Базедова болест - Тема 15

• 17 645
  • 756
  •   1
Отговори
# 495
  • София
Подпухнала и изнервена си напусках изследвания.
TSH  7.63  (0.270 - 4.30)
fT4   12.88  (12-22)
fT3  4.67  (3,1-6,8)

И Трак си пуснах, че от началото не бях пускала, но още не е излязъл. Добре, че не слушам неадекватния си лекар, защото от 3,8 ТСХ ми е скочил двойно за три седмици (Съвсем очаквано, защото за предишния месец скочи от 0,9 до 3,8) След два месеца, когато казваше да се изследвам, ще е 15 или 20. На два Тирозола съм в момента, обмислям да намаля на 1 и половина.

И недостиг на вит Д имам, но и за това хубаво, че сте вие тук иначе няма кой да каже да го изследвам. Поне чернодробните ми са норма и останалите глупости, които си пуснах тип инсулин, кръвна захар и прочее, са ок.

Редактирам, Трак-а излезе и е 2,69, нормата е до 1,75. Доста по-добре е, в началото беше 15. Значи нещата все пак вървят по-оптимистично, или бъркам?

Последна редакция: чт, 17 апр 2025, 17:30 от Бoяна

# 496
Е добре си реагираш.
Виж намали, да. На 1 или 1и 1/2.
Аз понякога като съм намаляла от 2 на 1 имам рязко спад, но само на Тсх. След още месец се оправя. Но понякога докторът ми коригираше от 2 на 1, после на 1 и 1/2, после пак на 1,понеже рязко реагираше на промяната, но и докторът реагираше според движението.
Истината е, че ние си знаем как ще реагира. Докторите имат много пациенти и следват каквото пише. В много случаи аз знам по-добре какво ще се случи, отколкото той, защото си следим заболяването и си усещаме по симптоми, но си слушам каквото каже и после си коригирам и сама.
Имам си и моментите от 3 на 1 хапче и Тсх то се намества идеално между 2.5-3.
Намали си с малко. После пак ще намалиш. Сега като се постопли и жлезата почва да работи по-добре. В случая при нас е по-активна. Пипай леко и проверявай. Още месец и ще си бъдеш на 1 хапче.
Аз бих минала на 1 направо, ама ти си знаеш по-добре жлезата. Да не трябва после да качваш пак за малко с половинка.

# 497
Добре де нали уж трак трябва да е отрицателен и хормоните да са ок за да се спре лечение и да се водиш в ремисия...ендо каза в ремисия си,а трак си ми седи 2.7...даже преди 3 месеца беше 2.2...за инсулина иска да правя обременяване...ама сега нямам време с малко дете да вися 3 часа в лаборатория...още повече ,че в нашия град не правят и трябва и да пътувам...ще си спазвам режим...добре познат ми е покрай развиването на гестационен диабет...при мен също едното око е по изпъкнало...има дни изобщо не си личи...има дни(особено когато съм недоспала) направо ужасно си личи

# 498
Правилно мислиш.
В случая си в еутиреоидно състояние. Щом с хапче си с хормони в норма и с Трак над норма.
Имаш ли инсулин на гладно изследван? Захар?

# 499
Правилно мислиш.
В случая си в еутиреоидно състояние. Щом с хапче си с хормони в норма и с Трак над норма.
Имаш ли инсулин на гладно изследван? Захар?
Не аз от 10 месеца не пия никакви хапчета...още тогава някъде 6 месеца след раждане при доза от 1 пропицил тсх скокна на 40 ...спряхме за 7 дни и излседвах и беше 20...и така спадна до 1.5 и си стоеше така...онзи ден беше малко под 1,но теак още от преди бременността беше около 2.5-3 ...да имам аз даже ги качвах тук

# 500
  • София
Merelenda , много ти благодаря! Ще намаля засега с половинка, след няколко седмици ще изследвам пак и така. Наистина лекарите са претрупани, на моя откровено не му се занимава да ми следи половинките и не спира да мели за операция, пък аз не виждам причина да махам тая жлеза, която си реагира на лечението. Даже Трак-а ми е паднал на един хвърлей от норма. Ще си взема и Вигантол и се надявам да живна, пък и тоя живот на салати да доведе до някакво нормализиране на теглото като изляза от хипото, в което очевидно съм.

Наде, не знам историята ти с инсулина, но от изследванията и захар, и инсулин изглеждат бетон. И аз пусках сега, защото кръвната захар ми беше ниска миналия път, но явно е нещо инцидентно, инсулина си ми е в норма. Като си гледам изследванията от година и нещо назад какво ли не  подскача без видима причина и се нормализира също така. Стискам палци да си гледаш бебето и да нямаш поводи за тревоги.

