Как се реновира естествен паркет?

• 787
  • 17
  •   1
Отговори
Какво може да се направи с естествен паркет, състоянието на места е доста добро, на други има изтъркване и пробив от мебели? Като цяло, заради ограничено време, незапознатост и естетическа стойност, предпочитаме да не сменяме паркета. Как е по-добре да се циклира - с под наем машина или е по-добре професионално? Кога не се препоръчва циклене?

# 1
  • София
Всъщност, ако хлопа, е добре да се извади, да се направи подложка и да се пренареди. А всички стари паркети хлопат яко. В квартирата съм с такъв.

# 2
 Там, където е нарушена целостта, ще трябва вероятно да се подменят паркетчета. Освен ако не сте специалисти, наемете си професионалисти.

# 3
Зависи какво е състоянието. При свеки сме го правили сами - ръчна шлайфмашина надрасква само повърхностно където си е ОК, където има по-дълбоко (посивяло) изтриване се шлайфа повече и после лакиране (след добро почистване да няма прах). Резултатът си беше ОК. Дупчици и прочее може да се запълнят с кит или акрилен силикон със съответния цвят. Става бързо и евтино (за един ден, хайде един уикенд ще се оправите). Но ако скърца и се клати не става. Тоест освежаването пак си става, ама другото си остава.
За подобен ремонт няма смисъл от много скъп лак, и българските са си ОК.

П.П. Да добавя, че и у нас си го правим на 3, 4 или 5 години, преди паркетът изобщо да е увреден. Само леко надраскване с много фина шкурка (и без него става, ама за всеки случай) и отгоре няколко слоя лак. Става като нов (освен подбитостите де). И така никога не се налага циклене.

Последна редакция: чт, 31 окт 2024, 09:57 от Черна станция

# 4
Благодаря дами.
Паркетът не хлопа, скърца или се клати, добре си е, само на няколко места има изтъркване и иска “подмладяване”. Явно ще трябва да се подмени на няколкото места, където е изтъркан и шлайфа. Реновацията е проблематична, защото е ваканционен имот на хиляди километри от нас.

# 5
П.П. Да добавя, че и у нас си го правим на 3, 4 или 5 години, преди паркетът изобщо да е увреден. Само леко надраскване с много фина шкурка (и без него става, ама за всеки случай) и отгоре няколко слоя лак. Става като нов (освен подбитостите де). И така никога не се налага циклене.
Черна станция, само локално ли слагате лак върху шкуреното или минавате целия под от край до край?
Мислех, че само с масло може да се действа по този начин върху малки увредени участъци.

# 6
Благодаря дами.
Паркетът не хлопа, скърца или се клати, добре си е, само на няколко места има изтъркване и иска “подмладяване”. Явно ще трябва да се подмени на няколкото места, където е изтъркан и шлайфа. Реновацията е проблематична, защото е ваканционен имот на хиляди километри от нас.
Наемете професионалисти според мен. Снимайте проблематичните участъци с хубави качествени снимки отблизо, по-отдалеч. И ги покажете на хора, които се занимават с циклене в България. Те ще ви дадат цена и някои насоки. А ако имотът е някъде в чужбина можете да сравните цените тук с цените, които ще ви дадат в населеното място където е този имот. Ще можете да подберете това, което ви устройва. Ако разликата в цената е твърде голяма, аз лично бих предпочела да закарам хора от тук, плащайки им транспорта отколкото да платя 4 пъти цената. Но зависи наистина от цифрите.

Последна редакция: чт, 31 окт 2024, 11:13 от Защо ме търсиш?

# 7
Черна станция, само локално ли слагате лак върху шкуреното или минавате целия под от край до край?
Мислех, че само с масло може да се действа по този начин върху малки увредени участъци.

Не може локално, трябва целия под, макар че ако има голям гардероб или друго непреместваемо нещо  не го махаме, лакираме около него и толкоз.

П.П. Всъщност може и локално, ако имате същия лак за да не личи. Тогава петното се облепва с хартиена маскировъчна лента около цели паркетини, като ръбът на лентата върви точно по фугата. И после се лакира ограденото петно. Правя го ако ми е останал малко лак и искам да повторя само натоварената част от пода.

