Базедова болест - Тема 15

• 17 588
  • 756
  •   1
Отговори
# 540
Много ти се е насъбрало, а жлезата това чака- да избухне. Опитай по някакъв начин да се успокоиш. Знам че е лесно така странично съвети да даваме, но с действията си сами си вредим и по-хубаво не става.
Изчакай прегледа и каквото каже докторът - действаш.
Жлезата така избухва. Както си ок и след месец, два се активира заболяване.
При мен се случи за около 6 месеца, но то е защото си отложих изследванията. Сигурно по-рано съм била в хипер.

# 541
Здравейте отново,
От 1-2 дни съм много зле и пулса ми се качва до 120 и сигурно повече и цял ден усещам задух, сърцебиене и паника, кръвното ми е ниско и не смея да пия нищо, а пулса под 90 не пада.
Вчера бях на пулмолог, след него на ендокринолог и се оказа тиреотоксикоза или нещо такова, но не ми изписаха нищо, а аз се чувствам много зле. След това посетих кардиолог и той беше изумен, че не ми е изписано нищо с тези хормони и каза, че веднага трябва да ми се предпише лечение..
Днес бях отново на ендокринолог на друго място и ми изписаха Тирозол по една таблетка дневно, взеха ми и кръв да изследват TRAb ( преди 3 месеца беше в норма). Тсх спадна за около 4 месеца от 3.20 до <0.005, а другите са се повишили.
Може ли да ми дадете съвет какво да правя, при кого да отида, това опасно ли е, случвало ли ви се е, това лекарство ще помогне ли, днес изпих първата таблетка.
Обиколих доста ендокринолози последните месеци и всички ми казваха, че нищо ми няма и всичко е наред, докато не ми стана толкова зле, че да лежа по цял ден и съм адски притеснена.
Това са изследията ми от онзи ден:

# 542
Здравейте отново,
От 1-2 дни съм много зле и пулса ми се качва до 120 и сигурно повече и цял ден усещам задух, сърцебиене и паника, кръвното ми е ниско и не смея да пия нищо, а пулса под 90 не пада.
Вчера бях на пулмолог, след него на ендокринолог и се оказа тиреотоксикоза или нещо такова, но не ми изписаха нищо, а аз се чувствам много зле. След това посетих кардиолог и той беше изумен, че не ми е изписано нищо с тези хормони и каза, че веднага трябва да ми се предпише лечение..
Днес бях отново на ендокринолог на друго място и ми изписаха Тирозол по една таблетка дневно, взеха ми и кръв да изследват TRAb ( преди 3 месеца беше в норма). Тсх спадна за около 4 месеца от 3.20 до <0.005, а другите са се повишили.
Може ли да ми дадете съвет какво да правя, при кого да отида, това опасно ли е, случвало ли ви се е, това лекарство ще помогне ли, днес изпих първата таблетка.
Обиколих доста ендокринолози последните месеци и всички ми казваха, че нищо ми няма и всичко е наред, докато не ми стана толкова зле, че да лежа по цял ден и съм адски притеснена.
Това са изследията ми от онзи ден:

Здравейте, аз съм била с Тиреотоксикоза и ме лекуваха с Метизол (същото активно вещество като Тирозол-а), бетаблокери и кортикостероиди. От цялото лечение се случи това, че преминах в обратното състояние - тежка хипофункция на щитовидната жлеза. Съветвам Ви да изчакате малко и да направите отново изследвания, възможно е състоянието Ви да се регулира и без драстично лечение. Опитайте някаква билкова фитотерапия за успокоение като за начало. Успех! Flowers Four Leaf Clover

# 543
  • София
Как без лечение? Директно бетаблокери, а вече ендокринолога ако нещо още чака, например траб, бетаблокера не пречи. На мен директно ми го дадоха, а после като излезе траб на другия ден започнах Тирозола. Тоя пулс не е майтап работа.

# 544
С 1 тирозол нищо не става.
Не знам какво чакат. То така ще се влоши.
Какви са тези ендокринолози и какво си мислят, че може да има, за да предписват само 1 тирозол? 🤔

# 545
Аз първо ходих на кардиолог, който ми изписа бетаблокер. Пулсът ми не беше прекалено висок, но имах прескачане. Сменях веднъж бетаблокер-а, но се чувствам много добре още след първото хапче.
След това си записах час и при ендокринолог.

Оставам на същата схема аз -
L-Ториксин 50 мк - 1
Ttyrozol 5 mg - 2x1

В началото на юни ще си пусна изследвания. Предните бяха на 45 дена и TSH от 20 падна на 8. Да не го сваля прекалено.

# 546
Merelenda, 🤗

Ще ошашавите момичето...
Една дама й казва, ако може, изобщо да си го спести този "Тирозол".
Ти й казваш, че тази доза дори й е твърде малка.