# 501
Вярно, Надежда, извинявай.
Вчера се скапах с тия козунаци и ума ми и той явно 😁
Сега погледнах назад какво беше. Ами в ремисия си, да.
Нищо че Трак е над норма. Не си на терапия и хормоните са в норма все още.
Те са водещите в случая. Трак само предупреждава, с активност, но докато не се разбутат хормоните се водиш в ремисия. Може и пак да спадне. В случая следиш само ТСХ. Той ще предупреди.
За инсулина висок е. Под 10 трябва да е, най-добре 5-6. Затова иска обременяване доктора. Вероятно да лъсне ИР. Гликирания и захарта са ок, но инсулина не е. С движение и хранене може и да можеш да повлияеш, но това не мога да предвидя. В "Зоната" много хора си помагат с хранене за тия неща. Аз също си помагах преди и изследванията го потвърдиха, че Зоната действа. При мен лъсна проблем със захарта още при натоварване и профил, та не стигнах да пускам инсулин. Тогава доктор не ми беше искал и не знаех. Но така и така ми изписаха антидиабетни и нямаше смисъл да гледам инсулина. Едно и също се пие като лекарства. Първо бях на ВМХ хранене и макар да изкарах 3 г, като 1.5 г бях по-стриктна и още 1.5 с поддържане с повече въглехидрати, този режим не ми беше Ок за жлезата. След години пробвах Зоната. Идеален и за жлезата и за инсулина и захарта.
Наднормено тегло имаш ли? В коремната обиколка има ли напълняване?

Бояна, ще продължи с години това, да ни посрещат от вратата с препоръки за операция. И моят доктор мърмореше. Казваше, че не е спешно, ама какво го влача още тоя Базед. Трябва доктор на твоето мнение или да се води по тия нови проучвания. Малко са такива явно.

# 502
  • София
Merelenda, при всички ли инсулина трябва да е под 10? Моят е 19, значи е много?
Това изобщо не би ме учудило, де, затова го пуснах. С тия скокове нагоре-надолу качих едни килограми невиждани и от месеци с глад успявам единствено да не кача още. То потрес просто. И миналото лято тъкмо доближавах до нормалното си тегло и от есента всичко отначало.

# 503
Да, при всички. Сутрешният трябва да е под 10, най-добре 5-6. Но някои имат сутрешен инсулин и захар в норма и при натоварване излиза проблем. Има други индикации, които карат докторите да искат натоварване. Напълняване в областта на корема, поликистозни яйчници и т. н. Чак подробно не съм се интересувала.
Аз моя не съм го изследвала. При мен от раз си лъсна проблем със захарта година след поставяне диагноза Базед и без да задълбавам в четене си започнах хапчетата. Не бяха ми пуснали инсулин, но нямаше смисъл втори път да правя обременяване, като така и така ще пия хапчета. Не виждам и смисъл при повишена глюкоза и/или инсулин сутрин да те натоварват. То си лъсва проблема и се вижда накъде са нещата.
Аз бях със захар 5.86, 5.9 сутрин от вена при стойност до 6.1 и от пръста 5.25 при норма до 5.5, което си е нормална захар. Малко повишена, но в норма.
При натоварване с глюкоза и профил си лъсна проблема. Споделих на доктора, че такава захар не съм имала. Все около 5 и малко под. А при рецидив имах захар еднократно 6.1. Тогава проф. Христозов каза да изчакаме да се кротне жлезата. Беше първия рецидив. Да избягвам "белите убийци" - захар, брашно, ориз. Да видим дали ще спадне захарта. Но после започнах да ходя при доктор Райков. Като мина жлезата в еутиреоидно състояние и показа по-горните стойности и доктор Райков каза да правя обременяване, че бях напълняла и обиколката на корема беше голяма и правех кисти на яйчниците.
И така след изследвания веднага започнах хапчета.
Говорихме за диети, спорт и т. н, но той каза, че тия неща наред с хапчетата са задължителни и че жлезата допълнително влияе на захарта. По-добре да пия и хапчета да забавя процеса. Само с диети вика няма да стане, но и това трябва да спазваш.
Между другото, когато започнах хапчета започнах и ВМХ. Отслабнах, цикъла се пооправи, че почти година капваше по капка. Мислех че влизам в менопауза на 33-34. Беше ми драма, но с хапчета в ниска доза и диета нещата се оправиха. Е, после всичко мина през просото с рецидиви, дебелеене и хапване, но... Ту вляза в режим здраве с храна, ту изляза като ме удари стомах, че тогава само картофи и хляб мога да ям, но каквото - такова.
То като те налази и стрес, нерви, жлезата заиграе, корема, не пита.

Последна редакция: пт, 18 апр 2025, 09:50 от Merelenda

# 504
  • София
Щом трябва да е под 10 на мен ми е двойно. Захарта ми е 4 и малко, то това ме усъмни, защото при тия килограми
е странно и ми се струваше логично инсулина да е нагоре. Това не може ли да е и от Тирозола? В страничните ефекти са описани поражения върху панкреаса...
Ще го пусна пак следващият път и ако продължава да е така вече ще търся някой да ми изпише нещо по случая. Ще говоря с личната лекарка, макар че и тя е голям лекар, но поне не си стиска рецепти и направления.

