Как да вдъхновим децата за първия учебен ден?

 • 24 125
 • 144
 •   1
Отговори
 • Мнения: 1 187
Моля, нарисувай ми една овца...
или как да вдъхновим децата за първия учебен ден, като се водим от техния собствен характер


Знаем как е – ваканцията никога не стига. Независимо дали е била прекарана на село при баба, на море, на планина, на екскурзия у нас или по света, ваканцията никога не стига. Това е една от характерните ѝ особености и ние, като възрастни, трябва просто да приемем този факт без излишни емоции и драма. Защото, както знаем, с децата драмата е крайно интензивна, но и също толкова мимолетна – в момента, в който им покажем нова възможност, като с магия трагичната физиономия се сменя от щастлива усмивка.
Началото на учебната година е перфектен момент да им предоставим тези нови възможности, които ще им позволят да се забавляват, да се вдъхновяват, да играят и да си почиват. И дори да понаучат това-онова.

Шегата настрана – всепризната истина е, че доброто начало е задължително условие за бъдещите успехи. И нашата задача е да подкрепим децата, да ги вдъхновим за нови идеи и да ги провокираме да творят и мечтаят.
А какво по-добро от едно удобно и подредено лично пространство за развихряне на фантазията?
Казват, че колкото деца има, толкова и начини за учене има.
И може би са прави – някои деца учат най-добре, докато се разхождат насам-натам из стаята, други – на леглото или на пода, трети – на балкона или пък в кухнята с чаша чай и бисквити. И все пак повечето деца предпочитат собствено кътче – бюро, етажерка, чекмедженца…, така че да знаят кое къде им се намира, да си припомнят неща, за които са говорили в училище, или задачи, които трябва да свършат.
Защото процесът на учене отдавна вече не означава да седнеш и да изкълвеш за половин-един час нещата и край. Той е толкова сложен и разнообразен, колкото е самият живот. И в този процес качествената почивка, забавлението, вдъхновението или изненадата заемат толкова важно място, колкото учебниците и тетрадките.
И кой, ако не ние, може най-добре да създаде условията всичко това да се случи?
Достатъчно е да пуснем собственото си въображение на свобода, да му дадем малко простор и – разбира се – да се посъветваме с малките човечета. Заедно ще измислим перфектната схема , която ще превърне началото на новата учебна година в малък празник, очакван с нетърпение от децата.
Нещо повече – уютното собствено пространство ще направи детето по-уверено, по-спокойно и вероятно ще повиши неговата работоспособност. И така – до следващата ваканция, която естествено не стига. Но това вече е друга тема.

Междувременно ще се радваме да споделите вашия опит:

- Как провокирахте детето си?

- Как предпочита то да учи?

- Къде най-добре си почива?

- Съчетава ли ученето и забавленията по някакъв начин?


Ние всички сме тук, за да си помагаме да преминем през учебната година заедно и да я превърнем от тегоба в приятен и забавен процес на творене и фантазиране. Защото от това, за което мечтаят децата ни днес, зависи какво ще постигнат после.

Последна редакция: чт, 20 сеп 2018, 11:12 от Редактор**

# 1
 • Мнения: 1 187
В настоящата тема ще можете да видите кратка поредица от видеоклипове, в които Адри, заедно с нейния син третокласник Вики ще ни разходят в ИКЕА и ще разкажат за важните елементи от обзавеждането на ученическата стая.Следете темата, за да гледате останалите клипове с полезна информация и за да не пропуснете се включите в играта, която ИКЕА са подготвили за вас.

Не пропускайте да посетите и темата Списък с всичко необходимо за ученика в ИКЕА, в която ще откриете уютни и функционални предложения за стаята на Вашия малгучан.

Последна редакция: пт, 24 авг 2018, 18:19 от Редактор**

# 2
 • Мнения: 8 995
Здравейте!
Мебелите на ИКЕА са любими на цялото ни семейство и наистина ще се радвам да споделя опит. Не само, защото имат модерен външен вид, но и защото са много функционални и удобни за ползване.

Преди началото на всяка учебна година по традиция правим малко основно почистване на детската стая. Изхвърляме вещите, които вече не съответстват на възрастта на детето или поради друга причина вече не се употребяват, за да освободим място за новите необходими учебници, книги и пособия за училище.
Освежаваме стаята с нов текстил, осветление или лавица за книги.  
Също така обичаме да разместваме мебелите - по този начин обстановката никога не омръзва.

За да научи по-лесно материала за училище, моето дете е свикнало да си записва най-важните неща от урока. Понякога използва различни цветове листчета или химикали - така е забавно и се запомня по-лесно. В тази насока  сме много доволни от нашето бюро от ИКЕА, което е с надстройка с магнитен гръб и на тази магнитна дъска детето ми си залепя с помощта на весели магнити бележки с най-важните неща от урока.
https://www.ikea.bg/home-office/Desks-and-tables/Desks/Desks-for … e-41586/80213074/

https://www.ikea.bg/home-office/Desks-and-tables/Desks/Desks-for … e-45826/90180025/

От друга страна много ми помага да преборя хаоса  в детската стая ето тази идея за съхранение - етажерка със съответните кутии.
https://www.ikea.bg/living-room/Living-room-storage/Shelving-uni … x-51028/20275814/

За книгите ползваме също
https://www.ikea.bg/living-room/Living-room-storage/BILLY-system … illy-34/49217734/

https://www.ikea.bg/living-room/Living-room-storage/BILLY-system … y-51086/80263832/

# 3
 • София
 • Мнения: 1 595
В днешното видео ще говорим за избора на бюро и кои са нещата, които е добре да вземем предвид преди покупка на бюро за нашия ученик.
Utro77, мерси за споделения опит. Записването с цветни химикали е добра идея.

