Лична карта

• 600
  • 11
  •   1
Отговори
Здравейте!

Интересувам се каква е глобата за изгубена лична карта и в какъв срок трябва да се подадат документи? Нещо по-специално трябва ли да се прави или само там на място се попълват? Също правят ли се всичките неща отново като снимка, пръстови отпечатъци и подпис или се вземат от последната лична карта, ако е била издадена съвсем скоро?

# 1
Преди беше 30 лв. Пуска се в полицията документ и ви издават акт. За срок не знам.
После всичко отново.

# 2
От 30 до 200 лв - https://mvr.bg/sliven/%D0%B0%D0%B4%D0%BC%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D1%81 … D0%BF%D0%BE%D1%80
Снимки и отпечатъци май няма нужда ако картата е издадена в последните 59 месеца.

# 3
Благодаря!
Прочетох, но едно са 30 лв, друго са 200 и не разбрах кое определя сумата.
Това за 59-те месеца сигурно ли е?
Познат ме питаше и му се искаше да се направи нова снимка с издаването на новата, но пък изгубената била издадена преди месец-два.

# 4
Явно конкретното РПУ си определя глобата. По коментари в други форуми май налагат минималната глоба, някъде и не глобяват изобщо..
Аз сменях шофьорска книжка с онлайн заявление и там беше посочено, че няма нужда от нова снимка, ако е правена такава в последните 59 месеца. Предполагам и в този случай няма да е необходимо, но може и да не е така..

# 5
  • Melmak
Ако е изгубена има глоба, ако е открадната - няма.

# 6
Няма да направят нова снимка, ако това е целта на "изгубването".

# 7
  • София/Севлиево
Има глоба,да,но зависи от служителите.Преди време точно преди сватбата си изгубих личната карта и отивайки в Плевен да вадя нова не ме глобиха (около седмица по-късно си правих нова, защото вече бях омъжена).ММ също си е губил ЛК и полицаите му казаха да пише,че е открадната и не го глобиха.

# 8
Най-важнжто е веднага да уведомиш полицията за да я блокират и да не стане злоупотреба, другото са подробности.

# 9
За тези 59 месеца за снимката мога да го потвърдя. Миналата година си я смених по мое желание, поради промяна на постоянен адрес и ми прехвърлиха снимката от старата. Не знам дали има опция за нова снимка по желание, аз не съм питала. Честно казано, изненадах се приятно, че ще имам по-младежка снимка на документа за самоличност за по-дълго време.

# 10
Здравейте, мога ли да подам заявление за подновяване на лична карта и шофьорска книжка в друг град различен от постоянния?

# 11
Не може.

Общи условия

Активация на акаунт