Базедова болест - Тема 15

• 17 389
  • 756
  •   1
Отговори
# 675
Никой не стои в болница, нито си в стая.
Направо в клиниката отиваш, когато те извикат в определения ден. След Рай се прибираш вкъщи. Така наречената изолация е да нямаш контакт с деца, бременни и тежко-хронично болни, защото излъчваш радиация. За другите не е проблем, но за болни и бременни може да е.

Не помня споделих ли, във Варна са доволни от докторите в клиниката по нуклеарна медицина в Света Марина. Отзивите за доктор Чаушев са положителни. Аз само сцинтиграфия съм правила при него и мисля при доктор Йорданова беше втората.

# 676
За РАЙ за Базед (който е малки дози) ми препоръча доц Радева от Нуклеарната медицина в Младост (на Андрей Сахаров 1). Това т.нат "Ракова Болница" ли е?
Не е Раковата болница.
Областен диспансер за онкологични заболявания със стационар – София-град.
Раковата е на същият булевард, по-близо до метростанция Г.М.Димитров.

Аз съм на морето и гледам да не мисля за Базеда.
В корема съм като бременна в 6ти месец. Ама не ми пука Joy

# 677
Хората нямат апетит лятото, а аз съм обратно. Пак отпуснах нещата. Диетата ми е - ям каквото зърна 😂
От 2-3 дни нещо ме заблъска. Не бях пила отдавна магнезий. Позабравих добавките. Че нямам и глицинат наличен. Мъча един цитрат, но нищо не става с него.
Иначе съм на морето, ама не съм го поглеждала от мнооого отдавна. Как мимсе иска вечно да е пролет 😂

# 678
Никой не стои в болница, нито си в стая.
Направо в клиниката отиваш, когато те извикат в определения ден. След Рай се прибираш вкъщи. Така наречената изолация е да нямаш контакт с деца, бременни и тежко-хронично болни, защото излъчваш радиация. За другите не е проблем, но за болни и бременни може да е.
А при кои случаи се стои в изолация в болница от понеделник до петък? Това при карциномите ли е? Т е да разбирам, че като евентуално изпия РАЙ за унищожаване на жлезата, ще си ходя вкъщи и евентуално ще си стоя в другата стая за няколко дни? Преди да ми определят дозата се правят сцинтиграфии ли, за да се види точно колко поема жлезата? Ако е толкова "лесно" цялото нещо, защо да ходя на операция? Ако наистина е толкова лесно, аз не бих се оперирала, че като се сетя за какви усложнения четох от операции и направо не съм на себе си....

# 679
При карцином е явно по-различно.
Споделих как беше във Варна при моята приятелка. Даже описах назад когато пита. Не са и правили сцинтиграфия. Нея я правят след радиойода при карциномите. Да търсят явно за активни клетки. Може да питаш в темата с операциите. Дозата не съм я питала как определят.
Повече е чакала в чакалнята за "лечението", отколкото отнема време самото изпиване на ампулата. След това ги пускат и се прибират вкъщи. За един предиобед работа е било. Това е. Казват след колко време да си пуснеш хормони и се водят по тях дали има нужда от тироксин и по колко да се пие. Цялото наместване на дозите отнема около 6 месеца, докато се наместят нещата и хормоните влязат в норма.
Има случаи, при които въпреки радиойода жлезата пак е хиперактивна и тогава се повтаря "лечението".
Да, според приятелката ми няма нищо кой знае какво. Самият радиойод плаши хората, не друго.
Моят доктор все ми казваше, какво съм го мислила толкова. Американците вече колко десетилетия лекували така. В щатите операцията е последен избор.
Аз се инатя. Така съм си решила.

Радиойода си е "безкръвна операция" и разчиташ на дозата да умори жлезата.
В хирургията вече разчиташ на доктор, точна ръка и си е все пак операция и отнема и време за възстановяване. Махат орган.
Крайната цел е хипофункция. В някои случаи, в които оставят част от жлеза и тя успее да произвежда някакви хормони, може да мине и с малка доза тироксин, а има късметлии и без никаква. Но има ли част от жлеза, винаги може да последва и рецидив. Било след година, 5,15,а може и да няма. Затова някои махат цялата с операция и после до живот на тироксин.

