Базедова болест - Тема 15

• 17 537
  • 756
  •   1
Отговори
# 570
  • София
Права е Merelenda. Аз си описах случая, за да обясня защо съм разочарована от проследяването на случая и не мога да препоръчам друг лекар. Търсих, не намерих. Начев ми постави адекватна диагноза и е май единствения, който приема веднага и в Майчин дом, и в Панацея без час по спешност. Това вече е нож с две остриета за късното проследяване, защото е претоварен и не помни безбройните пациенти. Но не си играе с диагнозите.
При ясна диагноза вече лично аз си виждам нещата по ясно и на своя отговорност предпазливо си намалих дозата с половин таблетка. Не бих се наблъскала с 6 таблетки без да знам какво ми е.

А чат джипити може да дава идеи какво да се търси, подготвя въпроси към лекаря. На мен най-много ми помогна Merelenda, та и в случая бих слушала нея.

# 571
Merelenda, 🤗

В първия си пост е качила изследванията си - и ТАТ и МАТ също:

Да, права си, че лекар трябва да си каже мнението.
Тя по-скоро се чудеше дали може да взима малко по-висока доза през почивните дни, за да не се чувства толкова зле.

Иначе са й казали, че самата структура на жлезата е добре.
Тоест, ако имаше токсичен аденом - все трябваше да го видят тези хора. 🤔
И аз се чудя какво са гледали наистина и защо й изписват толкова ниска доза при тези високи щитовидни. 🙆

Те като че ли буквално й отказват да й лекуват тиреотоксикозата.
Защо си "затварят очите" при тези завишени стойности, наистина не знам... 🤷

Иначе досега не е споделяла в темата за Хашимото дали е била с по-сериозна хипофункция и дали е взимала "Левотироксин".
Поне аз не съм забелязвала нейни постове досега.

Тя така или иначе пак ще се опита тази седмица да посети и други доктори.
Пък да видим те какво ще кажат...
🍀❤️

Последна редакция: нд, 25 май 2025, 07:59 от Непоправима романтичка

# 572
  • София
Непоправима романтичка, ти каза, че другаде е писала, че Трак и е в норма и сега. Вероятно затова не го третират като Базед и вероятно не е. Писах, че Начев при първия преглед ми изписа за веднага само бетаблокер и ми каза да си пусна Трак, а ако е положителен да му звънна и да ми каже какво да пия. Тогава вече с положителния започнах тия 6 Тирозола. Можеше да е хипер от агресивен старт на Хашимото, което после да обърне на хипо.
Може и да е нещо трето, сцинтиграфия правят на жлезите понякога, на ехограф не се вижда всичко, предполагам. И не сме лекари, за да можем да предположим какво е. Тук изкуствения интелект може да и даде идеи какво още може да се търси и къде да се ходи, да си качи данните, ще и подготви въпроси, и после при Начев във вторник Майчин дом или сряда в Панацея да се подреди в 2 часа преди часовете, или да им звънне ако се е освободил час.
Друг не знам да приема по спешност, светилата нямат часове за месеци напред, а във форума е модерна някаква нова ендокриноложка, която пък приема запитвания за час по мейл и ако и хареса случая те записва за някога си...

# 573
Не се наемам да кажа кой колко да пие като няма диагноза. Някои форумци си променяме дозите, но сме от години със заболяването, с ясна диагноза и знаем какво да правим.
Мат и Тат са повишени, има автоимунен процес, но при Хашимото е значително по-висок Мат. Ще стане една излишна разбивка по стойности, кое при кое с повече се повишава.
Бих посетила доктор Начев. Нито го познавам, нито имам преки впечатления, но е име което се спряга при нас положително за диагнози. Казах си моето мнение. Другите в темата също. Не мога да я успокоя с налична тиреотоксикоза и без ясна диагноза.

# 574
Доколкото помня аз започнах с 4 таблетки. Изследвания всеси месец защото при мен изведнъж от 0 отиде на 14 та вкл и еутирокс за известно време .

# 575
Много благодаря момичета, още във вторник ще се обадя да проверя дали д-р Начев може да ме приеме без час, защото в супердок, свободни няма.
Имам запазен час и за Лъчезар Лозанов и на 2ри за Соня Галева.
Какво е мнението ви за тях?

# 576
  • София
Много благодаря момичета, още във вторник ще се обадя да проверя дали д-р Начев може да ме приеме без час, защото в супердок, свободни няма.
Имам запазен час и за Лъчезар Лозанов и на 2ри за Соня Галева.
Какво е мнението ви за тях?
Ти се обади в Панацея за час ако по някоя случайност имат за сряда, там преглежда понеделник и сряда. Иначе отиваш в 2 часа там и ще чакаш без да ги питаш. Или в Майчин дом, но там преди 8 сутрин можеш да го хванеш.

