Размисли и страсти за екранното време

• 1 841
  • 24
  •   1
Отговори
# 15
Твоето е ген, но аз сложих очила когато почнах да работя с компютър, а преди това виждах като орел.
Дъщеря ми също сложи очила когато почна да се взира повече. Един ден беше голям рев, на втория купихме едни готини цайси Рей бан, хареса се и от тогава са си нормално нещо. На децата трябва да се обясни, че очилата са нещо нормално и не загрозяват, а даже са аксесоар.
Генът не е задължително да е само за проблем в ранна възраст. Може да е свързан с проява и в по-късни години.
Дъщеря ми сложи като малка, без да е била с телефон (тогава имаше само от онези с копчетата). После през тийн годините не искаше да ги носи и беше залепена за тел. Към 18-19 г., напук на всичките ми аргументи да ги носи, зрението ѝ се подобри...
Проблемът за очите при прекалено натоварване може да се изрази в сухота и повече време за приспособяване при последващо далечно гледане, но трудно променя гена.
Иначе по-скоро при някои деца влияе негативно по отношение на раздразнителност, превъзбуждане и подобни. В тези случаи и аз бих налагала ограничения под формата на помощ за огранизиране на деня.

# 16
Темата е изключително важна и е жалко, че с навлизането на смарт джаджите все повече децата увисват там. Но съм свидетел и на висене в телефона и на доста по-възрастни съзнателни хора.
И да ги ограничаваме у дома, в училище още с биенето на звънеца се втурват към кутията с устройства ( казвам го от гледната точка на учител 🙂, свидетел).
Та следя с интерес за мнения и идея!🙏🏻

# 17
Mr_Hyde разбирам те. Затова аз никога не го ползвам за наказание. Защото и на мен ми се вижда гадно и шаканария. Опитвам се да слагам спогодби за време и излагам други аргументи и се опитвам да обяснявам проблемите.

# 18
Оххх, болна тема....Моят синковец  така я е закършил, че ми идва да се гръмна!На 14 е.Лошото е, че нямам вече шанс за контрол, до късно работя и се  прибирам по никое време. При него се гледат едни филмчета в ютуб, те са бедата. А е с 6 диоптъра и носи очила.Оплаках се😔Нямам подкрепа от никого.😔

# 19
На колко години е детето?
За мен най-правилното е то да развие усет, кога и колко, защото не може да го контролирате цял живот и ако няма осъзнаване, ще виси денонощно след време, както много хора го правят.
Ангажименти, спорт, курсове, игра навън....да е ангажирано и да си разпределя времето. Много деца висят до късно, сутрин не могат да станат, после пият енергийни напитки за да са будни и става омагьосан кръг. Никога не съм будила за училище, считам, че детето само трябва да поеме тази отговорност, да закъснее и само да разбере, че така не става, а не да знае, че някой ще го буди и да разчита на това.
И това което ми направи впечатление вие манипулиране с това, хем не давате, но при определени условия може, отивате на ресторан, време за семейството, разговори, а не за телефон и не наричайте детето "малкото чудовище" дори и на шега, всичко е енергия, вибрация и носи своите негативи.

# 20
Времената се променят и ежедневието ни “завърта”.
Спомнням си само преди 7-8г.как сина ми не проявяваше никакъв интерес към екрани- и телевизия, и компютър/таблет/телефон. Започна да използва таблет на почти 5-годишна възраст.
В момента е на 8г., в 1.клас и от м.септември таблета е прибран.
Не по същия начин,обаче, стоят нещата ори 2.6 годишната ни дъщеря. Разрешаваме телефон и телевизия и ме е много яд, че ѝ позволихме. Виновни сме си ние-родителите…изцяло. И аз се “ хващам”, че на моменти ѝ разрешавам тв (моя тел.не се пипа и тя го знае), за да свърша нещо за 20мин вкъщи… и наистина ме е яд.

# 21
Много болна тема за мен. И двете са като зомбита- на 5 и 11. Ама на каката и вреди ужасно много, забравя за всичко друго- да се къпе, да се нахрани нормално, да има други желания и интереси, да си напише, да си вземе домашното, само за телефона мисли. Онзи ден получи забележка в училище и сега нещата ще се променят драстично. Бяхме толерантни, ама тя ни се качи на главата. По 1 ч. телефон само на ден, без ТВ /там се гледа само youtube/ и то след като си е свършила всичко! Това си е пристрастяване. Съжалявам горчиво, че позволихме да се стигне до тук и да ние сме виновни, не децата. Още има надежда и няма да се откажа и ще им покажа, че има и друг живот, извън телефона.

# 22
Това, което терзае болният ми родителски мозък е, че не успявам да обясня разбираемо на малкото чудовище, че лимита е въведен не за да господстваме с майка му над дигиталния му живота, а защото не искаме да носи лупи вместо очила и да отделя мааааааааалко от мааааааааалко време и на др. важни в живота неща - почистване на стая, домашни, книги и пр, т.е. за негово добро. И което е по-лошо, усещам, че не само детето не го разбира, жена ми също ха ха ха.

Според мен първо трябва с жената да постигнете консенсус, защото детето 100% усеща, че има разногласие, също и че ти изпитваш вина, т.е. че не си сигурен, че постъпваш правилно и това засилва негативния ефект.

Не му обяснявайте колко е лошо да виси пред екрана и как ще си увреди очите, по-скоро потърсете и предложете алтернативи и то атрактивни, не чистене на стаята и писане на домашни. Не противопоставяйте игрите срещу чистенето. Оставам с впечатлението, че според него всичкото му време е свободно и че чистенето го лишава от част от времето в което би могъл да играе, което не е така - чистенето е част от задълженията (всеки човек има задължения!), а игрите са за свободното време, което пък може да бъде прекарано и по друг начин. Не превръщайте игрите във валута и не му давайте възможност да "печели" повече време за игра като свърши това-онова, защото така част от аргумента (че го правите заради здравето му) някакси олеква.

# 23
Прблема е , че децата се срещат или в училище или на ел. устройство и ако родителите могат да си позволят с парии време на спорт. Едно време ние играехме на улицата в София. Нямаше коли, съседите се познаваха. Всички кина работиха и много често преглеждахме програмата и се срещахме пред някое кино . Парковете не бяха превърнати наполовината в паркинги и през останалата част да се движат автомобили.  Подлезите към парка бяха чисти, украсени и безопасни.
На децата са им отнети много възможности за соц. контакти и са им оставени електронните. Те се явяват и най-неангажиращи и евтини за родителите.

# 24
Дори да оставим на страна парите, най-лесни се оказват, дори за по- големи деца, които нямат толкова свободно време, както ние имахме едно време.
В Бг е трудно да оцените двусменното училище, но то дава и това предимство- повече свободно време.

Общи условия

Активация на акаунт