Последна редакция: ср, 13 авг 2025, 16:19 от Merelenda

# 680
Merelenda, благодаря за изчерпателния отговор. Аз също чета, че в САЩ и Европа операцията е последния вариант за Базед. Тука е пръв вариант. На колкото доктора да отидох досега, само за операция ми говорят. Аз искам да ми напаснат дозата рай така, че да се унищожи жлезата изцяло. Не ми се занимава с рецидиви и напасвания и вероятности дали ще влезе в хипо или не....ще прочета пак какво си ми писала за приятелката ти...тя май не в София беше...в София Хаджиева ме отсвири, каза да ходя при Радева....за там чувам недобри отзиви...освен да се вдигна да ходя във Варна Sad

# 681
В отделението съм чувала, че имат пациенти от София. Може и заради чакането да е, може пък заради докторите да е. След рай те поема така или иначе ендокринолог. Мисълта ми е, че може и във Варна да направиш. Отзивите за докторите са много добри. Поне аз не съм чувала други, но винаги може да проучиш.

# 682
Да съм честна не ми се бие път от София до Варна, ще отида в Онкодиспансера в София Младост при доц. Радева да видя какво ще ми каже дали все пак има възможност да я унищожим тая жлеза с рай. Имаше един човек, който каза, че е пил йод цели 4 пъти, докато се унищожи жлезата и каза, че е бил доста зле, но показателите му са били доста по-зле от моите. Бих пробвала с рай, ако не стане от първи път, ще се оперирам. Но не искам да повярвам, че вариантът, който се предлага в България за Базед е основно операция. В цяла Европа и Щатите предлагат първо рай....ама кво се чудя, като тука всяко второ раждане е със секцио, те тука печелят яко пари от операции под път и над път....

# 683
Моят ендокринолог ми беше казал, че вероятно при мен няма да стане от първия път. Не знам как прецени. Не мисля, че беше на база показатели, защото аз с 1 хапче успявах години да държа хормоните в норма. Не съм стигала до комбинирана терапия, примерно, и да се движат нагоре-надолу хормоните, като изключим рецидивите, при които го има асансьорното движение, докато се намалява дозата.
Приятелката ми беше 7 години с поддържаща 1 таблетка без да и спират никога лечението, защото Трак никога не влезе в норма. Преди да я одобрят за радиойод отиде при проф. Христозов във Варна. Казал ѝ е, че в нейния случай вярва, че ще стане с едно лечение. Представил е случая и пред комисия в болницата и я одобрявят. Такъв спомен имам. Професорът с диагнозите е много точен. Признала съм го. Година ме лекува и наблюденията ми са лични. Винаги го препоръчвам в началото, ако някой има неуточнено заболяване и му трябва адекватен старт на лечение (че някои действат за мен меко казано странно).
Когато го посетих за първи път ме посрещна с думите - операция. Виждайки през какво минах тия 14 г, ами не ме е излъгал човекът. Как е знаел, че няма да се кротне тази жлеза, нямам идея.
Е, вярно че в началното лечение реагирах доста бързо на лекарствата и сигурно съм го изненадала, защото сам в края на лечението ми каза- виж, тука (на ехографа) няма нещо кой знае какво. И си помислих, че съм кротнала жлезата. Явно и той, защото ми спря хапчетата. Но с рецидива след 3 месеца и последващи изследвания направо си отказа да ме лекува, като ме остави на 2 хапчета и каза да отида септември за операция.

Може пък да се получи при теб с едно лечение. Що пък да не се получи!

# 684
Здравейте! Има ли някой с подобно движение на tsh? Това са изследванията ми последните два месеца. Не приемам лекарства от април 2024 г.