Последна редакция: чт, 31 окт 2024, 12:26 от Черна станция

# 8
Ако има много тъмни петна, може с циклене да не излязат, в този случай се сменят някои от ламелите.
Циклене, може и лакиране след това, се прави от професионалист. Лакирането можете и вие, но трудно се диша, ще вдишвате отровни пари.

# 9
Днешните лакове са на водна основа и не са отровни, не миришат месец после като някога. Но доброто лакиране е много трудно - да е идеално равномерно, идеално гладко, да не падне никъде я косъм, я влакънца от мечето...

# 10
  • София
Вкъщи аз си реновирах паркета. Никога не беше лакиран или циклен. Бяха се поразместили паркетините. С четчица изкарах всички боклуци от фугите, капнах тук там по капка лепило за дърво и ги притегнах към средата на стаята с избутване. Покрай стените се отвори малко по-широка фуга. Запълних я с каквито летви намерих, но без да ги заклещвам. Паркетът е чувствителен към влага и ако е натегнат много, ще се надуе при влажност. Изшлайфах го с ексцентършлайф. Бавно става и не сваля много дебел слой, но отгоре винаги е имало килим и не беше нужно дълбоко циклене. Почистих много хубаво от прах, фугирах тук там със смес от лепилото и стърготини и намазах с масло Осмо две ръце. Маслото е доста скъпо, но при нужда от корекция не се налага цялостно циклене и пренамазване.
Ако паркетът ви е лакиран, си трябва дълбоко циклене с професионална машина. Може и под наем да се вземе (тук в София бях намерила няколко фирми за машини под наем, но не се наложи). Паркетът не може да се цикли до безкрайност, защото изтънява и в един момент ще трябва да се смени. Това ме отказа от лакиране.

# 11
Бих искала да се възползвам от темата и да питам нещо.
В началото на декември ще дойде фирма да изцикли, фугира и лакира паркета.
Другата седмица ще дойде специалист на оглед, за да прецени дали се налага нещо друго освен споменатото.
За сега съм избрала лак, който не е на водна основа.
Въпросът е дали да е гланц или мат.
От фирмата ми казаха, че по отношение износоустойчивост и здравина разлика няма.
Разликата е единствено, че при гланца може да се наложи трета ръка лакиране за постигане на лъскавия ефект.
Посред зима още едно съхнене за трета ръка ме напряга малко.
За хол иде реч. Вашето мнение какво е?

# 12
Моето мнение е, че ако не използвате лак на водна основа, а реактивен лак, после в апартамента не може да се живее нормално месец. Иска се яко проветряване и зимата не ми изглежда удачно. Иначе е по-здрав, спор няма.
Иначе аз предпочитам сатен, златната среда между двете. Лъскавият ме дразни когато отразява като огледало прозорците например.

А сатенът е най-изискан:

А абсолютният мат стои като намокрено дърво. Но ако няма сатен все пак клоня към мат, ако не е много силно матиран. А и не го правят съвсем силно матиран:

# 13
В детската стая се подлъгах на рекламата за лак на водна основа - био, еко, без миризми, свръх подходящ за детска стая....
След 10 год е толкова протрит, че се налага реновиране.

# 14
В детската стая се подлъгах на рекламата за лак на водна основа - био, еко, без миризми, свръх подходящ за детска стая....
След 10 год е толкова протрит, че се налага реновиране.

Ами това е лак, не гранитогрес все пак Simple Smile 10 години са много време.
Иначе аз през 2-3-4 години му удрям една ръка лак върху стария и не допускам да се изтрие. А на половин година, за 2 часа само, светва с ей това:
https://hg-bulgaria.com/bg/product/magazin/17-1/hg200zashtitnogl … ezalakiranparket1
Ама само в спалнята, че само там имам лъскаво.

Иначе съм съгласна - реактивният лак е по-здрав, но е отровен. Трябва седмица проветряване и поне месец след това люти на очите. Не е за детска стая през зимата.

Последна редакция: нд, 24 ное 2024, 09:49 от Черна станция

Общи условия

Активация на акаунт