Шегувам се, разбира се.😘

Просто момичето се чуди какво й е.
На какво се дължи тази тиреотоксикоза - дали е някаква хиперфункция при Хашимото, или пък започва някаква начална фаза на Базед.

Иначе TRAb й е излязъл нормален - не е завишен.
И тя се чуди какво да си мисли. 🤷
Досега е смятала, че има Хашимото и не може да си обясни откъде идват тези високи щитовидни.
И защо се чувства толкова зле...

Благодаря ти, че се включи! ❤️
Аз я "изпратих" при вас за съвет.

# 547
  • София
Преди няколко месеца траб е бил нормален, сега не знаем. Поне аз това чета. Иначе лично имам и Хашимото, и Базед. И при мен имаше въпрос дали не е стартиращо с хипер Халимото, но траб показа Базед.
Не съм чела кой казва да не пие лекарства, но това е безумно.

# 548
Днес пак е изследвала TRAb и е излязъл в норма.
И затова се чуди... 🤷

Момичета, благодаря ви за съветите и включването!
Аз съвсем не искам да ви "разединявам" - наистина се пошегувах. 😘

Всеки организъм е различен и лекарствата му действат по различен начин.
В едни случаи помагат, в други случаи вредят.
Зависи от много неща...
🍀❤️🤗

# 549
  • София
Днес пак е изследвала TRAb и е излязъл в норма.
И затова се чуди... 🤷

Момичета, благодаря ви за съветите и включването!
Аз съвсем не искам да ви "разединявам" - наистина се пошегувах. 😘

Всеки организъм е различен и лекарствата му действат по различен начин.
В едни случаи помагат, в други случаи вредят.
Зависи от много неща...
🍀❤🤗
Това за днешния траб пак не го намирам, може да е от мозъчната мъгла 😁😂😎
Никакво разединяване няма, просто си коментираме. Лекарите трябва да ни внимават, пациентите сме волни птици

# 550
Не се притеснявай!
Не е от "мозъчната мъгла".
Добре си си... 😘

В друг форум си писахме с нея и от там разбрах и аз.
И в момента, в опитите си да й помогна, без да искам се превръщам в "адвокат", какъвто не съм.
🤗❤️🍀

# 551
Момичета, мнооого Ви благодаря за отговорите.
Последно бях при Доц.Шинков и той каза първо да изследвам TRab и че нямам нужда от лечение.
После ходих в Аджибадем там на околовръстното и там ми изписаха този Тирозол.
Преди това бях при още няколко уж "известни" ендокринолози и всичките твърдяха, че нямам нужда от лечение като последния път беше преди месец някъде с тхс 0,445 при д-р Маринчев.
Вече наистина не знам къде да отида...
Имам един час да д-р Соня Галева на 2ри, но ми предстои конизация и не знам дали ще успея да отида, ако изобщо е възможна конизация в такова състояние.
Можете ли да ми препоръчате добър ендокринолог в София, защото като ме видят, че съм на 25 и всичките някак си не ми обръщат внимание..

# 552
Непоправима романтичка, дали се касае за Базед или хиперфункция при Хашимото, лечението е едно и също. С второто, след няколко месеца лечение, може да мине пак в трайна хипофункция, но може и да не се случи. Отдавна не следя темата за Хашимото, но преди имаше форумки с хиперфункция при Хашимото и с нормален Трак. Лечението им протече както при Базед. Шансът за ремисия е по-голям при тиреотоксикозата, когато се касае за Хашимото.
Моето питане за ендокринолозите и очакванията им беше също сериозно, а не да хокам докторите. Наистина се чудя какво виждат, какво са видяли на ехография и защо подхождат така с лечение /нелечение при явна тиреороксикоза?!
Така няма да се повлияе от лечение. Започваме с висока доза и после намаляваме лекарствата според изследванията. Първоначално се следим често. Не трябва да се пие дълго висока доза лекарства без да се следят хормоните. Хипофункцията е цел, но не да стоим дълго време в нея. Пият се лекарства, пускат се по-чести контроли и се намалява дозата според резултатите, докато се стигне до една таблетка. Възможно е ако Т4 и Т3 през това време спаднат много, а Тсх не е достатъчно повишен, да се включи тироксин и става комбинирана терапия.
Моите изследвания при старта на заболяването бяха сходни. Вече не ги помня с точност, но Фт4 някъде 34, а Тсх 0,005. Никой не ми е пускал Трак.
Започнах лечение и Трак изследвах след 10 месеца някъде.
Лекуват тиреороксикозата. Та разбирам Тъга как се чувства. С успокоение само не става. С фитопрепарати също. Важно е да се овладее тиреороксикозата. Това ще иска време и първоначално с по-висока доза лекарства. Бета блокерите също ще са в помощ за сърцебиенето.

