Акумулираща печка! Доволни ли сте?

• 1 249
  • 20
  •   1
Отговори
  • София
Здравейте!
Майка ми има желание да купим акумулираща печка, има спомени, че така сме се отоплявали преди 35г и било много добре 🙄
Видях, че и в момента се предлагат съвременни такива. Искам да питам, ако има тук хора, които ползват, дали са доволни. Става дума за къща без изолация. Отоплява се една стая. В момента ползва климатик.

# 1
За отопление на ток климатикът е най-изгоден. Вижте консумацията на двата уреда и си направете сметката.

# 2
За акумулиращата печка беше добре, когато нощният ток беше почти без пари. Но в момента наистина с климатик е най-изгодно. Ако говорим за отопление на ток. Пък и погледнах новите печки на какви цени са, ми те почват от 1600 лева нагоре и само една марка Тедан ми излиза, не знам други няма ли. 3200 W + 1000 W ми се струват висок разход.

# 3
  • София
За акумулиращата печка беше добре, когато нощният ток беше почти без пари. Но в момента наистина с климатик е най-изгодно. Ако говорим за отопление на ток. Пък и погледнах новите печки на какви цени са, ми те почват от 1600 лева нагоре и само една марка Тедан ми излиза, не знам други няма ли. 3200 W + 1000 W ми се струват висок разход.

Да, точно тях намерих и аз. Направи ми същото впечатление, че са по 4000 W което определено ми се струва много.
Надявам се да се включи някой с такава печка и опит.

# 4
  • Германия
Като бях малка (т.е. преди 15-20г.) отоплявахме хола с такава печка. Честно казано не бих си го причинила доброволно.
- отоплява се само една стая
- температурата не е постоянна - ако използвате нощната тарифа, сутрин е най-топло, вечер най-хладно. Особено пък в стая с лоша изолация температурата ще играе още повече. А пък ако е навън е особено студено, температурата ще пада още по-бързо.
- печката реагира мудно на промени в нуждите. Ако искаш да се постоплиш, отнема известно време докато набере сила.

По отношение на разхода на енергия не мога да кажа нищо. Тогава получихме печката от приятели и я използвахме само като временно решение. Никога не съм живяла в жилище с климатик така че нямам директна база за сравнение, но интуитивно той ми се струва по-практичното решение.

# 5
Топлехме се на акумулираща печка, но беше от горнооряховските с вентилатор, русенските бяха без вентилатор. Три киловата на час беше разходът на печката за нагряване, пълно нагряване на 6 степен = 24 киловата на нощ, по спомени и вентилаторът дърпаше по толкова за час работа. Предимството им беше в топлоизолацията, която позволяваше температурата да е равномерна - вечер към 18 часа пускахме вентилатора и издухваше останалото топло. Много обичах да сядам на печката. За къща, в която се топли една стая не препоръчвам обаче, че и без изолация - ще дърпа много ток, а няма да е по-топло от 13-15°.

# 6
  • София
Инсталацията изобщо ще издържи ли на такова  натоварване?

# 7
Щом вече има климатик, по-разумно е вместо акумулираща печка, на която няма да насмогнете да плащате тока, по-добре инвестирайте парите в топлоизолация на външните стени. И в дограма, ако е от старите.
Веднага ще усетите разликата.

# 8
За акумулираща печка и аз мисля, че много скъпо ще бъде. Но бих предложила конвектор. По мое усещане, стопля много по-истински от климатик.  Какво имам предвид  - климатикът го спираш, и след 5 минути в стаята вече е студено. А конвекторът нагрява въздуха по друг начин, от долу, и топлината е по-трайна.

# 9
  • София
Благодаря на всички за отделеното време! Убедух я, че с климатик е по-добре. 🙂
За съжаление няма как да се изолира къщата, защото е на три етажа с различни собственици на всеки етаж. Дограмата е сменена. Мама живее на третия етаж. Изолацията ще ми излезе много скъпо и нямам възможност за съжаление....
Още веднъж, благодаря за отговорите!

# 10
Може да се направи вътрешна изолация, тя не зависи от съседите и е повече от нищо. Освен това, когато се топли само едната стая е по-трудно да се затопли. Добре е останалите помещения да са с температура 15°-16° поне.

# 11
За акумулираща печка и аз мисля, че много скъпо ще бъде. Но бих предложила конвектор. По мое усещане, стопля много по-истински от климатик.  Какво имам предвид  - климатикът го спираш, и след 5 минути в стаята вече е студено. А конвекторът нагрява въздуха по друг начин, от долу, и топлината е по-трайна.
Че нагрява с някак по-уютна топлина съм съгласна. НО останалото... Като го спреш си е същата работа както като спреш климатика. Най-много 30 минутки да се задържи повече топлината. Имаме Electrolux. Не е бюджетен модел. Да, хубава топлина. Съвсем, съвсем различна от тази на климатика кой каквото ще да обяснява. Но никак не е малко като консумация. Просто отдава колкото и консумира. А при климатиците не е така.

# 12
  • Майничка
Аз все още си ползвам акумулираща печка в общи хол и трапезария (към 27 кв.м.) с външна стена към тераса и стара дограма. Сутрин отварям вратите към бокса и коридора, така че топли и тях. От години зимите не са това, което бяха, така че я включвам на едно, максимум на две. Всички жени вкъщи се бием кой да седне/легне отгоре надвечер.
В жилището почти целодневно има хора, така че топлината не се губи.
Недостатък е мястото, което заема. Предполагам и токът, който харчи, но за момента не ми е драма.
За една стая обаче не бих инвестирала в такава.

# 13
  • София
Аз все още си ползвам акумулираща печка в общи хол и трапезария (към 27 кв.м.) с външна стена към тераса и стара дограма. Сутрин отварям вратите към бокса и коридора, така че топли и тях. От години зимите не са това, което бяха, така че я включвам на едно, максимум на две. Всички жени вкъщи се бием кой да седне/легне отгоре надвечер.
В жилището почти целодневно има хора, така че топлината не се губи.
Недостатък е мястото, което заема. Предполагам и токът, който харчи, но за момента не ми е драма.
За една стая обаче не бих инвестирала в такава.
Много благодаря за отговора! А каква ви е сметката за тока с печката зимата, ако е удобно да попитам?

# 14
Не знам, ама старите акумулиращи печки май бяха обяснени тук. Ако има някакви нови съвременни китайки... аз лично бих бягала от тях.

Общи условия

Активация на акаунт