За любителите на корейски и китайски сериали - Тема 13

• 21 338
  • 755
  •   1
Отговори
# 240
Гледах разни дефиниции на wuxia i  xianxia. 
И мога да препоръчам един с мноого "млатенье".     
Значи, в началото беше да го гледаш само заради бойните му сцени, според мен доста добре направени.
Гл. герой и гл. героиня седят и пият кафе щях да кажа, ама те -  чай и играят го, а около тях летят всякакви с мечове, нашите хич не им мигна окото. После, Главната героиня си върви по улицата, нападат я там 10-20 - тя ги трепе наред и си върви напред, в това време втори ГГ в ладия си пие чая и хич не му трепва окото от това, което става край него, (до момента, в който тя прападна).
Обаче, с напредване на епизодите, ми стана доста скучен и тегав за бутане, че и много епизод са натворили.  Е, разни тайни организации, тайни книги, врътки и драми - не знам дали това е wuxia, във всеки случай MDL така са го класифицирали.
Та, това е Princess Silver. 

Гледам, сте подложили на анализ рейтингите в MDL, да и аз се чудех как точно ги формират.   Ами жанровете?  Надеждни ли са, според вас?
Търся си читави комедии - нещо като Mr Queen - и това, май е най-доброто от жанра си в к- и c-драмата. 
C-драмите имат един стереотип - да са яки комедии до някой епизод - после интензивна драма и накрая - всички умират.  Напр. ако харесвате Liu Yu Ning, това също е класифицирано като Wuxia - A Journey to Love (2023).   Много добър като цяло,  оценка от 8,7 му е ниска за това, което е, амааа - за мен поне, да не бях гледала последните епизоди. 
https://mydramalist.com/731967-a-journey-to-love.

гледам основно xianxia i wuxia Grinning

# 241
  • България
Скрит текст:
Гледах разни дефиниции на wuxia i  xianxia. 
И мога да препоръчам един с мноого "млатенье".     
Значи, в началото беше да го гледаш само заради бойните му сцени, според мен доста добре направени.
Гл. герой и гл. героиня седят и пият кафе щях да кажа, ама те -  чай и играят го, а около тях летят всякакви с мечове, нашите хич не им мигна окото. После, Главната героиня си върви по улицата, нападат я там 10-20 - тя ги трепе наред и си върви напред, в това време втори ГГ в ладия си пие чая и хич не му трепва окото от това, което става край него, (до момента, в който тя прападна).
Обаче, с напредване на епизодите, ми стана доста скучен и тегав за бутане, че и много епизод са натворили.  Е, разни тайни организации, тайни книги, врътки и драми - не знам дали това е wuxia, във всеки случай MDL така са го класифицирали.
Та, това е Princess Silver. 
Изгледах го без превъртане, хареса ми, а и финалът беше интересен, имаше неочаквани обрати.

A Journey to Love (2023) дълго време беше на първо място в списъка ми, с времето заради финала сигурно ще падне и от второто място.

# 242
Жанровете в MLD са коректно отбелязани. Включително и таговете.
Рейтингите се формират с оценките на зрителите както IMDB и точно това е борбата на феновете. Те са склонни да вдигат оценките ако участва масов любимец с огромна фенска база. Има и другата страна - конкурентния фендом да смъква оценките. Това като цяло това важи за китайските сериали и e  най-добрe е да се даде шанс с първите епизоди. Обаче ако е около 6 си е слаб филм/сериал и аз лично не съм склонна да давам шанс. Същото важи и за другите платформи с оценки. Феновете не действат само в MLD.

# 243
  • София
Prinx, благодаря за препоръката. Princess Silver ми е в списъка от много отдавна и все не стигам до нея. Wuxia са основно сериалите за бойни изкуства в напреднал стадий (както си ги наричам аз) - тоест, ходят по въздуха, водата, скачат по покриви, такива нещица. Xianxia са същите, ама имат и магия, безсмъртни, богове, демони, феи, каквото се сетиш фентъзи елементи (за мен са си фентъзита).

