Булимия

• 598
  • 13
  •   1
Отговори
Здравейте, осъзнавам, че имам проблем, а именно булимия. Това, което правя е, че понякога, ако преям с нещо нездравословно, отивам и повръщам, като после си хапвам нормално. Не го правя постоянно или след всяко хранене, но все пак се случва, осъзнавам проблема и не смятам да продължа да го правя… имам волята и реша ли, го правя. Ако е необходимо ще се консултирам и със специалист по хранителни разстройства. Искам да кажа, че килограмите са ми нормални, не съм слаба, нито дебела, старая се да спортувам. Това, което ме притеснява и което искам да проверя е физически имам ли някакви поражения. За кръвна картина с витамини, електролити и всякакви възможни кръвни изследвания,  ще направя. Въпроса ми е какво друго да изследвам, за да се види дали съм си навредила по някакъв начин на органите ?

# 1
  • Sofia
Може ли малко повече разяснения?

Какво имаш предвид под "нещо нездравословно"? За някои това е всичко, което не е веган.
Колко често се случва? Три пъти в седмицата или три пъти в годината?
Какво ще рече, че килограмите са нормални? То и някои анорексици не мислят, че са слаби.
От колко време продължава това? Няколко седмици или няколко години?

От отговорите ти зависи и дали е имало отражение на органите.
Аз бих започнала с ПКК, урина, чернодробни ензими и щитовидни хормони.
После при ЛЛ за насоки.

# 2
Може ли малко повече разяснения?

Какво имаш предвид под "нещо нездравословно"? За някои това е всичко, което не е веган.
Колко често се случва? Три пъти в седмицата или три пъти в годината?
Какво ще рече, че килограмите са нормални? То и някои анорексици не мислят, че са слаби.
От колко време продължава това? Няколко седмици или няколко години?

От отговорите ти зависи и дали е имало отражение на органите.
Аз бих започнала с ПКК, урина, чернодробни ензими и щитовидни хормони.
После при ЛЛ за насоки.
Нездравословно за мен е примерно тестени изделия, захарни изделия, от доста време хляб не консумирам, вместо това хапвам оризовки. Килограмите ми са 61-62, като съм висока 165.

Честота е различна, има периоди, където с месеци не съм повръщала, но има периоди, в които по няколко пъти в седмицата. Сега е такъв период, в който забелязвам, че няколко пъти в седмицата се случва. Като може седмица-две да не го правя, после един-два пъти в седмицата, после да зачести до 4-5 пъти в седмицата. И така малко като омагьосан кръг… Така е от няколко години…
Всяка година си правя изследвания ПКК, глюкоза, щитовидни, електролити, витамини и тн. Тази година предстои да го направя, но сега се замислих за щетите за самите органи, хранопровод, стомах и тн., направо като се сетя какво може да съм  си причинила и ме хваща голям страх. Искам да прекратя веднъж завинаги, твърдо решена съм, но искам да видя дали всичко ми е наред.

Последна редакция: чт, 31 окт 2024, 11:16 от Bondy07

# 3
  • Sofia
Не съм специалист, но от това което съм чела е, че увреждането на органите настъпва заради прекомерната загуба на тегло.

Пусни си като начало тези изследвания и виж дали има отклонения. Ако има - ЛЛ. Ако няма, но още се притесняваш, можеш да отидеш на кардиолог да погледне сърцето, а после можеш да си направиш и ехография на коремни органи. Ако има нещо притеснително, специалистите ще те насочат.

ПП. Пий повече вода, защото с повръщането се губят много течности. Хубаво е да пиеш и електролитни прахчета.

# 4
  • София
Провери си обстойно зъбния статус. На зъбите се отразява много това връщане на стомашен сок с храната.

# 5
Посети стоматолог и гастроентеролог - киселината от стомашния сок  уврежда зъбния емайл и лигавицата на хранопровода

# 6
Не, нямам загуба на тегло, защото в момента, в който повърна нездравословното, веднага хапвам нещо здравословно, за да се заситя. Не съм слаба,  теглото ми си е горе-долу статично 61-63кг.
Благодаря за насоките, кардиолог съм посетила преди два-три месеца, а и там редовно си ходя на прегледи, заради вроден дефект.
Ехография на коремни органи правих миналата година, ще направя и тази.
А точно тези дни бях на стоматолог, панорамна снимка правихме, оправихме един кариес.
Гастроентеролог как може да провери дали лигавицата на хранопровода е ок ? С това изследване, с което се вкарва камера в хранопровода ли само ?

# 7
  • Sofia
Да. Гастроскопия се казва.
Може с и без упойка.
Освен хранопровода се оглежда и стомаха.

# 8
Благодаря ви.

# 9
На теория и контрастно изследване с бариева каша ще даде някаква информация, но при гастроскопията картинката е по-ясна, буквално

# 10
Ако нямате конкретни проблеми като подуване, метеоризъм, болка, рефлукс, запек... едва ли ще ви правят подобни изследвания. Може да се консултирате с гастроентеролог и той ще ви обясни.
Общо взето психолог е най-важен в момента.

# 11
  • Beyond the stars
Доста неща причинява системното повръщане -  подути жлези на шията или челюстта, ерозия на зъбния емайл , рани/ афти  в устата, и по хранопровода, язва успешно можеш да си докараш.
Проследи ситуациите, в които се случва по-често, за да си дадеш евентуален отговор какво го предизвиква.
Най-добре за мен е консултация с психолог, за да се работи по причината, на която хранителното разстройство е следствие.

# 12
Да, точно защото съм наясно, че може да има сериозни последствия искам да го прекратя и смятам, че имам волята да го направя. Ако е необходимо  и специалист ще посетя.
Иначе от малка си имам проблеми със запека, както и в момента имам. За другите не съм сигурна дали усещам нещо, може би подуване…, знам ли… затова искам и обстоен преглед от гастроентеролог. За София бихте ли ми препоръчали такъв.

# 13
  • Sofia
Аз съм била при проф. Крум Кацаров във ВМА.
Някои са доволни, други не. Но като цяло мисля, че отзивите са добри.

Общи условия

Активация на акаунт