Нашите цветя - обща тема 26

• 26 010
  • 742
  •   1
Отговори
# 525
  • София
Това е ясно някой ден... За сега, обаче, имам мн малко, при това разпръснати тук там неща за поливане и ползвам вода от чешмата за поливане, та ще пробвам някъде, ей така за експеримента🤣

# 526
Преди години, съм купувала много евтини негледжосани гювечи с някакви минимални пукнатини или др. повреди от селата около Троян. Аз ги лакирах, пробих и използвах за саксии с пластмасова подложка чинийка. По около 2 - 3 лева бяха. Ако имаш път натам може да погледнеш дали няма още Simple Smile. Човека искаше да се отърве от тях, да не му заемат място, защото за приготвяне на храна не ставали.

# 527
  • In transit
Ейнджъл, не знам колко е ефективно това с глинените съдове, но имам няколко такива саксии. В някои бях сложила салвия и розмарин. Харесва ми как стои в глинен съд ( негледжосани). Забелязах, че есента и зимата само тези подправки хванаха брашнена мана. Не знам причината, отдавам го на влагата, която отделя съда или на пропускливостта на материала. Преместих ги в обикновени саксии, премахнах заразените листа и стебло и се оправиха. Та, да не си създадеш повече проблеми с този метод.

Да ви се оплача, лилавия минзухар не пожела да цъфне. Не ми се беше случвало досега. Заедно ги купих с белия.

# 528
  • София
Хъм интересно, може би обратното да е било мн влажно и съда да е пормал или задържал външната влага... Така или иначе сигурно е различно заровен и открит съд... И корените и растението вътре или близо около него са, но ще имам едно наум за отглеждане в такива съдове, мерси... Бях хвърлила око на розовите керамични саксии на икеа, честно казано обаче за първи път чувам, за такъв проблем, те всъщност трябва да са дишащи и по-добре вътре да се чувстват растенията. Единствено, че на студ има по-голяма вероятност да се спукат, защото няма какво да ги пази...

# 529
  • In transit
Имам керамични саксии от поне 6-7 години. Здрави са, зиме, лете са навън. Моите съм ги купувала от Джъмбо и Практикер. Най-евтини бяха. И на мен ми е странно това с маната, само при тези двете се получи. Но имам розмарин и в обикновена саксия, той няма проблеми. Есента забелязах, че се появи маната.

# 530
Моите цветя се развиват много по- добре в пластмасова саксия. Керамиката задържа влага и доста цветя “ изпратих” заради красивите им саксии.
Вече ги ползвам само като кашпи с декоративна цел.
Единствено един спатифилум е все още в керамична, отвън гледжосана/ май така се казва лакирането отвън/.

Последна редакция: чт, 20 фев 2025, 15:31 от Mateah

# 531
При мен е обратното, керамичните саксии, даже и гледжосани, просъхват много по-бързо от пластмасовите.

За закопаването - действа наистина. Най-трудно е да запушиш дупката отдолу, така че да остане трайно запушена. Силикон ала-бала, след време се появява цепнатинка между силикона и саксията, и водата изтича оттам.
Продават се специални керамични съдове точно за тази цел, без дупка и с тясно гърло, надолу се разширяват като ваза. Но бяха безобразно скъпи и това ме отказа.

# 532
  • Варна
В Лидл и Кауфланд пускат подобни съдове точно за тази цел, както и комплект от 3 керамични поилки за саксии. Охх  пускам линк към такова нещо за да ви стане ясно
Линк
Цените им бяха по 15-16лв. Купих си това второто защото търсих вариант за поливане на две големи саксии, като сложих туба с вода до тях. Еми... слаба работа, може би за по-малки саксии ще става. А пък водата в тубата толкова бавно намаля, че си мислех, че просто се изпарява.
По-големите съдове бяха с формата на ваза висока към 20см, но и на мен ми се сториха скъпи за един брой и реших да пробвам тройката по-малки поилки...(и аз не знам как се казват)

По правило керамичните саксии искат по-често поливане, защото са порьозни и влагата излиза през стените.

# 533
Хм, редовно пазарувам в Лидл и Кауфланд, но не съм забелязала подобни съоръжения за напояване.

# 534
  • София
И аз, но не съм много и гледала, ще следя. 👍
Иначе показаните изглеждат прекалено мини, наистина за мъничък съд

# 535
  • Варна
Намерих
линк Не знам защо на снимката е бяло, беше си с нормален цвят на необработена изпечена глина/ И цената 9лв... явно се бъркам...

# 536
От както стана много студено прибрах папратите в къщи

много си ги обичам Simple Smile

Мъката на художника целогодишно е в спалнята

тези ги купих точно преди рязко да застудее.

# 537
  • София
Здравейте!
На това цвете саксията му е малка, но се чудя ако го присадя дали ще седи само без да е необходимо да се връзва за пръчката. Сега пада и не става без да го вържа. Не ми се иска да го режа, тръгнали са разклонения. Но пък е стъблата са тънки и дълги. Идея нямам какво да го направя. Някакви препоръки?

# 538
Вероятно му е тъмно, затова се издължава така. Ако има вариант за по-светло място, бих го орязала, за да се разклони.

# 539
  • Варна
Аз пък мисля, че е преполято и на много слънчево, тогава се издължават. Имам няколко саксии с дърво на живота и аз все  им капвам по уж по малко, но и моите някой са такива. Излизат ми някакви клипчета във фейсбук в които потапят сукуленти в кофа с вода за минута може би, ама целите, саксията и растението дълбоко във водата, докато спрат да излизат мехурчета с въздух. Хем се напояват, хем се измиват... не съм пробвала.

Natt***, чудесни растения. Не знам от кога не съм виждала мъка на художника, май не се продават.

Общи условия

Активация на акаунт