Базедова болест - Тема 15

• 17 494
  • 756
  •   1
Отговори
# 630
С очите съм зле.
В понеделник ще записвам час в "Зора". Искам да си направя Оптична кохерентна томография.
Аз само да споделя ,че с очите съм била много зле при нормален трак...очно налягане 26-27 и изпъкване и всички екстри...сега вече 3 години трак е около 2.5 и уж очите са добре...поне последно преди 1 година като ходих бяха добре...трябва пак да посетя очен скоро.

# 631
Обратното трябва да е, да. Но поведението не можем да предвидим. Някои доктори искат повторение на изследванията, други избират да не вярват, а за трети има причини, които да повлияят на Тсх (боледуване, други лекарства и т. н). Като изключим последните-  чакаш и следиш, ако решиш да не спираш половинката хапче.
Засега няма да спирам половинката хапче, ще следя след месец как ще е и ще реша дали да го спирам или да го намалям още, да кажем половинка през ден.

С очите съм зле.
В понеделник ще записвам час в "Зора". Искам да си направя Оптична кохерентна томография.
Какво им е, от Базеда ли нещо?

# 632
Какво им е, от Базеда ли нещо?
Предполагам. Високо, гранично налягане на лявото око.
Цитат
Придружаващи заболявания и усложнения: хиперметропия, суспектна глаукома
Ще запиша час в Зора и ще си направя Оптична кохерентна томография. И к'вот сабя покаже.
23та всичко е било ок. Октомври 24та ме диагностицираха с Базед. Декември на очният преглед налягането беше високо. Тогава бях с ниско TSH и завишени хормони.
Сега пак е високо. Сега обаче TSH  ми е високо.

Трака ми е 1.36 IU/l  при реф. стойности "До 1.75".

# 633
Здравейте,
Аз съм с гранично очно налягане.
Открих го случайно ,когато ходих да си правя очила. Преди 8 години ,тъкмо бях диагностицирана с Базедова болест. От тогава ,всяка година правя компютърен периметър ,скенер и измерване на налягането,понякога и на 6 месеца. Баща ми е с Глаукома .Наследственоста ,Базедова болест и високото очно налягане са рискови фактори.Но за да се постави диагноза глаукома или дори суспектна глаукома трябва проследяване и необходимия набор от тестове и изследвания.Само ВОН не е достатъчно. Миналата година реших да отида при лекарката ,която проследява баща ми/ моята докторка беше неоткриваема/ тя искаше веднага да ми включи капки за глаукома, но аз отказах.Отидох на още 2 консулта и отново направих изследвания и ми казаха ,че към момента не се налага такава терапия. Няма изменения в зрителния нерв ,с гранично очно налягане съм варира 19 до 22.

Последна редакция: пн, 23 юни 2025, 16:36 от dRipLa

# 634
Записах си час за довечера в Зора.
Ще си направя ОКТ (кохерентна томография), и ще ме прегледат.
На мен в Токуда най-вероятно ВОН са ми направили. Първо ми премериха налягането с въздух, а след това най-вероятно апланационната тонометрия.
Ще видя какво ще ми кажат довечера.

Определено е свързано с Базеда.

# 635
Влачих някакъв вирус от 23 май. Малко хрема и бухане 20 дни. Отидох при ЛЛ и тоя път кръвна и ЦРП бяха ок. Преди 2 години играх същия филм, по същия начин, със същите дни, но тогава ПКК и ЦРП на 19 ден показаха бактериална инфекция и пих левофлоксацин. На 30-ти ден бях добре вече.
Сега нормални изследвания, а аз не бях ок. Изписа АБ (пак левофлоксацин) с условие да започна ако вдигна Т, но според нея щеше да мине с Геломиртол. Не стана. На 30 ден вдигнах Т. Изпих си АБ (до вчера беше) и с последното хапче всичко си дойде на мястото.
За какво споделям...
Понеже левофлоксацина са си кофти антибактериални (от 3 то поколение хинолови) и немалко хора носят последствия след тях, дори месеци след прием, вие пили ли сте и забелязали ли сте да са ви донесли опашка?
На мен левофлоксацина преди 2 години ми понесе много добре. Бегъл спомен имам, че накрая имах дискомфорт в ахилеса, но бе за кратко, може би ден, нещо такова.
Обаче от хиноловите съм пила преди много години Офлоксин и Ципрофлоксацин заради цистит. След втория се поду лимфен възел на гушата, последва опашка от други АБ за възела, за рецидив на цистита, и ваксини заради него, и накрая избухна жлезата. Кое, какво и що е първопричина е трудно проследимо и доказуемо, но от опит - винаги, повече от на листовка на лекарство, човек събира 2 и 2 и се навързват много неща. Не че ми е много важно, след като съм ги изпила вече тия хапчета, но пък занапред може да е в помощ за някои и индикация за внимание. Щитовидната никъде не се споделя в реакциите, обаче има форумци тук били с цистит преди Базеда и са пили АБ и химиотерапевтици. Пита се в задачата какви!