За рейтингите при китайците е каквото Tuon e написала. Там има отвратителна "анти" фен култура и много фенове на даден артист бухат по дефолт минуси на драмите на други артисти, защото някога се били погледнали лошо или пък не се били погледнали, или пък излезли да пият заедно, ама феновете не ги искат заедно, или пък, недай си Боже, да са имали връзка, дори и по слухове, ако феновете не харесват момата/младежа за гадже на другия. Или пък някой си пуснал слух, че еди-кой-си отмъкнал ролята в точно този сериал от някой си друг.
И обратното - помпат драмите на своя любимец с най-високите оценки. Плюс моите любими "ферми за лайкове" - и там помпат плюсове и минуси - защото всичко това носи приходи, рекламни договори и изобщо, както го наричат натам - "трафик".
Та много често оценките не се основават на историята и качествата на самата продукция.

Аз лично съм си намерила няколко западни акаунта в тикток, които имат горе-долу моя вкус и си следя какви оценки дават на драмите. И отделно, понеже това са китайци - съм свикнала вече да им давам шанс до 15-20 епизод, че понякога ми почват трудно, обаче после ми стават много интересни, друг път обратното.

Последна редакция: пн, 18 ное 2024, 16:05 от ElzaFB

# 244
Аз съм от тези, които въобще не обръщат внимание на оценки и рейтинги. Чета си резюметата и ако ме грабне описанието пристъпвам към гледане. Следя си новите излезли в интересуващите ме жанрове.

# 245
  • София
Ей, съвсем забравих в предния пост за какво щях да се обяснявам. Ще пускат догодина по кината и втора част на Creation of Gods (евентуално се надявам да ги държат тия филми повече от месец на екран, но да не искам много), та по този повод довечера обмислям да наваксам с първата част. Някой гледал ли го е?

# 246
🥹 Не само, че гледам оценката, но и чета резюмета на други потребители. Вече дори пиша коментари, защото открих, че понякога е по-забавно да си говориш с разни хора от колкото случващото се в сериала.

# 247
  • България
Ей, съвсем забравих в предния пост за какво щях да се обяснявам. Ще пускат догодина по кината и втора част на Creation of Gods (евентуално се надявам да ги държат тия филми повече от месец на екран, но да не искам много), та по този повод довечера обмислям да наваксам с първата част. Някой гледал ли го е?
Не съм, но се мъчих с един от сериалите, свързани с филма.
Investiture of the Gods (2019)
Мъчих го заради непрежалимия ми Deng Lun.
Само неговият герой ми беше интересен и превъртах до сцени с него.
Главният актьор въобще не ми хареса, изглеждаше и твърде възрастен за ролята.
Писах 7/10 заради любимеца си, сега сигурно бих писала 6/10.

# 248
За любители на К-попа, ако някой го интересува.

# 249
Благодаря ви за коментарите.  Princess Silver си е наистина Wuxia - хвърчат навсякъде и то, красиво заснети, или гледаш само как се огъват високо короните на дърветата и после почва схватката.   

Е, в действителност имало ли е такива воини, които така да летят като птици, прехвърлят огради и т.н?

А, във връзка с оградите се сетих за още нещо, което държа на полусъединител.  Гледали ли сте I will never let you go?  https://mydramalist.com/27606-legend-of-huabuo

Започва по много забавен начин и има доста комедийни ситуации, но, понеже четох, че и там всички накрая умират, в кой/кои епизоди става това? Т.е. има ли епизод, от който нататък просто да спра да гледам?

Имам едно на ум спрямо актьори, които не е като да не могат да играят, защото създават прекалено реалистични образи.  Е, тоя Vin Zhang - страшен.  Гледах го в King's woman, остави че сякаш на живо се запознах със създателя  на Китайската империя, ами имам усещането, че направо знаех реалния характер на първия император на Китай, както и всички драматични и кървави събития във връзка със създаването на Китайската империя.   Сънувах кошмари - хич не ми се припомня и не ми се правят повторно такива грешки.   Сложили там някаква измислена любовна история за камуфлаж, но и целта на тоя сериал явно е да запознае широката аудитория със създаването на Китайската империя, първия император, неговите закони, легализъм и значими проекти - Великата Китайска стена и др. реални исторически събития.

# 250
Аз съм от тези, които въобще не обръщат внимание на оценки и рейтинги. Чета си резюметата и ако ме грабне описанието пристъпвам към гледане. Следя си новите излезли в интересуващите ме жанрове.