# 505
Бояна, масово личните лекари не са наясно с ИР и с инсулин над 10 и под мин граница лабораторията казват, че всичко е наред. Говоря от личен опит с роднините.

# 506
  • София
Бояна, масово личните лекари не са наясно с ИР и с инсулин над 10 и под мин граница лабораторията казват, че всичко е наред. Говоря от личен опит с роднините.
Нищо не очаквам от личен лекар при положение, че се лекувам при топ ендокринолог, който не отчита, че при две таблетки Тирозол ТСХ ми скача от 0,9 до 3,8 за месец и ми казва да отида при него след 4 месеца, да се изследвам след два и, че качването на килограми нямало нищо общо със случая или с неговата специалност. Дори не говорим да предложи някой да изследвам вит. Д или инсулин, или нещо друго. Ако го бях послушала щях да стигна не до почти 8 ТСХ, а кой знае до колко с тия темпове. Все едно хипофункцията е здраве и си яж салата, и дебелей, понеже пък наднорменото тегло не е никакъв здравословен проблем.
Извинявайте, че ви надувам главите, но съм бясна и нямам особени очаквания вече от никой. Ако не беше форума щях да съм изгубена и то не за пръв път. Възползвам се още веднъж да благодаря на всички, които пишат и помагат с полезна и изстрадана от тях информация, особено на Merelenda, която винаги е насреща с подробни разяснения.

# 507
Да, съжалявам. Не ни надуваш главите. Разочарованието сме го направили имали и ние.

# 508
Христос Воскресе!Бъдете Благословени!
Merelenda до преди няколко години си стоях 50-55 кг ,което е супер малко за моята височина 170см...след това преживях ужасно паническо разстройство...пих 2 години антидепресанти(между другото точно по времето на ПР ходих на всякакви лекари защото си мислех,че ми има нещо и тогава инсулина ми е бил 8.6,та мисля,че тези АД тотално ме скапаха) плюс спрях цигарите и си докарах едни 15 кг отгоре...които след това нямаха сваляне...въпреки това 65 кг за моята височина не са кой знае колко много...забременях около 66 кг и стигнах до 80...когато развих Гестационен диабет при мен точно кз на гладно беше проблем...стигаше до 6...дори с режим...дори с инсулин...вечер лягам с кз 4.5 сутрин ставам с 5.7...тогава правих обременяване с глюкоза ,но само КЗ гледахме,по време на бременнлст инсулин не се гледал..КЗ на гладно беше 5.9,на първи час 10.1,на 2ри час 6.2...и така след раждането свалих до около 70 ,но незнам защо на мен кърменето(а може би и липсата на МЦ) ми повлияха отново на напълняване.стигнах отново 82 кг...но качвам равномерно..навсякъде...някъде около 8 месеца след раждането ми дойде първия цикъл и от там започнах и бавно да свалям...за 8 месеца съм свалила 10 кг...като не спазвам стриктно никакъв режим...Поликистоза уж няма скоро бях на АГ...цикъла редовен като по часовник на 28 дена...но килограмите супер.мъчително и бавно ги свалям...от най малкото дебелея...когато бях 50 кг незнаех какво е това калорий...ядях всичко ...колкото искам...та най-вероятно има ИР
АД много често докарват ИР,а и базеда си предразполага

# 509
Това с килограмите ми е до болка познато, преди да се снабдя с Базед си бях м/у 53-55кг. 162 см. ръст, 2-3 килограма отгоре или отдолу не са ми били проблем. Диагнозата Базед ми дойде като гръм от ясно небе, но си виках, че поне няма да напълнявам, че познавах хора с хипофункция дето бяха доста пълни. Две седмици след започването на тирозола се издух до 68кг. и сега го карам м/у 68-72/ужас/. Седна-стана все за тия кила ми е в главата и на устата. 
    Платих три пъти на нутриционисти за диета и нито един от тях не беше наясно с хоромналните промени в теглото /да се посъветвам с лекуващия ме лекар/, повтаряха като папагали едно и също дето се върти във виртуалното пространство и толкова. С първия ги докарах до 65 кг., то не бяха елда, чия, киноа и целия набор от модерни суперхрани, ама тия семена направо ми докараха нон стоп подут корем и зверски метеоризъм / същото ми се получава и с всички бобови /. С другите нищо особено като постижение.
  Единствено Зоната ми допадна и се чувствам нормално, но ту я почвам, ту я спирам. От 4 години спазвам всички християнски пости, ей така, без религиозния аспект, допада ми за известен период да не ям месо и други блажни продукти Innocent , като внимавам да не прекалявам с ориза, картофите и хляба.
 Никога не съм задълбавала с изследвания за ИР и всички аспекти на кръвната захар, при рутинни изследвания са ми били в норма /малко на горна граница/, но ЛЛ нищо не ме е карала допълнително да правя. Но като ви чета, пък и слушам, доста жени са с ИР.

Общи условия

Активация на акаунт