# 4
 • Разпиляна във въображението
 • Мнения: 25 083
Прегледах новата брошура. Харесах таблото, което е на снимката на темата, но не успях да видя контейнерите в долно дясно. Може ли линк към тях?

# 5
 • София
 • Мнения: 1 595
Прегледах новата брошура. Харесах таблото, което е на снимката на темата, но не успях да видя контейнерите в долно дясно. Може ли линк към тях?

Ето ги - https://www.ikea.bg/small-storage/wall-storage/skadis-65779/80335909/

# 6
 • София
 • Мнения: 1 595
Как да изберем удобен стол за своето дете? От какъв материал? Дали да се върти или не? Това са въпроси, които всеки родител си задава преди покупка, но никой от тях няма еднозначен отговор. Всичко е толкова индивидуално, колкото е индивидуално и всяко дете. Именно затова можете да позволите на самото дете да избере върху какво столче иска да седи и учи.
Как протече избора при нас можете да гледате в новото видео:

# 7
 • София
 • Мнения: 1 595
Кой е един от най-важните елементи в ученичестата стая и защо често забравяме да помислим за него?
Добрите осветителни тела могат да са решаващи за комфорта на детето. Какви са възможните варианти за осветление можете да видите в днешното видео:

Последна редакция: ср, 29 авг 2018, 13:51 от Адри́

# 8
 • Стара Загора
 • Мнения: 2 763
Много, много полезно за хора, които нямат възможност да разгледат на живо в Икеа. Около мен има първокласници и все се коментира темата, дадохте ми супер идеи и за подаръци Simple Smile

# 9
 • София
 • Мнения: 1 595
И ето че дойде време и за последното видео от нашата кратка поредица. В него ви споделям някои от моите лични съвети за приятно и успешно пазаруване.

# 10
 • Мнения: 3 576
Първо разчистваме детската стая от всички непотребни помагала. Проверяваме дали ще имаме нужда от нови дрехи, раница, пособия. Осигуряваме удобно място за подготовка на уроците: бюро, стол, настолна лампа, органайзери и контейнери за съхранение. За да сме сигурни, че всичко е точно, ще посетим ИКЕА през септември Simple Smile

# 11
 • Мнения: 4 218
- Как провокирахте детето си?

Започваме с основно почистване на стаята, махаме стари и непотребни вещи и дрехи, проверяваме раниците и другите необходими пособия - линии, моливи, гуми, химикали, пергели и др. Снабдяваме се с помагалата и и необходимите материали. Купуваме нови униформи, маратонки, гуменки. Подреждаме всички както младежите предпочетат.

- Как предпочита то да учи?

Баткото учи в легнало положение в леглото, а малкият - на бюрото.

- Къде най-добре си почива?

Баткото на бюрото пред компютъра, а малкият - в леглото с телефона слуша музика и глада клипчета.

- Съчетава ли ученето и забавленията по някакъв начин?

Забавляват се при подготовката на презентации, табла или проекти, които трябва да подготвят по различните дисциплини и им се налага да търсят допълнителна информация в нета, енциклопедии и справочници.

# 12
 • Велико Търново
 • Мнения: 7 730
Любим магазин, след като съм в него се чувствам презаредена с идеи. Дано и на детето ми действа така креативно и положително!
У дома половината обзавеждане е от там, за съжаление другата част е откъде ли не, но определено изчистените линии са ми любими.

# 13
 • Мнения: X
Харесвам продуктите на Икеа и много се радвам, че съвсем скоро ще има техен магазин и в нашия град.
За предстоящата учебна година, още не сме започнали подготовката, но когато дойде времето заедно с момчетата правим списък, пазаруваме заедно, после те сами си подреждат нещата в раниците, шкафчетата и по бюрото. И така през цялата учебна година.....Накрая, сами си сортират и разчистват.....за да има повече пространство през лятото.
Не ги провокирам и не ги вдъхновявам- те сами се справят успешно.
Почиват си най- добре навън сред природата. Ходим често на места където няма интеренет и се забавляват чудесно и без него.

# 14
 • софия
 • Мнения: 25 985
Стаята на детето е изцяло с мебели на Икеа. Изчистеният дизайн и цвят, както и функционалността на мебелите спомагат за това, стаята да бъде различна и удобна само със смяна на дребни аксесоари.
Всяка година преди училище преподраждаме шкафовете на бюрото и лавиците на рафтовете,за да освободим място за новите учебници. Преподраждаме и гардероба за място за нови дрехи. Тази година детето направи това само и се страви чудесно.
Спокойната и подредена среда са условията, които спомагат за учене.
Почивката е различна в зависимост от настроението - може да рови в нет-а, може да е в парка, може да опитва да направи неща, които е видяла в клипчета.

Общи условия

Активация на акаунт