Аз също, защото много често се случва да имам контрастиращо мнение с това на останалите. Sweat Smile Все пак всеки харесва различни неща. Затова смятам, че ако нещо ти се струва интересно и ти е привлякло вниманието, е хубаво да му дадеш шанс, независимо какъв рейтинг има. Ако ти хареса - страхотно, ако не - не. Преди време така гледах "Паразит" заради високия рейтинг и наградата, която спечели, но за мен филмът беше отегчаващ, а да не говорим, че финалът му ми се стори лишен от всякакъв здрав разум. Какво беше това нещо? И до ден днешен не мога да си обясня, но явно, за да спечели такава награда, има защо и на някого му е харесал. Така че и аз съм главно за фокусирането върху резюметата. Естествено, има и някои доста интересни коментари за сериалите/филмите в MDL, които си струва да се прочетат, защото така се запознаваш с други гледни точки. Даже бих казала, че обичам да чета такива коментари, защото именно те могат да ме надъхат да гледам дадено нещо, но ако са негативни, гледам да се абстрахирам от това и все пак да гледам проекта, ако на самата мен ми вдъхва доверие.

# 251
  • България
Благодаря ви за коментарите.  Princess Silver си е наистина Wuxia - хвърчат навсякъде и то, красиво заснети, или гледаш само как се огъват високо короните на дърветата и после почва схватката.   

Е, в действителност имало ли е такива воини, които така да летят като птици, прехвърлят огради и т.н?

А, във връзка с оградите се сетих за още нещо, което държа на полусъединител.  Гледали ли сте I will never let you go?  https://mydramalist.com/27606-legend-of-huabuo

Започва по много забавен начин и има доста комедийни ситуации, но, понеже четох, че и там всички накрая умират, в кой/кои епизоди става това? Т.е. има ли епизод, от който нататък просто да спра да гледам?

Имам едно на ум спрямо актьори, които не е като да не могат да играят, защото създават прекалено реалистични образи.  Е, тоя Vin Zhang - страшен. 
Скрит текст:
Гледах го в King's woman, остави че сякаш на живо се запознах със създателя  на Китайската империя, ами имам усещането, че направо знаех реалния характер на първия император на Китай, както и всички драматични и кървави събития във връзка със създаването на Китайската империя.   Сънувах кошмари - хич не ми се припомня и не ми се правят повторно такива грешки.   Сложили там някаква измислена любовна история за камуфлаж, но и целта на тоя сериал явно е да запознае широката аудитория със създаването на Китайската империя, първия император, неговите закони, легализъм и значими проекти - Великата Китайска стена и др. реални исторически събития.
За летящите.
В хрониките на нашата цивилизация няма данни да са съществували.
Обаче ако погледнем нещата от друг ъгъл е твърде възможно в предишна и вече изчезнала цивилизация да са съществували.
Все пак Земята е много по-древна от сегашните хора. Не се знае, знае ли се.
--------------------------
I Will Never Let You Go (2019)
Гледах го до момента, в който Той замина натам, а Тя нататък.
И го зарязах с доста ниската за мен оценка 5.5/10.
Това е протест заради ужасните роли на Бин Бин, много ми допада като актьор и визия, но няма Една роля, в която да ми допадне съдбата на героя му.

# 252
Мислех, че тези летящите са свързани с легендите за безсмъртните от Даоизма. В Извънземни в древността ги споменават понякога.

# 253
  • София
Чак летящи надали е имало, но дори и сега да гледате бойни изкуства, някои движения изглеждат нереални.

А пък паркурът си е точно скачане от покрив на покрив и добрите изглеждат сякаш буквално. Grinning

Ето тук са направили добро обяснение на “летенето” в китайското кино. Из коментарите също има интересна информация:

https://youtu.be/ameckT2ZKeA?si=Ay7-t5tSUbmvAQha

# 254
Искате да ми кажете, че Уей Усиан не е съществувал? Лан Уанжи? Правилата на облачните висини са само измислица? 😱
Как ще спя сега. 🥹

Не ги слушай.
Летенето си зависи от редица неща като - големината на вътрешното ядро, дали генерираната сила идва от ин или ян, самоусъвършенстването, в коя секта се е родил човека, на кое божество служи, от кое животно се е преродил, как генерира чи, дали е станал с левия крак или с десния, дали предпочита рамен или яйца на очи, дали играе с конзола или на PC и не на последно място 42 е отговорът на въпроса за живота, вселената и всичко останало

Летенето не е трудно като свиренето с листо. Едно е да летиш и съвсем друго да изсвириш симфонията Юпитер на Моцарт само с едно листо.

Общи условия

Активация на акаунт