Тъга, виж доктор Емил Начев. Много доволни, много недоволни, но ти трябва точна диагноза и лечение. Аз бих го посетила. После ако искаш го сменяй.
Момичетата да кажат как е записването за преглед.
Чудя се защо доктор Шинков не е изписал лечение. Чудя се какво е видял и защо е преценил така?!
За мен възможно най-скоро трябва да се предприеме адекватно лечение и после според хормоните да се коригира. Може пак да мине в хипо. Но не може така да се стои в хипер.
Относно предстояща манипулация, също се допитай до доктора дали с тиреороксикоза е уместно да се прави.

Бетелгейз-An, с по-високото Тсх не се ли чувстваш уморена, със задух? При второто ми лечение умишлено не намаляваше доктора дозата, "да пробваме и така". Ако ще падам да е от високо. Не ми се получи и с тоя метод. Но задух, сънливост, напълняване, нарушен цикъл и кисти - да
Нямах търпение накрая да махаме дозата, да дойда на себе си.
Колкото доктори толкова и методи.

Мен ме събори вирус. От шуба на къс ръкав и за ден ще си изкашлям дроба.

Последна редакция: сб, 24 май 2025, 08:09 от Merelenda

# 553
Merelenda! 🤗🍀❤️

# 554
Непоправима романтичка, дали се касае за Базед или хиперфункция при Хашимото, лечението е едно и също. С второто, след няколко месеца лечение, може да мине пак в трайна хипофункция, но може и да не се случи. Отдавна не следя темата за Хашимото, но преди имаше форумки с хиперфункция при Хашимото и с нормален Трак. Лечението им протече както при Базед. Шансът за ремисия е по-голям при тиреотоксикозата, когато се касае за Хашимото.
Моето питане за ендокринолозите и очакванията им беше също сериозно, а не да хокам докторите. Наистина се чудя какво виждат, какво са видяли на ехография и защо подхождат така с лечение /нелечение при явна тиреороксикоза?!
Така няма да се повлияе от лечение. Започваме с висока доза и после намаляваме лекарствата според изследванията. Първоначално се следим често. Не трябва да се пие дълго висока доза лекарства без да се следят хормоните. Хипофункцията е цел, но не да стоим дълго време в нея. Пият се лекарства, пускат се по-чести контроли и се намалява дозата според резултатите, докато се стигне до една таблетка. Възможно е ако Т4 и Т3 през това време спаднат много, а Тсх не е достатъчно повишен, да се включи тироксин и става комбинирана терапия.
Моите изследвания при старта на заболяването бяха сходни. Вече не ги помня с точност, но Фт4 някъде 34, а Тсх 0,005. Никой не ми е пускал Трак.
Започнах лечение и Трак изследвах след 10 месеца някъде.
Лекуват тиреороксикозата. Та разбирам Тъга как се чувства. С успокоение само не става. С фитопрепарати също. Важно е да се овладее тиреороксикозата. Това ще иска време и първоначално с по-висока доза лекарства. Бета блокерите също ще са в помощ за сърцебиенето.

Тъга, виж доктор Емил Начев. Много доволни, много недоволни, но ти трябва точна диагноза и лечение. Аз бих го посетила. После ако искаш го сменяй.
Момичетата да кажат как е записването за преглед.
Чудя се защо доктор Шинков не е изписал лечение. Чудя се какво е видял и защо е преценил така?!
За мен възможно най-скоро трябва да се предприеме адекватно лечение и после според хормоните да се коригира. Може пак да мине в хипо. Но не може така да се стои в хипер.
Относно предстояща манипулация, също се допитай до доктора дали с тиреороксикоза е уместно да се прави.

Бетелгейз-An, с по-високото Тсх не се ли чувстваш уморена, със задух? При второто ми лечение умишлено не намаляваше доктора дозата, "да пробваме и така". Ако ще падам да е от високо. Не ми се получи и с тоя метод. Но задух, сънливост, напълняване, нарушен цикъл и кисти - да
Нямах търпение накрая да махаме дозата, да дойда на себе си.
Колкото доктори толкова и методи.

Мен ме събори вирус. От шуба на къс ръкав и за ден ще си изкашлям дроба.

Днес звънях на доктора да го попитам отново за дозата и дали да не пия поне по 1 и половина, той каза "не"..
Иначе на ехограф всичко изглеждало нормално.
Ще търся от другата седмица още мнения, но не знам сега през почивните дни, дали да пия на своя глава повече от Тирозола или да чакам..
Толкова съм разочарована от тези лекари, че ме оставиха да стигна до такова състояние, въпреки оплаквяниятя ми месеци наред..

Общи условия

Активация на акаунт