Скенер на очни дъна - моля за мнение

• 521
  • 8
  •   1
Отговори
Здравейте, тъй като имам баща с глаукома и очното ми налягане е в норма, но към горна граница ме карат да минавам скенер на очи веднъж годишно. Към момента всичко е наред, освен това правя и периметър. Притеснявам се, че скенерът е много по-вреден от обикновения рентген и мисля, че облъчването е голямо, ако е всяка година. Не съм наясно обаче колко точно е облъчването при очите. Моля ако някой е запознат да сподели, всякакви мнения ще са полезни. Според вас имам ли повод за притеснение при повтарящи се скенери? Благодаря предварително.

# 1
  • София
Зависи на коя част се прави ретгена и на коя скенера. Това обаче може да Ви го изчисли медицински физик тъй като те се занимават с получената доза след такъв вид изследване. Обикновено във всяко отделение по Образна диагностика са задължени да имат поне един такъв.

# 2
  • Пловдив
Очният скенер мисля, че е друг вид устройство, необлъчващо, не е оня скенер (компютърен томограф) с рентгеновите лъчи.

# 3
Очният скенер мисля, че е друг вид устройство, необлъчващо, не е оня скенер (компютърен томограф) с рентгеновите лъчи.
А знаете ли до колко е вредно, макар че ако не е като другите скенери може би не е толкова притеснително.

# 4
  • Пловдив
Мисля, че не е опасен, окото е прозрачно и скенерът работи с някакви светлини. Но все пак не съм специалист.

# 5
При очен скенер се инжектира венозно контрастно вещесво.Колко е вредно не знам.

# 6
  • София
Контрастното вещество не е вредно. Пие се повече вода да се изхвърли после от организма. Съветвам авторката да разпита повече за скенера и дали има йонизиращо лъчение. Има ли ще има и доза след това Simple Smile

# 7
Здравейте, тъй като имам баща с глаукома и очното ми налягане е в норма, но към горна граница ме карат да минавам скенер на очи веднъж годишно. Към момента всичко е наред, освен това правя и периметър. Притеснявам се, че скенерът е много по-вреден от обикновения рентген и мисля, че облъчването е голямо, ако е всяка година. Не съм наясно обаче колко точно е облъчването при очите. Моля ако някой е запознат да сподели, всякакви мнения ще са полезни. Според вас имам ли повод за притеснение при повтарящи се скенери? Благодаря предварително.
Очният скенер няма йонизиращо лъчение и няма общо с другите скенери. Работи с лъчи от инфраред спектъра. Не е вреден.

# 8
  • Sofia
3-4 пъти са ми правили скенер и не са ми инжектирали нищо.

Общи условия

Активация на акаунт