Базедова болест - Тема 15

• 17 642
  • 756
  •   1
Отговори
# 510
Христос Воскресе!
Да сме здрави, с железни нерви и по-малко килограми 🤣

Малко забавят тиреостатиците свалянето на тегло, по-точно хипофункцията, която си докарваме, ама се отслабва. Просто трябва да се спазва каквото сме започнали там. Зоната или друго.
И аз не съм постоянна. Затова съм дебела. Иначе и аз в Зоната се чувствам най-добре. И с корема и с хормони, захар, с всичко.
С ВМХ отслабвах, но удряше цикъл, сутрешна по-висока захар, имах някои симптоми на хипер при стриктно спазване, а при някои и холестерола играеше. В Зоната такива проблеми нямах.
Тия, които се записват за предизвикателства, преодоляват и това, да останат в режима и да не зарязват Зоната. Аз така и не се записах.

# 511
Воистина воскресе! И аз така, не се включих в предизвикателствата, само чета и харесвам Laughing, във фейса попаднах на една дама - Милена Михалева, която си поства ежедневно менюто, може да се ползва/аз съм решила да преписвам от нея, от днес/ Освен килата при мен драстично изсъхнаха кожа, коса, лигавици, снабдих се с торбички и сенки под очите, чудя се с какво чудодейно мазило да се намажа, та кожата да не ми е опъната като дайре..

# 512
  • София
При хормони не в норма не виждам как може да се отслабне. И щитовидните, и инсулина трябва да са ок, иначе никакъв шанс. Миналата година като ми влязоха в норма отслабнах 14 кг, сега постигам единствено да не качвам още, а от месеци съм на салата и чисто месо, или яйце, упражнения правя, ходя по 7-8 км, и това е. Трагедия. Надявам се сега като намалих Тирозола да вляза постепенно в норма, вместо да съм в хипо. Ще видя и инсулина след няколко седмици отново, дано инцидентно да е било, че иначе без лекарства нищо няма да стане. Няколко приятелки имам с ИР, без лекарства никакви режими не помагат.

# 513
Моите хормони уж са в норма, ама отслабване хич, е до 2-3 кила не го броя, защото бързо се наваксват Laughing. Проблема за  намаляване на килограмите освен естетически е и физически - натоварват се стави и след време може да има проблеми и с движението. Имах два рецидива/май/ и след всеки влизах в еутероидно състояние, но килограмите не се намалиха, може и от възрастта да е,  ама не мога да се примиря, човърка ме.

# 514
  • София
Моите хормони уж са в норма, ама отслабване хич, е до 2-3 кила не го броя, защото бързо се наваксват Laughing. Проблема за  намаляване на килограмите освен естетически е и физически - натоварват се стави и след време може да има проблеми и с движението. Имах два рецидива/май/ и след всеки влизах в еутероидно състояние, но килограмите не се намалиха, може и от възрастта да е,  ама не мога да се примиря, човърка ме.
Наднорменото тегло води други здравословни проблеми след себе си, затова и мен ме тормози. Освен, че преди две години бях 62 кг, сега съм с 30 повече. Висока съм, но пак трябва да сваля поне до 70-75. Миналото лято, след напълняването от първата вълна Тирозол, си свалих до под 75, сега не мърдам, но още не са ми се наместили хормоните. То затова си изследвах и инсулина и дано да не мина към ИР, че това си е друга мъка.

# 515
Merelenda ти с тези вкусотий които приготвяш и качваш в една друга тема как изобщо успяваш да спазваш някакъв режим 😆
Аз съм от 10 месеца без лекарства и поне мръднах 10 кила надолу...иначе беше мъка...аз не ям ,а килограмите отиват нагоре...а преди когато бях с тсх с десет нули и на една шепа тирозол си бях 50 кг и ядях смея да твърдя доста...
Иначе и моята кожа е ужасно суха,коса ужасна...преди беше гъста и начупена...сега е като метла...имах много силен косопад в годините ,когато открихме базеда...шепи коса падаха...
Ноктите ужасно чупливи...торбички и сенки под очите...зъбите горките...след лекуване и пломба..пада пломбата и почват да се чупят
Примирила съм се...с какво ли не съм се къпала и мазала след душ...нищо не е помогнало...

