Дизайн вдъхновения за дома

• 260
  • 4
  •   3
Отговори
Бих искала да поставя началото на една нова тема за high и не толкова high level идеи за красота.

От малка зяпам интериори. Едно време нямаше къде та в списанията "Наш дом", които майка събираше. Когато мама отиваше на дежурство се бях научила с бутане да размествам мебелята вкъщи. Детска работа. Искам да кажа, че от дете ми бръмчат мухи в главата де. Simple Smile Макар да живея в обикновен дом като повечето хора, смятам, че красотата, създадена от професионалисти дизайнери и архитекти, би могла да бъде вдъхновяваща. Да почерпим малка идейка или да откраднем цяла концепция.

Доста време досаждам в съседна тема от този раздел за интериорен дизайн по аматьорски. Но не на всеки допада да гледа скъпи милионерски чудеса. Та реших да създам отделна темичка, в която да споделяме ако някъде сме видяли нещо, което ни е запленило.

Обикновено гледам видеа в You Tube, но става да покажем и любими сайтове, любими брандове, магазини или просто блога на някой, Инстаграм, Pinterest... каквото сте видяли, харесали.

Разбира се може да показвате и кътчета от домовете си, в които сте реализирали нещо, с което се гордеете и си харесвате. Може да е реновираната ракла на баба ви или саморъчно направена картина, любимия ви уютен кът.
Може да коментирате къде какво ви е направило впечатление, да споделяте своите виждания... Нещо като "Това ми харесва, а това не", "тая библиотека как ли се почиства там горе?" или "Откъде да си купя такава лампа?"

Предварително да кажа, че тъй като не зная чужди езици, често споделям и гледам видеа за дизайн на руски понеже само тоя език разбирам. Но харесвам също австралийски дизайн, немската практичност, северняшкия лукс в Скандинавието, специфичния японски почерк и разбира се...италианската шармантност. За къде без италианците като сме на тая тема? Simple Smile.

Надявам се темата да се напълни с красота - реализирана или мечти. А нищо чудно и сама да си пиша в нея. Simple Smile

Започвам аз както се полага като за първи пост с една модернистична къща, потънала в зеленина някъде си в САЩ.
За да не си помислите, че трябва задължително само за модернистични чудесии да си говорим... ето и една НЕмодернистична къщурка в английска провинция. Макар да не е моето дето се казва, се улових, че я гледах дълго и с интерес. Забавлява ме съчетанието на старинната къщичка в английски стил с Gaggenau фурни. Бива си го тоз юнак.
Не зная дали е по правилата, но напоследък съм се влюбила и в разни скандинавски сайтове за текстил. Да споделя тук един такъв шведски Himla. Простичък асортимент, но доста лен. Изобщо по скандинавски просто.

Мислех и нещо друго да показвам, но ми се доспа. Ваш ред е...

Последна редакция: сб, 26 сеп 2026, 09:32 от Рaдост

# 1
Не си сама! 😊 Аз също с удоволствие се присъединявам към темата и съм сигурна, че има още много жени, а защо не и мъже на които би им било интересно да обменяме идеи.

Преди да се появят двете ми деца, които са близнаци, изобщо не се бях интересувала от интериор и от това как изглежда домът ми. Когато бяха малки, къщата ни беше чиста, но не особено подредена, просто защото с две малки деца времето и възможността да се занимавам с подреждането бяха доста ограничени. Когато поотраснаха малко, започнах постепенно да търся начини да оптимизирам пространството у дома, да подреждам по-практично гардеробите и шкафовете и да използвам по-добре мястото, с което разполагаме.

