Базедова болест - Тема 15

• 17 584
  • 756
  •   1
Отговори
# 555
Тъга, аз ходя на прегледи в Майчин дом, Клиника по Ендокринология.
Запиши час там.

# 556
Здравейте,

рядко се включвам, то няма и какво да кажа, но прочетох последните постове и реших да се включа заради Тъга-мила, първо спокойно. Ще се нормализират нещата, но не става за ден-два.... месеци и години отнема лечението.
Аз съм вече 30 г. с това заболяване, на 18 г. възраст ми го откриха. Минах през операция, хиляди посещения при доктори.... Сега пак съм в хипер, даже няма и на доктор да отида, все едно ще ме излекува....
Майната му, опитвам се да се радвам на живота, да се забавлявам, въпреки хормоните Grinning

# 557
Здравейте
От години съм с хипер функция на ЩЗ. Всъщност моят ендокринолог в България ми е споменавал  по-скоро че съм Базед. Така и незнам какво съм 😃
Преди години бях на Пропилял а TSH ми беше все някъде в нулите 0.0001 нещо от сорта.
После минах на Тирозол Защо го нямаше пропицил, не помня точно защо .
Ту бях в ремисия, ту пак се активизираше. До приди около 8 или 9 години откакто съм в нещо като трайна ремисия. Нямам идея как се постигна тя
 Но е факт от години ТСН ми е все в нормите 1.26
Сега да кажа че живея в Англия. Рядко се прибирам в България но когато го правяи винаги си пускам пълни изследвания защото при нас кото изследват ЩЗ пускат само ТСХ 😃
Малко се намърдах в темата ви ни в клин, ни в ръкав. Но исках да кажа че може да се влезе и в трайна ремисия 😃

# 558
Здравейте,
А възможно ли е да вдигам температура от щитовидната жлеза.
От 5 месеца съм съд субфербилна температура до 37,5 макс и никой не може да разбера от какво е..
Бях на всевъзможни лекари и изследвания и нищо.
Единствения вариант остава проблема с щитовидната жлеза, но според ендокринолозите не било от нея..
Полудявам ли вече и аз не знам Sad

# 559
Тъга, 🤗

Аз бях със Субакутен (Подостър) тиреоидит на де Кервен.
Пак е вид хиперфункция на жлезата, но не чак в толкова силна форма, както е при Базеда.
Поне не и при мен...

"Хубавото" в случая е, че не е автоимунен процес - а вид възпаление на жлезата, което докторите лекуват с кортикостероиди.

И да, когато за първи път ми се случи, вдигнах температура.
Не много висока, но определено самото възпаление на жлезата си ме "събори" и се чувствах като парцал.

И една сутрин, когато дори не можах да стана от леглото, с майка ми се уплашихме, отидохме на ендокринолог и той още от ехографа разпозна болестта.
Каза, че жлезата е възпалена и болничка и ще трябва да я полекуваме малко с кортикостероиди.
Разбира се, преди да се увери напълно какво ми е - ме изпрати в лабораторията за изследвания.

Аз тогава нищо не разбирах от хормони и TSH (просто не ми е идвало до главата и не съм се интересувала) - но явно изследванията са показали, че не е нито Базед, нито Хашимото.
И докторът окончателно се увери, че е Подостър тиреоидит.

Та може и да поддържаш лека температура заради възпалението.

Надявам се да не те подвеждам, просто предполагам, че може да се дължи на това.
😘 🍀❤️

# 560
  • София
Тъга, честно казано, аз вече не ходя никъде. Омръзна ми. Лекуваше ме Начев, който започна интелигентно с ударна доза 6 тирозола дневно и проследяване на две седмици, но по-късно му изпусна края и по неговите препоръки тип, всичко е ок, ела след 4 месеца, ТСХ пак ми падна на 0,0005 при 1 таблетка. Това миналата есен. Каза, че е от стрес. Целия цирк започна отначало и тъкмо влизах в норма и рязко ми смъкна дозата на 1 таблетка и хайде пак в нулите. Последно бях при него през март и отново започна с ела след 4 месеца, а аз виждам, че отивам към хипофункция. След седмици си пуснах изследвания сама и си смъкнах дозата с половин таблетка, защото ТСХ вече ми беше скочил на 8. Сега ми падна до 6, но пък ФТ3 и ФТ4 влизат в норма и чакам. Помага ми чат джипити, колкото и да е смешно, но е поумнял жестоко и разсъждава, преглежда изследвания и има по-човешко отношение от прехвален лекар, който за 15 посещения не можа да ме запомни, т.е. да се сети какво всъщност прави.
Та пусни си данните на изкуствения интелект, поне ще ти даде идеи. Ако имаше лекар, който да намирам, че става щях да го ползвам, но уви. Сега по друг повод обикалям една болница, чийто директор ми е роднина и като говорихме по моя случай и той каза, че правилно постъпвам. Каза, че би искал да ми препоръча някой, но няма и по-добре сама да си регулирам дозите.
Никога не съм вярвала, че ще стигна до подобен вариант, такъв респект имам към медицината, но ето. Та не се отчайвай, едва ли случаят ти е чак толкова заплетен, просто ни карат на конвейр, не си четат новостите в областта и реално са и много малко на брой ендокринолозите, които се занимават с щитовидна жлеза като функции, а не с възли, карциноми или дай да те закрепим, та да родиш.

# 561
Тъга, след първото изследване с ехо на ЩЖ вдигнах температура. Ниска беше, но аз рядко вдигам и се усещам. Но вдигнах еднократно.