# 577
Аз започнах с 6 Тирозола на ден. Изследвания правя всеки месец. На такъв период ми намаляват и дозата.
По средата на първият месец започна да ми се яде много сладко, всекидневно. По принцип шоколад не ям. Тогава бях като бременна, исках всичко, по много и то веднага. За няколко седмици този апетит отшумя. И пак ям шоколад на няколко месеца.
Тревожността и черните ми мисли намаляха. Не помня вече от кога не са ме налазвали черни мисли. Преди като задълбая стигах до "сички шъ умрем".
Пример: Дъщеря ми е излязла. Вече е 10, тя защо не се обажда. В полиция или в болници да я търся. Всички тези мисли протичат за 5мин в тъпата ми глава.
Сърцето ми вече не хлопа и не си мисля как аортата иска да ме напусне Joy

# 578
  • София
Бетелгейз-An, на теб ФТ3 и ФТ4 как са ти? Тоя ТСХ 8 е бая сам по себе си.

# 579
Бетелгейз-An, на теб ФТ3 и ФТ4 как са ти? Тоя ТСХ 8 е бая сам по себе си.
Беше 20 преди месец и нещо.
фТ3 - 2,14; фТ4 - 16,98

# 580
Здравейте.Ето и моите резултати от онзи ден...преди около  месец и половина пусках хормони и Трак и трак беше положителен около 2.8 хормоните наред...така и не стигнах до ендо,че с малко дете е сложно пътуването до друг град и си продължих без прием на тирозол...от месец някъде ми зачестиха прескачанията на сърцето...най често като легна по гръб...пулса ми ме изненадва...аз съм свикнала с пулс 90-100 ...сега 70...усещам и гадното стягане в гърлото понякога...и мислег,че хормоните ще са зле...бетаблокери не пия...с ниско кръвно съм 90/60 преди години слагах и холтер и ми обясниха нещо за екстрасистоли пробвах пропранолол и бизогама ...не ми беше добре с тях...после пробвах и ивабенор и от него ми беше зле и захвърлих бетаблокерите...и така си ходя с прескачания или учестен пулс,но не ми пречат...иначе хормоните пак са добре според мен ...другата седмица имам час при ендо ще видим какво ще каже

# 581
Аз започнах с 6 Тирозола на ден. Изследвания правя всеки месец. На такъв период ми намаляват и дозата.
По средата на първият месец започна да ми се яде много сладко, всекидневно. По принцип шоколад не ям. Тогава бях като бременна, исках всичко, по много и то веднага. За няколко седмици този апетит отшумя. И пак ям шоколад на няколко месеца.
Тревожността и черните ми мисли намаляха. Не помня вече от кога не са ме налазвали черни мисли. Преди като задълбая стигах до "сички шъ умрем".
Пример: Дъщеря ми е излязла. Вече е 10, тя защо не се обажда. В полиция или в болници да я търся. Всички тези мисли протичат за 5мин в тъпата ми глава.
Сърцето ми вече не хлопа и не си мисля как аортата иска да ме напусне Joy

🤣
Ох това много ми хареса 🤣
Аз още влизам в подобни филми макар.да съм в ремисия както споменах.. Та няма връзка според мен 😃

# 582
Здравейте,
Бях при друг лекар и ми изписаха по 6 Тирозола на ден 3х2.
Достраша ме да пия по толкова и реших да започна с 4. Преди 2 дни пулса ми беше отново към 90, вчера спадна до 70, а днес до 50-55. Дали е от Тирозола, пия го от седмица някъде като започнах с по 1т на ден след това 2 и последните 2 дни по 4, но нещата сякаш се обърнаха..от много висок пулс, на много нисък и ниско кръвно..
Случвало ли ви се е?

# 583
Тъга, това с 6те таблетки е една от стандартните схеми на прием на тиреостатик.
С кръвното не съм имала проблеми

# 584
Да си кажа и аз как вървят при мен нещата. Година и половина стана вече от началото на хапчетата за Базед и чак сега успях да видя два последователни месеца хормони и ТСХ да са долу, горе на едно ниво, т.е. да се стабилизират. Досега беше само ту нагоре, ту надолу и на практика година и половина напасвахме с доктора дозата хапчета за да се стабилизират хормоните. Не вярвах че  чак толкова много време ще отнеме тази задача. И сега, след година и половина го докарахме до комбинирана терапия с един метизол и 50 мкгр. Л-тироксин. На тези дози успях два последователни месеца хормоните да не щъкат нагоре, надолу.
Пуснахме този месец и ТРАК да видим как е. Понижил се е до под нормата, което според доктора било добре.
И сега доктора като видя че се стабилизираха нещата на тези дози лекарства и каза, че година и половина стигало като лечение и щом сме го докарали до някакви прилични нива, вече трябвало да спирам всичко - и хапчета и хормон. Попитах го дали не трябва поне две години да се направи лечение, каза, че година и половина било достатъчно и щом хормоните се кротнали вече и ТРАК е спаднал то спираме всичко. Попитах го ако има рецидив, какво правим - каза операция.
Та така, сега съм в чуденка, да спирам ли напълно хапчетата или да ги попия още малко поне две години да стане. Мисля че ако ги спра и жлезата пак ще се побърка.
Понеже един метизол дневно ми е много и се налага да пия хормон за допълване, мисля от днес да мина на половин метизол и да се изследвам след 45 дни да видя как са нещата и ако са добре да го карам известно време на половинка, без да пия допълнително хормон.
Вие как мислите, да спирам ли напълно всичко, както каза доктора или да продължа още няколко месеца на половин метизол без хормон?

Общи условия

Активация на акаунт