# 516
Аз съм инат. Зора е да се заинатя и да кажа Стоп. Тогава готвя за другите и за себе си отделно и изобщо не ми дреме.
Диетата ми 90% са проваляли стомаха или червата. В тези периоди ми понасят само хляб, картофи и ориз.
Стомах и черва се обаждат предимно като се огранича по-стриктно и мина на алтернативни заместители на дадени храни. А аз като се надъхам и гледам да съм стриктна в това, което правя и удря стомаха.
Както и да е.
В хипо трудно се сваля, да. Пак зависи колко е хипото. Аз с Тсх малко над 3 нямах проблем със свалянето. Като цяло не съм имала проблем със свалянето на кг, когато се ограничавам. Става бавно, но според мен нормално. По 3-4 кг макс на месец. Но ако се обади стомах, черва и се спирам. Един, два пъти отървах края покрай дълги гости лятото. Случвало се е да издържам и да не развалям режим, но рядко. Изтърва ли му края и айде, пак дебела.
Свалих зимата 10 кг покрай грижи за майка. Бях споменала тук, че кола я блъсна. Но се и ограничавах с храната.
Прибрах се, развихрих се пак и върнах 3-4 кг. Пак свалих докато спазвах без млечни, без яйца, риби и т. н. за месец (до 8 април) и пак станаха - 10 кг. Сега пак върнах 3-4. Поне не съм в изходно положение.
Но съм точно в началното затлъстяване. Имам да свалям доста.
С това движение на кг и хормоните ми бушуват.
След кортикото обривът се спря. Поизчисти се, но следите стоят. Току ме присърби нещо и още не хващам откъде. Ям вече всичко.
Подозирах и алергия към едни обеци, които ползвах два пъти. Извадих преди седмица златните и ушите сякаш се успокоиха. Не че ме боляха, но имаше едно усещане и боцкане. Сякаш се спря и сърбежът от обрива покрай тях.
Може внушение да е, може насложено да е. Бях чела за видове алергии и ако реагираш към едно, как може да реагираш към още 3-4 неща, било то никел, храна, цъфтящо или друго.
Сигурно има връзка. Може и хормони, абе всико може.

Последна редакция: вт, 22 апр 2025, 18:32 от Merelenda

# 517
AI ни завладя в последно време. Дори във форума ни анализира и систематизира информацията в началото на темите. Докато миналата година научих за едно приложение с изкуствен интелект и на шега му задавах сложни задачи да ми измисли рецепти с по 2 съставки, или пък да има 100 неща, ама комбинирани да не надвишават 500 калории на ядене, и главно го използвах и се забавлявах с хобито си - да готвя, то с днешна дата AI се справя доста добре и с медицинската част.
От няколко места приятели споделиха, че много добре ги насочва към кой доктор да си търсят проблемите само по симптоми. Доста са напреднали с вкарване и анализиране на база данни и постоянно се подобрява работата на AI.
Повод да тествам пак AI вчера беше някаква публикация, която ми се изпречи, за някаква дето изкуствения интелект и е дал предположение за една от диагнозите още година преди да се разболее реално. То много зависи как питаш и какво споделяш. Решавам да тествам без да си кажа диагнозите, за които ми е известно.
Решавам да му нащракам най-честите ми сегашни симптоми. Отпадналост, понякога повишена горна граница на кръвно, аритмия, чести събуждания вечер, обрив на бузите и т.н., няма да изреждам всичко.
Отговор получих адекватен, защото това което бях написала касаеше посещение на около 3-4 специалиста по симптоми за уточняване и диагноза. Обаче когато написах и заболяванията, само дето не ми написа - Ами така кажи, нещата се изясняват и навързват вече. Това и това често се среща при онова. Виж си за дефицит на този и този витамин, от там са вероятно симптомите. Приемай тази и тази добавка. Това го има при Базед, това го има при метаболитен синдром. Тия заболявания и симптомите "танцуват заедно". Ето ти обяснения,... искаш ли схема за добавки, за ядене, за препоръки специалисти, абе всичко. Поисках схема за алтернативно лечение и ми прати в докс (това в безплатната верия на AI). И даже ми отговори, че ми праща без имуностимулатори, защото съм с Базед Satisfied Беше забавно.
Питах и за нови подходи при лечение на Базед и за дълго лечение с тиреостатици. Всичко си отговори. Намира си в сайтовете, или му е вкарана базата данни, де, но си цитира всичко, както и ние си четем.
Не трябва да се предоверяваме на AI за всичко написано, но пък не мога да отрека, че е полезен за доста неща и дава насоки.
Правили ли сте и вие такива запитвания?

