Базедова болест - Тема 15

• 17 629
  • 756
  •   1
Отговори
# 525
Е, че супер!
Хапчетата намали ли?

# 526
Е, че супер!
Хапчетата намали ли?
Не ми е отговорила лекарката.
Все още съм на 1 Тироксин и 2х1 Тирозол.

# 527
Здравейте момичета,

Включвам се пак тук, след дълго отсъствие. Аз съм с Базед и Хашимото. Пиех досега по 1 Табл. Тирозол през последните 5 -6 години непрестанно. Имам възел и ме наблюдава веднъж годишно проф. Пандев. Това е накратко казано, иначе в предишните си постове съм обяснила подробно ситуацията.
Януари 2024 г. бях пускала хормоните на ЩЖ и тогава бяха в норма, ТСХ - 2,38. ФТ3 и ФТ4 - бяха също в норма. Тогава ТРАК не съм пускала. Тъй като от миналата година живея в чужбина, преди Великден пуснах пак всички хормони на ЩЖ + полови хормони+ кортизол, инсулин, холестерол, триглицериди и т.н....
И с учудване разбрах, че ТСХ ми е вече 7 т.е.  доста увеличени, ФТ3 и ФТ4 са в норма, ТРАК е в норма също. Холестеролът ми 2 пъти по-висок, повишени триглецириди, леко повишен инсулин при нормална захар. Въобще всички екстри.....Изненадах се, защото явно съм направила хипофункция с тази 1 Табл. Ходих на ендокринолог, той препоръча рязко спиране на тирозола, включи Глюкофаж от 500 мг. и ромазик за холестерола. Засега съм без еутирокс. Случвало ли ви се е същото и на вас? И в този ред на мисли продължавате ли да пиете бетаблокери за пулса или и тях сте намалили?
Бях и на ехокардиография и на кардиолог и засега сърцето ми функционира добре, но с прием на бета блокери.
Имате ли къркорещи черва при хипофункцията на жлезата? Изобщо споделете вашите преживявания относно тези лъкатушния.
И да допълня, че от 4 месеца цикълът ми спря, аз съм на 52 г. , но моята гинеколожка смята, че това е от високото TSH и че половите хормони показват все още някаква жива функция на яйчниците.
@Merelenda, моля да се включиш. Чета твоите мнения с особен интерес, тъй като явно сме сходни казуси.
Благодаря на всички отзовали се! Объркана съм!

# 528
Най-доброто, което може да се случи след спиране на 1 таблетка тирозол след 5 г лечение е Тсх да спадне и влезе в норма (не знам с какви стойности в норма са т4 и т3), от това да се повлияе инсулин, холестерол и триглицериди, които по принцип се влошават в хипофункция, но зависи и храненето. Въпреки годините, щом докторката казва, че половите хормони показват, че все още има шанс да не влизаш в менопауза, значи спада на Тсх, наред с глюкофажа ще повлияят добре на яйчниковата функция и ще видиш в рамките на 3 месеца какво се случва.
Виж и храненето. Понамали въглехидратите, заложи на протеин и зеленчуци. Дано нещата се регулират и да нямаш нужда вече нито от тирозол, нито от тироксин. "Пипай внимателно" с храненето. Да не стресираш сега жлезата. Не обича резките рестрикции. Целиш все пак да останеш в ремисия.
Щом си ок с бета блокер, не виждам защо да се спира.

# 529
Благодаря Merelenda за бързия отговор.
Чревните проблеми с мърморене и подуване на червата си стои още от хипер функцията. За съжаление се храня много нездравословно, ще трябва да го променя. В допълнение към това ме налягат депресивни мисли, към които съм предразположена по принцип. Това съчетано и с навлизането в менопаузата, ми идва в повече. Вероятно с всички нас е така.....

# 530
За всички не знам, но и аз нерядко съм така. Всеки се справя както може, криво ляво. Честно казано, пиша в темата не защото ми е голям зор да коментирам Базеда, но тук има съмишленици и когато споделиш ще те разберат. За останалите е натоварващо, а и няма смисъл.

# 531
  • София
Привет! Почти месец откак намалих Тирозола от 2 т, на 1 и половина и резултатите са:
ТСХ от 7,63 е паднал на 6, ФТ4 от 12,88 е 14,94, но ФТЗ беше 4,67 сега е 4, 64.
Чувствам се малко по-добре и съм свалила 2 кг. Засега мисля да си остана на таблетка и половина след няколко седмици ще изследвам пак.  Мисля, че вървя в правилната посока и полечка, явно при мен трябва с малко да се варира с дозата иначе подскача всичко. а

# 532
Важното е да се чувстваш добре. Аз мине ли над 4 и не ми беше ок и си имах някои симптоми. Нямах търпение да намаляме дозите.

# 533
  • София
Важното е да се чувстваш добре. Аз мине ли над 4 и не ми беше ок и си имах някои симптоми. Нямах търпение да намаляме дозите.
Аз над 2 не се чувствам добре, но поне сега пада и като ФТ4 е в норма се надявам ТСХ да падне още. След няколко седмици ще видим накъде върви. Не смея рязко да сваля на 1 таблетка, че предния път не ми се отрази добре.

# 534
Недей. То и аз така асансьорно движа в началото.
Между другото, Кандиларов са пуснали изгодни пакети тоя месец на щитовидните. Излезе ми във фейса. Тсх+Фт4 за 16 лв. Таксата кръв май беше 4 лв. Има и други пакети.

# 535
  • София
Извинявам се, не следя темата, но ми излезе и прочетох поста на Merelenda и в тази връзка - може да си купувате ваучери за Кандиларов:
https://www.omed.bg/izsledvane-na-khormona-na-shchitovidnata-zhl … ilarov-p4891.html ТСХ (-50%) + такса пробовземане е 5лв.
https://www.omed.bg/paket-khormonalni-izsledvaniia-za-funktsiiat … ilarov-p4561.html  TSH, FT3 и FT4
https://www.omed.bg/paket-khormoni-na-shchitovidnata-zhleza-tsh- … ilarov-p7701.html TSH, FT3 и FT4 + ПКК с ДКК ... това от скоро се предлага
https://www.omed.bg/tsh-retseptorni-antitela-trab-ot-laboratorii … ilarov-p7251.html  TRAB

Зная, че вие много по-често трябва да следите тези показатели, а това не са малко пари

# 536
Аз изследвам в Лина...а там почти винаги са на изгодни цени...незнам колко може да им се вярва,но имам избор между тях и Рамус...а рамус просто няма да ги коментирам

# 537
Аз пусках в Лаборекспрес най-много. Там ми е най-евтино. После с Омед почнах в Кандиларов, че са ми и близо. Редовно имаше на 22 лв трите хормона, ама вдигнали са цените на пакетите. Сега в Лаборекспрес пак ми е по-евтино и не е с ваучери, но са ми далеч и ги ползвам ако ще пускам повече неща, защото разликата в крайната цена тогава е значителна. Дори като си сметна пътните 😁

# 538
  • София
Аз пускам в най-близката лаборатория, която е Мед диа. Понеже съм твърде редовен клиент имам и 30% отстъпка...
На морето си пускам в Лина, също съм много доволна, няма разлика в резултатите.

# 539
Здравейте,
Днес получих тези резултати и изпаднах в шок. От ноември пускам изследвания всеки месец и буквално за 4 месеца от 3,20 тсх спадна до 0,005...
До Март всичко освен МАТ беше в норма, а сега това.

Общи условия

Активация на акаунт