/Знам че има тема във форума за Левофлоксацин. Чела съм я още преди да ми се наложи да пия, но все пак като ми изписаха си го пих, защото пневмонията или хроничните бронхити повече ме плашеха при толкова бронхо астматици в рода, с куп алергии/

Последна редакция: нд, 29 юни 2025, 18:47 от Merelenda

# 636
Аз имам страх от тази група АБ...имам колежка пи наскоро и като го пиеше 3 часа незнаеше къде е плюс някакви болки споделяше...аз съм пила ципрофлоксацин веднъж много отдавна и в моите спомени е 6 месеца преди да ми открият базед...съвпадение...или не незнам...може и да не помня правилно...беше много отдавна

# 637
Има ли хора, с повишени килограми след прием на бетаблокер? Имам в момента ускорен пулс / 90-95 в покой и мисля, дали да не вклюа отново бетаблокер, но есента кацих килограми от него и го спрях.

# 638
Има ли хора, с повишени килограми след прием на бетаблокер? Имам в момента ускорен пулс / 90-95 в покой и мисля, дали да не вклюа отново бетаблокер, но есента кацих килограми от него и го спрях.
Не бях напълняла, но изглеждах по-тежка – направо подута. Лицето и ръцете ми бяха доста по-пълни от нормално. А най-лошото – пропанололът ми влоши безсънието.

# 639
На мен ми е предписан Бизолен 1/2 сутрин. Взимах го и ми се оправи ускорения пулс и тревожността. Но за 1 месец качих 3 кг, което по принцип ми се случва за една година. Сега го започнах пак и ще дам отчет как се отразява.

# 640
Здравейте, с базедова болест съм от септември месец 2021 г. Приемх метизол до април 2024 г. От тогава не приемам никакви лекарства следя tsh и ft4. Наблюдаваше се лек спад на tsh като очаквах отново да мина в хиперфункция. Днес пуснах отново изследвания и вече tsh e 4.30, а ft4 18.86. Очаква се при тази стойност на tsh ft4 да не е почти на горна граница. Моля да споделите мнение, ако някой е имал подобни резултати. Благодаря!

# 641
19 ли е горната, или 21,22,24?
Добре е според мен. Тсх може пак да се провери след месец. Но предвид, че си с Базед, за мен е ок сега.

# 642
19 ли е горната, или 21,22,24?
Добре е според мен. Тсх може пак да се провери след месец. Но предвид, че си с Базед, за мен е ок сега.

22 е горна граница на ft4. Притеснява ме това, че ендокринолога, който ме следи казва, че може би не са реални резултатите от лабораторията. Не било нормално tsh да се увеличава и ft4 също

# 643
  • София
Да се отчета и при мен след месец на 1 Тирозол, намален от 1 и половина – ТСХ 5,91, ФТ4 16,50, ФТ3 5,55,  предишните бяха ТСХ 7,55, ФТ4 14,00, ФТ3 4,23. Трак си е над норма, но от 2,69 сега е  2,45. При постепенно намаляване от 2 таблетки за три месеца ТСХ си стои доста над норма. Ако си стоях 4 месеца на 2 таблетки сигурно вече щеше да е 100. Не е нормално да ни лекуват толкова през просото, пак да кажа, че да рискуваме да не следваме препоръките на водещи специалисти. Не знам защо Тсх следва основните хормони толкова бавно, но май  е по-важно,, че те са ок.

# 644
И при мен нови резултати-
ft4 21, tsh 0,01, продължавам с 20мг.
Отговора на ендото си го вкарах в AI (копирам):
"Представеният анализ обяснява, че въпреки че хормоналните нива на FT4 (хормонът на щитовидната жлеза) са в норма, вашето лечение не е оптимално.
Проблемът: Неактивен TSH и нестабилен контрол
Анализът посочва, че Струмазолът (или подобен медикамент) се приема в твърде ниска доза. Тази доза е достатъчна само да поддържа FT4 в норма, но не и да активира TSH (хормонът, който трябва да контролира щитовидната жлеза).
Липсата на активен TSH означава, че щитовидната жлеза не е под нормален физиологичен контрол. Вместо това, тя е повлияна от автоимунна активност. Тази ситуация е нестабилна и хаотична. Дори при привидно стабилни резултати, болестта може лесно да се влоши, тъй като няма TSH, който да регулира процеса.
Препоръчителна стратегия
За да се възстанови балансът, е необходимо TSH да се "събуди" и да поеме контрол над щитовидната жлеза.
Леко намаляване на FT4: Предлага се да се намали нивото на FT4. Това ще подаде сигнал на хипофизата да започне да произвежда TSH.
Активиране на TSH: Когато TSH се активира, той ще осигури нормален и стабилен контрол, замествайки хаотичното влияние на антителата."

Последна редакция: пт, 11 юли 2025, 14:10 от Dinara_nl

Общи условия

Активация на акаунт