Въвел съм екранно време (по 1 час) съотвтено на компютъра и телефона, посредством приложения (Family Safety за Windows и Family Link за Android). So far, so good. Не коментираме много ли е, малко ли е, това в случая не е важно.
Това, което терзае болният ми родителски мозък е, че не успявам да обясня разбираемо на малкото чудовище, че лимита е въведен не за да господстваме с майка му над дигиталния му живота, а защото не искаме да носи лупи вместо очила и да отделя мааааааааалко от мааааааааалко време и на др. важни в живота неща - почистване на стая, домашни, книги и пр, т.е. за негово добро. И което е по-лошо, усещам, че не само детето не го разбира, жена ми също ха ха ха. Екранното време се е превърнало от превантивна мярка против зомбиране в Мощен Инструмент за Манипулиране и Контрол, а именно "Направи Х и ще ти пусна още 1 час на телефона", "Днес си слушал ще ти увелича лимита", "Хайде докато ядем на ресторант ще ти пусна 1 час".
А още по-ужасното: току-що се хванах, че и аз използвах този Инструмент за Контрол за да си осигуря работно спокойствие вкъщи.
Вие как се справяте?
Разбират ли ви децата защо го правите?
Стиковате ли се с другото Родителско Тяло да сте твърди и непоколебими и да не злоупотребявате с бонуси време?
И най-важното: чувствате ли се виновни и мизерно? Защото аз да. Имам чувството, че си играя на господ с дигиталния живот на сина.