# 685
Пуснете TRAC- TSH рецепторни антитела. Те ще покажат дали се касае за рецидив.

# 686
Здравейте отново, ходих на консултация за радиойод за Базеда в Аджибадем Младост при др. Новоселска. Каза, че трябва да се направи сцинтиграфия най-напред. След това да се определи евентуално дозата за РАЙ. Тя обаче ми даде 3 варианта за "лечение"?
1. Да се "кротне" жлезата с по-малка доза РАЙ, т.е. да не се унищожава напълно и да се кара без Л-Тироксин
2. Да се "изсуши" цялата жлеза и да мина на Л-Тироксин
3. Има вариант пак да има рецидив и да се наложи последващо РАЙ лечение...

Кой и как ще прецени какво да се направи? Не се ли цели при толкова дълъг Базед, да се премахне изцяло жлезата"? Трябва ли да настоявам след сцинтиграфията за цялостно "убиване" на жлезата?

Следващ въпрос>къде да направя очен преглед за наличие на евентуална офталмопатия?

Благодаря

ПП Като цяло доста адекватно ми обясни д-р Новоселска нещата, аз все пак се притеснявам де....

# 687
Пуснах си нови кръвни

Записах си всички изследвания в ексел.

Цитат
Останете засега така, голямо разминаване има в фТ3 и фТ4, те трябва да се движат в една посока. Пуснете ги на друго място след 2 седмици.
Ще видя в коя лаборатория ще ходя след 2 седмици.

Иначе оставам на по 1 Тирозол и Ториксин.

# 688
Направо вече не знам кого да слушам! Едната ендо ми казва за Базед РАЙ е много подходящо, прави се от 50 години и се повлиява много добре. Другото ендо, което ме наблюдава от години вика операцията е по-добре, РАЙ е облъчване и т.н. има странични ефекти....

Какво да правя нямам идея!!!

И аз искам да се приклюва радикално с тия хипертоксикози, в такъв случай операцията е най-добре
От друга страна РАЙ е алтернатива и може да даде резултат, но там се чака 6 месеца да се види крайния вариант, трябва изолация 25 дни, която ще ми бъде трудна, нямам място къде да се изолирам сама....и в крайна сметка може да не постигне нищо и пак да има пристъпи на хиперфункция....

Дайте съвет моля! Отчайвам се! А искам да предприема мерки!!!

ПП То след сцинтиграфията може да се окаже, че не ставам за РАЙ...ако е много голяма жлезата....

Последна редакция: чт, 28 авг 2025, 12:48 от etaniel

# 689
Рай е облъчване - Операцията си е операция, под пълна упойка и ти махат орган, и разчиташ на точна ръка.
Хубаво и в двете няма.
И след ОП пак има половин година напасване на доза тироксин.
Целта и на двете е да се спре жлезата.
Ти решаваш, разбира се.
Като чета написаното, най-добра опция за мен е малко Рай с цел да се кротне жлезата. Пък ако не стане, пак малко Рай 😁
Не е никак забавно, ама...
По-сигурно достигане на хипофункция от оперативно цялостно премахване на жлезата- няма. Не че с радиойод не може да я уморят. Ама тогава хем жлеза няма, за да функционира и произвежда хормони поне малко, хем си облъчен.
Аз не се колебаех никак преди 10 г. Мислих ден и реших, че няма да избера нито едното. Има си последствия това ми решение, разбира се. Ама то и друго да бях взела, кой ти знае последствията. Утре вероятно пак ще ми е на дневен ред да мисля какво да правя, че съм пак по доктори, а те никак не ме искат. И аз тях, но се налага.
И на ендокринолог трябва да ходя. За захарта и инсулина съм убедена, че ще са побеснели. Държах под контрол нещата, ама ги изпуснах. И д-р Райков вече не е между живите, та май ще отида при дъщеря му. Пък може да си допаднем.

Последна редакция: чт, 28 авг 2025, 19:42 от Merelenda

Общи условия

Активация на акаунт