Започнах да гледам видеа за организация и подредба, а покрай тях постепенно се запалих и по интериора, декорацията и малките детайли, които могат да направят един дом по-красив и уютен. Така вече от няколко години събирам идеи, вдъхновявам се и се интересувам от всичко, свързано с дома. Всичко започа от Marie Kondo https://youtu.be/SVwrwJPIHPU?si=G0jVi4BCkvQSpHgH

Когато дойде моментът да ремонтираме къщата си, вече имах доста ясна представа как искам да изглежда всяка стая. Разбира се, бюджетът винаги поставя някакви ограничения, но точно тогава още повече се убедих, че не е нужно да похарчиш цяло състояние, за да имаш красив и уютен дом. С малко въображение, усет и правилно подбрани неща могат да се постигнат страхотни резултати.

Постепенно започнаха и приятели да се обръщат към мен за съвети относно интериора и идеи за подобрения в домовете си, което още повече ме мотивира и ми показа колко много ми харесва да помагам на другите да създават по-красиви и уютни пространства.

Мисля, че има много хора, които имат желание да направят домовете си по-красиви, но не разполагат с голям бюджет за обзавеждане, декорация или професионални съвети от дизайнери. И точно затова ми харесва идеята на тази тема-да можем да си споделяме бюджетни находки, практични решения, снимки и идеи, да питаме, когато се чудим какво би подхождало на дадено пространство, или просто да потърсим вдъхновение от някой друг.

Ще ми бъде приятно да се включвам и да обменяме идеи. В крайна сметка, независимо от бюджета, всички искаме да имаме дом, в който ни е уютно и ни е хубаво да се прибираме.

# 2
Тук много обичам да разглеждам - Florida designs.

Разглеждам и сайтове за продажби на скъпи имоти в чужбина, специално Бразилия. Там ми прави впечатление как къщите са изградени сливайки се с пейзажа, нещо, което в България никъде не съм виждала. тук например.

# 3
О, сайтът е супер! Харесах си нещичко
Това сливане с пейзажа навън е невероятно красиво. Където може да се изгради обаче. Май архитектите от край време обичат да проектират така с огромни прозорци, направо стени, които откриват гледка навън. Най-често към природа. В презастроената градска среда какво да откриеш? Терасата на съседа където кротко съхнат тениски и чорапи? Simple Smile
Инак сигурно и в България има някъде скъпарски къщи, построени на по-изолирани участъци, където е направено. Върви си тенденция в последните години и у нас навсякъде кооперациите да са с френски прозорци. Но то не е само до остъкляването според мен за да постигнеш такова усещане. Ами и да имаш какво да покажеш.

Ние в къщичката ни във всекидневната имаме много прозорци, но не са френски. Къщата не е нова, не се е правило така едно време. Иска ми се поне да ги държа със завеси избутани към края. Не ми допада вече това прозорецът да е завит обилно с предета. Но къщите са наблизко набутани една до друга и не мога да си позволя за съжаление. Особено към улицата. И компромисно отварям всичко към съседите отзад. Но то какво - пак прозорците на съседната къща гледам.

Olive, благодаря, че се включваш. Аз пък на свой ред да споделя сайта на Joseph Joseph. Харесвам ги като за организиране на почистване. Сякаш повече са към практичното отколкото да са супер красиви. Иска ми се да си оборудвам кът за почистване с тези техни държачи, дръжки за метли и пр. Имам един техен моп с приставка, в която се сипва течност за пода каквато искаш. Не е лошо.

Последна редакция: сб, 26 сеп 2026, 10:26 от Защо ме търсиш?

# 4
Записвам се в темата, защото имам интерес към интериорния дизайн. Надявам се да почерпя идеи за усвояване на вътрешното пространство и то в оптимален вариант.
Моите мопове са в килер. Всички са немска марка и са с резервоари за течност. В единия е универсален препарат за гранитогрес, а в другия - препарат за ламинат. Изключително удобни са.
Сега търся идеи за детска стая с неголяма площ и ровя в Пинтерест. Но там потъваш и забравяш за какво си влязъл. Толкова ми харесват идеите, че още не мога да се спра на нещо конкретно.
Искам също да си направя някаква по-дълга табуретка, но не ми се е избистрила идеята още.
Благодаря за темата!

Общи условия

Активация на акаунт