# 562
Температурата е един от симптомите при проблем с щитовидната. При хипофункция е ниска, при хиперфункция се повишава. Не е постоянна при хиперфункция. Аз вдигах сутрин рано и късния следобед към 16-17 часа до 37,3.

# 563
Много благодаря за подкрепата и съветите, не знам какво щях да правя без вас. ❤
Според вас мога ли да си уселича дозата на Тиразола на 1 и половина или 2 на своя глава?

# 564
Аз, доколкото разбирам, повечето момичета тук вече са се отказали да чакат мнението на докторите и се мъчат самички да се лекуват. 🥹
И да си определят самички дозата.

Може би ще изпреваря Merelenda - но според нейното мнение и опит - тази доза наистина ти е малка.
И не е достатъчна за състоянието, в което се намираш.

И другите момичета също реагираха, че се почва с доста по-висока доза.
За да се овладее възпалението...

Може би ще се включат след мъничко и ще ти дадат съвети какво да правиш.
🍀❤️

# 565
Според вас мога ли да си уселича дозата на Тиразола на 1 и половина или 2 на своя глава?
С това ТСХ спокойно можеш да започнеш направо от 3х1 Тирозол дневно и изследвания след 30 дни да се види накъде вървят нещата. С тази една таблетка дневно нищо не правиш. Една таблетка е поддържаща, не е лекуваща доза. Аз например съм започнал с 6 таблетки ударно дневно за да има ефект и по-бързо да се оправят хормоните.

# 566
С това ТСХ спокойно можеш да започнеш направо от 3х1 Тирозол дневно и изследвания след 30 дни да се види накъде вървят нещата. С тази една таблетка дневно нищо не правиш. Една таблетка е поддържаща, не е лекуваща доза. Аз например съм започнал с 6 таблетки ударно дневно за да има ефект и по-бързо да се оправят хормоните.

Благодаря за отговора ❤
Нали няма възможност да ми стане нещо или да има странични ефекти, аз съм много страхлива по принцип и малко ме е страх да пия лекарства, но щом толкова хора в тази тема пият по повече от 1, не би трябвало да е проблем?  Нали не влияят на кръвно или нещо друго?

# 567
Най-големият страничен ефект за мен беше, че се чувствах по-добре.

# 568
Тъга, 🤗

Най-вероятно класическата доза са си направо 6 таблетки ударно.
Както споделиха и Бояна, и Darvo12.

Аз също започнах с 6 таблетки "Дехидрокортизон" и с плавно намаляване всяка седмица.
До достигане на 1 таблетка поддържаща доза.

Така че не се плаши. 😘
То целият проблем идва от там, че никой ендокринолог досега не ти е обърнал внимание - за да се чувстваш по-спокойна, че лекар ти е изписал подходящата доза, която да ти помогне в действителност.
И да отговаря наистина на твоето състояние.

Спокойно, пробвай да видиш как ще се чувстваш с малко по-висока доза.
Пък ако усетиш нещо - винаги можеш пак да намалиш.
🍀❤️

Последна редакция: нд, 25 май 2025, 15:12 от Непоправима романтичка

# 569
Тъга, аз за себе си взимам решения, за друг не. Не съм доктор. Ако смятам нещо, че не е правилно, казвам за посещение при друг доктор, пък отсрещната страна решава.
Нямаме поглед над цялата картина. Разбрах че преди си била в хипофункция. Мат и Тат не видях като стойности. Казал е Шинков, че няма изменения структурата на жлезата, доколкото разбирам от написаното. Хипото може да премине в хиперфункция. Не е рядкост. Водят те с тиреотоксикоза. Причините за нея може да са както автоимунен тиреоидит на Хашимото, така и Базед, токсичен аденом, тиреоидит на де Кервин. Стресът е ключов фактор. Понеже двама ендокринолози виждат неща, които ние няма как да знаем и не се наемат за активно лечение, значи има други неясни за нас неща от твоето състояние. Един кардиолог е останал учуден, че са те оставили без лечение.
Трябва ти още едно мнение. Знам че е неприятно това разкарване, но когато имаш разнопосочни мнения поне две трябва да се застъпят.
Трябва да се изясни причината за тиреороксикозата и да се предприеме лечение.
1 таблетка тирозол нищо не прави при хиперфункция. Затова го написах. Ние тук сме с тиреороксикоза при Базедова болест и започваме с високи дози тиреостатик. При хиперфункция на Хашимото също се започва с високи дози тиреостатик. При де Кервин се пият други лекарства. Не тиреостатик, а коррикостероиди. При токсичен аденом се предприема друго лечение.
Да се изясни какво точно се случва при теб трябва и то възможно най-скоро и да се предприеме адекватно лечение. Винаги сме съветвали идващите в темата с хиперфункция да търсят веднага доктор и да не чакат с дни прегледи. Обикновено по телефон като кажат, че са с тиреороксикоза /хиперфункция ги приемат веднага. Бета блокера не пречи.
В София бих посетила доктор Начев. Колкото и да е харесван и нехаресван не съм чула да е сбъркал диагноза.
Аз самата за диагноза се насочих при много добър специалист, след като имаш ясна диагноза може да говорим за дози лекарства и проследяване.
Ако доктор Начев те остави без лечение, значи вижда това, което др Шинков и другия ендокринолог е видял, за да те остави на 1 таблетка. Още ми е чудно какво са видяли.

Общи условия

Активация на акаунт