Не знам дали някой гледа репортажа със скрита камера за биорезонансната диагностика. Сигурно минаха 15-20 г откакто навлезе. Много народ се подлъгва и продължава да дава пари за такава "диагностика".

Последна редакция: пт, 25 апр 2025, 13:36 от Merelenda

# 518
Аз се светнах скоро, че АI разчита на разбираем език епикризи, изследвания и т.н. и го подкарах с моите от операции и ямр-и. Бях много впечатлена.
После му давах изследвания и да ми каже какво става. Честно казано при генетични и редни изследвания не става.
После пробвахме по симптоми на майка ми какво ще каже и беше информативно.
Но трябва насочени въпроси

# 519
  • София
Merelenda, не бях опитвала, но като каза му качих таблицата с лечението и изследванията и добре си поговорихме. Каза да си изследвам и ТАТ и МАТ, че е вероятно да правя смесена автоимунна тиреопатия, заради комбинацията от Хашимото и Базед. В общи линии мисли като мен Simple Smile Трябва често изследване и полека с качване и сваляне на дози, защото адски ми подскачат показателите от едната в другата крайност. Препоръча и изследване на кортизол и отново инсулин и глюкоза. Доста са го развили и поне е добър събеседник при липсата на лекар, който да има желание да отдели малко време да помисли и още повече и да обясни някои неща.
Наскоро четох статия за жена, която в Щатите се е лекувала от две сериозни заболявания, лежала е и по болници, и след година подобен начин на живот е установила, че от най-голяма емоционална помощ и е изкуствения интелект, защото лекарите са заети и припряни, неемпатични и тя никога не може да си зададе въпросите.
То е ясно, че изкуствения интелект не замества лекарите, но има полза поне да даде идеи, които да се консултират с лекар или да се изследва човек.

# 520
О, ще го тествам и аз значи. Май имах някакви стари изследвания на телефона. Ще видя.

# 521
Поставих си сама диагноза с помощта на AI, като се базирах на симптомите след изкаран вирус. Личната лекарка не знаеше какво ми е, но ѝ казах, че всичко е от щитовидната жлеза и трябва да направим определени изследвания, които да го докажат. Тя се съгласи и каза, че не разбира много от щитовидна жлеза, след което ме изпрати спешно на ендокринолог. Там беше потвърдена болестта на Грейвс.
AI е изключително полезен за писане на писма, трудни текстове, преводи... Използвах го и за бързо изчисляване на калории, както и за идеи за рецепти, основно свързани с подправки. Когато зададеш въпрос като „Изглежда, че нещо липсва“ или „Направете го по-вкусно“, получаваш същата рецепта, но с подобрения, които я правят по вкусна.
Бъдете здрави.

# 522
Здравйте ,
И  го тествах наскоро .Сина ми беше болен миналата седмица,като това е пети път за 4 месеца. Личния лекар му изписа Антибиотик без дори да го прегледа,възроптах аз защото тази зима вече пи 2 пъти и се въртим в един омагьосан кръг. Исках да изчакам.Аз бях започнала вече лечение с имуностимулатор и  бях избрала ибупрофен и то по схема ,за да действа и противовъзпалително .Големия въпрос беше колко да изчакам и как и кога да преценя дали да включа антибиотика .Та се допитвах до AI .И защото се касае за дете макар и на почти 14 години ,ми искаше допълнителна информация като кг,симптоми и т. Кога да АБ включа ,колко да изчакам ,кога има шанс да пребори вируса и как да разбера ,че не прераства в бактериална инфекция .Не че,  не ги знам тези неща, но като съм притеснена и имам нужда от някои съждения в подкрепа на моите решения се оказа чудесна възможност .Направи комплимент ,че разсъждавам като доктор 😄.Та добре си комуникирахме. Размина се АБ. Схеми за лечение и възтановяване ми предложи.  Интелигентна работа🤭.

# 523
Привет.
Излязоха ми новите резултати.

Пусках си малко по-разширени за черният дроб, защото имам лека тъпа болка в областта. Явно обаче пак съм направила камъни в жлъчката и ще трябва да ходя на гастро.

# 524
И TRAC-а ми излезе.

Общи условия

Активация на акаунт