били правилни, но не ми се искаше да е така. Надявах се на повече пари но и на това съм доволна. Нали не са 180лв.
Имам още едно въпросче: Т.к. работя в бюджетната сфера и от 1,07,2007 се очаква увеличение на заплатите с 10 %, трябва ли да се върна на работа за да получа увеличението и за какъв период трябва да се върна.

Мерси! Живи и здрави!

По време на болничния получавате обезщетение, а не възнаграждение. Следователно всяка промяна на заплатата ви си остава само на хартия, сокато не се върнете на работа. Обезщетението за болничен се изплаща на база дохода ви през 6-те месеца, предхождащи първия болничен за бременност и раждане. Така че, няма как да започнете да получавате обезщетения върху новата си заплата в рамките на този 315 дневен период. За да получавате обезщетение върху новата си заплата е необходимо 6 месеца да сте осигурявана върху нея.

Общи условия

Активация на акаунт